Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Află de ce și cum trebuie să îți hrănești plantele de canabis.


Toți nutrienții necesari pentru dezvoltarea plantelor de canabis sunt prezenți în mod natural în mediu. Cu toate acestea, pentru a-ți ajuta plantele să se dezvolte și mai repede și pentru a te bucura de un produs final mai bun, hrănește-le cu îngrășăminte - substanțe nutritive concentrate.

Mai jos, vei găsi toate informațiile de care ai nevoie despre când, cum și cât de mult trebuie să îți hrănești plantele de canabis.

CE SUNT MACRONUTRIENȚII ȘI MICRONUTRIENȚII

Plantele de canabis necesită trei substanțe nutritive în cantități mari. Acești macronutrienți sunt azot (N), fosfor (P) și potasiu (K) și formează fundația sănătății plantelor de canabis. Drept urmare, acești trei nutrienți ocupă locul central în produsele de fertilizare, sub forma unui raport NPK. Cu cât este mai mare fiecare valoare, cu atât este mai mare concentrația respectivului nutrient.

Cu toate acestea, canabisul are nevoie de mai mult de doar trei nutrienți pentru a supraviețui și a prospera. De asemenea, se bazează pe substanțe nutritive secundare, cum ar fi calciu, magneziu și sulf, care joacă roluri vitale în creșterea plantelor:

 • Calciul este important pentru dezvoltarea peretelui celular, poate contribui la reducerea salinității solului și îmbunătățește puterea de penetrare a apei atunci când este adăugat în sol.
 • Magneziul joacă un rol cheie în fotosinteză și metabolismul glucidic și ajută, de asemenea, la stabilizarea pereților celulari ai plantelor.
 • Sulful este necesar pentru formarea clorofilei și producerea de proteine, aminoacizi, enzime și vitamine și protejează plantele împotriva bolilor.

În plus, plantele folosesc și alți nutrienți în cantități mici (micronutrienți), care sunt totuși extrem de importanți. Printre aceștia se numără borul, clorul, cuprul, fierul, manganul, molibdenul și zincul. Deși nu sunt principalii nutrienți cu care se hrănesc plantele, aceștia joacă roluri foarte importante în diferite aspecte ale sănătății plantelor.

Video id: 207447257

FIECARE ÎNGRĂȘĂMÂNT ESTE DIFERIT

Există multe mărci diferite de nutrienți pentru canabis pe piață, fiecare tip de îngrășământ fiind diferit.

De obicei, îngrășămintele pentru canabis diferă în ceea ce privește următoarele aspecte:

 • Raportul de nutrienți: Fiecare marcă utilizează rapoarte nutritive diferite, pe care aceasta le consideră optime.
 • Ingrediente: Fiecare marcă de îngrășăminte poate obține aceleași rapoarte de nutrienți folosind ingrediente complet diferite, variind de la cele mai chimice (sau „artificiale”) până la cele mai naturale.
 • Sol sau hidro: nutrienții pentru sol sunt foarte diferiți față de soluțiile nutritive pentru culturile hidroponice sau fără sol. Asigură-te că utilizezi numai îngrășăminte concepute pentru mediul tău de creștere.
 • Suplimente: Multe mărci de îngrășăminte produc și „suplimente”. Aceste produse prezintă de obicei rapoarte NPK scăzute și conțin, în schimb, alți nutrienți, concepuți pentru a stimula anumite aspecte ale creșterii. De exemplu, unele suplimente sunt în esență melasă.

În general, îți recomandăm să te concentrezi mai mult pe satisfacerea nevoilor de macronutrienți și nutrienți secundari, înainte de a-ți îndopa plantele cu suplimente. Excesul de nutrienți poate cauza interacțiuni chimice sau arsuri, care pot avea un impact semnificativ asupra dimensiunii și calității randamentului.

După ce ți-ai hrănit plantele cu acești nutrienți de bază, poți trece la un program de hrănire mai complex, pentru a produce recolte mai mari și mai potente.

NECESARUL DE NUTRIENȚI PENTRU RĂSADURI, FAZA VEGETATIVĂ ȘI PLANTELE DE CANABIS ÎN FLOARE

Necesarul de nutrienți al canabisului se schimbă în funcție de etapa de viață în care se află.

NUTRIENȚI PENTRU RĂSADURILE DE CANABIS

Răsadurile de canabis își obțin toți nutrienții din semințe și absorb apa prin frunze, pe măsură ce li se dezvoltă sistemul radicular (de aceea, este important să le păstrezi într-un mediu cald și umed).

Nu va trebui să începi să îți hrănești răsadurile până la vârsta de 3-4 săptămâni, moment în care vor fi dezvoltat 3-4 frunze adevărate, intrând astfel în faza de creștere vegetativă.

NUTRIENȚI PENTRU PLANTELE DE CANABIS AFLATE ÎN FAZA VEGETATIVĂ

Unii crescători aleg să înceapă hrănirea plantelor cu un îngrășământ ușor 2:1:2 (acel raport NPK despre care vorbeam) timp de o săptămână, chiar când răsadurile lor încep să intre în faza de creștere vegetativă. Acest pas poate fi o modalitate excelentă de a familiariza plantele cu îngrășământul lor și de a evita potențialele arsuri cauzate de nutrienți. Cu toate acestea, unii cultivatori se bucură de rezultate excelente dacă încep să își hrănească plantele cu un îngrășământ 4:2:3 imediat, pentru a da startul creșterii.

Până la mijlocul fazei vegetative (aproximativ 6 săptămâni de la germinare), este recomandat să crești în mod agresiv aportul de nutrienți pentru a ajuta plantele să dezvolte frunziș rezistent și sănătos. Majoritatea crescătorilor optează pentru un îngrășământ 10:5:7 în această etapă.

Aceste niveluri crescute de azot îți vor ajuta plantele aflate în faza vegetativă să producă frunziș luxuriant și verde și să dezvolte o mulțime de muguri la timp pentru înflorire.

Spre sfârșitul fazei vegetative, este o idee bună să începi să reduci nivelul de azot și să îți pregătești plantele pentru trecerea la o nutriție adecvată pentru înflorire. Majoritatea crescătorilor folosesc un îngrășământ 7:7:7 în ultima săptămână a fazei vegetative.

Recomandări pentru hrănire în faza vegetativă:

 • Faza vegetativă timpurie: 2:1:2 – 4:2:3
 • Faza vegetativă de mijloc: 10:5:7
 • Faza vegetativă târzie: 7:7:7

NUTRIENȚI PENTRU PLANTELE DE CANABIS ÎNFLORITE

Plantele de canabis înflorite au nevoie de mai puțin azot și mai mult potasiu pentru a promova creșterea florilor mari, rășinoase. În primele două săptămâni de înflorire, majoritatea cultivatorilor își hrănesc plantele cu flori cu un îngrășământ 5:7:10. Din acest moment, se obișnuiește scăderea cantității nutrienților pe toate fronturile, păstrând întotdeauna concentrațiile de potasiu mai mari decât restul. La mijlocul înfloririi, majoritatea crescătorilor vor folosi o soluție nutritivă de 6:10:15.

În ultimele săptămâni de înflorire, cultivatorii vor reduce cantitatea de nutrienți pentru a asigura tranziția spre spălarea dinaintea recoltării. În această etapă, se recomandă folosirea unui îngrășământ mai ușor cu un raport NPK de 4:7:10.

Recomandări pentru hrănire în faza de înflorire:

 • Înflorirea timpurie: 5:7:10
 • Înflorirea de mijloc: 6:10:15
 • Înflorirea de mijloc-târzie: 4:7:10
 • Înflorirea târzie: spălare cu pH echilibrat

CUM SĂ CITEȘTI UN GRAFIC DE HRĂNIRE: CÂT DE DES TREBUIE SĂ ÎMI HRĂNESC PLANTELE DE CANABIS?

Majoritatea mărcilor de îngrășăminte oferă clienților lor grafice de hrănire. Este foarte important să înțelegi aceste grafice, pentru a știi cum să îți hrănești plantele cu nutrienții potriviți, în perioada potrivită.

Un grafic de hrănire va stabili de obicei un ciclu de creștere de 12-13 săptămâni.

Săptămânile ciclului vor fi prezentate de-a lungul axei x a graficului, care ar putea include și informații precum fotoperioada pentru fiecare săptămână și altele.

Cel mai important este faptul că graficul tău de hrănire va evidenția ce nutrienți trebuie furnizați plantelor tale și în ce raport, în funcție de săptămânile de viață în care se află. Nutrienții sunt, de obicei, aplicați o dată pe săptămână, iar majoritatea mărcilor de îngrășăminte îți vor indica raportul dintre hrană și apă (în litri sau galoane). Unele diagrame de hrănire îți pot oferi și un interval PPM pentru soluțiile lor. În acest caz, investește într-un aparat de măsurat PPM și măsoară-ți nutrienții înainte de hrănire, pentru o precizie sporită.

După ce ți-ai hrănit plantele, este mereu o idee bună să verifici PPM-ul și conductivitatea solului pentru a te asigura că plantele absorb substanțele nutritive în mod corespunzător.

CUM SĂ PREPARI NUTRIENȚII PENTRU CANABIS

O potențială greșeală în ceea ce privește aportul de nutrienți îți poate afecta complet recolta. Dar hrănirea plantelor de canabis poate fi foarte simplă. Trebuie doar să urmezi acești pași:

 1. Pregătește apa. Dacă este posibil, încălzește apa la aproximativ 22°C pentru a crește absorbția de către rădăcini.
 2. Adaugă nutrienții conform instrucțiunilor de pe îngrășământ și amestecă. Folosește un aparat de măsurat PPM sau EC pentru a obține citiri exacte.
 3. Dacă este necesar, ajustează pH-ul soluției de hrănire folosind un supliment de acid azotic sau fosforic pentru reducerea pH-ului.
 4. Odată ce PPM-ul, pH-ul și temperatura sunt corecte, hrănește-ți plantele și măsoară apa scursă cu ajutorul aparatului de măsurat PPM sau EC, pentru a te asigura că plantele își absorb nutrienții în mod corespunzător.

CUM SĂ PREPARI NUTRIENȚII PENTRU CANABIS

IMPORTANȚA PPM-ULUI, PH-ULUI ȘI TEMPERATURII APEI

PPM, sau părți pe milion, este o măsurare a cantității de nutrienți prezenți în apa sau în mediul de creștere. Pentru a evita supraalimentarea sau alimentarea deficitară a plantelor, este o idee bună să măsori întotdeauna PPM-ul solului sau al mediului de creștere, pentru a vedea dacă acesta continuă să conțină nutrienți. Dacă există substanțe nutritive prezente în mediu în momentul următoarei hrăniri, scade PPM-ul mediului din PPM-ul recomandat în graficul de hrănire pentru a evita supraalimentarea.

pH-ul și temperatura contează la fel de mult atunci când îți hrănești plantele. Dacă oricare dintre ele nu se încadrează în intervalul corespunzător, plantele tale ar putea întâmpina probleme când vine vorba de absorbția nutrienților lor. Prin urmare, ori de câte ori este momentul să îți hrănești plantele, menține soluția de nutrienți la pH-ul sugerat de marca de îngrășăminte și temperatura apei la 22°C.

SFATURI PENTRU O HRĂNIRE MAI BUNĂ

Iată câteva sfaturi rapide pentru a te asigura că hrănirea se desfășoară fără probleme.

Nu te opune chelării

Majoritatea nutrienților de înaltă calitate vor conține chelați chimici. Dacă ești un cultivator organic, poți folosi chelați naturali, precum acidul fulvic și acidul humic, pentru a-ți ajuta plantele să absoarbă mai bine nutrienții minerali, cum ar fi fierul sau zincul. Chelații acționează înconjurând nutrienții încărcați pozitiv cu o sarcină negativă sau neutră, permițându-le astfel să treacă prin bariera porilor plantei.

Încearcă hrănirea prin frunze

Pulverizarea frunzelor de canabis cu o ceață fină - poate fi o modalitate excelentă de a aborda deficiențele de nutrienți sau dăunătorii/bolile. De asemenea, această metodă este deosebit de eficientă pentru hrănirea pe termen scurt cu substanțe nutritive secundare, precum magneziu sau calciu, sau micronutrienții zinc, fier și mangan.

Nu uita să speli planta

Nutrienții sunt foarte importanți, dar nu vrei ca niciunul dintre ei să rămână în mugurii recoltați. De aceea, este important să îți speli plantele cu apă cu pH neutru timp de cel puțin o săptămână înainte de recoltare. Spălarea îți obligă plantele să consume resturile de nutrienți pe care le-au depozitat, rezultând astfel un fum curat și fin.

RECUNOAȘTEREA PROBLEMELOR LEGATE DE NUTRIENȚII PENTRU CANABIS

Supraalimentarea sau alimentarea deficitară poate stresa și deteriora plantele tale de canabis. Asigură-te că ești atent la următoarele posibile probleme legate de nutrienți.

Video id: 207447241

DEZECHILIBRU AL PH-ULUI

 • Problemele asociate cu pH-ul pot fi cauzate de dezechilibre în mediu, apă și nutrienți.
 • Dezechilibrele pH-ului pot avea un impact dramatic asupra sănătății plantei și pot provoca multe alte probleme, cum ar fi blocarea nutrienților, deficiențe și altele.
 • Dacă nu sunt tratate, problemele legate de pH împiedică considerabil creșterea plantelor tale și vor reduce atât mărimea, cât și calitatea recoltei.

ARSURĂ CAUZATĂ DE NUTRIENȚI

 • Arsura cauzată de nutrienți este de obicei un rezultat al supraalimentării sau acumulării de nutrienți în mediul de creștere.
 • Plantele dezvoltă frunze de culoare verde închis, cu vârfuri aproape verde neon, care se îndoaie în sus la aproape 90°, și tulpini sau ramuri de culoare roșu intens, magenta sau violet.
 • Plantele cu flori dezvoltă calice galbene și frunze de zahăr înainte de a muri rapid.
 • Problemele se tratează, de obicei, prin spălarea rădăcinilor cu apă cu pH neutru timp de cel puțin o săptămână înainte de reintroducerea treptată a îngrășământului.
 • Măsurarea PPM-ului și EC-ului te poate ajuta să eviți arsura cauzată de nutrienți.

ARSURĂ CAUZATĂ DE NUTRIENȚI

BLOCAREA NUTRIENȚILOR

 • Blocarea nutrienților este cauzată de acumularea de nutrienți în jurul rădăcinilor unei plante sau de dezechilibre ale pH-ului și împiedică absorbirea nutrienților disponibili.
 • Blocarea nutrienților duce la deficiențe de nutrienți, care pot provoca îngălbenirea frunzelor, vârfuri ale frunzelor arse, forma și dimensiunea neregulată a frunzelor și pete maronii. Simptomele variază în funcție de nutrienții care îi lipsesc plantei tale.
 • Problema se tratează cu o spălare, verificări ale pH-ului și ajustări ale nutrienților.

SUPRAALIMENTAREA

 • Supraalimentarea cu îngrășăminte chimice și stimulatoare îți poate arde plantele.
 • Din cauza concentrației ridicate a îngrășămintelor chimice, cultivatorii începători pot ajunge cu ușurință la supraalimentarea plantelor lor.
 • Semnele revelatoare ale supraalimentării includ frunze uscate, cu aspect ars, cu decolorare galbenă sau maro, margini arse și vârfuri răsucite în sus.
 • Crescătorii începători ajung adesea să cumpere mai multe suplimente într-un efort de a remedia problemele existente cu nutrienții, ceea ce nu face decât să înrăutățească lucrurile.
 • Supraalimentarea trebuie tratată rapid cu o spălare a rădăcinilor, stabilizarea pH-ului și un nou program de hrănire.

SUPRAALIMENTAREA

DEFICIENȚA DE NUTRIENȚI

 • Deficiența de nutrienți poate fi cauzată de alimentarea insuficientă sau de blocarea nutrienților.
 • Deficiențele de azot, fosfor, potasiu sau nutrienți secundari pot provoca simptome precum frunze uscate, frunze galbene sau maronii și tulpini decolorate.
 • Deficiențele de nutrienți sunt tratate prin creșterea/introducerea mai multor substanțe nutritive sau prin remedierea mai întâi a blocării nutrienților.
Browse Deficiencies
 
Browse Deficiencies
 
 
Browse Deficiencies
 
 

ÎNGRĂȘĂMÂNT ORGANIC VS. ÎNGRĂȘĂMÂNT CHIMIC PENTRU CANABIS

La RQS, încurajăm întotdeauna utilizarea nutrienților organici în detrimentul îngrășămintelor chimice. Spre deosebire de substanțele sintetice, nutrienții organici sunt eliberați în sol și absorbiți de plante mult mai lent, reducând dramatic șansa de arsură cauzată de nutrienți sau de apariție a altor probleme de hrănire.

Nutrienții organici aduc beneficii și solului, susținând dezvoltarea unui ecosistem bogat în microorganisme, care protejează și lucrează în tandem cu plantele tale.

De asemenea, solul organic se îmbunătățește cu timpul, fiind ideal pentru crescătorii în aer liber.

Faptul că nutrienții organici nu produc scurgeri toxice reduce, de asemenea, impactul recoltei tale asupra mediului.

Dar, deși RQS preferă nutrienții organici, înțelegem și faptul că îngrășămintele chimice au unele avantaje. În primul rând, acestea sunt absorbite mult mai repede, ceea ce înseamnă că sunt mai bune pentru situațiile în care eficiența este esențială (de exemplu, atunci când se tratează o deficiență).

Faptul că îngrășămintele sintetice sunt fabricate cu atenție, pentru a obține rapoarte specifice de nutrienți, înseamnă că vei avea și un control mult mai mare asupra a ceea ce „mănâncă” plantele tale și în ce doze.

BENEFICIILE NUTRIENȚILOR ORGANICI

 • Impact mai redus asupra mediului
 • Îmbunătățirea calității și sănătății solului
 • Mai sustenabili decât îngrășămintele chimice
 • Gust mai bun (după cum susțin unele persoane)

BENEFICIILE ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI CHIMIC

 • Se absoarbe mai rapid
 • Rapoartele nutrienților sunt prestabilite (mai mult control)
 • Mai accesibil

ÎNȚELEGEREA CONCEPTULUI DE NUTRIENȚI PENTRU CANABIS

Cu o genetică potrivită, nutrienți și apă suficiente și multă lumină, ești pe drumul cel bun pentru a crește canabis excepțional. Reține că cea mai puternică armă din arsenalul tău este cel mai probabil experiența, așa că perfecționează-ți continuu abilitățile pentru a culege roadele muncii tale.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Subiecte Ghid de Cultivare

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37746 reviews