Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Max Sargent

Recoltarea canabisului: Alege momentul potrivit

Harvest Time


Să știi cum să recoltezi canabisul în mod corespunzător este esențial, pentru a profita la maximum de recoltă. După luni întregi de creștere, cu îngrijire minuțioasă, atenție și chiar devotament acordat plantelor tale, plantele și tu însuți meritați ca această etapă (aproape) finală să fie parcursă corect. Poate părea că totul este gata atunci când vine momentul recoltării, dar mai sunt multe de făcut și multe aspecte care pot merge prost.

În acest articol, îți vom arăta exact când să recoltezi canabisul și te vom ghida prin acest proces, astfel încât să o faci în cel mai eficient și eficace mod posibil!

Video id: 540076385

Când să recoltezi canabisul

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem referitor la recoltarea corectă a canabisului este să știm când să recoltăm. Dacă recoltăm prea devreme, atunci THC-ul nu va fi pe deplin dezvoltat. Dacă recoltăm prea târziu, atunci deja începe să se descompună în CBN. Pentru a obține cantitatea maximă de THC și cele mai puternice stări de euforie, trebuie să recoltăm la momentul potrivit!

Următoarele secțiuni detaliază diferitele modalități prin care poți spune dacă mugurii tăi sunt gata de recoltare.

Fișa de specificații a semințelor

În primul rând, atunci când cumperi o sămânță de canabis, aceasta ar trebui să includă unele indicații referitoare la momentul în care plantele sunt gata de recoltat. Aceste puncte de referință vor fi exprimate fie ca număr de zile sau săptămâni în cazul cultivării la interior (de ex., 55–60 de zile; 8–9 săptămâni) sau se face referire la o anumită lună sau un moment din acea lună în cazul cultivării în aer liber (de ex., sfârșitul lunii septembrie).

Aceste statistici nu îți spun exact când este momentul recoltării. Mai degrabă, ar trebui să fie luate ca un ghid. Nu trebuie să recoltezi exact la 9 săptămâni după începerea înfloririi doar pentru că pe pachetul cu semințe se menționează astfel. Unele plante au nevoie de mai mult timp, în timp ce altele sunt mai rapide. Totuși, aceste statistici ar trebui să te mențină pe drumul cel bun și să te ajute să determini dacă totul merge așa cum ar trebui.

Îngălbenirea frunzelor

Yellow Leaf

Frunzele evantai se vor îngălbeni pe parcursul creșterii. Cu toate acestea, atunci când ciclul de viață al unei plante se apropie de sfârșitul său natural, tot mai multe frunze vor începe să se îngălbenească, pe măsură ce planta încetează să producă clorofilă și în cele din urmă se pregătește să moară.

Din nou, această trăsătură nu îți va spune exact când să recoltezi, și mai degrabă poate fi luată ca un semn că timpul de recoltare se apropie (sau a trecut).

Pistiluri

Pistils

Pistilurile sunt o modalitate mai fiabilă de a spune că planta este coaptă și gata pentru recoltare. Aceste fire mici care captează polen la început sunt de culoarea albă/translucide. Pe măsură ce se maturizează, devin opace și capătă o culoare roșu-maro închis. În general, odată ce aproximativ 90% din pistiluri capătă această culoare, planta este gata de recoltare.

Dacă nu ai o opțiune mai bună, aceasta este o modalitate practică de a-ți da seama când să recoltezi. Totuși, nu este cea mai bună modalitate. Alți factori pot face ca plantele să producă continuu pistiluri imature, chiar dacă restul plantei este matur, lucru care îi poate determina pe cultivatori să creadă că o plantă nu este niciodată gata.

Tricomi

Trichomes

Dacă ții seama de indiciile oferite de tricomi, vei avea parte de cel mai bun mod pentru a ști când să recoltezi canabisul. La urma urmei, THC este produs în interiorul tricomilor. Pentru a-i observa clar, vei avea nevoie de un microscop de buzunar foarte ieftin.

Raportul ideal pentru recoltare este:

 • 70% alb
 • 15% chihlimbar
 • 15% transparent

Această metodă este sigură, deoarece tricomii nu pot minți.

Pentru mai multe detalii, consultă articolul nostru special despre determinarea momentului corect pentru a recolta canabis.

Pregătirea pentru recoltarea canabisului

Cât de bine vei putea, este util să îți transformi spațiul de cultivare într-un spațiu de recoltare/post-recoltare. Pentru asta, vei seta temperatura în jur de 20°C și umiditatea la aproximativ 50%.

Cel mai bun moment pentru a începe procesul de recoltare este la începutul zilei, într-o zi uscată. Dacă cultivi afară, ai mai puțin control asupra condițiilor variabile de mediu. Așadar, verifică prognoza meteo și alege momentul cel mai oportun.

Ia uneltele necesare de care ai nevoie ca să recoltezi marijuana

Pentru a recolta canabis, nu ai nevoie de multe echipamente. Dar există câteva piese esențiale de care ai nevoie pentru ca totul să meargă bine:

 • Lupă: un microscop de buzunar, o lupă sau o cameră de la smartphone vor fi foarte bune. Acestea sunt folosite pentru a inspecta tricomii.
 • Foarfecă de tăiere: pentru a tăia planta este necesară o foarfecă ascuțită și robustă. Plantele mature sunt dure și lemnoase, așa că un clește adecvat este perfect.
 • Mănuși: mănușile de grădinărit pot ajuta la manipularea ramurilor rășinoase.
 • Tavă de colectare: ai nevoie de un loc unde să așezi ramurile în timp ce recoltezi. O tavă sau o cutie mare ar trebui să fie suficientă.
 • Suprafața/zona de lucru: O suprafață de lucru curată și liberă te va ajuta sa treci cu succes prin etapele recoltării.
 • Ventilator: Un ventilator oscilant simplu ajută la circulația aerului atunci când usuci iarba.
 • Agățători: Acestea îți permit să atârni ramurile de canabis pentru o uscare adecvată.
 • Uscător de ierburi (opțional): Acesta poate să se ocupe de uscarea plantelor, în loc să le lași să atârne.
 • Borcane: va trebui să utilizezi borcane din sticlă etanșe, cum ar fi borcanele Mason, pentru a-ți conserva în siguranță recolta. 

Cum să recoltezi marijuana: pas cu pas

În această secțiune, îți vom explica exact cum să recoltezi plantele de canabis. În funcție de dimensiunea și numărul de plante pe care le ai, poate fi un proces destul de complicat. Așa că pregătește-te să depui puțin efort.

1. Taie ramurile

Cut the branches

Taie fiecare ramură încărcată cu muguri lângă noduri (unde ramura se întâlnește cu tulpina principală). Nu este nevoie să iei ramurile care nu au muguri. Așază ramurile delicat în tava de colectare, având grijă să nu deteriorezi florile.

Sau taie întreaga plantă

În funcție de dimensiunea plantei, ai putea să tai direct ramurile sau ai putea tăia mai întâi întreaga plantă. Dacă plantele sunt destul de mici, poate fi convenabil să tai planta întreagă și apoi să îndepărtezi ramurile.

Dacă ai o plantă foarte mare, totuși este mult mai ușor să tai ramurile în timp ce planta este încă în picioare.
Pentru a da jos o plantă întreagă, taie la aproximativ 12 cm deasupra liniei solului, la un unghi de 45 de grade.

2. Taie frunzele evantai

Trim Fan Leaves

Frunzele evantai sunt frunzele mari care cresc pe toată planta. Taie-le și păstrează-le împreună cu toate celelalte resturi tăiate pentru a face ceai sau unt de canabis.

3. Taie frunzele de zahăr

Trim Sugar Leaves

Acum, înainte de agățarea plantei, trebuie să tai frunzele de zahăr pentru a reduce șansele ca putrezirea mugurilor să îți strice recolta. Frunzele de zahăr și-au primit denumirea de la stratul bogat de tricomi - așa că folosește-le pentru ceva!

Taie frunzele de zahăr aproape de muguri, dar ai grijă să nu tai mugurii. Tăierea este o artă, într-un fel. În primul rând, afectează modul în care mugurii se usucă și se conservă, ceea ce influențează calitatea lor finală. Totuși, o tăiere bună poate oferi mugurilor acel aspect premium, de calitate de top. Unii cultivatori nu pun preț atât de mult pe acest pas, în timp ce alții îl iau foarte în serios.

4. Agață ramurile

Hang your branches

În cele din urmă, trebuie să agăți ramurile. Agață-le cu vârful în jos, cu spațiu suficient între fiecare ramură. Mediul ar trebui să fie setat la 20°C, 50% umiditate relativă și întunecat, deoarece lumina poate deteriora THC. Folosește ventilatorul oscilant pentru a menține fluxul de aer prin cameră, astfel reduci șansele de putrezire a mugurilor.

Fă tot posibilul pentru a te asigura că nu există dăunători și contaminanți în acest spațiu.

5. Adună resturile

În locurile în care ai așezat ramuri, cum ar fi tăvile și suprafețele de lucru, probabil că vor fi tricomi căzuți. Strânge-i și folosește-i pentru a face unt de canabis sau amestecă-i într-o rezervă pe care o ții pentru kief. Nu se aruncă nimic!

Recoltarea diferitelor tulpini

Dacă ești cultivator de canabis, trebuie să înveți să poți spune când sunt gata plantele de recoltare. Toate tulpinile se maturizează în ritmuri diferite, așa că presupunerile nu sunt utile. De exemplu, cele mai rapide autoflorante pot fi gata în 7 săptămâni de la germinare, iar cele mai lente sative pot avea nevoie de 15 săptămâni pentru a ajunge la recoltare după ce au început să înflorească! Cunoașterea plantelor tale individuale și a indicațiilor însoțitoare reprezintă o necesitate pentru o bună practică de cultivare!

Încearcă O Recoltare Progresivă, Atunci Când Mugurii Inferiori Nu S-au Maturizat Încă

Dacă florile din apropierea coronamentului au un număr semnificativ de tricomi de o culoare tulbure, asemănătoare chihlimbarului, lucru care indică faptul că au ajuns la maturitate și pot fi recoltați, dar cristalele de pe mugurii inferiori sunt încă perfect limpezi și mai au nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate, poți folosi o tehnică numită recoltare progresivă, pentru a te asigura că toată planta a ajuns la maturitate.

Numită și recoltă parțială sau recoltă eșalonată, această metodă este atât de simplă, vei fi surprins/ă că nu te-ai gândit la ea de unul/una singur/ă. Taie doar mugurii maturi, mai apoi, taie ramurile și frunzele rămase, pentru a expune restul florilor la mai multă lumină și așteaptă să ajungă la maturitate.

Majoritatea plantelor crescute în interior au nevoie doar de două cicluri de recoltare progresivă, la aproximativ două săptămâni diferență, dar plantele mai mari pot avea nevoie de mai multe cicluri.

Ține minte că majoritatea plantelor se maturizează de sus în jos, deoarece coronamentul primește cea mai multă lumină, iar mai multă lumină echivalează, de obicei, cu o maturizare mai rapidă. Cu toate acestea, fiecare plantă este unică și este posibil să găsești un fenotip care se maturizează de jos în sus. Și, unele plante se maturizează uniform de sus în jos, deci nu necesită o recoltare progresivă.

Vremea recoltei

Este Momentul Să Tunzi Florile

Tunderea sau îngrijirea florilor este următorul pas. Este un proces necesar pentru a curăța mugurii și pentru a împiedica frunzele să îți invadeze borcanul cu provizii. Tot ce ai nevoie pentru acest proces este un blat de lucru, o tavă, niște mănuși din latex și o foarfecă. Există două moduri de a tunde recolta: tunderea umedă și tunderea uscată.

Tunderea umedă se referă la îngrijirea florilor imediat după recoltare, atunci când conținutul de umiditate este încă ridicat. Această metodă scade șansa de formare a mucegaiului, deoarece toate frunzele sunt îndepărtate înainte de uscare, împiedicând umiditatea să rămână ascunsă. Dezavantajul constă în faptul că este un proces foarte lipicios. Trebuie să folosești mănuși. Dar există și un aspect pozitiv; poți face hash de pe foarfece, din rășina care se lipește de instrumentul tău de tuns.

Tunderea uscată presupune îngrijirea florilor după ce acestea s-au uscat. Această metodă este mai indicată atunci când ai de-a face cu un mediu cu umiditate scăzută și sunt șanse mai mici de formare a mucegaiului. De asemenea, tunderea uscată ajută mugurii să fie mai strânși și compacți, o estetică pe care mulți cultivatori o prețuiesc.

Indiferent de metoda pe care o alegi, procesul este tot același. Ai de ales între a tăia frunzele cât timp mugurii sunt încă pe ramuri sau poți tăia mugurii și să îi cureți separat. Pune deoparte frunzele, deoarece le poți folosi pentru a face hash și alte extracte.

Vremea recoltei

Usucă Mugurii

Următorul pas este să îți duci recolta în încăperea pentru uscare. Uscarea canabisului este esențială pentru a preveni formarea mucegaiului, îndepărtând umiditatea aflată pe partea exterioară a mugurilor. În plus, nu este plăcut să fumezi iarbă umedă. Înainte de a începe uscarea, aranjează un spațiu pentru acest proces. Poți folosi o cameră liberă sau chiar cortul de creștere. Dacă nu ai tăiat florile de pe ramuri, va trebui să le atârni de o frânghie. Dacă acest lucru nu este posibil, așează pur și simplu mugurii pe un suport de uscare.

Pentru a avea rezultate optime, trebuie să usuci canabisul într-un mod lent. Poate părea mai ușor să îți usuci mugurii în cuptor, dar acest lucru le va strica gustul. Terpenele, substanțele chimice care dau aroma canabisului, sunt volatile și se degradează la temperaturi înalte. Pentru a începe uscarea, temperatura din cameră trebuie să fie de aproximativ 21°C, cu o umiditate relativă de 50%. Așează un higrometru în încăperea de uscare pentru a măsura ambii factori. Dacă datele sunt prea ridicate, folosește un ventilator, aer condiționat și un dezumidificator. Dacă sunt prea mici, instalează un calorifer și umidificator.

Uscarea durează de obicei între 2–7 zile. Monitorizează florile îndeaproape în fiecare zi și atinge-le pentru a evalua nivelul de umiditate. La un moment dat, tulpinile și florile ar trebui să cedeze din cauza forței, să se fărâmițeze, în loc să se îndoaie. Când acest lucru se întâmplă, poți trece la pasul următor.

Video id: 484380359

Conservă Canabisul

Ai fumat vreodată o iarbă care arăta extrem de bine dar te-a zgâriat îngrozitor de tare pe gât? Acesta este rezultatul unui canabis neconservat. Conservarea prelungește considerabil procesul de creștere, dar adaugă foarte multă valoare unei recolte. Este un proces de uscare mai lung care îndepărtează umezeala din interiorul florilor, lucru pentru care procesul de uscare nu este suficient.

Conservarea va spori aroma recoltelor tale și le va oferi un fum blând și plăcut. Acest lucru are loc datorită descompunerii unor molecule, precum clorofila, care irită tractul respirator.

De asemenea, conservarea va spori și potența recoltei tale. THC-ul, înainte de contactul cu căldura din timpul fumatului, vapării și gătitului, poate fi găsit în muguri sub formă de THCA. Acest acid canabinoid este descompus (decarboxilat) în THC la temperaturi înalte sau odată cu trecerea timpului. Conservarea încurajează acest proces și crește lent concentrația de THC.

Video id: 509743497

Este un proces extrem de simplu. Ai nevoie doar de câteva borcane - suficient de mari pentru a putea depozita întreaga recoltă.

Umple fiecare borcan la o capacitate de aproximativ 75%, închide-le ermetic și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat. La început, umiditatea rămasă în interiorul mugurilor va ieși la suprafață, făcându-i să pară rehidratați. Prin deschiderea borcanelor timp de câteva minute de mai multe ori pe zi - un proces cunoscut și sub numele de evaporare - vei elibera această umiditate și vei încuraja pătrunderea de aer curat în borcan. Repetă acest proces pe parcursul primei săptămâni.

În săptămânile doi și trei, va trebui să deschizi borcanele doar o dată pe zi timp de câteva minute, deoarece conținutul de umiditate scade. După trei săptămâni, florile tale vor fi suficient de conservate și îți vor oferi un fum blând. Unii crescători, înzestrați cu mai multă răbdare, aleg să își conserve mugurii timp de opt săptămâni pentru a maximiza aroma și potența. Dacă intenționezi să îți depozitezi stocul o perioadă mai lungă de timp, trebuie să știi că poți conserva canabisul mai bine de șase luni, fără efecte negative asupra proviziilor tale.

Over and under-watering

Vremea recoltei
Vremea recoltei
Vremea recoltei
Vremea recoltei

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

Categorii
eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37832 reviews