Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés

Un ghid pentru diferențierea plantelor de canabis masculi, femele și hermafrodiți.


De la canabinoizi psihoactivi la terpene aromatice, canabisul are multe trăsături care îl fac unic în regnul plantelor. Cu toate acestea, unicitatea plantei nu se oprește la substanțele fitochimice pe care le produce.

Marea majoritate a speciilor de plante sunt monoice, termen care înseamnă că posedă atât organe reproducătoare masculine, cât și feminine, ambele pe aceeași plantă. Printre aceste se numără plante comestibile, cum ar fi porumbul și dovleceii, care își pot fertiliza cu ușurință florile folosind propriul polen.

Canabisul aparține unei minorități de specii care sunt de natură dioică, ceea ce înseamnă că produc plante de sex masculin și plante de sex feminin, în mod separat. Mai exact, trebuie remarcat faptul că doar 5 - 6% din toate angiospermele (speciile de plante cu flori) posedă această trăsătură rară și interesantă.

De ce contează că plantele de canabis sunt dioice?

Cultivatorii și crescătorii de canabis folosesc această trăsătură în avantajul lor, deoarece le permite să separe plantele de sex masculin de cele de sex feminin. Ca și cultivator, acest lucru îți permite să împiedici fertilizarea florilor, care vor ajunge să producă semințe, rezultând în flori de o calitate mai bună, cunoscute sub numele de sinsemila.

De asemenea, înseamnă că crescătorii de canabis au mai mult control atunci când vine vorba de a încrucișa anumiți masculi și femele. Ei pot alege două exemplare sănătoase și viguroase, pot să le așeze aproape unul de celălalt și să producă urmași cu anumite trăsături.

Vom arunca o privire mai îndeaproape asupra plantelor de canabis masculi și femele. De acolo, vom vedea ce anume determină unele exemplare să dezvolte atât organe reproducătoare masculine, cât și feminine.

Canabis de sex masculin vs feminin: care este diferența?

Plantele masculi și femele arată identic pe parcursul etapelor de răsad și vegetație. Dar, pe măsură ce se apropie de etapa de înflorire, plantele încep în sfârșit să-și dezvăluie sexul. În acestă etapă, femelele produc muguri rășinoși încărcați cu canabinoizi, iar masculii formează saci plini cu polen.

Plantele de canabis femele sunt principalul obiectiv al cultivatorilor care doresc să recolteze o rezervă personală. Dar, în funcție de genele lor, femelele arată foarte diferita una față de cealaltă. Unele sunt mici, producând coronamente dense și creștere laterală semnificativă. Altele cresc mai înalte de 3 m, produc recolte masive și arată asemenea unor copaci.

În ciuda diferențelor lor, toate plantele de sex feminin au un lucru în comun: produc flori. Aceste flori, cunoscute în mod colocvial sub numele de muguri, posedă mici structuri glandulare numite tricomi care produc canabinoizi precum THC-ul și CBD-ul.

Pe de altă parte, plantele de sex masculin nu produc flori. Acest lucru le face mai puțin valoroase pentru cultivatorii care își doresc numai muguri. Cu toate acestea, produc saci de polen. Aceste vase mici creează materialul genetic necesar pentru a fertiliza florile femelelor, astfel încât să producă semințe. Datorită acestui aspect, masculii sunt extrem de importanți pentru crearea de tulpini noi.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că sacii de polen masculini și florile feminine se dezvoltă în același loc pe plantă. Ambele structuri ies din noduri, punctul în care ramurile se intersectează cu tulpina principală. Deci, când vezi că încep să se formeze muguri pe unele plante, începe să cauți și sacii de polen.

Male vs Female Cannabis: What's The Difference?

Hermafrodiții: atunci când plantele de canabis devin monoice

Canabisul, asemenea persoanelor care îl iubesc, nu respectă întotdeauna regulile. Uneori, această specie de plante dioice merge împotriva naturii și dezvoltă atât organele reproducătoare masculine, cât și feminine. Aceste exemplare sunt cunoscute sub numele de hermafrodiți. Atât factorii genetici, cât și factorii de mediu, sau ambii, pot determina plantele să dezvolte această trăsătură neobișnuită. Având atât muguri, cât și saci de polen, aceste plante ajung să dezvolte capacitatea de a se poleniza și de a se reproduce cu ele însăși.

Desigur, cultivatorul vrea să evite acest fenomen dacă urmărește să recolteze cele bune flori posibile. Mai jos, vom aprofunda ce anume cauzează hermafroditismul și cum să-l evităm.

Hermaphrodites: When Cannabis Plants Become Monoecious

Îți poți da seama dacă planta ta este mascul sau femelă înainte de a înflori?

Da, din fericire. Deși masculii reprezintă o amenințare pentru cultivatorul care își dorește numai muguri rășinoși, îi poți împiedica să intre în camera ta de creștere dacă știi ce să cauți. Nu trebuie să aștepți ca sacii de polen să se dezvolte - și să riști ca aceștia să-și verse materialul genetic - pentru a identifica masculii din cultura ta.

Înainte de a intra în etapa de înflorire, plantele de canabis încep să-și dezvăluie sexul sub formă de pre-flori – stadiul timpuriu de dezvoltare a mugurilor și a sacilor de polen care se formează în jurul nodurilor (punctul în care ramurile și tulpina principală se intersectează). Cu toate acestea, este nevoie puțin timp - până la șase săptămâni - pentru ca pre-florile să prezinte caracteristici masculine sau feminine.

  • Cât de rapid poți să-ți dai seama dacă planta ta este mascul sau femelă?

Din fericire, pre-florile masculine prezintă caracteristici cheie mai devreme decât omologii lor feminini. Acest lucru îi permite cultivatorului să elimine plantele masculi din spațiul de creștere cu mult înainte ca plantele femele să înceapă să înflorească. De obicei, masculii își dezvăluie sexul cu două săptămâni mai devreme decât plantele femele. Pre-florile vor începe să apară până în a șasea săptămână a ciclului de creștere.

Cum să identifici diferitele sexe ale plantelor de canabis: sexul canabisului

Capacitatea de a determina sexul plantelor cât mai devreme posibil este o abilitate critică pentru cultivatorul de canabis. Pe măsură ce dezvolți această abilitate pentru identificarea sexului plantelor, vei putea preveni orice polenizare accidentală.

Scopul: găsește masculii și mută-i din camera de creștere sau din grădină cât mai repede posibil. Sexul unei plante devine destul de evident în timpul etapei timpurii de înflorire, dar timpul este esențial. Cu cât poți identifica și elimina mai repede plantele masculi, cu atât mai mult vei reduce șansele de fertilizare accidentală.

  • Identificarea semnelor timpurii ale plantelor de sex masculin

Cultivatorul identifică sexul plantelor prin identificarea pre-florilor, structuri mici care se formează la noduri în timpul etapei târzii de vegetație.

În timpul etapei timpurii de înflorire, plimbă-te prin camera de creștere sau grădina ta cu o lupă. Inspectează câteva noduri pe fiecare plantă pentru a vedea cât de avansat este procesul de înflorire. În această etapă, nu vei vedea flori sau saci de polen. În schimb, ceea ce cauți sunt pre-florile tinere. Deși aceste structuri minuscule arată similar, ele au caracteristici distincte care permit cultivatorului să le deosebească.

Pre-florile masculine arată ca niște mici ouă verzi sau „bile”. Acești saci de polen tineri vor avea un aspect neted și nu vor avea fire fine de păr sau alte trăsături distincte. Mai târziu, în stadiul de înflorire, sacii de polen încep să formeze grupuri mai mari și mai dense. Vor fi ușor de identificat cu ochiul liber în acest moment. Cu toate acestea, sacii de polen încep de obicei să-și disperseze conținutul la aproximativ 2 - 3 săptămâni după formare. Asigură-te că îi elimini din spațiul tău de creștere cât mai rapid, dacă nu ai de gând să îți încrucișezi plantele.

Diferența dintre florile masculine și cele feminine devine mai evidentă pe măsură ce cresc, dar cultivatorii cu un ochi atent le pot deosebi în stadiile timpurii. Pre-florile masculine, repere anatomice cunoscute sub numele de staminate, sunt mult mai sferice. Acestea au un sac rotund însoțit de o bucată lungă de țesut proeminent. Împreună, aceste structuri sunt denumite „minge și băț”. Dacă le este permisă dezvoltarea, pre-florile masculine se vor transforma rapid în saci suspendați, încărcați cu polen. Caracteristicile plantelor de sex masculin ajută, de asemenea, să își dea de gol sexul. Aceste diferențe morfologice includ o înălțime mai mare, tulpini mai groase și mai puține frunze.

Identifying Early Signs Of Male Plant
  • Identificarea semnelor timpurii ale plantelor de sex feminin

Și pre-florile feminine se dezvoltă la noduri. Le poți distinge pe baza unei caracteristici vizuale evidente: firele de păr. Pre-florile feminine prezintă calici în formă de lacrimă, cu fire de păr mici care ies din vârf. Aceste fire de păr mici, cunoscute sub numele de pistile, sunt organele sexuale ale florilor de canabis feminine.

Aceste structuri proeminente sunt concepute pentru a capta polenul, contribuind la procesul de fertilizare. Ele ies din floare pentru a capta polenul din aer și pentru a aștepta să fie periate de insectele acoperite cu polen.

În câteva săptămâni, aceste mici pre-flori se umflă în pepițe dense și încep să producă rășină bogată în canabinoizi și terpene. Din moment ce ai îndepărtat masculii și ai prevenit polenizarea, florile tale vor produce rășină până la sfârșitul ciclului de creștere.

Identifying Female Cannabis Plants
  • Identificarea plantei de canabis hermafrodit

Mai mulți factori pot determina plantele femele să înceapă să dezvolte saci de polen – sau stamine expuse – alături de flori. Datorită acestei trăsături planta nu trebuie să se bazeze pe un mascul pentru fertilizare. După cum vom discuta în scurt timp, acesta este de fapt un mecanism de supraviețuire inteligent și o demonstrație a geniului naturii. Cu toate acestea, nu îți dorești să ai plante hermafrodiți în camera de creștere sau în grădină. Acum, să discutăm despre ambele tipuri și cum să evităm problemele pe care le provoacă.

Tipuri de plante de canabis hermafrodiți

Plantele de canabis hermafrodiți sunt de două tipuri: hermafrodiți adevărați și „banane”.

Primul tip are flori reproducătoare atât masculine, cât și feminine. La o inspecție mai atentă, vei observa că flori masculine ocupă unele noduri, iar florile feminine altele. Când sacii de polen se rup, polenul se va deplasa în pistile, iar planta se va înmulți eficient cu ea însăși. De acolo, va produce semințe care vor da naștere generației următoare.

Hermafrodiții „banane” poartă acest nume datorită caracteristicile lor fizice. În loc să producă flori masculine separate, ele dezvoltă doar o stamină goală fără sepale în interiorul florii feminine. Acest apendice gol aruncă polen direct pe muguri pentru a asigura auto-reproducția. Aceste stamine au o formă și o culoare similare cu un anumit fruct tropical, de unde și numele lor.

Types Of Hermaphrodite Cannabis Plants

Cum să eviți plantele hermafrodiți în camera de creștere

Hermafroditismul are doi factori majori la bază: stresul și genele. În ceea ce privește stresul, hermafroditismul este un mecanism de supraviețuire. Dacă o plantă suferă daune, de căldură, deficiențe de nutrienți sau este bolnavă, ea începe să se sperie. În esență, planta are impresia că va muri în curând. Într-o ultimă încercare de a se reproduce, ea decide să nu mai aștepte un mascul și să facă toată treaba de una singură.

Pentru a evita această problemă, încearcă să menții un mediu stabil în camera de creștere. Utilizează un termo-higrometru pentru a monitoriza temperatura și umiditatea, menține un program strict de iluminare și asigură-te că planta ta primește toți nutrienții de care are nevoie.

Chiar dacă le oferi condiții optime de dezvoltare, plantele tale se pot poleniza din cauza genelor. Plantele cu o istorie genetică proastă pot moșteni gene asociate cu expresia florilor masculine, producând hermafrodiți.

Care este durata de viață a polenului într-o cameră de creștere?

În condițiile potrivite, crescătorii pot depozita polen timp de ani întregi pentru a-l folosi în scop de reproducere. Cu toate acestea, această substanță fertilizantă nu are o durată de viață atât de mare atunci când este expusă la mediile volatile din camerele de creștere și din grădini. Boabele de polen își pierd viabilitatea atunci când sunt expuse la umezeală, căldură și lumină; aceste elemente sunt comune în orice mediu în creștere.

Odată ce o plantă masculină își deschide sacii de polen și își răspândește materialul genetic, ea rămâne viabilă doar timp de câteva zile. Dacă se produce inevitabilul, plantele femele din apropiere își vor devia energia de la producția de rășină spre formarea de semințe. Deși plantele tale nu vor fi așa cum ai sperat, asta nu înseamnă că trebuie să-ți sterilizezi întreaga cameră de creștere și toate echipamentele de cultivare.

Polenul din mediu își va pierde viabilitatea, ajungând la 5%, în aproximativ trei zile[1]. Având în vedere că vei acorda o atenție sporită în identificarea sexului pe viitor, nu trebuie să-ți faci griji că polenul rezidual va contamina următorul val de plante femele.

Ce tip de semințe de canabis sunt folosite pentru reproducere?

Dacă dorești să te aventurezi în tărâmul reproducerii, vei avea nevoie de semințe obișnuite de canabis, iar Royal Queen Seeds oferă o gamă premium. Spre deosebire de semințele feminizate, care produc doar exemplare femele, semințele obișnuite oferă o șansă de 50% ca planta să fie de sex feminin sau masculin.

Aceste semințe oferă crescătorilor o armată de masculi și femele cu care să experimenteze. Încrucișează cele mai bune exemplare pentru a crea propria tulpină unică, potrivită nevoilor tale. Cu toate acestea, dacă crești doar pentru muguri, poți folosi totuși aceste plante pentru genele lor stabile și de încredere. După cum probabil știi, semințele obișnuite oferă plante mamă excelente pentru a produce clone și recolte uimitoare. Va trebui să identifici masculii, dar vei avea numai de câștigat.

Îți poți da seama de sexul unei semințe de canabis?

Nu. Crede-ne pe cuvânt, ne-am fi dorit ca acest lucru să fie posibil! Indiferent de ce anume ai auzit, cultivatorii nu pot identifica sexul unei plante pe baza semințelor. Semințele nu sunt plante. Fără zone anatomice cheie de evaluat, cum ar fi pre-florile, frunzele și tulpinile, semințele nu oferă niciun indiciu despre sexul viitoarelor plante.

Cu toate acestea, semințele oferă unele indicii cu privire la calitatea lor. Culoarea, strălucirea, dimensiunea, forma și sursa lor servesc drept mijloace grozave de a le prezice vitalitatea. Din păcate, aceste semne nu te ajută să identifici sexul viitoarelor plante.

Singura modalitate de a identifica sexul semințelor este prin verificarea ADN-ului în laborator. Pentru acest lucru, va fi necesar să extragi ADN-ul din embrion și să aplici markeri moleculari care detectează regiuni ale cromozomului masculin. Cu toate acestea, această metodă va distruge sămânța și este foarte costisitoare, așa că este mai bine să aștepți apariția pre-florilor pentru a determina sexul plantelor tale.

External Resources:
  1. Humidity stress responses in pollen of anemophilous and entomophilous species https://www.tandfonline.com
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37823 reviews