Ghid Complet Despre Sistemul Endocanabinoid

The Endocannabinoid System

În urma descoperirii canabinoizilor, precum THC-ul și CBD-ul, cercetătorii au început să se întrebe cum își exercită aceste molecule efectele unice asupra corpului uman. După o anumită perioadă, au descoperit o vastă rețea de receptori celulari: sistemul endocanabinoid (ECS).

Această descoperire revoluționară nu numai că a identificat modul în care funcționează canabinoizii, dar a scos la suprafață un sistem fiziologic sofisticat, care ajută organismul să mențină homeostazia.

DIN CE ESTE COMPUS SISTEMUL ENDOCANABINOID?

Oamenii de știință au reușit să identifice trei elemente cheie care alcătuiesc sistemul endocanabinoid: endocanabinoizii, receptorii canabinoizi și enzimele.

 • Endocanabinoizii sunt sintetizați în organism și acționează ca și molecule de semnalizare prin conectarea la receptorii ECS-ului. „Endo” înseamnă „înăuntru” și „canabinoid” se referă la orice moleculă care activează acești receptori. Cei doi endocanabinoizi[1] primari din organism sunt anandamida și 2-AG.
 • Sistemul endocanabinoid are două tipuri de receptori principali: CB1 și CB2. Aceste puncte de legătură apar pe mai multe tipuri de celule în întregul corp. Diferiți canabinoizi se conectează, blochează sau modulează activitatea acestor receptori. Aceștia includ endocanabinoizii, precum și fitocanabinoizii (cei din plante) și canabinoizii sintetici, produși în laborator. Cercetătorii consideră că și TRPV1 (potențialul receptor tranzitoriu vaniloid) face parte din rețea, deoarece servește ca și punct de legătură pentru CBD, THC și anandamidă.
 • Enzimele sunt proteine care contribuie la catalizarea reacțiilor chimice. Sistemul endocanabinoid are enzime care dezvoltă și descompun endocanabinoizii. Fiind una dintre enzimele principale din sistem, acidul gras amidohidrolază (FAAH) descompune anandamida.

Sistemul endocanabinoid are două tipuri de receptori principali: CB1 și CB2

RECEPTORII CANABINOIZI: UNDE POT FI GĂSIȚI ȘI CARE ESTE ROLUL LOR

Receptorii canabinoizi joacă un rol fundamental în activitatea sistemului endocanabinoid. Aceștia ajută la transmiterea mesajelor de la endocanabinoizi la celule și din exteriorul celulelor spre interior. Află mai multe despre locul în care pot fi găsiți și care este rolul acestora mai jos.

UNDE SE GĂSESC RECEPTORII CB1?

Receptorii CB1 sunt prezenți, în mare parte, în întreg sistemul nervos, deși apar și în multe alte zone. Până în prezent, studiile au identificat receptori CB1 în următoarele zone:

 • Creier
 • Măduva spinării
 • Celule grase
 • Ficat
 • Pancreas
 • Mușchi scheletici
 • Tract gastrointestinal
 • Sistem reproductiv

UNDE SE GĂSESC RECEPTORII CB2?

Receptorii CB2, care sunt mai puțin studiați, apar într-un număr mult mai mic în tot corpul. Aceste zone sunt prezente, în primul rând, în sistemul imunitar, dar apar și în concentrații mai mici în alte zone importante ale corpului. Cercetătorii au găsit receptori CB2 în:

 • Celule imune
 • Tract gastrointestinal
 • Ficat
 • Celule grase
 • Oase
 • Sistem reproductiv

Receptorii canabinoizi există în membrana a numeroase tipuri de celule din întregul corp

DE CE AVEM RECEPTORI CANABINOIZI?

Receptorii canabinoizi există în membrana a numeroase tipuri de celule din întregul corp. Pe de-o parte, există spațiul extracelular, iar pe de altă parte, există interiorul celulei. Membrana acționează ca o barieră protectoare, în care receptorii răspund la substanțele chimice din afara celulei.

Atunci când un canabinoid se agață de un receptor canabinoid, trimite un semnal către interiorul celulei, care determină o schimbare temporară a funcției celulare. Locația receptorului sugerează adesea ce procese influențează.

Receptorii canabinoizi acționează ca intermediari între spațiul extracelular și interiorul celulei. Odată activați, receptorii canabinoizi pornesc un efect de tip cascadă, determinând celulele să își modifice activitatea și să declanșeze o schimbare colectivă către o stare de echilibru.

CARE ESTE FUNCȚIA SISTEMULUI ENDOCANABINOID?

Oamenii de știință care studiază canabisul au descoperit că sistemul endocanabinoid funcționează asemenea unui reglator homeostatic[2]. Acest lucru înseamnă că ajută alte procese să funcționeze fără probleme. Neuronii trimit canabinoizii către receptori și înapoi în spațiul sinaptic[3], pentru a reglementa ce substanță chimică doresc să primească.

Te poți gândi la temperatura corporală ca fiind un exemplu de homeostază. Dacă scade sau urcă prea mult, funcțiile fizice nu funcționează corect. Corpul nostru lucrează în permanență pentru a ne menține în siguranță la o temperatură cuprinsă între 36–37 °C.

Toate celelalte sisteme corporale coexistă într-o stare constantă de echilibru fiziologic, iar endocanabinoizii ajută la medierea acestei stări, în cazul în care este necesar. Sistemul endocanabinoid are un rol modulator[4] în următoarele sisteme:

 • Sistemele nervoase centrale și periferice
 • Sistemul endocrin
 • Țesuturile imunitare
 • Metabolismul

Exogenous Cannabinoids

CUM INTERACȚIONEAZĂ THC-UL CU SISTEMUL ENDOCANABINOID?

Fitocanabinoizii au adesea o structură moleculară similară cu propriile noastre endocanabinoide. THC-ul are o formă uimitor de asemănătoare anandamidei, lucru care îi permite să se conecteze și să stimuleze atât receptorii CB1, cât și receptorii CB2.

Majoritatea tulpinilor moderne de canabis au fost create de-a lungul deceniilor, astfel încât THC-ul să fie canabinoidul principal. THC-ul produce faimosul efect psihoactiv prin conectarea la receptorii CB1, aflați în sistemul nervos central, lucru care determină o creștere a nivelului de dopamină, precum și alte modificări fiziologice.

Cu toate acestea, atât THC-ul, cât și anandamida activează doar parțial receptorul CB1. Oamenii de știință au dezvoltat și forme sintetice de THC, care activează zona într-un grad mult mai mare, dar de multe ori într-un mod nedorit. THC-ul se conectează și la receptorul CB2, unde acționează ca un agonist parțial.

CUM INTERACȚIONEAZĂ CBD-UL CU SISTEMUL ENDOCANABINOID?

Spre deosebire de THC, CBD-ul are o afinitate scăzută atât pentru receptorii CB1, cât și pentru receptorii CB2. De fapt, descoperirile arată că CBD-ul blochează receptorii[5] CB1 în prezența unor doze mici de THC, reducând posibilele efectele psihoactive.

De asemenea, CBD-ul se conectează la receptorul TRPV1, o zonă inclusă mai mult sau mai puțin în sistemul endocanabinoid. Activarea acestui receptor de către o serie de molecule influențează diverse procese fiziologice.

De asemenea, CBD-ul poate stimula indirect receptorii CB1 și CB2 prin creșterea nivelului seric al anandamidei. Acest lucru se datorează faptului că CBD-ul inhibă enzima FAAH, enzimă care, în mod normal, descompune anandamida.

Cultivatorii au investit perioade lungi de timp pentru a dezvolta tulpini de canabis bogate în CBD, de înaltă calitate, astfel încât că poată răspundă cererii consumatorilor. Pentru a afla tot ce trebuie să știi despre aceste soiuri, citește acest articol.

CUM POȚI STIMULA SISTEMUL ENDOCANABINOID

Sistemul endocanabinoid joacă un rol fundamental în păstrarea echilibrului fiziologiei umane. Dar ce se întâmplă dacă sistemul endocanabinoid este dat peste cap? Cercetările sugerează că toată lumea are un „ton endocanabinoid”[6] optim, un termen care descrie volumul de canabinoizi produși de către organism și care circulă prin corp.

Lipsa endocanabinoizilor poate da naștere unei stări cunoscute sub denumirea de deficit clinic de endocanabinoid (CECD). Deci, cum putem ține sub control sistemul endocanabinoid? Ei bine, există câteva moduri simple și naturale de a stimula ECS-ul:

 • Fitocanabinoizii: Așa cum am menționat mai sus, canabinoizii precum THC-ul și CBD-ul pot influența receptorii canabinoizi. Studiile sugerează că ar putea fi utili în cazurile cu ton endocanabinoid scăzut.
 • Exerciții aerobe: alergarea și mersul pe bicicletă ar putea fi o modalitate simplă de a stimula nivelul de anandamidă[7] din creier. Ai simțit vreodată senzația de euforie după alergare? Cunoscută sub numele de „euforia alergătorului”, experții au atribuit această senzație opioidelor endogene. Se pare că anandamida ar putea fi la baza unor stări atât de plăcute. La urma urmei, însăși cuvântul „anandamidă” înseamnă „binecuvântare” în sanscrită.
 • Acizii grași Omega: Tonul endocanabinoid scăzut s-ar putea datora dietei? Poate. Corpul are nevoie de acizi grași omega-3 pentru a sintetiza endocanabinoizii[8]. Alimentele bogate în omega-3 includ peștele, semințele de cânepă, nucile, semințele de in, semințele de chia și caviarul.
 • Cariofilena: O terpenă prezentă în multe plante culinare aromatice (și în canabis), cariofilena, acționează, de asemenea, și ca un canabinoid dietetic, conectându-se direct la receptorul CB2. Acest mecanism de acțiune[9] permite moleculei să calmeze emoțiile și să îmbunătățească starea de spirit. Rozmarinul, ardeiul negru, hameiul, cuișoarele și oregano conțin concentrații mari din această moleculă.
 • Alți canabinoizi dietetici: Desigur, canabisul produce peste 100 de canabinoizi. Cu toate acestea, și alte plante[10] produc membri ai acestei familii chimice. Iată câteva dintre cele mai populare plante:
 • Trufe: anandamidă (CB1, CB2)
 • Echinacea: alcamide (CB2)
 • Maca: macamidă (CB1)
 • Kava: yangonin (CB1)
 • Ardei iute: capsaicină (TRPV1)
 • Ardei negru: piperine (TRPV1)
 • Ghimbir: gingerol și zingerona (TRPV1)
 • Cacao: N-oleoiletanolamină și N-linoleoiletanolamină (inhibă FAAH)

ECS-ul: UN SISTEM PRINCIPAL EMERGENT

Sistemul endocanabinoid s-a dovedit a fi esențial pentru fiziologia umană. Acest sistem fundamental reglementează multe procese din organism, astfel încât îngrijirea ECS-ului este o idee înțeleaptă. Așteptăm cu nerăbdare studiile viitoare, care continuă să dezvăluie mecanismele interne ale acestei capodopere biologice.

External Resources:
 1. Introduction to the Endocannabinoid System https://www.phytecs.com
 2. Endocannabinoid System Acts as a Regulator of Immune Homeostasis in the Gut - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Retrograde signaling at central synapses via endogenous cannabinoids | Molecular Psychiatry https://www.nature.com
 4. [The Role of the Endocannabinoid System in the Regulation of Endocrine Function and in the Control of Energy Balance in Humans] - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
 6. Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. A runner’s high depends on cannabinoid receptors in mice https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 8. Omega-3 fatty acids fight inflammation via cannabinoids -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
 9. β-Caryophyllene, a CB2 Receptor Agonist Produces Multiple Behavioral Changes Relevant to Anxiety and Depression in Mice - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 10. Beyond Cannabis: Plants and the Endocannabinoid System - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.