Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Steven Voser


Există mai multe moduri în care poți interveni atunci când cultivi o plantă de canabis, astfel încât să îmbunătățești calitatea și mărimea producției. Una dintre aceste metode o reprezintă defolierea și presupune îndepărtarea frunzișului în exces pentru a îmbunătăți accesul la lumină și fluxul de aer.

Deși este o metodă controversată, noi credem că are capacitatea de îmbunătăți calitatea și mărimea recoltelor de canabis.

Ce este defolierea?

Deși este o tehnică destul de simplă, implică un anumit risc. Mai exact, este extrem de ușor să defoliezi în mod excesiv o plantă, să-i încetinești creșterea și să elimini noduri care ar fi putut dezvolta niște muguri grozavi.

Mulți cultivatori pun la îndoială defolierea. La urma urmei, de ce și-ar irosi o plantă energia pentru a dezvolta frunziș inutil? Ei bine, în natură, plantele de canabis își folosesc frunzele pentru a stoca substanțe nutritive pentru perioadele stresante, cum ar fi seceta, lipsa de nutrienți și infestările cu dăunători.

Cu toate acestea, atunci când crești în interior, o mare parte din aceste frunze sunt inutile. La urma urmei, spre deosebire de cele din natură, plantele cultivate în interior cresc în medii atent controlate cu niveluri ideale de temperatură și umiditate, și un risc scăzut de dăunători. În acest mediu, frunzișul gros devine mai mult o povară.

Aici intervine defolierea; prin îndepărtarea unei părți din acest exces de frunziș, nu numai că eliberezi o parte din energia plantei (prin reducerea cantității de frunziș de care are nevoie pentru a se menține în viață), dar o ajuți să utilizeze mai bine sursa limitată de lumină. Defolierea îmbunătățește și fluxul de aer din jurul plantelor, ceea ce, la rândul său, ajută la reducerea problemelor legate de temperatură/umiditate și a riscului de apariție a dăunătorilor/mucegaiurilor.

Notă: Unii cultivatori confundă defolierea cu lollipopping. Deși lollipopping-ul necesită îndepărtarea frunzișului, acesta presupune îndepărtarea în totalitate a părții inferioare a plantei, inclusiv a nodurilor (și uneori îndepărtarea unor ramuri întregi), lăsând ramurile în mare parte goale, ca un băț de acadea. Defolierea, pe de altă parte, presupune îndepărtarea strategică a frunzelor din diferite zone ale plantei și nu implică în mod inerent îndepărtarea mugurilor sau a ramurilor.

Defoliation – A High Risk Way To Increase Yield

Beneficiile defolierii plantelor de canabis

Pentru a înțelege mai bine beneficiile defolierii, trebuie să știm că plantele de canabis dispun de o cantitate limitată de energie pentru a alimenta creșterea. Aceasta este guvernată de mai mulți factori, în principal de cantitatea de sol disponibilă, de conținutul de nutrienți din acel sol, de nivelurile de umiditate și de temperatură, precum și de cantitatea de lumină.

Într-un spațiu închis, ai libertatea de a le oferi plantelor tale nutrienții potriviți exact atunci când au nevoie de ei și poți controla la perfecție atât temperatura, cât și umiditatea. Cu toate acestea, cantitatea de lumină, sol și spațiu de care plantele tale dispun în interior este mult mai limitată decât cea din natură.

Prin îndepărtarea cu atenție a frunzelor care nu vor susține dezvoltarea mugurilor, vei ajuta planta să utilizeze mai bine cantitatea finită de energie pe care o poate produce cu resursele sale limitate.

De asemenea, îndepărtarea acestui frunziș va ajuta aerul să circule mai ușor în jurul plantelor tale și în încăpere. Acest lucru în sine are o mulțime de beneficii; nu numai că va ajuta la menținerea temperaturii și a umidității constante în tot spațiul de creștere, dar va reduce și riscul apariției mucegaiului și a infestărilor cu dăunători (care prosperă în condiții de căldură și umiditate).

Beneficiciile defolierii
Ajută planta să utilizeze în mod util cantitatea de energie pe care o poate produce
Sporește circulația aerului
Reduce riscul apariției de mucegai și al infestărilor cu dăunători

Alegerea plantelor de canabis potrivite pentru defoliere

Îndepărtarea frunzelor sănătoase îți va stresa plantele. Prin urmare, ar trebui să defoliezi doar plantele care sunt 100% sănătoase; tulpinile puternice, drepte, frunzele verzi, creșterea rapidă și un sol bine drenat și cu uscare rapidă reprezintă semne concrete că planta ta este fericită.

Nu defolia plantele care sunt vizibil fragile sau care prezintă simptome de deficiență de nutrienți, udare excesivă sau insuficientă, arsuri de nutrienți sau lumină, daune cauzate de vânt sau dăunători/boli. Defolierea acestor plante le va provoca mult prea mult stres, făcând recuperarea foarte dificilă.

De asemenea, recomand doar defolierea plantelor cultivate în interior. După cum am menționat mai devreme, plantele de canabis stochează energie în frunzele lor pentru momentele în care sunt expuse la stres. Deoarece plantele cultivate în aer liber sunt expuse în mod constant la stresorii de mediu (cum ar fi seceta, furtunile, vânturile puternice sau fluctuațiile de temperatură/umiditate), precum și dăunătorilor, nu recomandăm defolierea acestora.

În plus, spre deosebire de luminile pentru interior, soarele își schimbă poziția pe parcursul zilei, oferind chiar și celor mai stufoase plante acces suficient la lumină, ceea ce înseamnă că plantele cultivate în aer liber au parte de mult mai multă expunere la lumină. Astfel, defolierea acestora nu va oferi aceleași beneficii, precum în cazul plantelor cultivate în interior.

Candidati pentru defoliere
Tulpini puternice, drepte

Frunze verzi

Creștere rapidă

Un mediu bine drenat, cu uscare rapidă

Cum să defoliezi plantele de canabis

Secretul unei defolieri corecte constă în a știi ce frunziș să îndepărtezi. În același timp, este esențial să știi când să defoliezi. În mod ideal, îți recomandăm să defoliezi plantele o dată în timpul etapei de vegetație și o dată în timpul etapei de înflorire.

Dacă ești un cultivator fără experiență, defoliază o singură dată în timpul etapei de vegetație. Dacă ai mai multă experiență, poți încerca să defoliezi de mai multe ori (ia în considerare programul tău de creștere, astfel încât plantele să aibă suficient timp pentru recuperare după fiecare defoliere).

Etapa de vegetație

Îți recomandăm să defoliezi plantele chiar înainte de începutul fazei de înflorire:

  1. Începe prin a îndepărta mai întâi frunzele mari, de mărimea unei mâini. Acestea tind să umbrească aproape orice este situat dedesubt, împiedicând accesul la lumină.
  2. Apoi, îndepărtează toate frunzele care cresc spre interiorul plantei de canabis. Acestea tind să umbrească noduri importante pentru muguri.
  3. Spre final, îndepărtează orice frunziș vechi, îngălbenit.

Dacă este prima dată când faci asta, îți recomandăm să defoliezi doar jumătatea inferioară a plantei. Dacă ai vreo îndoială cu privire la îndepărtarea unei frunze, las-o la locul ei. Nu îndepărta mai mult de 10 - 15% din frunzișul unei plante.

Dacă ai mai multă experiență, îți recomandăm să defoliezi partea inferioară a plantei până la 3 - 4 noduri de vârf. Plantele sănătoase ar trebui să poată face față la îndepărtarea a 20 - 25% din frunzișul lor (având în vedere că nu elimini nimic vital pentru dezvoltarea plantei).

Pentru rezultate și mai bune, combină defolierea cu lollipopping și tăierea pentru a-ți ajuta planta să profite la maxim de energia sa limitată. În cele din urmă, odată ce ai terminat de defoliat plantele aflate în etapa de vegetație, acordă-le 2 - 3 zile de odihnă înainte de a schimba luminile la un program 12/12.

Defoliación: un método arriesgado para aumentar la cosecha

Etapa de înflorire

Pentru cele mai bune rezultate, îți recomandăm să defoliezi plantele a doua oară, la aproximativ 3 săptămâni după ce a început etapa de înflorire. Urmează aceiași pași enumerați mai sus, dar ai mai multă grijă la frunzișul pe care îl elimini. Din nou, dacă nu ai experiență, este mai bine să fii prudent/ă și să îndepărtezi numai frunzele mari. De asemenea, trebuie să ai extrem de multă grijă cu plantele tale pentru a evita deranjarea mugurilor tineri.

După această defoliere ușoară, hrănește și udă plantele conform programului obișnuit, oferindu-le timp să-și dezvolte florile.

Defoliation Cannabis Plant in the Flowering Phase

Ce frunziș (și cât) să îndepărtezi

Defolierea este o artă, chiar și în sensul că nu există instrucțiuni clare cu privire la modul în care trebuie realizată. Cu timpul, îți vei da seama ce frunze trebuie îndepărtate și cât de multe.

Dacă nu ai defoliat niciodată până acum, îți recomandăm să ai întotdeauna foarte multă grijă și să îndepărtezi numai frunzișul care împiedică în mod evident producția de muguri.

Concentrează-te în special pe frunzele mari și pe frunzișul interior, care acoperă deja nodurile de muguri.

Ponturi pentru optimizarea defolierii

  • Secretul pentru a obține recolte mari în interior este să crești la înălțime mică, dar suprafață mare. Plantele tale au nevoie de o coroană generoasă pentru a-și alimenta creșterea.
  • Începe de jos. Mare parte din frunzișului inferior al unei plante poate fi îndepărtat.
  • Nu te grăbi. Poate fi ușor să te pierzi în ritmul defolierii; apoi, te vei trezi cu o plantă pe jumătate goală. Oferă acestui procesul timpul necesar, astfel încât să nu elimini mai mult frunziș decât este necesar. Începătorii ar trebui să nu îndepărteze mai mult de 10 - 15% din frunzișul total al unei plante.
  • Folosește foarfece ascuțite. Foarfecele noastre curbate de tuns sunt ideale pentru tăieturi precise atunci când defoliezi și tunzi după recoltare. Nu uita să îți cureți întotdeauna foarfecele pentru a minimiza riscul de boli și infecții.
  • Fiecare tulpină este diferită și se comportă diferit la defoliere. De exemplu, tulpinile indica stufoase tind să facă față deosebit de bine defolierii, în timp ce sativele tind să producă în mod natural mai puține frunze și, prin urmare, sunt mai sensibile.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Subiecte Ghid de Cultivare

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37803 reviews