Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Melasa este un instrument important în arsenalul multor cultivatori de canabis organic. Această substanță dulce și lipicioasă introduce o mulțime de zaharuri și nutrienți benefici în mediul de creștere, hrănind atât planta, cât și microbii benefici din sol.

Ce este melasa?

O substanță închisă la culoare, dulce și siropoasă, melasa provine din prelucrarea zaharurilor din surse precum sfecla de zahăr și trestia de zahăr[1]. Melasa este reziduul rămas în urma procesului de cristalizare a zahărului, din care nu se mai poate obține zahăr prin metode fizice. Se obține prin fierberea sucului de trestie de zahăr, până la evaporarea parțială a apei, formând un produs siropos semi-cristalizat[2].

 • De ce este important zahărul pentru canabis?

Poate părea surprinzător, dar zahărul este vital pentru dezvoltarea sănătoasă și robustă a plantei de canabis[3]. Zahărul nu doar că este responsabil pentru metabolismul energetic, dar este și un tip de mesager chimic care ajută la stimularea sănătății pe tot parcursul ciclului de viață al canabisului[4]. Planta de canabis produce și distribuie zaharuri în mod natural, dar suplimentele îi pot oferi o mână de ajutor. Aici intervine melasa.

Care sunt beneficiile melasei pentru planta de canabis?

Deși este uneori folosită pe post de îndulcitor sau ingredient pentru gătit, melasa este folosită și pentru a îmbunătăți sănătatea și randamentul plantei de canabis. Acest sirop lipicios conține o multitudine de nutrienți care ajută la stimularea dezvoltării plantei și a sănătății solului, printre care se numără:

 • Carbohidrații: aceste zaharuri simple sunt o sursă vitală de energie pentru microbii benefici din sol. Pe măsură ce hrănești bacteriile și ciupercile din rizosferă, acestea se înmulțesc și ajută planta să exploateze substanțele nutritive.
 • Calciul: acest mineral joacă un rol crucial în fiziologia plantei, contribuind la dezvoltarea țesuturilor și la integritatea structurală a pereților celulari.
 • Fierul: Acest micronutrient esențial pentru plante joacă un rol fundamental în procesele metabolice, cum ar fi sinteza ADN-ului, respirația și fotosinteza.
 • Seleniul: contribuie la reducerea stresului plantei și activează antioxidanții și enzimele importante.
 • Cuprul: ajută planta să creeze energie și să respire, de asemenea, joacă un rol în descompunerea carbohidraților și a proteinelor.
 • Magneziul: formează nucleul moleculei de clorofilă din țesutul vegetal, ceea ce înseamnă că deficiențele pot cauza o lipsă de clorofilă și o creștere întârziată.

Tipuri de melasă

Acum cunoști numeroasele beneficii pe care melasa le poate oferi cultivatorului de canabis, de la nutrienți cheie pentru plante până la zaharuri care hrănesc viața microbiană[5]. Atunci când te vei decide să cumperi melasă, vei descoperi că există câteva tipuri diferite. Citește despre aceste tipuri de melasă mai jos, pentru a descoperi care este cel potrivit pentru planta de canabis.

 • Melasă ușoară

Melasa ușoară, cunoscută și sub numele de melasă „primă” sau „dulce”, nu este atât de intensă și este mai deschisă la culoare decât celelalte variante. Se obține din prima fierbere a sucului de sfeclă, sau a trestiei de zahăr. Melasa ușoară este, după cum poți ghici, de culoare deschisă și oferă o aromă mai blândă, sau mai dulce, care este mai plăcută la gust, deoarece doar un mic procent de zahăr a fost extras. Melasa ușoară este folosită în principal în produse de patiserie, marinate și sosuri.

Melaza
 • Melasă medie sau închisă la culoare

Melasa întunecată sau „a doua” este mai închisă la culoare și este obținută în urma celei de-a doua fierberi a sucului de trestie de zahăr sau de sfeclă. Aceste tipuri prezintă o aromă mult mai puternică decât melasa ușoară, iar culoarea închisă provine din concentrația crescută de carbohidrați. Melasa închisă este mai puțin dulce și oferă aroma de bază a prăjiturilor de turtă dulce.

Melaza
 • Melasa neagră

Melasa neagră este mult mai intensă și mai închisă la culoare. Ea rezultă dintr-o a treia fierbere și, ca atare, este mult mai amară decât celelalte. Melasa neagră este extrem de vâscoasă, densă, și este folosită adesea în rețete sărate, cum ar fi fasolea coaptă.

Melaza
 • Siropul de melasă

Siropul de melasă este mult mai ușor. Deși este mai dulce decât toate tipurile de melasă, posedă și o notă ușor amăruie. Cu toate acestea, la fel ca și melasa, siropul de melasă provine tot din fierberea sucului crud. Diferența constă în faptul că durata de fierbere este mai scurtă.

Melaza
 • Melasă sulfurată vs. melasă nesulfurată

Uneori, producătorii adaugă dioxid de sulf în melasa lor. Acest lucru acționează pe post de conservant și îmbunătățește durata de valabilitate a produsului. Cu toate acestea, acest proces poate avea un impact asupra aromei melasei, transformând-o într-un produs care nu poate fi utilizat în grădină.

În ceea ce privește gustul, adaosul de dioxid de sulf oferă melasei o aromă chimică. De asemenea, conservantul ucide microbii, lucru care va afecta comunitățile benefice din solul tău. Din acest motiv, ar trebui să alegi întotdeauna melasă nesulfurată pentru grădină.

Melasă sau miere?

Dacă melasa conține zaharuri care ajută microbii să se dezvolte și plantele să crească, de ce să nu folosești miere? Mierea conține o mulțime de zahăr și poate fi folosită pe post de stimulent pentru înrădăcinare atunci când se clonează butași. Cu toate acestea, melasa oferă mult mai multe beneficii, nu doar zahăr. Cantitățile mari de nutrienți esențiali fac din melasă o alegere superioară atunci când se urmărește obținerea unor recolte masive.

Cum și când să folosești melasa în cultivarea canabisului

Așadar, având în vedere cunoștințele de mai sus, cum ar trebui să folosești melasa atunci când vine vorba de cultivarea canabisului? Vezi tehnicile de mai jos pentru a descoperi diverse moduri de a folosi melasa în grădina sau în camera ta de creștere.

 • Care este cel mai bun tip de melasă pentru canabis?

Înainte de a aprofunda modul în care poate fi folosită, trebuie să stabilim care este cel mai bun tip de melasă pentru plantele de canabis. Îți recomandăm să alegi melasa neagră nesulfurată. Această versiune groasă și întunecată oferă o sursă mult mai concentrată de zaharuri, care va da un impuls extraordinar vieții microbiene din solul tău.

Utilizarea melasei în sol

Poți să îți îmbunătățești solul cu melasă rapid și ușor. Există două moduri de a o adăuga în mediul de creștere, fie cu ajutorul apei, fie în formă uscată.

Udarea cu melasă

Urmează acești pași pentru a-ți uda plantele cu melasă:

 1. Umple un vas cu apă călduță.
 2. Adaugă 4 - 5 ml de melasă la fiecare litru de apă și amestecă bine.
 3. Menține această concentrație pe toată durata etapei de vegetație și udă de 1 - 2 ori pe săptămână.
 4. Urmărește cu atenție orice semn de supraalimentare și redu cantitățile dacă este necesar.
 5. Mărește doza la 8 - 10 ml în timpul fazei de înflorire pentru a satisface nevoile crescute de potasiu.

Îmbunătățește calitatea solului cu melasă uscată

Melasa uscată reprezintă un amestec de cereale îmbibate cu melasă. Iată cum să o folosești.

 1. Folosește o lingură pentru a măsura 500 g de melasă.
 2. Aplică acest volum pentru fiecare 4 - 6m² de sol, pentru a îmbogăți mediul de cultură la începutul ciclului de creștere.
 3. Aplică aceeași cantitate sub stratul superior de sol la începutul fazei de înflorire.

Utilizarea melasei sub formă de pulverizare foliară

Pulverizările foliare permit nutrienților să ajungă direct în frunze, prin intermediul epidermei și a porilor. Acest lucru le permite cultivatorilor să trateze rapid orice semn de deficiență.

Pentru a-ți face propriul spray foliar cu melasă, urmează acești pași:

 1. Adaugă un litru de apă călduță într-o sticlă cu pulverizator.
 2. Adaugă un sfert de linguriță de melasă în sticlă.
 3. Amestecă bine soluția prin amestecare și agitare.
 4. Pulverizează abundent pe frunzele plantelor de canabis.
 5. Reaplică o dată la două săptămâni pe tot parcursul ciclului de creștere.

Utilizarea melasei pe post de insecticid natural

Poți utiliza formula de mai sus și pentru a face față insectelor dăunătoare[6]. Nu numai că acest preparat va furniza nutrienți cheie direct prin frunze, dar va ajuta și la prevenirea și îndepărtarea insectelor care provoacă daune frunzelor, tulpinilor și ramurilor.

Această formulă funcționează bine în eliminarea insectelor dăunătoare, cum ar fi afidele, muștele albe și ploșnițele dantelate.

Utilizarea melasei în ceaiul de compost

Ceaiul de compost valorifică puterea vieții microbiene și a nutrienților esențiali[7]. Aceste formule oferă plantelor substanțe dătătoare de viață, care ajută la îmbunătățirea sănătății și la creșterea productivității.

Adaugă o linguriță de melasă neagră nesulfurată la prepararea ceaiului de compost pentru a oferi mai mulți carbohidrați și minerale care îmbunătățesc randamentul.

Ponturi pentru utilizarea melasei la canabis

Folosirea rețetelor și metodelor de mai sus te va ajuta să stimulezi sănătatea plantelor și a solului, îmbunătățind în același timp randamentul plantelor. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să-ți rafinezi abilitatea de a lucra cu melasă atunci când cultivi canabis. Află când să oprești utilizarea acesteia, cum să o combini cu alte soluții și care sunt cele mai bune alternative.

 • Când să oprești utilizarea de melasă

Utilizarea melasei poate deveni problematică în anumite circumstanțe[8]. De exemplu, este posibil să le oferi plantelor tale prea mulă hrană. Atunci când adaugi prea mulți nutrienți în sol, rădăcinile și frunzele se pot arde. Dacă observi semne de supraalimentare, oprește administrarea de melasă până când problema se rezolvă.

 • Combinarea melasei cu rizobacterii

Melasa ajută la hrănirea microbilor care există deja în sol. Dar poți adăuga un plus de forță preparatului tău adăugând și rizobacterii[9]. Acest tip de bacterii oferă o mulțime de beneficii, ajutând la eliberarea nutrienților și la combaterea agenților patogeni.

 • Melasă vs. suplimente comerciale

Aruncă o privire pe lista de ingrediente de pe o mulțime de suplimente organice. Observi ceva interesant? O mulțime dintre ele conțin melasă! Melasa oferă rezultate foarte asemănătoare cu o mulțime de soluții prefabricate disponibile pe rafturi. Cu toate acestea, unele dintre aceste produse conțin ingrediente suplimentare, iar unii cultivatori preferă pur și simplu să folosească aceste suplimente în loc să-și bată capul cu prepararea propriilor suplimente.

 • Alternative la melasă

Melasa este cu ușurință unul dintre cei mai ieftini și mai eficienți potențiatori de sol care există. Cu toate acestea, dacă nu ai acces la melasă, există câteva alternative care funcționează destul de bine. Printre acestea se numără:

 • Mierea
 • Siropul de agave
 • Siropul de porumb

De ce este melasa excelentă pentru o dezvoltare sănătoasă a plantei de canabis

Melasa conține o gamă uriașă de minerale cruciale care sunt necesare supraviețuirii și dezvoltării plantei de canabis. Pe lângă acest beneficiu masiv, ajută la aducerea la viață a solului prin hrănirea bacteriilor și ciupercilor benefice. Acest lucru permite apoi plantei să valorifice și mai mulți nutrienți deja prezenți în sol. Cel mai mare avantaj? Melasa este ieftină, dar foarte eficientă!

External Resources:
 1. The effects of fulvic acid and sugar cane molasseson yield and qualities of tomato https://irjabs.com
 2. Experimental investigation of molasses as a sole nutrient for the production of an alternative metabolite biosurfactant https://www.sciencedirect.com
 3. The Effects of Sugar Beet Molasses Applications on Root Yield and Sugar Content of Sugar Beet https://www.biotechstudies.org
 4. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal https://www.nepjol.info
 5. Evaluation of baker's yeast strains exhibiting significant growth on Japanese beet molasses and compound analysis of the molasses types https://www.sciencedirect.com
 6. Effect of Molasses as a Spray Additive for Control of the Bollworm and Tobacco Budworm https://academic.oup.com
 7. Effect of Molasses on Regrowth of E. coli O157:H7 And Salmonella in Compost Teas https://www.tandfonline.com
 8. Efecto del uso de melaza y microorganismos eficientes sobre la tasa de descomposición de la hoja de caña (Saccharum officinarum) https://dialnet.unirioja.es
 9. Plant Associated Rhizobacteria for Biocontrol and Plant Growth Enhancement https://www.frontiersin.org
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37823 reviews