ULTIMELE SĂPTĂMÂNI ALE FAZEI DE ÎNFLORIRE

PARTEA ÎNTÂI / INTRO

După săptămâni de emoții, momentul lung așteptat al recoltei este aproape. Plantele au crescut incredibil de repede în primele 3 săptămâni de înflorire și au suferit o adevărată transformare, după care a început formarea mugurilor, încetul cu încetul. Un număr tot mai mare de perișori albi au apărut și au format baza mugurilor ce urmează să crească, și după care salivăm plini de entuziasm.

După 5 săptămâni de înflorire ar trebui să existe pe plantele tale muguri tari și plini cu THC, care încă sunt în creștere, dar au trecut deja prin aproape toate etapele dezvoltării lor. Plantele înflorite ar trebui să fie în continuare adorabile și verzi, iar producția de THC să fie la cote maxime. Frunzele din preajma mugurilor ar trebui să fie din ce în ce mai lipicioase, iar glandele lor rășinoase pline cu THC vor fi mai târziu folosite pentru a obține o rezervă drăguță de hash.

Astfel că la recolta care se apropie vom avea atât frunzele tăiate de lângă muguri, cât și frunzele mai mari ce conțin THC, pe care le vom întinde la uscat pe o parte. Va trebui apoi să decidem dacă vrem să facem hash presat (ciocolată), sau hash nepresat (skuff). Vom discuta mai multe despre asta în secțiunea despre recoltare.

PARTEA A DOUA / STIMULATORI DE ÎNFLORIRE

Utilizarea Nutrienților Pe Canabis

În orice caz, dacă n-ai aplicat plantelor o supradoză de îngrășământ, simpla vedere a grădinii tale ar trebui să-ți lase gura apă. Ar trebui să arate excepțional în lumina puternică a lămpilor HPS, care face ca numeroasele glande de THC de pe muguri și frunze să danseze în lumină.

Deoarece plantele în proces de înflorire au nevoie de cantități suplimentare de fosfor și calciu, le oferim PK 13-14 ca stimulent de dezvoltare al înfloririi. Aceste substanțe se regăsesc în orice amestec fertilizant, însă în cantități mai mici, iar cu ajutorul PK 13-14 putem acoperi această nevoie suplimentară. În consecință, mugurii vor fi mai tari și mai compacți. Dacă ești începător în ale cultivării, e cel mai bine să începi cu produse fertilizante de bază, ce conțin toate NPK-urile (compuși de azot, fosfor și calciu), plus niște PK 13-14 și un stimulent pentru rădăcini.

Cu aceste produse de bază vei fi mai mult decât capabil să îngrijești o recoltă. Dacă ești încrezător, și pare că recolta ta va fi una fără probleme, poți să adaugi o serie de produse adiționale cum ar fi un stimulent de înflorire și/sau potențiatori și enzime. Nu are sens să adaugi aceste produse relativ mai scumpe de la început, pentru că ele ajută doar atunci când toate au mers așa cum trebuie în perioada de creștere. Cum ești încă la început și ai făcut probabil o serie de greșeli, aceste produse vor fi cel mai probabil în plus și nu își vor justifica valoarea suplimentară.

După ce ai învățat să nu mai faci greșeli de începător, aceste produse vor aduce într-adevăr un aport suplimentar recoltei tale.

Enzimele au grijă să înlăture resturile de rădăcini și să reducă acumularea de săruri rezultate din adăugarea de nutrienți  în mediul de cultură. Când folosești deja de ceva timp aceeași sticlă cu îngrășământ, vei observa că în partea de sus s-a creat o depunere cristalină și albă. Acestea sunt sărurile la care făceam referire. Folosind nutrienți organici cum este plagronul poți reduce acumularea de săruri, întrucât acesta conține considerabil mai puțini nutrienți bio-minerali.

PARTEA A TREIA / DESPRE GHIVECE ȘI UNIFORMITATE

Dimensiunea Caniței De Creștere A Canabisului

Mărimea ghivecelor folosite depinde de numărul de plante pe care îl cultivăm și de numărul de săptămâni care au trecut din faza de creștere. Acești factori sunt în strânsă legătură. Dacă avem un număr mai mare de plante, atunci trebuie să folosim ghivece mai mici și să acordăm mai puțin timp de creștere plantelor. De exemplu, dacă avem 16 plante într-un metru pătrat și le lăsăm să crească între 5 și 9 zile, plantele se vor dezvolta optim în ghivece de 5 litri.

Dacă am reduce numărul plantelor la 10 și le-am acorda 10-14 zile de creștere, atunci plantele vor avea nevoie de vase de 7-11 litri. Astfel, cu cât cultivăm mai puține plante, cu atât ne vor trebui vase mai mari, și cu atât mai mult timp de creștere le vom acorda. Randamentul obținut în final este aproximativ același, indiferent ce metodă folosești. Singura diferența constă în timpul total de care avem nevoie ca să ajungem la recoltare. Așadar cuiva cu 16 plante și care adoptă perioada obișnuită de înflorire de 8 săptămâni, îi vor trebui cam 2 luni și 5 zile de la început până la sfârșit.

Dacă ai 10 plante, atunci va dura cam două luni și jumătate. Cu alte cuvinte, va dura mai mult ca să obții același randament. Cultivatorii profesioniști găsesc foarte important să ajungă la recoltare într-un timp cât mai scurt. De aceea de multe ori sădesc câte 20 de plante într-un metru pătrat, și le oferă doar 1-3 zile de creștere, în funcție de mediul de cultură folosit. În acest fel ei pot recolta la fiecare două luni dacă folosesc un soi care își face treaba în 8 săptămâni. În general, plantele cu o mai mare influență genetică Sativa au nevoie de mai mult timp să înflorească decât cele cu influență genetică predominant Indica.

Așadar, te poți ghida în alegerea inițială atât după perioada de înflorire, cât și după efectul obținut prin fumarea produsului finit. Dacă preferi un high mai intens, mai energic, în defavoarea unuia mai “greu”, care îți amorțește corpul, atunci e recomandat să alegi un soi Sativa Cross, la care durează mai mult să înflorească, cam 8-10 săptămâni. Chiar și așa, întotdeauna trebuie să ții cont că atunci când cultivi din semințe, întotdeauna vor exista specimene care înfloresc devreme, care înfloresc după o perioadă medie spre târzie, și chiar târzie în cazul unora.

Dacă citești undeva că soiul este foarte “uniform”, asta înseamnă că vor exista diferențe mici la perioada de recoltare a exemplarelor adult. Așadar te poți aștepta ca 80% din plante să aibă același timp de creștere, iar când vorbim de un soi mai puțin uniform, vor exista diferențe mai mari în rândul plantelor care sunt în perioada de înflorire sau deja adulte. Acesta este de asemenea un factor important de care să ții cont când alegi un soi.

PARTEA A PATRA / CLIMATUL

Toți nutrienții și apa pe care le oferi plantelor în perioada de înflorire trebuie să ajungă undeva. Apa se evaporă prin frunze și apoi plutește liber în spațiul de creștere. Cum la începutul înfloririi plantele aveau încă puțină vegetație și erau relativ mici, doar puțină umiditate a fost eliberată în aer de către acestea. Datorită acestui lucru, umiditatea ambientală era mai degrabă prea scăzută decât prea ridicată. Pentru că plantele verzi cresc mai rapid într-un mediu umed decât într-unul uscat, creat de lămpile HPS, poți asigura o dezvoltare și o creștere mai rapidă în primele săptămâni prin ridicarea nivelului umidității.

Cea mai ușoară cale să obții asta fără să cumperi un umidificator este să atașezi un potențiometru de intensitate ventilatorului. Cu ajutorul acestui potențiometru poți regla viteza cu care aerul este absorbit. Conectarea lui este folositoare pentru că poți influența mai precis climatul. Mai mult decât atât, un ventilator fără reglaj de intensitate va funcționa permanent la viteză maximă, și nu avem nevoie de asta; nu numai că folsește electricitate în plus, dar creează și mai mult zgomot decât e nevoie. Nu ventilatorul în sine creează zgomotul, ci mai degrabă fluxul de aer care iese din acesta.

Este așadar mai bine să ai un potențiometru de intensitate montat în primele câteva săptămâni; acest lucru va permite pompei de aer nu doar să funcționeze mai silențios, dar va extrage și mai puțină umiditate, păstrând astfel un nivel mai ridicat și le va permite plantelor în faza incipientă să se dezvolte mai rapid. De îndată ce plantele devin mai mari poți permite pompei de aer să lucreze mai mult, întrucât plantele produc din ce în ce mai multă umiditate, și trebuie să te asiguri că aceasta nu atinge un nivel prea ridicat atunci când apar mugurii, cam în a patra săptămână de înflorire.

Un nivel prea ridicat al umidității poate conduce la formarea mucegaiului pe mugurii tari, în ultimele câteva săptămâni de creștere. Când umiditatea este prea mare, există șanse destul de crescute ca umezeala să se infiltreze în interiorul mugurilor, care vor continua să crească, ținând astfel umezeala captivă. Această umezeală din interior poate duce la formarea mucegaiului. Soiurile de iarbă care produc muguri tari (duri), au șanse mai mari să formeze mucegaiuri decât mugurii cu o structură mai poroasă, deoarece aceștia din urmă nu captează umezeală la interior așa de ușor.

O dată ce ai observat mucegai la un mugur, acesta este ca și pierdut, întrucât mucegaiul a acționat în interiorul lui înainte să devină vizibil la suprafață. Când găsești un mugur bine dezvoltat dar o frunză gălbuie iese din mijlocul lui, deși sigur ai oferit suficientă hrană - cel mai bine e să extragi ușor frunza îngălbenită. Dacă aceasta iese ușor, atunci mugurele este infectat. Așa că asigură-te că ai o ventilare bună în ultimele câteva săptămâni. E o investiție atunci când ești la început, dar e una absolut necesară dacă vrei să te asiguri că recolta va fi fără probleme.

Ventilatorul nu doar se asigură că aerul cald și umed este înlăturat, ci și că CO2 (bioxid de carbon) proaspăt este adăugat în spațiul unde plantele tale muncesc din greu. Vor avea nevoie de aer proaspăt ca să continue să crească și să înflorească într-un ritm optim. Încearcă să te asiguri că în ultimele săptămâni de înflorire umiditatea e menținută sub 50%. Desigur că poți cultiva într-un dulăpior fără ventilator lăsând ușa deschisă, dar astfel nu vei avea rezultate optime. Dacă tot te apuci de ceva, mai bine te asiguri că o faci cum trebuie.

Potențiometrul în combinație cu ventilatorul te vor ajuta să controlezi mai bine mediul de creștere, iar un climat excepțional îți va crește randamentul și calitatea recoltei.


PARTEA A CINCEA / PĂSTRAREA UNUI NIVEL REDUS DE ZGOMOT

Păstrați Zgomotul În Afara Zonei De Creștere Când Crește Cannabisul

Pentru aceia dintre voi care ați amplasat locul de cultură în apropierea unui dormitor, s-ar putea să aveți plângeri în legătură cu zgomotul produs de ventilator. Există numeroase metode de a reduce zgomotul. Mai întâi de toate, trebuie să ai la dispoziție potențiometrul menționat mai devreme, întrucât un ventilator care nu funcționează la capacitate maximă nu face atât de mult zgomot. Așa că încearcă să-l utilizezi pe al tău la 75-80% din capacitate.

De aceea e indicat să alegi un ventilator de capacitate mare, în defavoarea unuia de capacitate prea mică. Un ventilator mare care funcționează la jumătate din viteza maximă va face mai puțin zgomot decât unul mic care funcționează la maxim. Dacă asta nu ajută suficient, poți să-l amplasezi într-o incintă de izolare. Simpla poziționare a lui într-o porțiune de furtun reduce considerabil zgomotul, deoarece acesta nu se mai propagă liber, ci trece mai întâi prin acel furtun, fapt care reduce considerabil volumul.

Dacă toate aceste lucruri nu sunt suficiente, atunci poți recurge la montarea unui amortizor de zgomot. Acesta arată oarecum ca un filtru de carbon, un tub metalic care se fixează pe ventilator, și care determină zgomotul să treacă mai întâi prin interiorul lui, unde îi reduce considerabil volumul. Apoi atașează un furtun la amortizor, și vei constata că mare parte din zgomot a fost eliminat.

PARTEA A ȘASEA / ULTIMELE 2 SĂPTĂMÂNI

Bud Dezvoltarea

Mare parte din dezvoltarea mugurelui se va fi întâmplat deja până în săptămâna a șasea dacă cultivăm un soi cu perioadă medie de înflorire. În ultimele 2 săptămâni mugurele se va coace și nu va mai crește notabil ca dimensiune. Mugurii care erau plini cu perișori albi vor începe acum să-și schimbe coloritul către maroniu. În funcție de soiul cultivat și de climat, coacerea poate dura o perioadă variabilă de timp.

Când aproximativ 80% din perișorii albi au devenit maronii, e timpul să scoți cleștii din dulăpior și să te pregătești de recoltat. Să șii că poți influența tipul de high pe care-l vei obține de la iarba ta prin recoltarea mai devreme sau mai târziu a mugurilor. Cu cât aștepți mai mult până să recoltezi, cu atât mai “greu” va fi high-ul; dacă recoltezi un pic mai devreme, vei avea un high mai “mental”. Așa că poți decide în funcție de preferințele personale.

Pentru că de obicei ne dorim varianta “de mijloc”, vom recolta când aproximativ 80% din perișori au devenit maronii. Nu uita că uneori acești perișori pot deveni maronii și prin modificarea climatului sau a umidității. Nu e garantat că planta este coaptă atunci când ai câțiva perișori maronii. Un mugur care s-a vestejit și a fost invadat de mucegai va dezvolta de asemenea perișori maronii. Recoltarea nu e o știință exactă, dar în principiu dacă majoritatea sunt maronii și mai găsești și câțiva perișori albi, se poate recolta relativ în siguranță. Planta trebuie privită ca un întreg când stabilești procentul de 80%. Ca să experimentezi o varietate de high-uri, ai putea să recoltezi în etape, iar după ce se usucă să încerci să fumezi din fiecare lot.

Pe măsură ce se apropie de final, vei afla că unele soiuri își păstrează nutrienții mai mult decât altele. De exemplu un K2 va păstra mai mult nutrienții, asta însemnând că va trebui să încetezi să hrănești planta cu o săptămână și jumătate înainte de finalul ciclului. Plantele își vor menține o culoare verde aprins chiar dacă faci asta, perișorii vor continuă să se închidă la culoare, iar mugurii vor continuă să se coacă, căpătând un aspect minunat cu tot THC-ul ăla cu care sunt “stropiți”.

Deoarece încă există nutrienți din abundență în mediul de cultură (cât de mult exact depinde de ce fel de mediu de cultură utilizezi), iar frunzele conțin și ele destul de mulți nutrienți, încetăm să mai hrănim planta în ultimele 1,5-2 săptămâni ale ciclului de înflorire. Dacă le cultivați într-un mediu hidroponic, atunci nu vă opriți din a le hrăni decât în ultimele 5 zile, întrucât plantele se vor îngălbeni foarte repede. În medii precum solul sau fibrele de cocos există încă suficientă hrană rămasă ce trebuie utilizată.

Ce se întâmplă dacă nu îți mai hrănești plantele? Ele vor extrage toți nutrienții rămași în sol sau în mediul de cultură, iar când aceștia se termină îi vor consuma și pe cei din frunze. Cu alte cuvinte, chiar și după ce încetăm să le mai hrănim, plantele au la dispoziție mai mult decât suficienți nutrienți. Poți însă aplica în continuare stimulent de înflorire, întrucât acesta nu constituie hrană. Plantele se vor îngălbeni ușor, iar acest lucru înseamnă că se împuținează nutrienții din muguri până la momentul recoltei.

În felul acesta economisești preț de câteva săptămâni în ceea ce privește costul cu hrana. Așadar îngălbenirea este un lucru bun pentru că excesul de nutrienți nu îmbunătățește cu nimic calitatea mugurilor. Până la urmă vei putea înlătura câteva din frunzele mai mari ale plantelor, în ultima săptămână înaintea recoltei, lucru care îți va economisi timp cu recoltarea și va aduce de asemenea mai multă lumină mugurilor poziționați mai jos; astfel le vei oferi șansa să mai ia în greutate. Făcând și această operațiune, nu-ți mai rămâne mare lucru de făcut în ultimele săptămâni decât să te bucuri de rezultatele experimentului tău.


Partea. 1: Germinarea. Ghidul complet pentru germinarea semințelor de canabis.

Partea. 2: Faza de creștere. Faza de creștere sau cea vegetativă.

Partea. 3: Perioada de înflorire. Perioada de înflorire a canabisului.

Partea. 5: Vremea recoltei. Află care este fiecare etapă a procesului de recoltare șI post-recoltare al canabisului.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.