Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds


By Steven Voser

„De ce cresc plantele mele atât de încet?” Uneori, problemele plantelor de marijuana apar din senin. Este posibil ca planta ta să nu fi prezentat semnele unei probleme, dar acum observi că dezvoltarea s-a oprit și nu ai idee de ce. Iată câțiva factori posibili care stau la baza creșterii încetinite a răsadului sau a plantei tale de canabis.


18 motive pentru creșterea lentă sau încetarea creșterii canabisului

Vídeo aneu: 771062113

1. Semințele sunt vechi sau de calitate slabă

Semințele vechi nu au nevoie doar de mai mult timp pentru a germina (dacă germinează vreodată); plantele crescute din semințe îmbătrânite pot crește uneori într-un ritm redus. De asemenea, speciile bune sunt esențiale pentru o creștere sănătoasă și viguroasă de la sămânță până la recoltare. Un pachet de semințe oarecare nu va funcționa la fel de bine ca semințele de calitate obținute de la o bancă de semințe faimoasă.

2. Stresul clonei

Uneori, butașii nu se prind bine, ceea ce le împiedică dezvoltarea. Pentru a preveni acest lucru, aplică puțin hormon de înrădăcinare imediat după ce ai luat butașii.

De asemenea, asigură-te că mediul oferit de tine susține creșterea rădăcinilor. Mediul trebuie să fie umed (dar nu prea umed) cu un nivel de pH de aproximativ 6,0.

Păstrează butașii la o temperatură de aproximativ 22 °C. Dacă este prea rece pentru ei, nu vor prinde rădăcină deloc, iar dacă este prea cald, rădăcinile vor muri.

3. Sănătatea rădăcinii

Când rădăcinile plantei tale nu pot primi suficient oxigen, funcțiile metabolice încetinesc. În unele cazuri, lipsa de oxigen le poate opri cu totul creșterea. Un motiv comun pentru asta este udarea excesivă sau utilizarea substraturilor cu drenaj slab.

Ce să faci în privința asta? Creează un mediu de creștere ușor și aerisit, cu un drenaj bun. Poți îmbunătăți solul cu drenaj slab adăugând niște perlit.

Zona de la rădăcină a plantelor tale de canabis nu ar trebui să devină niciodată mai caldă sau mai rece decât temperatura camerei. De asemenea, deteriorarea fizică a rădăcinilor, mucegaiul sau bacteriile pot afecta grav creșterea plantelor tale. Folosește mereu jardiniere netransparente, astfel încât lumina să nu ajungă la rădăcini, deoarece și acest factor este dăunător.

Root Helath

4. Plantele de canabis se alungesc prea mult

Alungirea la răsaduri poate fi deosebit de problematică. Mai mulți factori pot determina acest răspuns, dar cel mai probabil vinovat este lipsa de lumină.

Dacă răsadurile tale sunt lunguiețe, mărește intensitatea luminii sau adu luminile mai aproape. Susține-le cu niște tije ca ajutor în timpul recuperării. Ca ultimă soluție, le poți replanta (cu grijă) mai adânc într-un ghiveci nou.

5. Plantele nu primesc suficientă lumină

Deși cerințele pot varia de la o tulpină la alta, lumina este totuși un factor critic pentru dezvoltarea tuturor plantelor de canabis. Lipsa unei lumini „bune” poate duce absolut la încetinirea creșterii. Dacă crești plantele în interior și bănuiești că nu primesc suficientă lumină, încearcă să micșorezi distanța dintre lămpi și vârfurile plantelor. Dacă le crești în aer liber în ghivece, mută plantele într-un loc mai însorit.

6. Plantele primesc prea multă lumină

Orice tip de stres asupra plantelor tale de canabis, inclusiv multe ore de expunere la lumina directă a soarelui fără pauză, poate, de asemenea, să le oprească sau să le încetinească creșterea. Dacă le crești în interior și bănuiești că expunerea la lumină este sursa de stres, redu intensitatea sau mută lămpile mai departe de coronament, dacă este posibil. Reține că răsadurile sunt deosebit de sensibile la lumina intensă! Dacă le crești în aer liber și poți, mută plantele într-un loc unde lumina este difuză, cum ar fi în jurul unui copac la umbră.

7. Spectru de lumină incorect

Creșterea rapidă și viguroasă a plantelor este influențată și de spectrul de lumină pe care îl primesc acestea. Asigură-te că utilizezi tipul corect de lumină în funcție de fiecare etapă de creștere. Pentru o creștere vegetativă sănătoasă, este necesară o lumină mai rece, cu mai mult albastru în spectru, așa-numita „lumină de vegetație”. Pentru etapa de înflorire se folosesc lumini cu un spectru mai cald, mai roșcat.

ESPECTRO DE LUZ INCORRECTO

8. Stresul luminii: întreruperea ciclului de întuneric

Lumina este esențială pentru ca toate plantele să crească. Orice modificare a intensității luminii sau a expunerii va avea un efect asupra creșterii. Înflorirea canabisului este deosebit de susceptibilă la întreruperi ale ciclului de întuneric. Pătrunderea unei raze de lumină în cortul de creștere, lumina rătăcită de la o lampă stradală și chiar și o lumină roșie de la un aparat foto pot perturba înflorirea și, în cel mai rău caz, pot transforma plantele în unele hermafrodite. Din acest motiv, este foarte important să menții întuneric complet în timpul orelor de dezactivare a luminii.

Expunerea plantelor de canabis la ore de lumină neregulate poate provoca un dezechilibru hormonal care le perturbă ceasul intern.

Plantele tale ar putea înflori prematur sau ar putea reveni la stadiul vegetativ. Dacă se întâmplă acest lucru, creșterea și recolta vor avea de suferit foarte mult. De aceea, asigură-te că menții un ciclu de lumină constant.

9. Udarea excesivă

Udarea excesivă este una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de cultivatorii de canabis începători. Este ca și cum ți-ai sufoca plantele și reprezintă unul din principalele motive din spatele creșterii lente, deficiențelor de nutrienți, putregaiului de la rădăcină, ciupercilor și multor alte probleme. Nu le uda prea des și nu le uda după un program fix. Este mai bine să le uzi mai rar, astfel încât solul să se poată usca între udări. O modalitate bună de a testa dacă ar trebui să le uzi sau nu este să ridici sus ghiveciul. Dacă se simte destul de ușor, este timpul să le uzi din nou.

10. Nutrienți insuficienți

Deși nu este la fel de frecvent precum supraalimentarea plantelor de canabis, o cantitate insuficientă de nutrienți pentru o creștere sănătoasă poate fi motivul unei creșteri lente. Reține că nutrienții găsiți în majoritatea amestecurilor comerciale pentru plantare vor fi suficiente doar 3-4 săptămâni; după această perioadă, va trebui să administrezi niște nutrienți mai calitativi. Verifică eticheta produselor tale nutritive ca să afli doza recomandată pentru o creștere sănătoasă. De asemenea, reține că cerințele nutritive ale plantei tale sunt strâns legate de intensitatea luminii la care sunt expuse plantele. Plantele de sub lumini intense cresc mai repede și vor avea nevoie de mai mulți nutrienți decât plantele de sub lumini fluorescente, de exemplu.

11. Deficiența de calciu

Calciul se numără printre acele elemente vitale de care planta ta are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Lipsa de calciu se poate manifesta prin următoarele simptome:

  • Părțile tinere ale plantei cresc lent, sunt răsucite și ondulate
  • Lăstarii tineri sunt decolorați și se transformă în violet sau gălbui
  • Creșterea generală a plantei este lentă și lipsită de vigoare și vitalitate
  • Poți evita o deficiență de calciu adăugând var dolomitic în sol sau mediul de creștere

Tratează imediat deficiența de calciu cu produse comerciale CalMag care conțin calciu lichid. Poți adăuga aceste produse la soluția ta nutritivă sau le poți administra sub formă de spray aplicat pe frunze.

Ai grijă cu unele medii de creștere, cum ar fi cocosul, deoarece crește riscul unei deficiențe de calciu. În cazul în care cultivi în fibră de nucă de cocos, ar trebui să utilizezi nutrienți speciali pentru cocos și/sau să adaugi în mod regulat CalMag la regimul tău de nutrienți.

Calcium Deficency

12. Nivel de pH incorect

Nivelul incorect al pH-ului pentru soluția ta nutritivă este printre cele mai frecvente motive pentru problemele ce apar la cultivarea canabisului, inclusiv creșterea lentă. Se întâmplă asta deoarece canabisul prosperă numai într-un interval relativ mic de valori adecvate ale pH-ului. Dacă pH-ul este incorect, plantele nu mai pot absorbi nutrienți, chiar dacă aceștia sunt prezenți.

Ai grijă să selectezi nivelul corect de pH, în funcție de metoda ta de cultivare. Dacă alegi să cultivi în sol, asigură-te că nivelul pH-ului este între 6,5 - 7,0. Dacă alegi să cultivi hidroponic, un nivel optim de pH este între 5,6 - 5,8. Pentru culturile fără sol, cum ar fi cele cu fibră de cocos, un nivel de pH de 6,0 - 6,3 este optim.

13. Temperatura este prea mică sau prea mare

Canabisului îi place căldura ca să crească sănătos și se descurcă cel mai bine la temperaturi în timpul zilei între 25-30°C. Temperaturile mai mici vor încetini metabolismul plantei, ceea ce va duce la o creștere mai lentă. Însă nici temperaturile excesive nu sunt optime. La temperaturi foarte ridicate, stresul termic poate, de asemenea, încetini sau chiar opri creșterea plantelor. Dacă vei cultiva în interior, reglează temperatura la un nivel confortabil. Poți furniza puțină răcorire cu niște ventilatoare care să sufle un curent blând de aer peste plante. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la prevenirea formării pungilor de aer cald în interiorul camerei de creștere.

14. Ghivecele de plantare sunt prea mari

Cultivatorii de canabis pun adesea răsadurile în ghivece mici. Mai târziu, când plantele au atins o dimensiune adecvată, ei le vor transplanta în recipiente mai mari.

Dacă pui de la început plantele de canabis în recipiente prea mari, există un risc mare să le uzi în exces. Problema este că răsadurile nu pot absorbi toată umiditatea care este păstrată într-un recipient mare, spre deosebire de canabisul matur, ceea ce poate face planta să absoarbă mult mai mult. În plus, la un recipient mare va dura și mai mult timp să se usuce.

Pentru a evita problemele care vin împreună cu prea mult sol și umiditate, pune răsadurile la început în recipiente mai mici până când acestea cresc viguros. După ce dezvoltă un set de 5-6 frunze reale (fără a număra cotiledoanele), transferă-le într-un recipient mai mare, cel puțin dublu față de dimensiunea actuală.

Dacă răsadul este deja într-un recipient mare și nu dorești sau nu îl poți muta într-un ghiveci mai mic, udă doar o zonă mică în jurul răsadului.

Care este dimensiunea potrivită de ghiveci pentru planta ta de canabis?

Folosește acest ghid aproximativ pentru a determina ce dimensiune de ghiveci ar trebui să utilizezi pentru planta ta de canabis:

  • Înălțimea plantei 30 cm: recipient de 7,5–11 l
  • Înălțimea plantei 60 cm: recipient de 11–19 l
  • Înălțimea plantei 90 cm: recipient de 18–26 l
  • Înălțimea plantei 120 cm: recipient de 22–37 l
  • Înălțimea plantei 150 cm: recipient de 30–37 l+
Pots Are Too Big

15. Stresul cauzat de dăunători / boli

Insectele, dăunătorii și bolile pot provoca daune și pot compromite sistemul imunitar al unei plante. În cel mai bun caz, planta ta poate supraviețui, dar vei avea recolte slabe. În cel mai rău caz, plantele tale ar putea muri.

Insectele se pot hrăni cu frunze, afectând capacitatea plantei de a reține apa și de a transpira. Alți dăunători pot deteriora rădăcinile sau pot cauza probleme suplimentare. De fiecare dată când planta ta este bolnavă sau infestată cu insecte, ea își va cheltui cea mai mare parte a energiei apărându-se și recuperându-se după daune, ceea ce îi va încetini creșterea.

Dacă plantele tale sunt infestate, va trebui să le tratezi imediat cu măsurile adecvate. Și mai bine, poți chiar utiliza metode preventive (de exemplu, ulei de neem, bariere împotriva melcilor etc.) pentru a minimiza riscul de infestare cu dăunători. În toate etapele de creștere, ai grijă să verifici în mod regulat simptomele infestărilor cu dăunători, inclusiv sub frunze.

16. Stresul cauzat de deteriorarea țesuturilor

Daunele fizice, cum ar fi ramurile rupte, pot încetini semnificativ creșterea plantei. Orice deteriorare va determina planta să redirecționeze resurse valoroase pentru a-și repara rănile - resurse care ar putea fi folosite mai bine pentru creștere sau producția de flori.

Dacă le crești în aer liber, plasează plantele într-o zonă ferită de vânturi puternice și de ploi abundente și utilizează sârmă pentru cotețe de pui și țăruși pentru a le sprijini.

Răsadurile și plantele tinere de canabis sunt deosebit de vulnerabile. Lasă răsadurile să se maturizeze în interior timp de câteva săptămâni înainte de a le așeza afară.

17. Stresul de la tehnicile de formare a canabisului

Deteriorarea țesuturilor de la tehnicile de formare cu stres ridicat provoacă întotdeauna o oarecare întârziere în dezvoltarea plantelor. Atunci când tunzi planta excesiv sau prea des, ea poate utiliza în cele din urmă mai multă energie pentru a se repara decât pentru a crește.

Stress Training

Dacă intenționezi să tunzi planta, nu exagera. Reține că fiecare tundere poate întârzia dezvoltarea plantei tale câteva zile sau chiar săptămâni.

Dacă utilizezi alte tehnici de formare a plantelor, cum ar fi tăierea vârfurilor, ai grijă să începi cât mai devreme posibil. În cazul în care cultivi autoflorante, nu utiliza nicio tehnică de formare a plantelor care implică deteriorarea țesuturilor, cum ar fi tunderea și tăierea.

18. Stresul vârstei

Plantele de canabis mai în vârstă au cerințe nutriționale diferite față de plantele tinere. Țesuturile lor devin tari și lemnoase, sunt mai puțin viguroase și nu sunt capabile să absoarbă atât de mulți nutrienți.

Din acest motiv, va trebui să ajustezi regimul de hrănire în consecință. În caz contrar, riști să le hrănești excesiv, ceea ce, la rândul său, duce la încetinirea creșterii, deficiențe și boli. Ține cont de acest lucru dacă păstrezi plante-mamă în preajmă pentru o lungă perioadă de timp.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37832 reviews