Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds


By Steven Voser Reviewed by: Gloria Payá

Deși poate părea un subiect complicat, înțelegerea noțiunii de pH al solului este cheia creșterii unor plante sănătoase de canabis. În acest articol, vom prezenta tot ce trebuie să știi despre pH-ul solului și te vom învăța cum să îl prepari corect atunci când crești canabis.


Ce este pH-ul solului?

pH-ul este o măsură a nivelului de aciditate sau alcalinitate. Scara pH-ului variază între 1-14, pH-ul 7 fiind neutru (pH-ul apei pure). Dacă pH-ul este mai mic de 7, o substanță este considerată acidă (gândește-te la oțet sau suc de lămâie). Dacă pH-ul este mai mare de 7, substanța este alcalină, la fel ca în cazul săpunurilor, înălbitorilor și amoniacului.

În termeni mai științifici, nivelul pH-ului are legătură cu concentrația de ioni de hidrogen din, de exemplu, apa cu care îți uzi plantele. Scara pH-ului este logaritmică până la baza 10, ceea ce înseamnă că apa cu un pH de 6 este deja de 10 ori mai acidă decât apa cu un pH de 7.

Mai jos, vei găsi un tabel cu diferitele niveluri de pH ale unor lucruri obișnuite:

1.0 - Acid de baterie
2.0 - Suc de lămâie și oțet
3.0 - Suc de portocale și sifon
4.0 - Suc de roșii
5.0 - Cafea neagră și banane 
6.0 - Urină și lapte 
7.0 - Apă pură, nu apă de la robinet sau apă îmbuteliată
(pH-ul din apa îmbuteliată poate varia considerabil)
8.0 - Apă de mare și ouă 
9.0 - Bicarbonat de sodiu
10.0 - Lapte de Magneziu și apa din Great Salt Lake, Utah

De ce este important pH-ul când creștem canabis?

Acum știi ce este pH-ul. Dar cum afectează pH-ul mediului de creștere dezvoltarea și sănătatea plantelor tale?

După cum știi deja, toate plantele necesită nutrienți pentru o creștere sănătoasă. Au nevoie de macronutrienții azot, fosfor și potasiu, precum și micronutrienți și minerale, inclusiv calciu, magneziu, fier, cupru și multe altele. Dacă plantele nu pot accesa acești nutrienți, vor apărea deficiențe și alte probleme grave de sănătate.

Problema cu plantele de canabis este că acestea sunt capabile să preia nutrienți numai într-o mică fereastră de pH, care variază de la aproximativ 6 la 7, atunci când cresc în sol.

Dacă pH-ul este mai mic sau mai mare decât acesta, planta nu poate absorbi nutrienții, chiar dacă aceștia sunt prezenți în sol - stimulând astfel deficiențe prin „blocarea nutrienților”.

În locurile în care canabisul crește în sălbăticie, solul este în mod normal ușor acid; prin urmare, și plantele de canabis cultivate acasă preferă un mediu ușor acid. Cu toate acestea, modul în care cultivi canabisul joacă un rol în nivelul optim de pH pentru plantele tale. Canabisul cultivat hidroponic sau fără sol are nevoie de un pH și mai scăzut decât cel crescut în sol.

Video id: 484379208

Beneficiile menținerii unui pH perfect

Beneficiile îngrijirii și menținerii pH-ului plantelor tale sunt destul de clare; vei avea plante mai sănătoase, care demonstrează o creștere mai viguroasă și, ca rezultat, produc recolte mai bune. În plus, te vei asigura că timpul și banii pe care i-ai cheltuit fertilizându-ți plantele dau roade.

Verificând în mod regulat pH-ul mediului tău de creștere, vei putea să te asiguri că plantele tale sunt capabile să preia toți nutrienții pe care îi primesc. De asemenea, vei putea depista devreme orice dezechilibre ale pH-ului, minimizând riscul de a te confrunta cu deficiențe de nutrienți mai târziu în perioada de creștere (mai multe despre acest lucru mai jos).

Problema cu dezechilibrele pH-ului

Dezechilibrele pH-ului sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale deficiențelor de nutrienți pentru plantele de canabis. Așa cum am menționat mai devreme, plantele de canabis pot prelua anumiți nutrienți doar într-o mică fereastră de pH. Dacă pH-ul mediului tău se modifică sub sau peste acea fereastră ideală, plantele tale nu vor putea prelua substanțele nutritive din îngrășămintele lor și vor începe să prezinte semne ale unui deficit de nutrienți.

Înțelegerea și prevenirea blocării nutrienților

Blocarea nutrienților apare atunci când plantele tale de canabis nu pot absorbi nutrienți din sol sau din îngrășămintele pe care le folosești pentru a le hrăni. Una dintre principalele cauze ale blocării nutrienților este dezechilibrul pH-ului, dar acest lucru poate fi cauzat și de acumularea de sare lângă zona rădăcinii ca urmare a hrănirii cu îngrășăminte minerale (care tind să aibă un conținut ridicat de sare).

Cel mai bun pH pentru creșterea canabisului

Am făcut deja o aluzie la acesta, dar cel mai bun pH pentru cultivarea canabisului se află într-o fereastră îngustă. Dar, în acea fereastră, există o valoare optimă pe care ar trebui să o atingi? Și această valoare se schimbă în funcție de modul în care alegi să crești? Să explorăm mai departe.

 • Tabel pH sol: 6,0–7,0

Dacă crești în sol, nivelul optim al pH-ului pentru zona rădăcinii este cuprins între 6,0 și 7,0. Cu toate acestea, nu există o valoare specifică stabilită în acest interval care este considerată a fi „cea mai bună”. În schimb, este indicat să se permită o anumită fluctuație naturală în această fereastră, pentru a susține absorbția optimă a nutrienților.

Astfel, pe măsură ce reglezi pH-ul, încearcă de fiecare dată să obții o cifră ușor diferită. Poți, de exemplu, să ajustezi pH-ul la 6,2 pentru o udare, apoi la 6,6, pentru următoarea. Atâta timp cât rămâne în intervalul 6,0-7,0, nu vor apărea probleme. De asemenea, solul este mai iertător când vine vorba de dezechilibre ale pH-ului, dar are și el limitele sale.

Dacă crești pur organic – în cazul în care nu utilizezi nutrienți minerali – pH-ul este mai puțin important. Dacă folosești sol modificat sau cu compost cu materie organică, microorganismele din interior vor facilita disponibilitatea nutrienților pentru rădăcini. Cu toate acestea, majoritatea cultivatorilor care folosesc amestecuri standard de ghiveci și substanțe nutritive minerale vor trebui să țină cont de pH.

The Best pH for Growing Cannabis
 • Alege calea organică și uită de măsurarea pH-ului

RQS susține cu tărie creșterea canabisului organic; nu numai pentru că oferă un produs superior, ci și pentru că elimină o parte din potențialele probleme asociate cu creșterea, mai ales când vine vorba de pH.

În timp ce utilizarea nutrienților chimici ar putea părea simplă, poate necesita ceva timp și antrenament pentru a obține fertilizarea corespunzătoare a plantelor de canabis cu îngrășăminte minerale lichide. Nutrienții organici, pe de altă parte, promovează în mod natural sănătatea plantelor tale, sprijinind dezvoltarea unei vieți microbiene sănătoase în mediul de creștere.

Folosirea îngrășămintelor naturale, cum ar fi compostul, vermicompostul și făina de oase, creează un teren de reproducere pentru bacterii și ciuperci sănătoase, care păstrează condițiile optime ale solului, astfel încât, de obicei, nu este nevoie să mai monitorizezi pH-ul solului la fel de atent precum a-i face-o în alte cazuri.

 • Tabel pH hidroponic și fără sol: 5,5–6,5

Culturile hidro și fără sol sunt cu totul altceva când vine vorba de pH. Dacă crești fără pământ, să zicem în fibră de cocos, nivelul optim al pH-ului în zona rădăcinii ar trebui să fie oarecum mai mic decât în sol, între 5,5-6,5. Același lucru este valabil pentru toate metodele de cultură hidroponică.

Cu aceste metode, este la fel de important să permiți ca nivelul pH-ului să fluctueze în intervalul acceptabil, pentru a susține absorbția nutrienților. De exemplu, în hidro, calciul și magneziul sunt absorbite în mare parte la niveluri de pH peste 6, în timp ce alți nutrienți, cum ar fi manganul, preferă un pH ușor mai mic.

Din nou, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă, deoarece, într-o configurație hidroponică, nivelurile de pH vor fluctua ușor în mod natural la fiecare hrănire. Va trebui să corectezi numai dacă nivelul pH-ului iese din intervalul optim de 5,5-6,5.

Când crești în fibră de cocos, perlit sau hidroponic, poți controla administrarea nutrienților direct în zona rădăcinii prin apă, ceea ce înseamnă că există un risc mai mare pentru apariția fluctuațiile uriașe ale pH-ului în acest caz decât atunci când crești în sol. Mediul inert utilizat în creșterile hidro și fără sol doar reține apa și oferă sprijin rădăcinilor. Astfel, atunci când administrezi nutrienți, ai grijă să nu îți suprasoliciți plantele.

The Best pH for Growing Cannabis

Cum testezi pH-ul solului de canabis

Gestionarea nivelului de pH înseamnă testarea soluției de apă sau nutrienți și ajustarea acesteia în mod corespunzător. Acest lucru poate părea complicat, dar nu este.

Pentru a testa pH-ul, poți utiliza un aparat digital de măsurare a pH-ului sau un kit de măsurare a pH-ului cu picături. Opiniile diferă în ceea ce privește care este „cea mai bună” metodă. Unii preferă pH-metrele digitale, deoarece sunt exacte și ușor de citit, în timp ce altora le plac picăturile, deoarece sunt foarte simple și nu necesită calibrare. Încearcă-le pe amândouă și vezi pe care o preferi.

pH-ul canabisului — Întrebări frecvente

Hai să prezentăm câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de pH-ul canabisului. Nu ezita să le studiezi dacă întâmpini probleme legate de pH în timpul cultivării.

Întrebări și răspunsuri: pH

Î: Când testez pH-ul îngrășământului meu – înainte sau după ce adaug nutrienții?

R: Măsoară întotdeauna pH-ul după ce adaugi nutrienți sau modificări, deoarece acestea vor schimba valoarea pH-ului apei. După ce amesteci soluția nutritivă, utilizează un pH-metru sau picături pentru a testa nivelul pH-ului.

Dacă crești hidroponic, testează o probă din rezervorul tău de apă la câteva minute după ce ai adăugat nutrienții.

Î: Trebuie să măsor pH-ul apei scurse după hrănirea plantelor mele?

R: Da. Amintește-ți întotdeauna să testezi pH-ul apei cu nutrienți scurse, deoarece acest lucru te va ajuta să îți faci o idee despre pH-ul mediului tău.

Î: Cât de exacte trebuie să fie nivelurile pH-ului meu atunci când cresc canabis?

R: Nu te neliniști dacă nutrienții tăi sunt puțin sub sau peste condițiile optime menționate mai sus. Reacționează numai la schimbări mari ale pH-ului, care pot inhiba capacitatea plantei tale de a absorbi nutrienții.

Măsurarea pH-ului cu picături

Kit-urile de măsurare a pH-ului conțin de obicei o eprubetă, o sticlă cu soluție de testare și o diagramă a codului de culoare. Testarea pH-ului solului tău cu aceste seturi este foarte simplă:

1. Prepară îngrășământul ca de obicei și amestecă-l ușor. Ai grijă să nu îți oxigenezi excesiv îngrășământul, deoarece acest lucru poate afecta citirea corectă a valorii pH-ului.

2. Umple jumătatea eprubetei cu îngrășământ și adaugă 3 picături de lichid de testare în ea.

Ce este pH-ul și cum afectează plantele de canabis

3. Agită ușor eprubeta pentru a amesteca soluția de testare a pH-ului cu îngrășământul tău.

4. Utilizează diagrama de culori pentru a citi pH-ul îngrășământului tău și, dacă este necesar, folosește produse de creștere/reducere a pH-ului, pentru a-l regla.

5. Repetă acest proces cu apa scursă din îngrășământul tău. Dacă valoarea pH-ului din apa scursă este cu mult sub sau peste cea a îngrășământului și în zona de pericol (sub 5 sau peste 7), poate fi necesar să reglezi pH-ul solului.

Ce este pH-ul și cum afectează plantele de canabis

Măsurarea pH-ului cu un pH-metru

Măsurarea pH-ului cu un pH-metru digital (precum testerul nostru de pH) este cât se poate de simplă. După ce ai calibrat dispozitivul, înfige-l în îngrășământ, în apa scursă și în sol, pentru a obține o citire exactă a pH-ului din grădina ta.

Cum să ajustezi pH-ul când crești canabis

Dacă pH-ul îngrășământului, solului sau apei este departe de intervalul optim, va trebui să îl ajustezi rapid. Acest lucru se poate face folosind produsele de corectare „pH Up” (creștere pH) și „pH Down” (scădere pH), pe care le poți găsi la orice magazin dedicat creșterii plantelor. Dacă pH-ul tău este prea ridicat, va trebui, desigur, să adăugi un pH Down și invers.

 • Utilizarea corectorului pH Down

Având în vedere alcalinitatea celor mai multe tipuri de apă de la robinet, în majoritatea cazurilor, va trebui să scazi pH-ul. Pentru a face acest lucru, adaugă cantități mici de soluție de scădere a pH-ului (există multe mărci diferite pe piață) în apă sau în soluția cu nutrienți, amestecă și testează din nou pH-ul. Repetă procesul până când nivelurile de pH sunt corecte.

 • Utilizarea corectorului pH Up

Procesul de creștere a pH-ului apei sau a soluției nutritive este același cu cel al scăderii acestuia. Pur și simplu adaugă cantități mici de soluție de creștere a pH-ului în nutrienți sau apă până când valorile pH-ului tău sunt la același nivel.

 • Moduri alternative de a scădea sau de a crește pH-ul când cultivi canabis

În afară de utilizarea corectorilor de pH, poți reduce sau crește pH-ul solului folosind o varietate de produse naturale. Bălegarul, compostul, vermicompostul, ceaiurile de compost, acele de pin și așchiile de lemn, toate ajută la scăderea ușoară a pH-ului solului în timp.

Și, deși aceste produse au nevoie de mai mult timp pentru a-și face efectul, vor contribui și la stabilirea unei vieți microbiene sănătoase în jurul rădăcinilor plantei tale, ceea ce ajută la promovarea creșterii sănătoase a plantelor tale și le protejează de agenți patogeni și dăunători.

Sucul de lămâie și oțetul sunt, de asemenea, foarte eficiente la scăderea pH-ului. Nu uita să diluezi cu apă pentru a evita o scădere prea drastică a pH-ului și/sau deteriorarea rădăcinilor plantei.

Cel mai popular produs utilizat pentru creșterea pH-ului solului este varul sau calcarul, care poate fi disponibil sub formă de pulbere, peletă sau hidratat. Alternativ, îți recomandăm să folosești cenușă de lemn, care ajută la creșterea pH-ului mai treptat și, de asemenea, îmbogățește solul cu potasiu, calciu și alți micronutrienți.

How to Adjust pH When Growing Cannabis

Cum corectezi pH-ul pentru canabis (în sol și hidroponic)

  1. Testează întotdeauna pH-ul solului sau al rezervorului înainte de a efectua modificări.
  2. Dacă pH-ul tău este prea mare (prea alcalin), îți recomandăm să adaugi cantități mici de suc de lămâie sau oțet în apă, atunci când îți uzi plantele (dacă le crești în sol). Pentru cele mai bune rezultate, diluează sucul sau oțetul în cel puțin 5-10 părți de apă, aplică-l treptat și continuă să îți testezi pH-ul până când obții un nivel mulțumitor. Dacă utilizezi hidroponie, adaugă pe rând cantități mici de pH Down (1-2 ml) în rezervor până când obții citirea corectă a pH-ului.
  3. Dacă pH-ul tău este prea scăzut (prea acid), îți recomandăm să utilizezi un produs lichid de var de dolomită pentru a crește pH-ul solului. Dacă ai nevoie de o soluție rapidă, poți încerca să crești pH-ul adăugând bicarbonat de sodiu în apă, dar majoritatea crescătorilor consideră că rezultatele sunt de scurtă durată și ajung să apeleze la varul de dolomită pentru rezultate mai stabile. În hidroponie, folosește o soluție naturală de creștere a pH-ului pentru a regla nivelul pH-ului.
Ce este pH-ul și cum afectează plantele de canabis

Canabisul și pH-ul — Concluzia

Monitorizarea și reglarea pH-ului solului sau rezervorului tău este una dintre cheile creșterii plantelor sănătoase de canabis și producerea unei recolte excelente. Dacă ai propriile sfaturi pentru reglarea pH-ului în grădina de canabis, asigură-te că le împărtășești și altora în comentariile de mai jos!

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37832 reviews