Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter


Ai avut mari speranțe atunci când ai început să cultivi iarbă. Acum, una dintre plantele tale arată puțin cam rău. S-ar putea să te întrebi: „De ce planta mea este pe moarte?”

Deci, ce ar trebui să faci în această privință? În primul rând - nu intra în panică! Este normal să întâmpini obstacole atunci când cultivi canabis. După ce te calmezi și accepți situația, este timpul să remediezi lucrurile. Există o multitudine de motive pentru care planta ta de marijuana este bolnavă, iar pentru fiecare problemă există o soluție. Mai jos, îți vom explica exact cum să reanimezi plantele bolnave, concentrându-ne pe 8 pași cruciali.

Readu la viață planta de canabis muribundă

Pentru a determina cauzele îmbolnăvirii și pentru a remedia problema, îți recomandăm să păstrezi un jurnal. Faptul că ții evidența observațiilor te poate ajuta să descoperi cauza simptomelor și soluția. Folosește acest instrument pentru a înregistra dezvoltarea și comportamentul plantei tale pe parcursul săptămânilor de creștere, precum și orice simptome pe care le observi, orice dăunători pe care îi vezi și orice deficiențe pe care le suspectezi.

Acestea fiind spuse, îți vom prezenta o listă de pași pentru a identifica și revigora o plantă bolnavă de marijuana. Până la sfârșitul acestui ghid, vei avea toate resursele necesare pentru a reanima plantele bolnave.

Pasul 1: Analizează simptomele

Plantele de canabis bolnave sau stresate prezintă o gamă largă de simptome.

Viteza în care apar aceste semne este deja simptomatică. Apar peste noapte sau de-a lungul timpului?

Mai jos îți vom prezenta câteva dintre simptomele principale pe care le afișează plantele bolnave de canabis, precum și modalități rapide și simple de a le remedia.

 • Frunze galbene

Frunzele galbene pot apărea dintr-o varietate de motive, cum ar fi probleme privind regimul de udare, nutrienții și lumina.

Udarea excesivă

Cultivatorii începători au tendința de a avea prea multă grijă de plantele lor. În încercarea de a le satisface toate nevoile, aceștia le udă prea des, suprasaturând solul de fiecare dată. Acest lucru poate sufoca rădăcinile, sporind sensibilitatea la agenți patogeni, cum ar fi putregaiul rădăcinilor.

Hojas amarillas

Udarea insuficientă

Opusul celor de mai sus, udarea insuficientă rezultă în principal din neglijență. De obicei, solul plantelor se usucă atunci când cultivatorii pleacă în vacanță sau când apare un val de căldură. În condiții de căldură extremă, o zi sau două fără apă poate avea un impact serios asupra vitalității unei plante.

Hojas amarillas

Deficiența de azot

Acest macronutrient esențial este o componentă cheie a aminoacizilor (elementele constitutive ale proteinelor) și o parte importantă a moleculei de clorofilă - pigmentul care face posibilă fotosinteza. Lipsa acestei molecule cheie, datorată unei fertilizări deficitare, are drept rezultat o deficiență de azot și îngălbenirea ulterioară a frunzelor. Această culoare inestetică începe de la bază avansând și în restul plantei.

Din fericire, există o mulțime de surse de azot din care poți alege. Începe prin a aplica un spray foliar cu alge marine lichide. Mai apoi, aplică Tablete Easy Grow Booster pentru o sursă echilibrată de nutrienți pe toată durata etapei de vegetație.

Hojas amarillas
 • Alungirea

Alungirea poate determina slăbirea plantelor din punct de vedere structural și le pune în pericol de răsturnare. Deși unele soiuri sunt mai alungite în mod natural, acest simptom este determinat în principal de factorii de mediu. Dacă răsadurile tale sunt puțin prea alungite sau dacă plantele tale aflate în etapa de vegetație încep să se alungească în mod excesiv, s-ar putea să trebuiască să îți repoziționezi luminile.

Lipsa de lumină determină plantele să se alungească spre sursa de lumină disponibilă din motive de necesitate.

De asemenea, căldura excesivă poate provoca alungirea răsadurilor. Folosește un termo-higrometru în camera de creștere - un instrument de creștere util care măsoară atât temperatura, cât și umiditatea. Temperaturile ideale se situează în jurul valorilor de 19 - 20°C în timpul zilei și 13°C pe timp de noapte. Folosește ventilatoare pentru a regla temperaturile sau aerul condiționat în medii mai extreme.

Ține minte că majoritatea plantelor de canabis trec printr-o perioadă de alungire în primele săptămâni de înflorire, perioadă în care dimensiunile se măresc semnificativ. Acesta nu este un lucru inerent rău, dar plantele care trec deja printr-o perioadă de alungire în etapa târzie de vegetație pot prezenta un risc mai mare de răsturnare odată ce ajung în etapa de înflorire. Așadar, pregătește structuri de susținere, dacă este nevoie.

Vídeo aneu: 265566531
 • Creștere stopată

Creșterea stopată poate cauza un aspect bolnăvicios și poate avea un impact asupra randamentului. Mai multe variabile pot cauza oprirea creșterii. Iată o soluție rapidă pentru fiecare dintre ele:

Lipsa de nutrienți Vei vedea și alte simptome cauzate de deficiența de nutrienți. Aplică doze regulate de Easy Boost și adaugă ciuperci micorize..
Deficiență de calciu Lipsa acestui nutrient poate paraliza creșterea. De asemenea, vei observa lăstari tineri decolorați și creșteri noi încolăcite. Aplică un supliment Cal-Mag, conform instrucțiunilor produsului.
Lipsa de lumină Încearcă să oferi plantelor tale 18 ore de lumină și 6 ore de întuneric în timpul fazei de vegetație. Asigură-te că iluminatul tău este configurat corespunzător..
Stresul cauzat de transplantare Redu la minim numărul de transplantări pe parcursul ciclului de creștere. În mod ideal, transplantează răsadurile sănătoase direct în recipientele lor finale.
Crecimiento atrofiado
 • Muguri subdezvoltați

Cunoscuți sub numele de „muguri popcorn”, aceste flori mici, aerisite și subdezvoltate nu sunt tocmai impresionante. Folosește sfaturile de mai jos pentru a evita și a inversa probabilitatea apariției mugurilor popcorn:

Cogollos subdesarrollados
 • Pete albe prăfoase

Petele albe prăfoase de pe frunzele evantai și de zahăr indică prezența făinării, o boală fungică, care poate afecta plantele în ultimele etape ale infestării. Simptomele acestui agent patogen includ creșterea atrofiată, frunze distorsionate și infectarea țesuturilor nou formate. Pentru a elimina acest mucegai înainte ca lucrurile să scape de sub control, poți lua în considerare următoarele opțiuni:

 • Șterge în mod regulat frunzele cu un prosop de hârtie umed.
 • Aplică un spray foliar cu neem.
 • Amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu în 4,5 litri de apă și aplică soluția sub formă de spray foliar.
Manchas blancas polvorosas

Pasul 1: Pete albe prăfoase

Deși aceste simptome îți pot crea impresia că planta ta este pe moarte, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a o reanima.

 • Ține evidența într-un jurnal

În primul rând, folosirea unui jurnal de creștere te poate ajuta să ții evidența programului de udare. Notând când ai udat ultima dată și cât ai administrat, îți vei face o idee bună despre cât de mult tolerează plantele tale. Dacă planta ta dezvoltă simptome de udare excesivă sau insuficientă, trebuie să ajustezi frecvența udării și cantitatea de apă.

 • Cum să reanimezi o plantă udată excesiv

Principalele simptome ale udării excesive includ:

Frunze căzute Creștere încetinită
Frunze galbene

Începe prin a îmbunătăți drenajul în orice mod posibil. Îndepărtează farfurioara cu apă a ghiveciului. Așază ghiveciul pe un strat de pietriș sau de pietricele de argilă pentru a ajuta excesul să se scurgă de pe fundul ghiveciului.

Mai apoi, udă planta mai rar! Consultă jurnalul pentru a vedea unde ai greșit. Notează în jurnal de cât timp are planta ta nevoie pentru a ajunge în acest stadiu, luând în considerare mediul de creștere.

De asemenea, îți poți cântări plantele atunci când sunt complet uscate și atunci când sunt ude, iar mai apoi poți folosi aceste informații pentru a evalua cât de saturat este ghiveciul tău. Notează aceste cifre în jurnal și consultă-le pentru a determina când este timpul să uzi din nou.

Cómo revivir una planta regada en exceso
 • Cum să reanimezi o plantă udată insuficient

Planta udată insuficient are un aspect destul de bolnăvicios, dar o poți revitaliza cu ușurință dacă îți dai seama rapid ce se întâmplă. Fii atent/ă la aceste simptome cheie:


Sol extrem de uscat
Frunze ofilite
Frunze uscate și casante

După cum am mai spus, soluția este destul de evidentă: planta ta are nevoie de mai multă apă! Consultă jurnalul și notează câteva sesiuni de udare în plus pe parcursul săptămânii. Începe prin a satura întregul sol, astfel încât aproximativ 15% din apă să se scurgă la bază. Apoi, testează solul cu degetul pentru a vedea când este momentul potrivit pentru a uda din nou. Dacă nu dispui de timpul necesar pentru a uda mai des, ia în considerare irigarea prin picurare pentru oferi hidratarea necesară plantelor tale.

Dacă planta ta continuă să sufere, trebuie să reconsideri dimensiunea ghiveciului. Plantele mature în ghivece subdimensionate absorb rapid toată apa. Dacă acest lucru continuă să se întâmple, mută planta într-un recipient mai mare.

Cómo revivir una planta poco regada

Pasul 3: Analizează alimentația

Planta de canabis are nevoie de anumite cantități de macronutrienți și micronutrienți pentru a supraviețui și a se dezvolta. Cu toate acestea, o alimentare excesivă sau insuficientă poate cauza deficiențe sau toxicitate. Dacă plantele tale prezintă simptomele uneia dintre aceste afecțiuni, va trebui să îți evaluezi programul de alimentare.

 • Verifică jurnalul

Dacă ai folosit un jurnal până acum, verifică orele și cantitățile de nutrienți pe care le-ai administrat anterior. Ai înregistrat vreo schimbare în programul de hrănire? Ai ratat o ședință?

 • Verifică raportul NPK

Dacă programul tău pare normal, ar trebui să verifici produsul pe care îl folosești pentru a te asigura că se potrivește cerințelor plantelor tale. Canabisul are nevoie de o serie de nutrienți pentru a fi sănătos, dar depinde de anumiți macronutrienți - azot, fosfor și potasiu (NPK) - pentru cea mai mare parte a nutriției sale.

Planta de canabis are nevoie de un echilibru diferit de macronutrienți în diferite etape ale ciclului de creștere. Ea are nevoie de cantități mai mari de azot pentru a alimenta creșterea frunzelor în timpul etapei de vegetație și de cantități mai mari de fosfor și potasiu pentru a dezvolta flori.

Cu toate acestea, simptomele deficiențelor pot apărea chiar și atunci când hrănești planta cu toți nutrienții potriviți. O afecțiune numită blocaj de nutrienți apare atunci când pH-ul solului este prea acid sau prea alcalin, iar rădăcinile nu pot absorbi nutrienții esențiali.

Simptomele blocajului de nutrienți sunt similare cu cele ale unei deficiențe normale. Planta are un aspect gălbui - maroniu, iar frunzele încep să se încolăcească. Determinarea cauzei necesită un tester de pH. Folosește acest dispozitiv pentru a testa o mostră din solul tău și folosește un produs de ajustare a pH-ului pentru a obține o valoare cuprinsă între 6,0 - 6,5.

 • Cum remediezi fertilizarea excesivă

Dacă administrezi prea mult îngrășământ plantelor tale poți cauza arderea acestora. Deoarece azotul este un nutrient primar în majoritatea produselor, arderea de nutrienți ia adesea forma toxicității azotului. Principalele simptome ale acestei afecțiuni includ:

Frunze de un verde extrem de închis Vârfurile frunzelor îndoite
Tulpini și ramuri de culoare roșu închis sau violet Vârfurile caliciului mor

Primul pas este să administrezi mai puțini nutrienți. Spală mediul de cultură cu apă cu un pH echilibrat pentru a elimina o parte din excesul de săruri. După această operațiune aplică un agent de curățare enzimatică. Mai apoi, îți recomandăm să folosești un contor TDS pentru a măsura părțile pe milion (PPM) din apa de scurgere pentru a te asigura că plantele tale nu sunt supra-alimentate.

Cómo remediar el exceso de fertilización

Pasul 4: Analizează mediul de creștere

Dacă planta ta pare bolnavă, ar trebui să verifici mediul de creștere. Simptomele deficiențelor de nutrienți și ale udării excesive pot fi, într-adevăr, rezultatul unui sol sărac.

Unele soluri și composturi sunt formulate pentru anumite specii de plante. Asigură-te că nu ai cumpărat tipul greșit de sol!

Unele composturi și soluri sunt de proastă calitate. Cele prea compacte îngreunează extinderea rădăcinilor. De asemenea, acestea reduc drenajul și aerisirea și cresc șansele de infecții fungice. Dacă solul tău pare prea compact, ia în considerare folosirea unui amestec de sol superior.

Dacă încerci să reanimezi o tulpină fotoperiodică, creează-ți propriul sol superior. Va trebui să ai o abordare diferită în cazul soiurilor autoflorante. Aceste soiuri preferă mai puțină hrană. Folosește rețeta noastră de sol pentru autoflorante, care conține amestecul perfect de mușchi de turbă, compost, perlit și vermiculită.

Dacă ai loc în grădină, compostul reprezintă o modalitate excelentă de a refolosi deșeurile de grădină și resturile de bucătărie. Transformă aceste materiale într-un sol bogat în nutrienți pentru a spori fertilitatea în spațiul de creștere. Dacă nu ai o grădină, poți instala un mic recipient pentru viermi sub chiuvetă pentru a transforma resturile alimentare, pliculețele de ceai și cojile de ouă în deșeuri pentru viermi, pe care le poți folosi mai apoi pentru plantele care suferă de deficiențe.

 • Atenție la Aminopiralid

Ai ales cel mai bun compost pe care l-ai găsit. Are un raport NPK perfect pentru etapa de vegetație, multă materie organică pentru a hrăni microbii benefici și perlit pentru o structură îmbunătățită. Cu toate acestea, planta ta pare a fi încă bolnavă. Dacă ai verificat pH-ul și ești sigur/ă că regimul de udare și alimentare este unul corespunzător, s-ar putea să ai de-a face cu un inamic ascuns.

Aminopiralidul, cunoscut sub numele de AP, dă bătăi de cap grădinarilor în fiecare an. Acest erbicid își croiește drum prin tractul digestiv al vacilor și al cailor și contaminează adesea rezervele de compost. Dacă plantele tale sunt galbene, pipernicite, iar frunzele tinere par distorsionate, cel mai probabil este vorba de AP.

Încearcă din răsputeri să eviți această situație, contactând furnizorul de compost. Întreabă-l de unde își procură gunoiul de grajd și dacă este testat. Mai mult decât atât, începe să îți creezi propria grămadă de compost, pentru a evita acest risc. Din fericire, microbii descompun AP după aproximativ un an. În plus, erbicidul nu afectează membrii familiei ierburilor. Plantează niște porumb dulce, iar sezonul următor vei putea folosi compostul în mod normal.

Cuidado con el aminopyralid

Pasul 5: Analizează mediul

Mulți factori de mediu dictează sănătatea plantei. Plantele de canabis au nevoie de o anumită temperatură și un anumit interval de umiditate pentru a se putea dezvolta. Atunci când acești factori fluctuează, planta se poate îmbolnăvi și poate deveni mai puțin productivă. Poți folosi un termo-higrometru digital în spațiul de creștere pentru a măsura simultan temperatura și umiditatea.

 • Umiditatea

Umiditatea relativă (RH) se referă la cantitatea de apă prezentă în aer la o anumită temperatură. Bolile fungice prosperă atunci când nivelul de umiditate este prea ridicat, deoarece acestea îndrăgesc mediul umed și lipicios al florilor de canabis. Pentru a evita aceste boli și simptomele care le însoțesc, încercă să menții următoarele valori:

Răsaduri și clone: 65-70%
Etapa de vegetație: 40–70%
Etapa de înflorire: 40–50%

Poți controla umiditatea în interior folosind ventilatoare, ventilație și umidificatoare/dezumidificatoare. Deși nu poți controla vremea în aer liber, poți regla umiditatea în sere și poli-tuneluri folosind aceleași tehnici ca și în interior.

 • Temperatura

Plantele de canabis se simt cel mai bine atunci când cresc într-un anumit interval de temperatură. Temperaturile prea ridicate sau prea scăzute pot cauza stres și atrofierea plantelor. Încearcă să menții următoarele temperaturi pe parcursul zilei:

Răsaduri și clone: 20–25 °C
Etapa de vegetație: 22–28 °C
Etapa de înflorire: 20–26 °C
 • Își vor reveni plantele din stresul termic?

Plantele tale de canabis devin foarte stresate atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate pentru perioade lungi de timp. Simptomele stresului termic includ o creștere încetinită, un aspect uscat și ofilit și/sau frunze încolăcite. Poți să-ți salvezi plantele stresate și să reglezi temperatura din spațiul de creștere folosind următoarele metode:

 • Așază un ventilator oscilant în spațiul de creștere
 • Instalează o unitate de aer condiționat
 • Instalează un sistem de evacuare
 • Mută-ți plantele în aer liber, într-un loc nou, cu o briză de aer mai bună

Dacă dorești să scapi de bătăile de cap, poți instala un ventilator sau un aer condiționat cu un senzor de temperatură pentru a automatiza reglarea temperaturii.

¿Pueden recuperarse las plantas del estrés térmico?

Pasul 6: Analizează configurația

S-ar putea să fie nevoie să modifici câteva lucruri în configurația ta pentru a salva o plantă bolnavă. Citește mai jos despre capcanele echipamentului.

 • Lumini

Plantele de canabis au nevoie de lumină pentru a crea energie, iar acestea nu pot performa în mod corespunzător atunci când sunt lipsite de o expunere adecvată. Plantele alungite probabil că nu primesc suficientă lumină. Pe lângă menținerea distanței adecvate față de sursă (30 - 70 cm pentru LED-urile de 200 - 400 W și 50 - 80 cm pentru LED-urile de 450 - 600 W), trebuie să iei în considerare și câte plante poți crește în mod fezabil cu configurația ta.

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 plantă
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 plante
280W ≈ 1m² ≈ 4 plante
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 plante

Revegetarea

Uneori, prea multă lumină poate cauza probleme. Plantele fotoperiodice au nevoie de un ciclu de întuneric de 12 ore sau mai puțin pentru a le induce impresia că se schimbă anotimpurile. Dacă sunt expuse la scurgeri de lumină, plantele cu flori pot trece din nou în etapa de vegetație - o priveliște care îi sperie pe mulți cultivatori. Deoarece revegetarea accidentală poate avea un impact negativ asupra randamentelor și poate stresa plantele, trebuie să previi acest lucru prin peticirea cortului și acoperirea tuturor punctelor de scurgere.

 • Dimensiunea ghiveciului

Dimensiunea ghiveciului poate limita potențialul unei plante de canabis. Ghivece mai mici înseamnă plante mai mici. De asemenea, un ghiveci mai mic crește dramatic șansele de udare insuficientă, deoarece nu există suficient mediu pentru a reține umiditatea. Dacă planta ta pare nefericită, poți contribui la revigorarea ei prin mutarea acesteia într-un ghiveci mai mare.

Tamaño de la maceta

Pasul 7: Inspectează-ți plantele pentru dăunători

Desigur, dăunătorii reprezintă unul dintre principalele motive pentru care plantele de canabis se îmbolnăvesc. Simptomele unei infestări cu dăunători pot varia foarte mult, de la orificii în frunze până la îngălbenire și ofilire.

 • Afidele

Afidele sunt dăunători comuni ai canabisului, care sug seva din frunziș și se înmulțesc rapid.

Pulgón
Simptome
 • Număr mare pe partea inferioară a frunzelor
 • Scurgeri de sevă
 • Plante galbene și pipernicite
Soluții
 • Introdu gărgărițe în spațiul de creștere
 • Aplică ulei de neem
 • Aplică săpunuri insecticide
 • Minerii de frunze

Minerii de frunze sunt niște creaturi minuscule care creează tuneluri în interiorul frunzelor de canabis și mănâncă țesutul interior.

Minadores de hojas
Simptome
 • Urme albe, sinuoase pe suprafața frunzelor
Soluții
 • Îndepărtează frunzele afectate
 • Aplică ulei de neem
 • Folosește plase în exterior
 • Folosește viespi parazite ca metodă de combatere biologică
 • Musculițele

Musculițele sunt muște cu viață scurtă care atacă rădăcinile plantelor de canabis.

Moscas del mantillo
Simptome
 • Îngălbenirea și ofilirea frunzelor
 • Creștere stopată
 • Simptome de deficiențe de nutrienți în ciuda unei alimentații adecvate
Soluții
 • Udă mai rar
 • Montează capcane cu lipici
 • Aplică ulei de neem
 • Presară pământ de diatomee în sol
 • Introdu bacteria Bacillus thuringiensis
 • Acarieni de păianjen

Acarienii de păianjen locuiesc pe partea inferioară a frunzelor, unde străpung țesutul vegetal pentru a se hrăni.

Ácaros araña
Simptome
 • Ouă vizibile sub frunze
 • Frunze galbene
 • Muguri nedezvoltați
Soluții
 • Spală plantele cu furtunul
 • Taie zonele afectate
 • Pulverizează săpun insecticid
 • Administrează uleiuri esențiale diluate, cum ar fi rozmarin, eucalipt și mentă.

Pasul 8: Administrează nutrienți și suplimente cheie plantelor tale

Cu excepția cazului în care canabisul tău pare bolnav din cauza fertilizării excesive, administrarea unor suplimente poate ajuta la relansarea dezvoltării după o perioadă de creștere paralizată.

Materie
organică
Ia în considerare compostul, gunoiul de grajd, deșeurile de viermi și mulciul. Adaugă-le în solul tău ca hrană cu eliberare lentă pentru comunitățile de microbi benefici.
Melasa Melasa de trestie de zahăr este o sursă excelentă de nutrienți pentru organismele microscopice din sol. Dacă le hrănești, vei crea o populație stabilă care va aduce beneficii plantei tale.
Enzime Aceste proteine microscopice ajută la catalizarea reacțiilor. Aplicarea enzimelor în sol ajută la accelerarea creșterii, la creșterea randamentului și la promovarea unui sistem radicular mai sănătos.
Ciuperci micorize Aceste specii de ciuperci simbiotice se conectează la rădăcinile plantelor și le ajută să acceseze nutrienții din sol. Ele ajută la prevenirea îmbolnăvirii plantelor și pot ajuta plantele nefertilizate să își revină cu brio.
Rizobacterii Aceste specii de bacterii care locuiesc în rădăcini ajută la reducerea șanselor de îmbolnăvire a rădăcinilor și sunt cunoscute pentru că ajută la creșterea randamentului canabisului.

Planta de canabis pare bolnavă? Există speranță!

Deci, crezi că planta ta de marijuana este pe moarte? Panica doar va înrăutăți situația! Acum ești echipat/ă cu o mulțime de cunoștințe și ești mai mult decât pregătit/ă să accepți provocarea.

Folosește-te de informațiile de mai sus pentru a-ți reanima plantele bolnave. Astfel, vei ști exact cum să previi o situație similară în viitor și să o gestionezi cu ușurință dacă va apărea din nou. Cultivatorii de canabis sunt foarte protectori cu plantele lor; și îți înțelegem dezamăgirea. Dar, în realitate, câteva frunze galbene și un pic de încolăcire nu vor atenta la recolta ta!

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37832 reviews