Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

Deficiențele de nutrienți: cum să le previi și să le corectezi.


La fel ca noi, plantele de canabis necesită o dietă variată și sănătoasă pentru a supraviețui și a prospera. Acestea au nevoie de cantitatea potrivită de nutrienți pentru a îndeplini funcții fiziologice importante și, în cazul în care le va lipsi chiar și o singură piesă din puzzle, creșterea va încetini, iar randamentele pot fi afectate.

Din fericire, planta de canabis se pricepe să îți comunice ceea ce are nevoie. Dacă are loc o deficiență de nutrienți, aceasta trimite adesea un semnal - ofilire, decolorare, frunze răsucite - pentru a informa crescătorul că are nevoie de atenție.

Înainte de a discuta despre cum să prevenim și să corectăm fiecare deficiență de nutrienți, iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi.

Video id: 207447241

MACRONUTRIENȚI VS. MICRONUTRIENȚI

Macronutrienții sunt minerale de care plantele de canabis au nevoie în cantități mari. Acestea includ azot, fosfor și potasiu. La fel cum grăsimile, carbohidrații și proteinele formează piatra de temelie a dietei umane, canabisul are nevoie de aceste minerale importante în cantități mari pentru a realiza procesele cheie.

Micronutrienții sunt minerale și elemente necesare în cantități mult mai mici. Cu toate acestea, sunt la fel de vitale pentru sănătatea plantelor. Printre micronutrienți se numără fierul, zincul, sulful, borul și alții. Gândește-te la ele ca la minerale și vitamine în dieta umană. Nu avem mare nevoie de ele, dar fără ele, suntem mult mai expuși bolilor.

NUTRIENȚI MOBILI VS. IMOBILI

Înțelegerea diferenței dintre nutrienții mobili și cei imobili poate ajuta crescătorii să diagnosticheze deficiențele cu mai multă precizie.

Nutrienții mobili sunt minerale care pot fi transportate prin întreaga plantă în zonele care au cea mai mare nevoie de ei. De exemplu, fosforul depozitat în frunzele evantai mai vechi poate fi direcționat către o zonă mai nouă de creștere, dacă apare o deficiență. Prin urmare, deficiența unui nutrient mobil va deveni vizibilă mai întâi în zona mai veche de creștere.

Nutrienții imobili rămân blocați și plantele nu îi pot redistribui. De exemplu, dacă are loc o deficiență de zinc, semnele acesteia se vor manifesta mai întâi în zona nouă de creștere, deoarece planta nu își poate redistribui rezervele minerale.

NUTRIENȚI MOBILI VS. IMOBILI
ELEMENTE (Simboluri) MOBILITATEA ÎN PLANTE DEFICIENȚĂ DE NUTRIENȚI
Nitrogen (Azot)
(N)
Mobili Frunze vechi
Fosfor
(P)
Mobili Frunze vechi
Potasiu
(K)
Mobili Frunze vechi
Calciu
(Ca)
Imobili Frunze noi
Sulf
(S)
Imobili Frunze noi
Magneziu
(Mg)
Mobili Frunze vechi
Fier
(Fe)
Imobili Frunze noi
Mangan
(Mn)
Imobili Frunze noi
Bor
(B)
Imobili Frunze noi
Molibden
(Mo)
Imobili Frunze noi
Zinc
(Zn)
Imobili Frunze noi

PH-UL CONTEAZĂ

Solul tău poate conține toți nutrienții de care are nevoie planta ta, dar aceasta nu îi va putea accesa dacă pH-ul nu se încadrează în intervalul recomandat. Plantele de canabis prosperă într-un pH al solului între 6,0-6,5. Orice pH mai mic sau mai mare va afecta rădăcinile plantei, care se va chinui să absoarbă nutrienții cheie – un fenomen cunoscut drept blocarea nutrienților. Spălarea regulată a plantei poate împiedica acest lucru. Fii cu ochii pe valorile tale folosind un pH-metru. De asemenea, poți modifica pH-ul solului folosind aceste tehnici.

ALEGE CALEA ORGANICĂ

Progresele în știința solului au arătat că rizosfera (zona rădăcinii) este plină de viață. Aici, o rețea complexă de microorganisme funcționează sinergic cu sistemul radicular. Solul are nevoie de un echilibru optim de bacterii și ciuperci pentru a descompune materia organică și pentru a elibera substanțele nutritive pe care le pot folosi plantele.

Cei care se concentrează pe compost și construiesc un sol viu asigură prevenirea pe termen lung a deficiențelor de nutrienți și susțin biodiversitatea înfloritoare în rizosferă. O astfel de viață benefică poate contribui la randamente incredibile.

Crescătorii pot lua și măsuri mai directe pe termen scurt. Pulverizarea pe frunze poate fi administrată ca o soluție rapidă atunci când plantele pierd unele substanțe nutritive. Acest mod de hrănire ocolește rădăcinile și permite absorbirea nutrienților direct prin frunze.

CUM SĂ PREVII ȘI SĂ CORECTEZI DEFICIENȚELE DE NUTRIENȚI

Mai jos, îți prezentăm o listă cu deficiențele cheie de nutrienți care ar putea apărea atunci când crești canabis, precum și modurile în care poți să le previi și să le corectezi dacă te vei confrunta cu acestea.

NITROGEN (AZOT)

Un macronutrient mobil, azotul joacă un rol major în fotosinteză și în formarea proteinelor vegetale vitale. Carența de azot poate duce la îngălbenirea sau/și căderea frunzelor mai vechi, la decolorarea întregii plante și la randamente reduse.

NITROGEN (AZOT)
Prevenție
 • Menține pH-ul într-un interval optim (6,0–6,5).
 • Începe cu un amestec de sol pentru ghiveci bogat în nutrienți.
 • Începe să faci compost pentru a asigura un mediu bogat în nutrienți în viitor.
 • Micorizele sunt asociate cu bacterii care fixează azotul. Adaugă-le în sol pentru a crește nivelul de azot.
Corectare
 • Majoritatea îngrășămintelor organice conțin suficient azot pentru a remedia deficiența: încearcă făină de pește, bălegar, lucernă sau făină de pene.
 • Ajustează pH-ul corespunzător.
 • Aplică ceai de compost sub formă de pulverizare pe frunze ca o soluție cu acțiune rapidă.
 • Crește cantitatea de azot din compost folosind resturi vegetale de bucătărie, ramuri tăiate proaspăt și resturi de iarbă tăiată.

FOSFOR

Fosforul acționează ca macronutrient în planta de canabis. Fiind un nutrient mobil, plantele pot direcționa mineralul către zonele care au cea mai mare nevoie de el. Fosforul joacă un rol esențial în fotosinteză și sinteza proteinelor și este o componentă crucială a ADN-ului. Deficitul de fosfor se poate manifesta sub formă de tulpini roșii/violet, pete maronii pe frunze și frunze uscate.

FOSFOR
Prevenție
 • Folosește sol bogat în materie organică.
 • Crește rata de absorbție utilizând un sol bine aerat.
 • Utilizează ciuperci micorizale în sol pentru a îmbunătăți absorbția de fosfor. Acești microbi ajută la transformarea fosfaților insolubili în molecule disponibile.
 • Adaugă mai mult bălegar în compostul tău.
Corectare
 • Crește pH-ul până la capătul superior al spectrului – plantei tale îi va fi mai ușor să îl absoarbă.
 • Adaugă vermicompost și făină de pește în solul tău.
 • Aplică un îngrășământ organic bogat în fosfor.
 • Este posibil să fi udat planta în exces. Udă doar când primii 3 cm ai solului sunt uscați pentru a evita crearea unui mediu foarte compact.
 • Mută-ți plantele într-o locație mai caldă sau montează o prelată pentru a capta căldura. Plantelor le este mai greu să absoarbă fosforul la temperaturi mai mici de 15°C.

POTASIU

Potasiu: al treilea și ultimul macronutrient. Ajută la reglarea absorbției de CO₂ și joacă un rol în fotosinteză. Fiind un nutrient mobil contribuie și la producerea de ATP (unitatea celulară de energie). Deficiența de potasiu apare sub formă de vârfuri și margini de frunze maro și galben, frunze răsucite și întindere.

POTASIU
Prevenție
 • Ai grijă când utilizezi îngrășăminte. Dacă îți hrănești planta prea des, poți cauza o acumulare de sare, care va întrerupe absorbția potasiului.
 • Îmbogățește-ți compostul cu cenușă de lemn de esență tare și făină de alge.
 • Nu uda excesiv.
Corectare
 • Spală mediul de creștere.
 • Măsoară și ajustează pH-ul pentru a corecta o posibilă blocare a nutrienților.
 • Adaugă găinaț de găini în sol.
 • Pulverizează pe frunze o soluție de alge marine organice.

CALCIU

Critic pentru sănătatea plantelor, acest micronutrient imobil ajută la menținerea structurii pereților celulelor plantei. Deficitul de calciu poate duce la o zonă nouă de creștere - vârfurile rădăcinii și frunzele tinere – care se va forma incorect și se va deforma.

CALCIU
Prevenție
 • Adaugă var dolomitic/var de grădină la mediul de creștere.
 • Un pH de 6,2 furnizează cel mai bun mediu pentru absorbția de calciu.
 • Adaugă multe coji de ouă în compostul tău organic.
 • Fă-ți o fermă de viermi. Vermicompostul furnizează mulți nutrienți, inclusiv calciu.
Corectare
 • Aplică un supliment de calciu-magneziu.
 • Crește sau scade pH-ul spre 6,2.
 • Adaugă o linguriță de var stins la 4 l de apă și utilizează soluția pentru a-ți uda plantele.

SULF

Deși este necesar în cantități foarte mici, acest nutrient cheie imobil contribuie la formarea enzimelor și proteinelor vitale. O deficiență de sulf va duce la îngălbenirea zonelor noi de creștere și la decolorare pe partea inferioară a frunzelor.

SULF
Prevenție
 • Îmbogățește-ți compostul cu bălegar.
 • Ciupercile și bacteriile sunt vitale pentru eliberarea de sulf în sol. Folosește tehnici precum creșterea fără prelucrare (no-till) pentru a le încuraja și adaugă micorize dacă crești în ghivece.
Corectare
 • Sărurile Epsom sunt bogate în sulf. Adaugă 1-2 lingurițe de săruri Epsom la aproximativ 4 l de apă și continuă administrarea până când dispar simptomele.
 • Ajustează pH-ul până la intervalul optim, dacă este necesar.

MAGNEZIU

Fără acest micronutrient mobil, fotosinteza nu ar fi posibilă. Mineralul se află în centrul moleculei de clorofilă și îi permite să absoarbă lumina. Carența de magneziu va avea ca rezultat o creștere mai redusă, cu un aspect inferior. Frunzele se vor îngălbeni, se vor usca și, eventual, vor deveni maro.

MAGNEZIU
Prevenție
 • Include var dolomitic în mediul de creștere.
 • Utilizează compost bogat în bălegar.
 • Menține un echilibru bun al pH-ului.
Corectare
 • Spală mediul cu apă cu un pH de 6,0, dacă pH-ul este dezechilibrat.
 • Și sărurile Epsom furnizează magneziu. Adaugă 1-2 lingurițe de săruri Epsom la aproximativ 4 l de apă și continuă să administrezi soluția până când dispar simptomele.

FIER

Fierul joacă un rol esențial în formarea clorofilei. Elementul face parte și din mai multe enzime și câțiva pigmenți importanți. În general, acest micronutrient imobil ajută plantele să efectueze procese metabolice și de formare a energiei. Dacă planta ta are deficiență de fier, vei observa că zonele noi de creștere din partea de sus a plantei au o nuanță de galben intens.

FIER
Prevenție
 • Ajută-ți plantele să absoarbă fierul existent adăugând micorize în sol. Aceste organisme sinergice contribuie la trimiterea elementului în sistemul radicular și dincolo de el.
 • Testează pH-ul solului pentru a exclude blocarea nutrienților.
 • Adaugă găinaț de găini, resturi vegetale din bucătărie și alge marine la compostul tău.
Corectare
 • Ajustează pH-ul conform recomandărilor.
 • Spală mediul de creștere și adaugă un supliment de fier.
 • Folosește o cantitate mică de îngrășământ cu azot pentru a scădea pH-ul și pentru a face fierul mai accesibil.

MANGAN

Manganul nu primește prea multă atenție în lumea cultivării canabisului. Cu toate acestea, acest micronutrient imobil joacă un rol fundamental în fiziologia plantei. Ajută fotosinteza, respirația, asimilarea azotului și alungirea celulelor rădăcinii și protejează rădăcinile de microbii dăunători.
Deficiența de mangan va apărea ca o decolorare în verde deschis lângă baza unei noi zone de creștere. În cele din urmă, aceasta se întinde până la vârfuri și vor începe să apară pete maronii.

MANGAN
Prevenție
 • Un pH dezechilibrat stă adesea la baza deficitului de mangan. Măsoară frecvent pH-ul solului și menține-l în intervalul optim pentru a te asigura că plantele tale pot accesa acest mineral.
 • Prepară un compost bogat în mangan adăugând ananas, roșii, merișoare și morcovi.
Corectare
 • Spală recipientele.
 • Taie orice zonă de creștere afectată care nu se recuperează.
 • Pulverizează o soluție de alge marine pe frunzele coronamentului.

BOR

Borul funcționează alături de calciu pentru a da integritate pereților celulari ai plantelor și pentru a contribui la diviziunea celulară. Crescătorii îndrăgesc acest nutrient imobil și pentru că ajută la procesul de polenizare. Lipsa borului va duce la simptome de carență, cum ar fi lipsa turgorului, fertilitate redusă, creștere vegetativă slabă și oprirea meristemelor. Zonele noi de creștere se vor răsuci, frunzele de zahăr se vor ofili și frunzele vor prezenta o decolorare maroniu-gălbuie.

BOR
Prevenție
 • Nu lăsa plantele fără apă prea des.
 • Evită blocarea nutrienților prin hrănirea plantei în limite normale.
 • Nu permite nivelului de umiditate să scadă sub 25%.
 • Folosește sol aerat, cu drenaj bun.
 • Adaugă cantități generoase de mere, banane, broccoli și năut în compostul tău.
Corectare
 • Spală mediul de creștere și caută să atingi intervalul de pH ideal.
 • Amestecă o linguriță de acid boric în 4 l de apă și aplică pe plantele afectate.

MOLIBDEN

Un alt nutrient mai puțin cunoscut, molibdenul, ajută la formarea a două enzime esențiale, care transformă nitrații în nitriți și apoi în amoniac. Plantele îl folosesc pe acesta din urmă pentru a produce aminoacizi, care, în cele din urmă, devin proteine. Dacă plantele tale au carențe de molibden, vor începe să prezinte o decolorare roșie și roz la marginile zonelor noi de creștere. Frunzele vor începe, de asemenea, să devină galbene și pătate. Din fericire, deficitul de molibden este destul de rar.

MOLIBDEN
Prevenție
 • Păstrează pH-ul între 6,0–6,5.
 • Începe să crești cu compost viu, de calitate bună.
 • Aruncă din când în când niște fasole, mazăre și nuci crude în compostul tău.
Corectare
 • Spală și ajustează pH-ul.
 • Pulverizează pe frunzele plantelor afectate o soluție de alge marine.
 • Udă plantele cu un ceai de compost cu vermicompost.

ZINC

Plantele nu au nevoie de mult zinc, dar dacă acesta nu este prezent în sol, se vor îmbolnăvi. Zincul formează părți ale proteinelor, membranelor și hormonilor de creștere. Acest micronutrient imobil reglează, de asemenea, funcția enzimatică și stabilizează ADN-ul și ARN-ul. Ce se întâmplă când lipsește zincul? Simptomele carenței de zinc se manifestă prin încetinirea creșterii; distanța dintre noduri se micșorează, iar frunzele vor avea un aspect încrețit și galben. În cele din urmă, frunzele noi vor avea vârfuri îngălbenite și ruginii.

ZINC
Prevenție
 • Un pH excesiv de alcalin cauzează majoritatea deficiențelor de zinc. Menține un pH corespunzător.
 • Crește nivelul de zinc din compostul tău folosind resturi de dovleac și dovlecei.
 • Microbii benefici joacă un rol important în absorbția zincului – adaugă ciuperci benefice în mediul tău de creștere
Corectare
 • Redu pH-ul alcalin pentru a se încadra în intervalul ideal.
 • Nu uda excesiv.
 • Folosește un spray cu o soluție pe bază de alge marine sau pește pentru a crește rapid nivelul de zinc.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37832 reviews