Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Cele mai bune plante complementare pentru grădina de canabis

Cele mai bune plante complementare pentru grădina de canabis

Află cum să folosești aceste plante complementare în grădina ta.


Plantele complementare servesc ca o metodă naturală pentru a-ți proteja prețioasa cultură de canabis împotriva invaziilor dăunătorilor și a unor boli. Aceste specii aliate atrag insectele prădătoare în grădină, iar acestea, la rândul lor, pot curăța speciile dăunătoare în cel mai scurt timp.

Plasarea lor printre plantele de canabis poate ajuta, de asemenea, la întreruperea răspândirii mucegaiului și a altor ciuperci care pot distruge recoltele. Multe specii îmbunătățesc, de asemenea, sănătatea solului prin îmbunătățirea structurii solului și prin fixarea azotului din atmosferă.

Nu numai că plantele complementare vor proteja dezvoltarea, dar, de asemenea, vor spori și sănătatea întregii tale grădini, contribuind la biodiversitate. Vor atrage speciile polenizatoare pentru a ajuta și la straturile cu legume. De asemenea, au și ele propriile lor utilizări. Recoltează plantele însoțitoare la sfârșit de sezon ca ingrediente pentru mâncăruri și ceaiuri din plante.

Consultă mai jos unele dintre cele mai populare și eficiente plante complementare pentru canabis.

Cerastium

Cerastium tomentosum, cunoscută și sub numele de lâna caprelor, crește într-o formațiune asemănătoare unui covor. Planta cu creștere rapidă se răspândește pe suprafața solului și acționează ca o cultură de protecție. Ajută la reținerea umidității și protejează viața microbiană de razele UV.

Seamănă direct semințele în sau în jurul straturilor din grădină la începutul primăverii și nu le acoperi cu pământ. Caută să împrăștii semințele peste un sol bine drenat, într-o zonă care are mult soare—plantele prosperă în poziții cu orientare spre sud sau spre vest. Vor tolera o gamă largă de pH, deși canabisul preferă valori între 6 și 7.

Semințele vor germina după 14–21 zile. După ce răsadurile s-au format complet, rărește-le, astfel încât să existe 20 cm între plante. Vor atinge maturitatea într-o perioadă scurtă de 40 de zile, ajungând la o înălțime maximă de 25 cm. Florile mici de Cerastium nu cresc mai mult de 2 cm și își vor face apariția la începutul verii, emanând o aromă foarte ușoară și dulce. După înflorire, aceste plante se taie. Folosește-le ca strat de mulci sau adaugă-le la grămada de compost. Rădăcina acestei plante rezistente va supraviețui în subteran la temperaturi de sub -20° C și va crește din nou anul viitor.

Cum să o folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Folosește ca o cultură de protecție în straturile din grădină și alte recipiente.
 • Când: Februarie
Companion Plants for Cannabis

Floarea soarelui

Acești giganți falnici adaugă o frumusețe impresionantă în orice grădină, și vor crește până la 3 m în înălțime, cu niște flori galbene strălucitoare. Te vor ajuta să-ți protejezi plantele de canabis împotriva afidelor, musculițelor albe și melcilor prin distragerea atenției acestora.

Semințele se vor semăna direct în paturile și ghivecele din grădină. Ele prosperă în sol umed, dar bine drenat, soare mult și locuri adăpostite care le protejează de vânturile dure. Floarea-soarelui eliberează o substanță chimică alelopatică în sol care poate inhiba creșterea plantelor din apropiere—folosește-le ca bariere și granițe.

După apariția răsadurilor, se vor rări la 60 cm una de alta. Vor începe să înflorească în jur de 60 - 95 de zile de la germinare. După ce capetele florilor se umplu cu semințe, vei avea două opțiuni. Poți fie să recoltezi aceste delicioase alimente, fie să le lași să atragă păsări care vor ține la depărtare insectele dăunătoare. Floarea-soarelui nu are un parfum distinct.

Cum să le utilizezi în grădina ta de canabis:

 • Unde: Utilizează-le pentru a crea bariere, paravânturi și un acoperiș umbros la marginile paturilor de grădină sau în imediata apropiere a recipientelor.
 • Când: Martie
Companion Plants for Cannabis

Gălbenele

GălbeneleleCalendula officinalis—produc flori superbe de un portocaliu strălucitor și frunze aromate. Aceste flori funcționează la distragerea afidelor și la îndepărtarea lor de cultura de canabis. Această plantă cu creștere rapidă crește fie ca plantă anuală sau bienală și prosperă tot sezonul, până când primul îngheț mai dur o înfrânge. Gălbenelele vor tolera solul sărac, dar preferă solul bine drenat, de consistență calcaroasă, argiloasă sau nisipoasă.

Se vor semăna semințele direct în paturile și ghivecele din grădină la sfârșit de primăvară. Se răresc până la 20 cm distanță între ele pentru plante mai mici sau 30 cm, pentru a le permite să atingă adevărata lor dimensiune. Planta atinge o înălțime de 50 cm, îi place soarele parțial și se simte confortabil sub bolta unei policulturi.
Culege florile pe tot parcursul sezonului pentru a încuraja plantele să își mărească producția de flori. Folosește florile pentru a-ți prepara propriile produse cosmetice, inclusiv balsamuri și extracte.

Pe lângă faptul că atrag anumite insecte departe de plantele de canabis, ele și resping alte insecte din grădină cu ajutorul mirosului înțepător. Dăunătorii, cum ar fi fluturii de varză albă și moliile de varză—care altfel ar molfăi din plantele de canabis—nu le pot suporta.

Cum să le utilizezi în grădina ta de canabis:

 • Unde: Plantează-le între plantele de canabis în paturile de grădină folosind distanța recomandată. Pune 1 - 2 plante, alături de canabis, în recipiente mari.
 • Când: Februarie–Aprilie
Companion Plants for Cannabis

Lucerna

Ușor de cultivat și eficientă la îmbunătățirea solului, lucerna este o plantă complementară solidă și atractivă. Ca leguminoasă, această specie acționează cu bacteriile din sol pentru a atrage azotul din atmosferă—un nutrient esențial care determină o creștere corespunzătoare. Tratează semințele cu bacterii care fixează azotul înainte de a le semăna, pentru a garanta acest efect.

Lucerna mărește, de asemenea, penetrarea apei în mediul de creștere, păstrând sistemul radicular hidratat și stimulând turgescența plantelor tale. Cunoscută și sub numele de Medicago sativa, această plantă perenă cu rădăcini adânci va adăuga o structură uimitoare solului tău.

Lucerna prinde rădăcini foarte repede, așa că nu trebuie decât să împrăștii semințele pe suprafața solului. Împrăștie semințele primăvara (aprilie - mai) în regiunile răcoroase, și toamna în climate mai calde. Vei vedea că apare încolțirea în aproximativ zece zile. Rărește-le după cum este necesar pentru a evita aglomerarea.

Această specie preferă un climat ușor mai cald și are o rezistență impresionantă la secetă. Prosperă sub un soare intens și sol ușor acid spre neutru. Când rărești cultura, asigură-te că păstrezi lăstarii; aceștia oferă o sursă excelentă de vitamine și minerale și merg foarte bine într-o salată.

Cum să o folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Seamănă ca pe o cultură de protecție în paturile și ghivecele din grădină.
 • Când: Aprilie–Iulie
Companion Plants for Cannabis

Trifoiul roșu

Această plantă perenă și stufoasă merge bine și cu bacteriile fixatoare de azot din sol, pentru a obține cantități mari din acest element din atmosferă. Pregătește-te pentru plante puternice, sănătoase și mari de canabis.
Trifoiul roșu produce flori roșii-rozalii uimitoare, ca niște mingiuțe, care vor atrage speciile polenizatoare în grădina ta. Se vor semăna semințele primăvara devreme în climatele mai reci, și toamna în zonele mai calde. Semințele se pun la 1 cm adâncime și la 5 cm distanță în soluri argiloase, cu un pH ușor acid. Trifoiul roșu necesită soare intens pentru a crește în mod optim și se va simți bine în jurul marginilor paturilor de grădină și alături de plantele de canabis în ghiveci.

Cum să îl folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Se va semăna direct în ghivece și paturi de grădină, ca o acoperire de mulci pentru sol.
 • Când: Aprilie
Companion Plants for Cannabis

Hasmațuchi

Hasmațuchi este o plantă culinară excelentă și, de asemenea, ajută la păstrarea la distanță a insectelor dăunătoare. Afidele sunt atrase de mirosul ușor de anason, care le distrage pentru a nu se ocupa de planta ta.

Seamănă-le direct în solul bogat în compost încă din luna martie. Semințele vor germina în aproximativ o săptămână și vor ajunge în faza de răsad la puțin timp după aceea. Rărește-le la o distanță de 30 cm. Hasmațuchi tolerează atât soarele direct, cât și umbra parțială, dar îi place umiditatea constantă.

Hasmațuchi își împrăștie și singure semințele și pot uneori depăși paturile de grădină. Îndepărtează capetele florilor la timp pentru a evita o acaparare completă. Vei avea un stoc de frunze tinere gata de recoltat în aproximativ nouă săptămâni. Pune-le în salate și preparate din pește pentru o aromă plăcută.

Cum să îl folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Plantează în recipiente separate lângă ghivecele tale cu canabis sau intercalează-le în paturi înălțate și sere.
 • Când: Martie–August
Companion Plants for Cannabis

Trifoiul alb

Trifoiul alb oferă un mulci viu rezistent la dăunători, care păstrează umiditatea și mărește nivelurile de azot din sol. Această plantă perenă târâtoare își va face drum la suprafața paturilor de grădină fără niciun fel de îndrumare.

Pe lângă îmbunătățirea sănătății solului, acest covor viu va suprima buruienile (cele dăunătoare) și te va ajuta să economisești mult timp în grădină. Tratează semințele cu bacterii rhizobium pentru a te asigura că plantele tale vor fixa azotul. Se vor semăna semințele la începutul primăverii, în mod ideal în sol ușor acid, bogat în fosfor și potasiu, într-o zonă însorită a grădinii.

Menține solul umed în mod constant pentru a preveni uscarea trifoiului alb. Un sistem simplu de irigare prin picurare va fi excelent și va păstra paturile hidratate.

Plantele vor produce flori sferice alb și roz cu un miros dulce între lunile mai și octombrie. Aceste flori uimitoare atrag fluturi și albine. Cantități mici de frunze și flori sunt grozave pentru a le toca în salate sau pentru a le sota alături de carne de pui sau o alternativă vegană.

Cum să îl folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Seamănă ca pe un mulci viu în jurul bazei plantelor tale de canabis. Funcționează foarte bine în vase mari din țesătură.
 • Când: Martie–Aprilie
Companion Plants for Cannabis

Menta

Menta crește atât de ușor încât va trebui să depui efort pentru a nu acapara totul. Din acest motiv, ar trebui să cultivi mentă numai în recipiente. Aroma înțepătoare ajută la descurajarea dăunătorilor, cum ar fi furnicile, puricii, afidele și chiar șoarecii, și va ajuta la mascarea mirosului neplăcut al plantelor de canabis.

După ce semeni aceste semințe o dată la începutul primăverii, vei putea recolta de multe ori frunzele aromate de-a lungul sezonului. Cultivă într-un sol bogat și bine drenat și la loc însorit sau parțial umbrit. Plantele vor germina la 10 - 16 zile după însămânțare și vor înflori la sfârșitul verii.
Taie aceste plante după înflorire. Această specie perenă îți va oferi în fiecare an frunze gustoase—ideale pentru ceaiurile din plante.

Cum să o folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Plantează în ghivece izolate pentru a le împiedica să crească fără control
 • Când: Februarie–Iunie
Companion Plants for Cannabis

Lavanda

Cu flori foarte aromate și nuanțe superbe de violet—lavanda îți va lumina paturile de grădină. Aceste tufe atrăgătoare acționează ca niște semafoare botanice care îndepărtează insectele dăunătoare de canabisul tău prețios. Mai mult, vor atrage și un număr mare de polenizatori prietenoși.

Lavandei îi place un mediu cald și mediteranean, deși crește și în ținuturi nordice mai reci. Umple celulele propagatoare cu compost bogat și seamănă semințele; apoi acoperă cu un strat ușor de vermiculit. Păstrează-le la temperaturi între 21–25° C și vor apărea din sol în următoarele 21 de zile. Transplantează-le în paturi sau ghivece de grădină cu pământ bine drenat și expune-le la cât mai mult soare, lăsând o distanță de 30 cm între plante.
Nu lăsa acest miros superb de plante să te agaseze tot sezonul. Tunde plantele la sfârșitul sezonului și colectează capetele florilor. Usucă-le pentru a face un ceai calmant și gustos.

Cum să o folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Plantează la marginile paturilor de grădină și în ghivece lângă recipientele cu canabis.
 • Când: Februarie–Iulie
Companion Plants for Cannabis

Coriandru

Această plantă multifuncțională cu creștere rapidă va adăuga o sursă de savoare pentru grădina ta. În afară de gust, coriandrul generează o aromă înțepătoare, care gonește dăunătoarele în timp ce atrage speciile benefice.

Puricii de plante dăunători, gândacii de cartofi și afidele vor ocoli fericiți grădina de canabis după ce au simțit mirosul acestei plante. În schimb, viespile parazite mai degrabă îndrăgesc acest miros și vor ajuta la menținerea la distanță a dăunătorilor.

Fiind o plantă delicată, coriandrului nu-i place să fie transplantat. Se vor semăna semințele direct în locul lor final din grădină la o adâncime de 1 cm. Se va realiza acest lucru la soare complet între aprilie și iulie și le vei vedea ieșind 12–21 de zile mai târziu. Rărește-le la 25 cm una de alta.
Vei recolta frunzele aromate în jur de 60–75 zile de la însămânțare. Adaugă-le la supe alături de niște unt de marijuana de casă pentru o după-amiază relaxantă.

Cum să îl folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Plantează printre plantele de canabis în paturi de grădină sau recipiente mari din țesătură textilă. Cultivă în ghivece separate dacă utilizezi recipiente mici.
 • Când: Martie
Companion Plants for Cannabis

Mușețelul

Drăguț, aromat și funcțional. De ce nu ai vrea ca această floare uimitoare să crească alături de plantele tale de canabis? Fiind extrem de ușor de crescut, mușețelul va reveni în același loc an de an pentru a-și îndeplini îndatoririle sale de plantă complementară.

Vei semăna mușețelul de-a lungul marginilor paturilor înălțate și în ghivece mari alături de plantele de canabis. Mușețelul va stimula producția de ulei esențial și turgescența plantelor din apropiere, în timp ce va îndepărta muștele și țânțarii supărători.
Seamănă direct semințele în pământ bine drenat la soare intens începând din aprilie. După 20-30 de zile, rărește plantele la o distanță de 15 cm.
Nu lăsa florile de mușețel în urmă după recolta de canabis. Frunzele și florile vor fi bune de un ceai delicios și calmant și un ingredient minunat pentru spălarea pielii.

Cum să îl folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Cultivă-l ca pe o cultură de graniță / tampon de insecte în jurul paturilor de grădină și la intrările în seră.
 • Când: Începe în interior cu șase săptămâni înainte de ultima dată pentru îngheț
Companion Plants for Cannabis

Coada șoricelului

Coada șoricelului produce bolte superbe de flori albe aglomerate. Cu siguranță este o plantă complementară excelentă, și doar aspectul său este încă un motiv superb pentru a include acest exemplar în grădina ta.

Rapoartele populare de grădinărit afirmă că planta de coada șoricelului ajută la stimularea producției de ulei esențial a plantelor din apropiere. Deși este un comportament observat doar de către oameni, dacă este adevărat, înseamnă că această plantă poate scoate la suprafață întregul potențial al plantei de canabis. Coada șoricelului atrage, de asemenea, o armată de insecte prădătoare cu un apetit pentru afide, cum ar fi buburuzele și Chrysoperla carnea.

Seamănă semințele într-un sol bine drenat și un loc relativ uscat sub soarele cald. Codiței șoricelului nu-i place pământul umed și va avea performanțe slabe dacă este cultivată într-un sol saturat de apă. Rărește-le până la 60 cm distanță când răsadurile apar la aproximativ 21 de zile de la germinare. Folosește codița șoricelului pentru a face un ceai bun la sfârșitul sezonului.

Cum să o folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Cultivă direct lângă plantele de canabis—cele două prosperă împreună.
 • Când: Seamănă cu opt săptămâni înainte de data ultimului îngheț
Companion Plants for Cannabis

Mărarul

Mărarul este grozav de delicios. Serios! Vei recunoaște gustul ca de anason din rețetele cu pui, supe, salate și murături. Indiferent dacă cultivi canabis sau nu, ai nevoie de câteva plante de mărar în viața ta.

Acest exemplar din familia Apiaceae arată frumos atunci când este plantat printre plantele de canabis și va oferi protecție împotriva anumitor specii de omizi și purici de plante pe tot parcursul sezonului de creștere.

Se vor semăna semințele direct în sol imediat după ultimul îngheț. În zonele mai răcoroase, se seamănă la 1 cm adâncime și apoi se răresc răsadurile la 30 cm unul față de altul. În zonele mai calde, pur și simplu se seamănă semințele direct deasupra compostului bine drenat. Ai grijă să pui mărarul la soare, dar menține solul umed. Mărarul tinde să înflorească din cauza stresului cauzat de solurile uscate. Se recoltează frunzișul la șapte săptămâni după însămânțare și se adaugă în salate și supe.

Cum se folosește în grădina ta de canabis:

 • Unde: Direct între sau lângă plantele tale de canabis.
 • Când: Martie–Iulie
Companion Plants for Cannabis

Roinița

Roinița (Melissa officinalis) va reveni în grădina ta în fiecare an. Planta rezistentă și versatilă supraviețuiește sub pământ în timpul înghețurilor din timpul iernii și revine cu forță deplină primăvara.

Această plantă puternică, membru din familia mentei, va atrage specii de polenizatoare în grădina ta pentru a avea grijă de legume. De asemenea, planta ține departe și țânțarii, și astfel grădinăritul va fi o experiență mult mai plăcută.

Aproape prea puternică, roinița va acapara fericită un pat întreg. Seamănă semințele în ghivece pentru a preveni o creștere nedorită. Răspândește-le deasupra pământului din ghiveci și acoperă ușor cu compost de semințe. Rărește până la 30 cm și așază în zone cu soare direct sau umbră parțială.

Recoltează frunzele pe tot parcursul sezonului de creștere pentru a face un ceai delicios și răcoritor. Îndepărtează florile pentru a încuraja creșterea vegetativă.

Cum să o folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Roinița trebuie pusă în ghivece separate, așezate aproape de plantele de canabis, pentru a evita supraaglomerarea.
 • Când: Martie–Mai
Companion Plants for Cannabis

Busuiocul dulce

Fiind poate cea mai bună plantă aromatică (excluzând canabisul, desigur), busuiocul dulce adaugă o aromă intensă la salate, pizza și mâncăruri cu paste.

La fel ca și în cazul canabisului, oamenii simt deseori mirosul de busuioc înainte să-l vadă. Planta umple aerul cu o aromă puternică, care alungă și dăunători precum afidele și gândacii de sparanghel. De asemenea, va atrage diverse specii de polenizatori care vor stimula biodiversitatea grădinii tale.

Seamănă semințele în ghivece mari care conțin sol bine drenat. Poziționează-le la soare și vei vedea răsaduri în următoarele 20 de zile. Ele preferă solul ușor acid și condițiile mai uscate. Culege vârfurile și recoltează frunzele pe tot parcursul sezonului pentru a încuraja creșterea vegetativă rapidă și viguroasă.

Cum să îl folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: În ghivece și paturi de grădină alături de plantele de canabis, fiind mai ales eficiente alături de mărar pentru a spori producția de terpene.
 • Când: Februarie–Iunie
Companion Plants for Cannabis

Limba mielului

Limba mielului oferă o sursă bogată de nutrienți pentru oameni și plante. Frumoasele flori albastre bogate în nectar îți vor ajuta populația locală de albine să prospere. La sfârșitul sezonului, folosește plante tocate ca mulci sau pune-le la compost. Nivelurile ridicate de calciu și potasiu vor ajuta plantele să prospere.

Limba mielului prosperă la soare și îi place spațiul. Seamănă semințele în ghivece mari începând cu luna martie, lăsând pentru fiecare plantă aproximativ 30 cm de spațiu. Udă-le în mod regulat în perioadele uscate pentru a menține plantele umflate și puternice. Recoltează frecvent frunzele cu aromă de castravete pe tot parcursul sezonului pentru a adăuga o notă răcoritoare băuturilor de vară.

Cum să o folosești în grădina ta de canabis:

 • Unde: Așază-le lângă plantele de canabis pentru a atrage insecte benefice.
 • Când: Martie–Mai
Companion Plants for Cannabis

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

Categorii
eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37823 reviews