Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Anatomia Plantei de Canabis: Din Cap Până-n Picioare

Cannabis Plant Anatomy: From The Bottom To The Top


Fără îndoială, canabisul este una dintre cele mai frumoase plante de pe Pământ - de la tricomii strălucitori și faimoasele frunze, până la sistemul său complex de rădăcini. Mulți cultivatori își vizitează încăperile de creștere doar pentru a fi uimiți de minunile care cresc în fața ochilor lor.

Deși florile sunt cele din centrul atenției - și pe bună dreptate - fiecare parte a acestei specii complexe are o funcție critică și interesantă. Ca și cultivator, te ajută să te familiarizezi cu anatomia plantei de canabis. Astfel, îți vei forma ochiul și îți vei da seama mai ușor de ce anume are sau nu are nevoie planta și când este momentul recoltării.

Explorează ghidul nostru mai jos pentru a vedea planta de canabis așa cum nu ai mai văzut-o niciodată.

Micorize

Deși, din punct de vedere genetic, nu fac parte din planta de canabis, micorizele formează o relație reciprocă și benefică cu rădăcinile de canabis, lucru care ajută ambele specii să supraviețuiască și să prospere. Aceste ciuperci sunt prezente pretutindeni în natură și formează o relație simbiotică fascinantă cu până la 90% din speciile de plante.

Micorize

Funcție

Ciupercile micorize sunt într-o relație cu două sensuri cu plantele de canabis. Aceste specii formează rețele de filamente subțiri, asemănătoare firului de păr, cunoscute sub numele de miceliu - și produc enzime care descompun materia organică.

După eliberarea substanțelor nutritive din substrat, miceliul le captează și le transportă către plante. Deoarece rădăcinile de canabis nu sunt capabile să îndeplinească această funcție impresionantă de unele singure, ele trebuie să „negocieze” cu miceliul pentru a accesa acești nutrienți. Din fericire, plantele produc zaharuri în timpul fotosintezei și transportă multe dintre aceste molecule în rădăcini. Aici, schimbă aceste exudate bogate în energie cu nutrienții de care au nevoie pentru a îndeplini funcții fiziologice importante.

În fond, micorizele acționează ca o extensie a sistemului rădăcinos. Nu numai că descompun materiile organice pentru a elibera nutrienți, dar și transportă aceste molecule importante din zonele pe care plantele nu le-ar putea accesa. Astfel, ciupercile micorize joacă un rol fundamental în nutriția plantelor și în biologia și chimia solului.

Localizare

Această fuziune între plantă și ciuperci are loc în rizosferă, sau în zona rădăcinii. Miceliul formează o structură asemănătoare tecii în jurul vârfului rădăcinii, care înconjoară celulele plantelor din cortexul rădăcinii. Fire de hife - componente individuale de miceliu - se extind în sol, unde descompun materii organice și conectează chiar și diferite plante între ele, formând un internet biologic.

Cum să stimulăm producția de micorize

Ciupercile micorize există în mod natural în multe tipuri diferite de sol. Cu toate acestea, există numeroase specii diferite. Pentru a profita la maxim de această relație sinergetică, folosește produse cu ciuperci micorize, încercate și testate, atunci când plantezi sau transplantezi.

Semințe

Fără semințe, nu ar exista canabis. Aceste mici pachete de viață transmit ADN-ul către generația următoare, pentru a asigura recolte pentru anii următori.

Semințe

Funcție

După fertilizare, plantele de canabis de sex feminin încep să formeze o celulă unică sau un zigot. La scurt timp după, această celulă se divide în două celule și, mai apoi, în patru - dublându-și dimensiunea rapid. După o înmulțire celulară semnificativă, sămânța formează o structură multicelulară, sub forma unui embrion.

Această structură constă dintr-o rădăcină embrionară - radicula - hipocotil și două frunze de cotiledon. Atunci când sunt dispersate de natură sau de mâna omului, semințele germinează în condițiile optime. Au nevoie de umiditate semnificativă și puțin întuneric pentru a putea răsări.

Localizare

Semințele de canabis se formează în flori, luând viață în interiorul unei carcase în formă de lacrimă, cunoscută sub numele de bractee păroasă. Această carcasă se deschide la maturitate și scoate la suprafață o sămânță solidă, de culoare maronie, pregătită pentru a fi dispersată.

Moduri de îngrijire a semințelor de canabis

Bracteea păroasă păstrează semințele de canabis în siguranță până când sunt pregătite pentru a fi mutate din floare. Cultivatorii trebuie să le ofere multă apă și hrană plantelor în această perioadă.

Recoltarea semințelor are loc numai atunci când au atins maturitatea. Semințele mai tinere sunt mici și au o culoare bej deschis. Semințele mai vechi sunt mari, de o culoare maro închis și au adesea dungi pe ele. Ia semințele cu mâna și depozitează-le într-o pungă etanșă sau într-un borcan.

Rădăcini

Rădăcinile sunt o parte esențială a anatomiei plantelor de canabis. Sistemul rădăcinos susține planta, oferindu-i hidratarea necesară și îndeplinind funcții mult mai complexe și vitale.

Rădăcini

Funcție

Rădăcinile de canabis îndeplinesc numeroase funcții esențiale pentru supraviețuirea plantelor. Acestea absorb apa necesară transportului de substanțe nutritive și depozitează alimentele. Ai avut vreodată ghinionul să îți privești plantele cum trec printr-o furtună puternică? Poți mulțumi sistemului rădăcinos pentru că le-a ancorat ferm în pământ.

Rădăcinile acționează și ca o platformă de comunicare prin care plantele pot dicta lumea microbiană a rizosferei. Rădăcinile nu doar că preiau din sol substanțe nutritive plutitoare. Multe substanțe nutritive sunt blocate în materia organică. Au nevoie de organisme benefice - bacterii, ciuperci, viermi - pentru a elibera aceste molecule.

Plantele creează zaharuri în timpul fotosintezei și multe dintre aceste substanțe chimice dulci sunt eliberate în rizosferă, de către rădăcini. Aceste zaharuri atrag bacteriile care stau în jurul zonei rădăcinoase. După ce pier, bacteriile eliberează substanțe nutritive pe care rădăcinile le pot absorbi. Plantele fac schimburi de zaharuri și cu ciupercile micorize (menționate mai sus), forme de viață capabile să degradeze materia organică.

Da - rădăcinile plantelor dezvoltă microbi de fermă. Incredibil, nu?

Localizare

Rădăcinile se află la baza tulpinii. Ele se extind în sol și țes o rețea de tentacule, care păstrează plantele în siguranță, hidratate și bine hrănite.

Coroana rădăcinoasă

Tulpina ia naștere din partea superioară a sistemului radicular, cunoscută sub numele de coroana rădăcinii. Această porțiune a sistemului prezintă diferențe anatomice față de restul rădăcinilor. Din cauza schimbării produse de la rădăcină la țesutul tulpinii, are loc și o schimbare a sistemului vascular. Coroanele rădăcinii trebuie, de asemenea, să fie ușor expuse pentru a asimila oxigen, un alt element vital pentru viața plantelor.

Moduri de îngrijire a rădăcinilor plantelor de canabis

Cultivatorii se confruntă adesea cu probleme ale rădăcinilor atunci când vine vorba de udare. Udarea în exces cauzează o preluare deficitară a apei și a nutrienților, rezultând în mucegăirea rădăcinilor. Dacă plantele tale nu primesc destulă apă, acestea se vor înfometa în încercarea de a transporta nutrienți.

Ca regulă generală, bagă un deget în sol pentru a evalua nivelul de umiditate al acestuia. Udă plantele de canabis doar dacă primii 3 cm din sol sunt complet uscați. De asemenea, poți avea grijă de rădăcini și prin aerisire. Dacă cultivi canabis în ghivece de țesătură, îți vei ajuta plantele să dezvolte o masă rădăcinoasă densă și aerată.

Video id: 265566358

Lucruri de luat în considerare atunci când vorbim despre rădăcinile de canabis

Plantele de canabis devin înrădăcinate atunci când nu au fost mutate dintr-un recipient mic. Acest lucru poate provoca deficiențe de nutrienți și plante instabile, subdezvoltate. Trebuie să ai grijă să transplantezi mereu la timp plantele într-un ghiveci de dimensiuni potrivite. 

Rădăcinile nu sunt singure în sol. Își împart casa cu milioane de microbi. Deși unele creaturi sunt prietenoase, altele pot face ravagii. Pythium, un agent patogen al rădăcinii, poate ataca rădăcinile și chiar ucide plante întregi. Ca atare, trebuie să înveți cum să ții la distanță bolile de mediul tău de creștere.

Ce poți face cu rădăcinile de canabis după recoltă?

Așteaptă! Înainte de a arunca rădăcinile în grămada de compost, ar trebui să fii conștient/ă de avantajele lor impresionante. Rădăcinile de canabis conțin o mulțime de substanțe chimice[1], pe care diverse culturi le-au folosit de secole (dacă nu milenii) pentru a face ceaiuri și tincturi.

Cu toate acestea, alcaloizii din rădăcini nu sunt potriviți pentru toată lumea. Consultă un medic înainte de a prepara un ceai de rădăcină.

Cotiledoane

Aceste frunze minuscule sunt primul semn al creșterii plantelor de canabis după germinare. Ele își fac apariția din sol sub formă de două frunze mici, deși uneori pot fi și tripleți. Aceste structuri sunt însărcinate cu fotosinteza și determină perioada timpurie de creștere a răsadului.

După un timp, primele frunze adevărate vor ieși din mijlocul cotiledoanelor. Pe măsură ce planta se maturizează, cotiledoanele se vor îngălbeni, vor muri și vor cădea.

Cotiledoane

Tulpina

Tulpinile de canabis oferă sprijin deasupra solului, noduri și ramuri. Această coloană centrală permite plantelor de canabis să crească direct în sus, în timp ce ramurile cresc lateral.

Tulpina

Funcție

Tulpina acordă structură și formă plantei. Oferă ramuri purtătoare de frunze și permite frunzișului să efectueze fotosinteza. Tulpina conține, de asemenea, xilem, țesut purtător de apă, care începe în rădăcini și se extinde în toate zonele plantei.

Formă

Tulpinile de canabis sunt rigide și rezistente. Cresc direct în sus și pot fi destul de mari. Unele tulpini mai mari de sativa dezvoltă o tulpină mai lungă, care este mai asemănătoare lemnului, decât țesutului moale al plantelor.

Pot fi formate tulpinile?

Cultivatorii adesea taie vârful plantelor și creează două tulpini principale prin tehnici precum main-lining. Alte metode, cum ar fi LST, manipulează tulpina pentru a crește paralelă cu pământul, făcând fiecare ramură să urce. Formarea tulpinilor oferă multe beneficii, inclusiv productivitate crescută, expunere la lumină și aerisire.

Ce poți face cu tulpinile după recoltă?

Fie că ne crezi sau nu, tulpinile de canabis conțin o cantitate mică de canabinoizi. Acest lucru înseamnă că merită ceva mai mult decât un spațiu în grămada de compost. Poți folosi tulpinile pentru a prepara concentrate, ceaiuri, unt cu THC sau chiar lichior de canabis.

Ramuri

Fără ramuri, plantele de canabis ar fi doar un baston. Acestea formează un baldachin dens, încărcat cu flori rășinoase.

Ramuri

Funcție

Ramurile joacă un rol de susținere, ieșind din tulpina principală și asigurând structură frunzelor, astfel încât acestea să poată realiza fotosinteza. Ramurile conțin și xilem, care asigură apă și nutrienți pentru frunze și flori.

Localizare

Ramurile ies din tulpina principală, pornind de la baza plantei până la vârf.

Noduri și internoduri

Nodurile sunt punctele în care ramurile se întâlnesc între ele, sau cu tulpina principală. Florile de canabis se formează în aceste situri anatomice importante. Secțiunile dintre fiecare nod sunt cunoscute sub numele de internoduri.

Stipele

După mii de ani de cultivare, omenirea a învățat multe despre planta de canabis. Cu toate acestea, unele elemente ale plantei rămân în continuare un mister, inclusiv aspecte ale anatomiei sale. Stipelele sunt frunzișoarele mici care se formează la nodurile plantelor de canabis - unde ramurile se intersectează cu tulpina principală.

Stipelele apar fie în perechi, fie individuale și au un aspect ascuțit, subțire, asemănător unui pumnal. Pentru că apar în același loc cu pistilurile, cultivatorii confundă uneori aceste structuri ca fiind primele semne de înflorire.

Botaniștii nu au confirmat încă rolul exact al stipelelor, deși se crede că joacă un rol în protejarea lăstarilor noi.

Pot fi formate ramurile?

La fel ca și tulpinile, cultivatorii pot forma ramurile pentru a spori randamentul și a îmbunătăți structura generală a plantei. Trunchierea masivă ajută cultivatorii să obțină aceste rezultate, dar tehnica poate fi uneori destul de riscantă. Află cum să repari tulpinile rupte în cazul în care lucrurile o iau razna.

Ce poți face cu ramurile de canabis după recoltare?

Ramurile conțin un număr mic de canabinoizi și au o textură similară tulpinilor. Le poți folosi la fel ca tulpinile, pentru a produce ceaiuri, extracte, sau chiar îngrășământ.

Frunzele mari

Aceste frunze mari ajută plantele să producă cât mai multă energie posibil, permițându-le să respire.

Frunzele mari

Funcție

Acestea sunt cel mai mare tip de frunze de pe plantele de canabis. Aceste structuri sunt recunoscute instantaneu și sunt generatorul din spatele fotosintezei. De asemenea, au mici deschideri, cunoscute sub numele de stomate, care ajută la transpirație și absorbția de CO₂.

Localizare

Frunzele sunt poziționate de-a lungul tuturor ramurilor care provin din tulpina principală.

Formă

Frunzele de canabis diferă în funcție de morfologia unei tulpini anume. Tulpini dominante sativa tind să aibă frunze cu nouă degete subțiri. Frunzele indica au, adesea, șapte degete care sunt mult mai largi. Plantele ruderalis au frunze mai mici, cu doar cinci degete, dintre care două sunt extrem de mici și sunt localizate în apropierea tulpinii frunzei.

Ce mesaj îți pot transmite frunzele de canabis?

Cultivatorii cu experiență se bazează pe frunze pentru a le comunica starea de sănătate a plantelor. Decolorarea, ofilirea sau ondularea dau de veste cultivatorilor dacă există un deficit de substanțele nutritive sau dacă o plantă este udată în exces sau prea puțin.

Pot fi formate frunzele?

Îndepărtarea frunzelor - cunoscută sub numele de defoliere - este frecventă în regimul de formare al multor cultivatori. Îndepărtarea frunzelor inutile îmbunătățește aerarea, crește expunerea la lumină și reduce riscul de mucegai.

Ce poți face cu frunzele după recoltă?

După flori, frunzele sunt a doua cea mai importantă resursă a plantelor de canabis. Conțin o cantitate mică de canabinoizi și pot fi utilizate pentru a face:

 • Hașiș
 • Extracte
 • Tincturi
 • Ceaiuri
 • Smoothie-uri
 • Salate

Frunzele de zahăr

Atunci când vei privi florile prețioase de canabis, vei observa că sunt înconjurate de frunze mici și spinoase. Acestea sunt frunzele de zahăr. Deși sunt mici, sunt la fel de vitale ca omologii lor mai mari.

Frunzele de zahăr

Funcție

Fiind panouri solare biologice, frunzele de zahăr conduc și fotosinteza. Cresc din flori mature și servesc ca loc de producție al zahărului.

Localizare

Frunzele de zahăr ies din florile de canabis. Unele soiuri au frunze de zahăr foarte mici, în timp ce alte soiuri au ramuri întregi dominate de aceste structuri.

Formă

Frunzele de zahăr sunt spinoase și lungi, aproape ca un vârf de lance.

Ce poți face cu frunzele de zahăr după recoltă?

Frunzele de zahăr au primit această denumire datorită stratului asemănător zahărului, care se găsește la suprafața lor. Tricomii responsabili de această estetică strălucitoare produc concentrații impresionante de canabinoizi - nu la fel de mult ca florile, dar mai mult decât orice altă parte a plantei. După tăierea florilor, poți folosi frunzele de zahăr pentru a face:

 • Hașiș
 • Unt de canabis
 • Kief

Tăierea

După recoltarea florilor, vei avea nevoie de o pereche de foarfece de tuns pentru a îndepărta toate frunzele de zahăr, astfel încât să ai muguri frumoși și îngrijiți. Ai două opțiuni: Le poți tăia imediat, o practică cunoscută sub numele de tăiere umedă, sau poți aștepta până la uscare.

Flori

Florile de canabis: principalul motiv pentru care cultivatorii seamănă semințele. Aceste flori potente posedă toate substanțele fitochimice pe care și le doresc cultivatorii - de la canabinoizi psihoactivi la terpenele gustoase.

Flori

Funcție

Florile de canabis sunt organele reproducătoare ale plantelor de sex feminin. Au o structură care, atunci când este fertilizată de polen, începe să formeze semințe.

Localizare

Florile de canabis se formează la nodurile dintre tulpini și ramuri.

Diferența între masculi, femele și hermafrodiți

Desigur, nu toate plantele sunt femele. Plantele de sex masculin nu produc flori. În schimb, ele produc saci de polen, care se deschid și dispersează polenul în aer. Când această substanță aterizează pe florile de sex feminin, acestea vor fi fertilizate și vor începe să formeze semințe.

Deși canabisul are atât plante de sex masculin, cât și plante de sex feminin, uneori, unele exemplare pot avea atât organe de reproducere masculine, cât și feminine. Acest lucru se poate întâmpla din cauza stresului din mediul înconjurător sau a geneticii. Aceste plante sunt cunoscute sub numele de hermafrodite.

Mugurii tip ”popcorn”

Cultivarea florilor de canabis nu merge mereu conform planului. Genetica, expunerea slabă la lumină și alte condiții de mediu pot cauza „muguri tip popcorn”, mai mici și inferiori calitativ, despre care vei vrea să înveți cum să îi eviți.

Ce poți face cu florile de canabis după recoltă?

Poți utiliza canabinoizii din florile de canabis în orice mod posibil. Experimentează următoarele modalități, pentru a descoperi care este preferata ta:

 • Fumatul
 • Vapatul
 • Extractele
 • Uleiurile
 • Comestibilele
 • Ceaiurile

Calicii

Tulpinile de canabis arată asemenea unei unități complete, dar sunt alcătuite din multe părți mai mici și diferite, inclusiv calicii.

Calicii

Funcție

Această structură în formă de lacrimă protejează organele reproducătoare ale florii de sex feminin. Se află la baza florii și se deschid pe măsură ce florile încep să se maturizeze. Vei vedea că își vor face apariția sub formă de pre-flori, chiar înainte de începerea etapei de înflorire.

Localizare

Calicii se formează în noduri, pe măsură ce plantele fac trecerea de la faza vegetativă la stadiul de înflorire.

Pistili și stigmate

Pistilii și stigmatele sunt, de asemenea, incluși în microstructurile care compun florile de canabis.

Pistili și stigmate

Funcție

Pistilii reprezintă aparatul sexual al florilor de canabis, având un singur ovul care dă naștere la două stigmate proeminente.

Stigmatele sunt structuri asemănătoare părului, care ies din caliciu, fiind expuse în întregime la aer. Ele au o structură dreaptă și puternică, în speranța că vor putea prinde din zbor câteva particule de polen.

Ce mesaj îți pot transmite pistilii și stigmatele?

Cultivatorii pot privi culoarea pistililor pentru a stabili cât de matură a devenit planta lor de canabis. Florile tinere au puf alb, ușor verzui, care se transformă într-un portocaliu intens, maro sau roșu atunci când mugurii pot fi recoltați.

De asemenea, poți inspecta pistilii pentru a vedea dacă un mascul a fertilizat planta. Pentru a face acest lucru, folosește o pensetă și îndepărtează bracteea de la baza structurii.

Tricomi

Datorită tricomilor planta de canabis este atât de unică. Aceste glande produc toate substanțele fitochimice care au dus la cultivarea canabisului în aproape toate țările de pe Pământ.

Tricomi

Funcție

Tricomii sunt glande mici, în formă de ciupercă, care ocupă suprafața florilor și frunzelor de canabis. Ei emană o rășină bogată în canabinoizi, terpene și flavonoide. În natură, plantele produc acești metaboliți secundari pentru a se proteja de dăunători și căldură excesivă. De asemenea, rășina ajută polenul să se lipească de flori.

Magia se întâmplă în capul tricomilor bulboși. Aici, se produc concentrații mari de THC, CBD și terpene, cum ar fi mircena, cariofilena și pinenul. Tricomii produc diferite concentrații ale acestor substanțe fitochimice, în funcție de tulpină.

Pot fi tricomii formați?

Nu chiar „formați”, ci influențați, da. Cultivatorii pot stimula concentrațiile de tricomi folosind numeroase tehnici, inclusiv selecția genetică, calitatea solului, iluminarea și stresul controlat.

Ce mesaj îți pot transmite tricomii

În afară de faptul că îți pot indica potența unei flori, tricomii îi ajută pe cultivatori să identifice când să-și recolteze florile. Tricomii transparenți arată că florile sunt încă tinere și premature. De-a lungul timpului, vor dezvolta un aspect opac și lăptos. Când majoritatea au o culoare lăptoasă și câțiva au început să aibă o culoare asemănătoare chihlimbarului, a venit momentul recoltei.

Ce poți face cu tricomii după recoltă?

Poți îndepărta tricomii de pe suprafața florilor pentru a crea concentrate cu potență ridicată, care oferă efecte mai intense și arome superioare. Poți utiliza tricomii pentru a crea:

 • Charas
 • Kief
 • Hașiș
External Resources:
 1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

Categorii
eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37832 reviews