Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Specia Pythium reprezintă o mare amenințare pentru sănătatea plantelor de canabis. Când condițiile sunt potrivite, aceste organisme parazite ciudate atacă rădăcinile plantelor, cauzând putrezirea în această locație anatomică esențială.

Câteodată creșterea unei plante de canabis cu flori puternice și sănătoase pornind de la un răsad pare foarte simplă. Alteori, lucrurile nu merg conform planului. O serie de factori pot duce la apariția unor provocări, inclusiv factorii de stres biotici, cum ar fi infestările cu dăunători și agenți patogeni. Aceștia din urmă reprezintă un real pericol, în special cei care trec nedetectați în sfera subterană a rizosferei.

Deși au un sistem imunitar înnăscut cu două ramuri, capabil să neutralizeze unii agenți patogeni și un anturaj de microbi benefici care să ajute la lupta împotriva dăunătorilor, plantele de canabis cad deseori pradă bolilor. Din acești inamici microbieni, specia Pythium se numără printre cei mai distructivi agenți patogeni ai rădăcinilor. Aceste organisme nu sunt nici ciuperci, nici bacterii, astfel că membrii acestui gen aparțin clasei Oomycota - organisme asemănătoare ciupercilor care diferă din punct de vedere al reproducerii sexuale, al compoziției celulelor și al componentelor genetice.

Acești agenți patogeni provoacă o serie de simptome, inclusiv „ofilirea”, care afectează răsadurile și poate pune capăt unei culturi chiar înainte de a începe. În continuare, vei învăța tot ce trebuie să știi despre Pythium, cum să faci față atunci când apare și în primul rând cum să previi infectarea plantelor.


Ce este Pythium (putregaiul rădăcinii)?

Membrii clasei Pythium sunt agenți patogeni care atacă plantele și fac ravagii în mediile agricole, de la culturile mari de pe câmpuri până la micile amenajări din grădinile oamenilor. Cercetătorii au identificat peste 100 de specii în această clasă. Fiind considerați inițial agenți patogeni fungici, oamenii de știință au clasificat în cele din urmă speciile Pythium ca paraziți Oomycota din cauza diferențelor genetice, sexuale și structurale.

Speciile Pythium există în sol și se prezintă ca niște rețele miceliale asemănătoare ciupercilor care includ atât structuri sexuate, cât și asexuate. Ele produc două tipuri de spori care continuă să afecteze plantele: zoospori și oospori. Reproducerea sexuată duce la crearea de oospori. Acești spori cu pereți groși pot infecta direct plantele sau pot forma o veziculă pe care o umplu cu citoplasmă. În cele din urmă, vezicula se umple cu zoospori dotați cu flagel - cozi mici pe care le folosesc pentru a se mișca prin apa stătătoare și solul saturat. Zoosporii sunt creați asexuat în structuri numite sporangi.

What is Pythium

La eliberare, zoosporii care înoată sunt atrași de exsudatele zaharoase pe care rădăcinile plantelor le eliberează în sol pentru a atrage microbii benefici. După ce urmăresc traseul, se atașează lângă vârful rădăcinilor și formează un perete celular dur. Mai departe, ei eliberează o structură asemănătoare unui fir cunoscută sub denumirea de hifă, care utilizează enzime pentru a trece prin pereții celulelor rădăcinii epidermice.

Hifele încep să se ramifice și să colonizeze celulele cortexului rădăcinii (stratul exterior al celulelor), determinând această structură să devină instabilă și să se deterioreze. Cortexul rădăcinii include firișoarele vitale pe care plantele le folosesc pentru a absorbi apă și nutrienți, ceea ce înseamnă că plantele infectate cu Pythium nu mai au resursele necesare pentru a supraviețui. Speciile Pythium cauzează, de asemenea, leziuni pe care alți agenți patogeni radiculari le folosesc ca punct de intrare.

Ce provoacă infecția cu Pythium?

În calitate de specii de mucegaiuri acvatice oportuniste, speciile Pythium provoacă putrezirea rădăcinilor atunci când factorii de mediu le permit să obțină o poziție favorabilă. Ele lovesc atunci când plantele sunt slăbite sau deteriorate, ceea ce înseamnă, de asemenea, că imunitatea și vitalitatea plantelor vor fi compromise.

Udarea excesivă creează un mediu anaerob ideal pentru ca speciile Pythium să prospere. Solul saturat permite zoosporilor să se miște cu ușurință și să urmărească exsudatele la rădăcinile plantelor. Lipsa de oxigen în zona rădăcinii poate, de asemenea, să sufoce rădăcinile, ducând la moartea celulelor și accesul mai ușor al zoosporilor. Excesul de apă poate atrage, de asemenea, dăunători, cum ar fi sciaridele, care vor ataca și vor slăbi cortexul rădăcinii.

O cauză fundamentală a putregaiului rădăcinilor provocat de Pythium este introducerea agentului patogen într-un spațiu de creștere. În aer liber, plantele au mai multe șanse de a întâlni acest agent patogen. În interior, cultivatorii pot lua măsuri ca să păstreze plantele izolate. Speciile Pythium își pot face loc într-un spațiu de creștere prin intermediul plantelor infectate, echipamentelor contaminate sau al hainelor.

Poate putregaiul rădăcinii să se răspândească la alte plante de canabis?

Da. Speciile Pythium dețin mai multe mijloace eficiente de a-și asigura supraviețuirea ca paraziți. În primul rând, după ce cuceresc cortexul rădăcinii unei plante, vor continua să obțină resurse și să se reproducă atât sexuat, cât și asexuat. Eliberarea continuă a cantităților tot mai mari de zoospori îi face pe urmași să se aventureze în sol și să caute alte surse de exsudat.

Producția sexuată de oospori lasă și depozite genetice pe termen lung în sol; aceste structuri sunt inactive iarna, gata să lovească răsadurile tinere în primăvara ce urmează. Zoosporii și oosporii de Pythium se pot răspândi prin mai mulți vectori, inclusiv soluții hidroponice și soluri contaminate.

Cum arată Pythium (putregaiul rădăcinii)

Putregaiul indus de Pythium se manifestă în mai multe moduri evidente. Fii atent la aceste simptome de bază ale putregaiului rădăcinilor:

🟡Culoarea rădăcinii: rădăcinile par mai închise la culoare. Mai degrabă decât albul obișnuit, acestea vor lua nuanțe de bej, galben și maro.

🌫️Textura rădăcinii: rădăcinile plantelor sunt relativ ferme. După putregaiul rădăcinii, acestea vor deveni moi, semi-lichide și lipicioase din cauza modificărilor structurale rezultate din deteriorarea cortexului rădăcinii.

🦨 Mirosul rădăcinii: infecțiile cu Pythium au loc adesea în condiții anaerobe. Din acest motiv, atât rădăcinile putrezite, cât și mediul de creștere vor emite un miros neplăcut.

🥀Ofilirea: răsadurile tinere își vor pierde repede vitalitatea și se vor deteriora complet la scurt timp după ce lăstarii ies din sol.

📉 Deficiență de creștere: vei observa că plantele mai mature, mai consacrate, încep să nu mai crească. Rata lor de creștere va încetini considerabil.

🕸️Putregaiul coroanei: vei observa o maronire în partea de sus a rădăcinilor și în partea inferioară a tulpinii principale, pe măsură ce agentul patogen începe să infecteze celulele din partea de sus a plantei.

🍂 Cloroză: din cauza absorbției compromise de azot în urma deteriorării cortexului rădăcinii, frunzele evantai vor începe să se îngălbenească.

Pythium Affected Plants

Poate fi vindecat putregaiul rădăcinii?

În prezent nu există niciun remediu pentru Pythium, putregaiul rădăcinii. Oricum, nu ar trebui să îți lași planta să moară și să renunți fără să investighezi mai departe. Obținerea unui diagnostic te va ajuta să planifici din timp în multiple moduri.

În cazul în care cultivi în aer liber direct în pământ, va trebui să te asiguri că eviți același petic de pământ anul viitor. Cultivarea în același sol la scurt timp după infectare va duce la același rezultat.

Dacă vrei să înmulțești plantele de canabis, caută plante care prezintă rezistență la infecții. Dacă iei un butaș și îl cultivi într-un loc izolat ai putea obține specii foarte rezistente.

Cum să tratezi Pythium (putregaiul rădăcinii)

Nu poți trata plantele de canabis infectate cu Pythium. Din păcate, va trebui să elimini imediat toate exemplarele afectate pentru a minimiza răspândirea patogenă în alte zone ale grădinii sau spațiului de cultivare. Dacă ai posibilitatea, aruncă-le pe foc; plasarea lor în coșul de compost îți poate contamina recolta cu oospori în sezonul următor.

Deși nu îți poți trata plantele, îți poți trata mediul de creștere. Există câteva opțiuni chimice pe care cultivatorii le pot folosi pentru a face această treabă. Dacă, totuși, preferi o rezolvare organică, mai jos găsești câteva soluții pe care le poți aplica.

 1. În primul rând, îndepărtează toate plantele din zonă și arde-le. Evită să mai plantezi ceva în zonă timp de câteva sezoane; nu vei dori să oferi oosporilor inactivi o sursă de hrană.
 2. Apoi, prepară o cantitate mare de ceai de compost. Cercetările timpurii sugerează că atât ceaiul de compost aerat, cât și cel neaerat pot ajuta la inhibarea creșterii miceliului la anumite specii de Pythium. Aceste preparate folosesc inoculante pentru a produce rapid un număr mare de microbi benefici, inclusiv ciuperci, bacterii, protozoare și nematode. După aplicare, aceste organisme măresc biodiversitatea din sol și concurează cu agenții patogeni.
 3. Aplică din belșug în timpul primăverii și toamnei în următoarele câteva sezoane pentru a reechilibra microbiomul solului în zonele de cultivare afectate.

X

Putregaiul rădăcinii și sistemele hidroponice

Din fericire, sistemele hidroponice sunt mult mai ușor de curățat decât peticele de sol din grădină. Dacă plantele tale hidroponice prezintă semne de putrezire a tulpinii de canabis și o maronire nesănătoasă a rădăcinilor, poți pur și simplu să speli bine totul și să o iei de la început. Varsă toată soluția cu nutrienți din sistemul tău direct într-o scurgere; evită să o verși în grădină.

Pregătește o soluție de peroxid de hidrogen 3% și șterge interiorul cortului de cultivare și întregul sistem hidroponic cu un burete moale. Acoperă fiecare centimetru pătrat din rezervor și toate tăvile de cultivare de la exterior. Scufundă conductele mai mici în găleți care conțin această soluție și înlocuiește toate componentele care sunt prea mici sau dificil de curățat în profunzime.

Cum să previi Pythium (putregaiul rădăcinii)

Există câteva moduri prin care cultivatorii pot împiedica Pythium să devină un dușman puternic în grădină sau în camera de cultivare. Niciunul din acestea nu sunt foarte eficiente pentru tratare, dar pot diminua semnificativ șansele unei infestări. Aceste strategii includ:

 • Ciuperci simbiotice: speciile de ciuperci micorize arbusculare fuzionează cu rădăcinile plantelor de canabis și formează o relație simbiotică. Ele ajută la obținerea de nutrienți și apă pentru plante și primesc în schimb exsudate. Aceste organisme pot ajuta, de asemenea, la apărarea împotriva anumitor specii de Pythium[1]. Folosește spori sau propagule atunci când semeni semințe sau transplantezi răsaduri.
 • Trichoderma: membrii acestui gen de ciuperci de sol pot ajuta la combaterea speciilor Pythium din zona rădăcinilor. Aplică Trichoderma pe semințe și ca îmbunătățire pentru sol ca să reduci șansele de infectare.
 • Udare adecvată: pentru a reduce șansele de putrezire a rădăcinilor, trebuie să înveți cum să uzi corect plantele de canabis. Așteaptă până când primul strat de un centimetru de la suprafața mediului de creștere devine complet uscat înainte de a uda din nou. Menținerea unui ciclu umed-uscat adecvat va ajuta la evitarea condițiilor anaerobe care conduc la infectare.
 • Oxigenul dizolvat optim (la hidroponie): oxigenul dizolvat redus într-un sistem hidroponic poate mări șansele de putrezire a rădăcinilor la canabis. Pentru a crește conținutul de oxigen dizolvat, utilizează tehnici precum folosirea de tuburi de aerare și electroliza.
 • Igiena generală: în primul rând, nu ajuta speciile Pythium să se instaleze. Pentru a evita să acționezi ca un vector de transmisie, curăță echipamentul folosit și schimbă-ți hainele murdare înainte de a intra în spațiul de cultivare. Folosește articolele pentru creștere în mod separat pentru plantele de interior sau de exterior; nu aduce niciodată recipiente murdare și stropitori în cortul de creștere sau invers.
 • Restructurează-ți solul: creează un mediu de cultivare cu drenaj și aerare adecvate adăugând materie organică, compost de calitate superioară, perlit și cantități mici de nisip.

X

Va dispărea Pythium de la sine?

Nu. Ar trebui să adopți o abordare activă pentru a scăpa de Pythium și a preveni putrezirea rădăcinilor în viitor. Cultivatorii hidroponici de interior au un avantaj aici, deoarece își pot curăța și dezinfecta pur și simplu spațiul de creștere și echipamentul folosit.

În aer liber, va trebui să urmezi niște pași pentru un succes viitor. Acești pași ar trebui să te ajute să remediezi solul în timp:

 1. Arde tot materialul vegetal infectat.
 2. Nu planta în locul afectat sezonul următor.
 3. Aplică materie organică, nisip și perlit în mediul de cultivare pentru a mări aerarea.
 4. Aplică cantități generoase de ceai de compost aerat și neaerat în locația respectivă.
 5. După 1-2 sezoane, aplică Trichoderma și ciuperci micorize arbusculare pe răsaduri înainte de operația de transplantare.

Chiar dacă te confrunți cu agenți patogeni de canabis, totuși ar trebui să privești partea bună a lucrurilor! Confruntarea cu Pythium o dată te va forța să înveți mai multe despre biologia solului și, în cele din urmă, să devii un cultivator de canabis mai înțelept și mai pregătit pe termen lung.

External Resources:
 1. Effect of arbuscular mycorrhizal fungi on Pythium aphanidermatum causing foot rot disease on pawpaw (Carica papaya L.) seedlings https://www.tandfonline.com
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37823 reviews