Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Ghidul crescătorului la domiciliu despre cel mai bun sol pentru canabis.


Atunci când crești canabis, este esențial să ai solul potrivit. Din păcate, găsirea celui mai bun sol nu este întotdeauna o misiune simplă. De la soluri specifice canabisului până la substraturi universale la prețuri mici și tipuri pre-fertilizate, numărul mare de opțiuni poate fi copleșitor pentru începători. Ce-ar fi dacă ți-ai face tu propriul sol de la zero?

Hai să vorbim despre cel mai bun sol pentru creșterea canabisului.

Video id: 810864477

CARE ESTE CEL MAI BUN SOL PENTRU CREȘTEREA CANABISULUI? 

Nu toate solurile sunt potrivite pentru cultivarea canabisului și fiecare tulpină de canabis necesită un anumit tip de sol. Alegerea solului optim depinde de soiul de canabis pe care îl crești, de clima în care crești, de modul de creștere – în interior sau în aer liber etc.

Pe lângă acești factori, există câteva trăsături comune tuturor tipurilor de sol pentru canabis. Hai să le studiem:

Textura
Canabisul preferă o textură a solului ușoară și aerisită. O textură ușoară promovează dezvoltarea rădăcinilor și le furnizează o cantitate mai mare de oxigen, pentru creștere optimă și sănătoasă.
Capacitatea de drenaj
Solurile de canabis trebuie să aibă un drenaj excelent. Când îți uzi plantele, nu ar trebui să se strângă o baltă de apă pe suprafața solului. Dacă solul nu este bine drenat, plantele tale se vor îmbolnăvi și îți vor oferi randamente inferioare sau vor muri.
Retenția de apă
Retenția de apă este la fel de importantă ca și un drenaj bun, aceasta fiind capacitatea solului de a reține apa. Un sol bun pentru canabis are o balanță optimă între retenția de apă și drenaj.
Valoarea pH-ului
pH-ul este o scară chimică care măsoară nivelul de aciditate sau alcalinitate. Acest lucru este important, deoarece canabisul prosperă numai într-un sol cu interval de pH mic. Un sol bun pentru canabis are un pH de aproximativ 6,0. Un pH de 5,8-6,3 este permis, dar dacă fluctuează prea mult în afara acestui interval, vei obține randamente mai mici. Dacă pH-ul este semnificativ mai mare sau mic, plantele tale vor muri.
Nutrienți
Solul de canabis trebuie să conțină substanțe nutritive, pentru ca plantele tale să crească. Din fericire, aproape toate solurile disponibile pe piață sunt îmbogățite cu acestea. Trebuie însă să reții că acești nutrienți vor rezista adesea doar 3-4 săptămâni. În jurul perioadei în care plantele tale încep să înflorească, nutrienții din solurile comerciale vor fi probabil epuizați. Acesta este momentul în care va trebui să adaugi nutrienți pe cont propriu.

Dacă vei crește fără nutrienți suplimentari, solul tău trebuie să conțină substanțe organice, cum ar fi humus, compost, vermicompost, guano etc. Microorganismele din sol vor transforma aceste substanțe în nutrienți, pentru ca plantele tale să îi poată accesa oricând au nevoie.
Step 1

TRĂSĂTURI ALE UNUI SOL DE CANABIS DE CALITATE

Dacă folosești amestecuri de ghivece cumpărate din magazin, acestea sunt deja „optimizate” pentru creștere. Cu toate acestea, povestea este diferită dacă alegi să crești în mod organic. Solul natural se împarte în patru tipuri: nisipos, nămolos, argilos și lutos. Dar trebuie să reții că majoritatea solurilor conțin aceste tipuri de sol în proporții diferite.

De exemplu, un sol poate fi lutos și argilos sau nisipos și nămolos.

NISIPOS

 • Structură grunjoasă
 • pH scăzut
 • Avantaje: Drenaj bun, păstrează solul aerisit, niveluri ridicate de oxigen, ușor de utilizat
 • Dezavantaje: Retenție slabă de apă, necesită udare frecventă

NĂMOLOS

Solul nămolos este un tip de sol cu un aspect relativ grunjos, bogat în minerale și particule organice. Retenția sa de apă este bună, dar are un drenaj adecvat. Solurile nămoloase nu pun probleme la utilizare. Datorită mineralelor și substanțelor organice din interior, acesta este unul dintre cele mai fertile tipuri de sol.

 • Aspect relativ grunjos
 • Avantaje: Conține minerale și nutrienți, reține apă bine
 • Dezavantaje: Drenaj slab

ARGILOS

Solul argilos este o combinație de soluri nisipos, nămolos și lutos, cu compuși organici adăugați. Este unul dintre cele mai bune tipuri de sol pentru cultivarea canabisului, deoarece oferă retenție și drenaj optim de apă și este bogat în substanțe nutritive și oxigen. Dezavantaj: acest tip de sol poate fi costisitor.Mixture of sand, silt, and clay

 • Amestec de nisip, nămol și lut
 • Avantaje: Retenție excelentă a apei, drenaj foarte bun, conține nutrienți, niveluri ridicate de oxigen
 • Dezavantaje: Scump

LUTOS

Solurile lutoase sunt formate din particule minerale fine. Acest tip de sol este greu, iar crescătorilor nu le este ușor să lucreze cu el. Este foarte bogat în substanțe nutritive și minerale, fiind o opțiune bună pentru culturile organice. Solul lutos reține bine apa, dar are un drenaj slabFine particle size

 • Particule fine, de dimensiuni mici
 • pH ridicat
 • Avantaje: Bogat în nutrienți, reține apă
 • Dezavantaje: Drenaj slab, greu și compact, dificil de utilizat
Quality soil for Cannabis
Quality soil for Cannabis

MODIFICĂRI PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI CALITATEA SOLULUI

Dacă lucrezi cu sol natural, este posibil ca acesta să nu fie ideal pentru creșterea canabisului - nu de la bun început, cel puțin. De exemplu, textura poate să nu fie optimă sau poate să aibă un drenaj slab. Dar vei putea îmbunătăți orice tip de sol dacă vei face câteva modificări, cele mai multe fiind deja disponibile în magazinul tău cu articole pentru creșterea plantelor.

FIBRĂ DE COCOS

Fibra de cocos este fabricată din coji de cocos. Aceste fibre ușoare asigură o retenție excelentă a apei și pot aerisi solurile compacte. Unele persoane folosesc un substrat de cocos pur cu nutrienți speciali pentru a-și cultiva canabisul. Dar pentru a modifica solul existent, este o idee bună să adaugi o cantitate de până la 30% de fibră de cocos, în funcție de compoziția solului de bază.

PERLIT

Perlitul este cel mai utilizat ingredient pentru îmbunătățirea solului. Acesta este format din roci foarte ușoare, de culoare alb strălucitor, care îmbunătățesc foarte mult drenajul și aerisirea solului. Perlitul are, de asemenea, o retenție decentă a apei. Dacă vrei să-l folosești pentru a-ți modifica solul, adaugă 10-15% perlit. Poți adăuga și mai mult, dar este posibil ca solul tău să devină prea ușor și să permită scurgerea nutrienților. Solurile comerciale de bună calitate sunt adesea prevăzute cu perlit adăugat.

PIETRICELE DIN LUT

Majoritatea crescătorilor de canabis sunt familiarizați cu utilizarea pietricelelor de lut ca parte a unei configurații hidroponice. Dar știai că acestea pot fi folosite și pentru îmbunătățirea structurii solului? Adăugarea de pietricele de lut pe fundul straturilor înălțate de grădină și a recipientelor va contribui la drenaj și va împiedica strângerea apei la bază - un factor de risc mare atunci când vine vorba de putrezirea rădăcinii.

Crescătorii pot adăuga pietricele de lut și pe partea superioară a recipientelor și a straturilor înălțate, pentru a servi ca mulci. Aici, acestea ajută la captarea umezelii în mediul de creștere prin prevenirea excesului de evaporare. De asemenea, mulciul cu pietriș din lut umbrește stratul superior al solului, suprimând buruienile și păstrând microbii benefici la adăpost de razele fierbinți ale soarelui.

VERMICULIT

Vermiculitul, la fel ca perlitul, este un mineral tratat termic, pe care îl poți utiliza pentru a-ți face solul mai ușor, fiind excelent și la retenția de apă. Deși vermiculitul are anumite caracteristici comune cu perlitul, cele două tipuri au utilizări opuse: perlitul se utilizează pentru a crește drenajul și aerisirea, în timp vermiculitul este recomandat pentru a crește retenția de apă. Din fericire, le poți folosi pe ambele, pentru că perlitul și vermiculitul funcționează bine împreună. Un conținut de aproximativ 10% vermiculit este benefic.

VERMICOMPOST

Vermicompostul este în mod normal privit mai mult ca o modificare nutritivă a solului, deoarece conține o mulțime de microorganisme utile care aduc beneficii creșterii. Dar vermicompostul va îmbunătăți și textura, drenajul și retenția de apă a solului. Când îți modifici solul cu vermicompost, utilizează aproximativ 25-30%.

Amendments to Improve Soil Quality
Amendments to Improve Soil Quality

NUTRIENȚI
Dacă solul de canabis preparat de tine este bogat în materiale organice, probabil că nu va trebui să mai adaugi nutrienți. De fapt, unii crescători fac greșeala de a adăuga bălegar și resturi de legume în sol pentru a-l „fertiliza”. În acest caz însă, solul devine „prea fierbinte” pentru plante, afectând dezvoltarea acestora. Dacă vrei să folosești resturile de legume în grădina ta, trebuie mai întâi să le faci compost mai întâi.

Dacă crezi că trebuie să îți modifici solul de canabis cu un aport de nutrienți, poți achiziționa cu ușurință soluții îmbuteliate adaptate fazei de creștere a plantei.

FOTOPERIODICE VS. AUTOFLOWER

Un factor de care trebuie să ții cont atunci când alegi solul potrivit pentru marijuana este tipul de plantă pe care îl vei crește: fotoperiodică sau autoflorantă. Soiurile autoflower preferă un amestec ușor cu mai puțini nutrienți adăugați. Un substrat excelent pentru tulpinile autoflorante este un amestec de 50:50 de fibră de cocos și un sol ușor, pe bază de turbă, cu niște perlit adăugat pentru drenaj.

Când cultivi tulpini autoflower, stai departe de solurile puternic fertilizate și de anumite modificări, cum ar fi guano de liliac, deoarece acesta va fi prea fierbinte și va supraîncărca plantele cu nutrienți. Același lucru este valabil și pentru răsadurile de canabis, cărora nu le plac nivelurile ridicate de nutrienți.

Plantează soiurile autoflorante în recipientul lor final de creștere, într-o gaură de dimensiunea unei cești, săpată în centrul solului. Umple gaura cu sol de răsad/pământ de început, fără substanțe nutritive, și așază semințele în ea. În acest fel, răsadul tău poate crește fără să fie înconjurat de sol fierbinte, care altfel l-ar arde.

Pentru plantele fotoperiodice, începe procesul de creștere într-un ghiveci de răsaduri mic/ceașcă cu un sol care are foarte puțini nutrienți sau chiar deloc. Replantează după câteva săptămâni. Plantele mai mature vor tolera niveluri mai ridicate de nutrienți mult mai bine decât răsadurile.

COMERCIAL VS. PREPARAT LA DOMICILIU

Dacă ești la început de drum în creșterea canabisului, poate că ar fi mai bine să cumperi sol gata preparat de la magazinul pentru crescători de plante. Solul de canabis de bună calitate conține în mod normal tot ceea ce au nevoie plantele tale pentru o creștere sănătoasă, în rapoarte optime. Dacă vrei, poți să îmbunătățești și mai mult solul cumpărat din magazin cu o mână de perlit pentru drenaj sporit, dar în rest, ar trebui să aibă tot ce trebuie.

REȚETĂ PENTRU UN SOL DE BAZĂ PENTRU CANABIS

Pe de altă parte, poate vei simți nevoia să îți prepari propriul sol. La urma urmei, de ce să cheltuiești bani pe sol dacă versiunea ta de acasă este chiar mai bună? Iată o rețetă pentru un sol de bază pentru canabis, care poate fi preparată la domiciliu.

INGREDIENTE

 • 1 parte vermiculit
 • 1 parte turbă cu fibră de cocos
 • 2 părți compost
 • ½–1 ceașcă vermicompost (sau humus)
Basic Cannabis Soil Recipe
Basic Cannabis Soil Recipe


INDICAȚII

 1. Cerne compostul pentru a îndepărta bucățile mari.
 2. Înmoaie turba cu fibră de cocos în apă caldă. Verifică indicațiile de pe produs pentru a vedea ce fel de volum vei obține.
 3. Folosește o găleată și amestecă turba cu fibră de cocos cu vermiculitul.
 4. Adaugă compostul.
Basic Cannabis Soil Recipe
Basic Cannabis Soil Recipe

Gata! Verifică de două ori valoarea pH-ului solului tău preparat pe cont propriu. Ar trebuie să fie în intervalul 5,8-6,3.

Rețeta de mai sus este o rețetă de sol clasică, care va fi potrivită pentru majoritatea culturilor, crescute în interior sau în aer liber. Dar îți poți îmbunătăți și mai mult amestecul de sol adăugând îngrășăminte organice.

Guano de liliac este un îngrășământ organic excelent și ieftin pentru marijuana în floare. Poți să-l adaugi la un amestec de sol sau să îl împrăștii pe suprafața solului și să uzi mai târziu. De asemenea, poți opta și pentru nutrienți care se eliberează în timp, cum ar fi peletele Easy Boost Organic Nutrition. Adaugă o ceașcă de pelete în sol pentru a-ți hrăni plantele pe întregul ciclu de viață – 100 g sunt suficiente pentru 2-3 plante de canabis. Tot ce mai rămâne de făcut este să îți uzi plantele!

Cel mai bun amestec de sol pentru canabis

Multe persoane care cultivă acasă, dar și mari companii de horticultură, susțin deopotrivă că au descifrat codul atunci când vine vorba de cel mai bun amestec de sol pentru canabis. Deși există multe modalități de a cultiva o iarbă grozavă, noi ne punem încrederea într-unul dintre cei mai buni cercetători de canabis din domeniu: Dr. Bruce Bugbee. Acest profesor și cercetător de renume mondial, de la Laboratorul de Fiziologie a Culturilor de la Universitatea din Utah, știe de ce anume este nevoie pentru a crea muguri imaculați. Mai jos, îți vom prezenta amestecul de sol pentru canabis al Dr. Bugbee. Descoperă ingredientele necesare pentru a face cel mai bun sol de ghiveci pentru iarbă și află ingredientele exacte.

Masa de substrat

Cel mai bun amestec de pământ pentru marijuana include două ingrediente care alcătuiesc masa de substrat:

- 50% turbă: În ciuda preocupărilor legate de exploatarea turbei în unele părți ale lumii, aceasta rămâne o componentă populară în mediile de cultură. Turba nu conține o mulțime de nutrienți pentru plante, dar este o sursă bună de microorganisme, inclusiv specii de bacterii Bacillus și specii de ciuperci Trichoderma. Turba ajută și la menținerea structurii solului și la reținerea umidității. Cu un pH de 3,8, turba ajută mediul de cultură să aibă o aciditate potrivită pentru canabis.

Peat

- 50% vermiculită: Acest mineral natural reprezintă un adaos superb la solul de ghiveci pentru marijuana. Poate reține de până la de patru ori propria greutate în apă, lucru util în perioadele cu puține precipitații. Asemenea argilei și fracțiunilor de materie organică din sol, vermiculita poartă o sarcină electrică net negativă. Acest lucru înseamnă că mineralul ajută la creșterea capacității de schimb cationic a solului. Acesta atrage ionii încărcați pozitiv (cationi), cum ar fi potasiul, amoniul, magneziul și calciul, și împiedică scurgerea acestora. Vermiculita conține și concentrații ridicate de siliciu, un element care se găsește în cantități mari în tricomii de canabis. Cu un pH alcalin, vermiculita mărește pH-ul mediului de cultură la aproximativ 4,5. Dacă ai probleme în a găsi o sursă bună de mineral, perlita este un bun înlocuitor.Vermiculite

Aditivi

Dr. Bugbee recomandă adăugarea a doi aditivi la mediul de cultură, pentru a regla pH-ul și pentru a furniza micronutrienții esențiali:

- Var dolomitic (40 g per metru cub): Natura alcalină a acestei substanțe mărește pH-ul general al mediului de cultură până la 5,5 - un pH perfect pentru cultivarea canabisului. Varul dolomitic este și o sursă de calciu (o parte importantă a pereților și membranelor celulare) și magneziu (nucleul moleculelor de clorofilă).Dolomitic Lime

- Peleți de gips (10 g per metru cub): Acest produs agricol uzual servește drept sursă de calciu și sulf (ajută la formarea proteinelor). Fiind o substanță cu eliberare lentă, distribuie acești nutrienți în sol pe parcursul a mai multor luni.

Gypsum Pellets

Cele mai bune soluri comerciale pentru canabis

Dacă preferi să eviți pregătirea propriului sol de la zero, există o mulțime de soluri excelente disponibile pe piață. Mai jos sunt câteva dintre cele mai bune opțiuni:

 • Canna Terra Professional: Mulți cultivatori de canabis au succes cu acest amestec de sol. Combinația de turbă și perlit oferă o retenție excelentă a umidității și capacitate de schimb cationic. Ingredientele organice suplimentare contribuie la stimularea rădăcinilor sănătoase și a tulpinilor groase. Acest mediu de cultură are un pH ușor acid, de 6,0, și o valoare N-P-K de 12-14-24.
 • Canna Terra Professional Plus: Scoarța de copac din acest amestec creează un efect antiseptic, care ține la distanță agenții patogeni. Acest amestec conține și oligoelemente, dar și var, lucru ce menține pH-ul la un nivel stabil de 6,0. Și acest amestec are o valoare NPK de 12-14-24.
 • Plagron All Mix:  Biobizz este cunoscut în lumea cultivării canabisului pentru nutrienții organici. Solul lor pentru ghiveci All Mix valorifică turba și perlitul pentru structură, humusul de râme pentru nutrienți și microbi, dar și ciupercile micorizele arbusculare pentru dezvoltarea rădăcinilor și apărarea împotriva agenților patogeni. În general, acest amestec are un pH de 6,6.
 • Top Crop Complete Mix:  Conceput pentru a avea grijă de plantele tale în etapa vegetativă, acest amestec conține fibre de nucă de cocos, vermicompost, compost vegetal și perlit. Are un pH ideal, de 6,5.
 • Biobizz All Mix: Biobizz este cunoscut în lumea cultivării canabisului pentru nutrienții organici. Solul lor pentru ghiveci All Mix valorifică turba și perlitul pentru structură, humusul de râme pentru nutrienți și microbi, dar și ciupercile micorizele arbusculare pentru dezvoltarea rădăcinilor și apărarea împotriva agenților patogeni. În general, acest amestec are un pH de 6,6.
 • Cannabiogen New Mix: Această combinație de turbă blondă, turbă neagră, nucă de cocos și perlit asigură un drenaj bun, aerisire și structură. Acizii humici și fulvici stimulează creșterea rădăcinilor și îmbunătățește absorbția nutrienților. Acest sol de ghiveci are un pH ușor acid, de 6,0.

CULTIVARE FĂRĂ PRELUCRARE

Cultivarea fără prelucrare este o metodă de grădinărit care permite solului să rămână nederanjat (fără săpături, amestecări, răsturnări etc.). În acest fel, microorganismele din sol pot crea un ecosistem înfloritor, care umple solul cu bacterii bune, ciuperci utile și alte organisme vii. Cultivarea fără prelucrare promovează retenția materiei organice și absorbția apei, deoarece substanțele nutritive sunt în mod constant reciclate în tot solul.

Pentru a afla despre cultivarea fără prelucrare și beneficiile acesteia, citește acest articol!

MODIFICĂRI PENTRU CONDIȚII ARIDE/SECETĂ

Dacă crești în aer liber într-un climat cald, cum ar fi sudul Spaniei sau într-o locație similară, nu vrei să „fierbi” zona rădăcinii plantelor tale. Dacă folosești ghivece, alege recipiente de plastic albe, deoarece acestea mențin temperatura solului la un nivel rezonabil sub soarele arzător. Poți, de asemenea, să alegi ghivece aerate sau inteligente, pentru a menține rădăcinile plantelor de canabis reci. Ca măsură suplimentară pentru a proteja solul de temperaturile fluctuante, poți adăuga straturi de paie uscate pe suprafața solului.

Dacă crești în condiții de secetă, în care plantele tale pot rămâne uneori fără ploaie și câteva săptămâni sau dacă nu te poți deplasa zilnic la locația de creștere a culturii, utilizează polimeri absorbanți de apă, pentru a le menține hidratate! Le poți cumpăra din magazinele de culturi hidroponice sau le poți face tu, din scutece.

Pentru ca o cultură să crească în condiții de climă aridă, sapă o gaură cu o adâncime de 60 cm și un diametru de 30 cm. Adaugă câteva cești de cristale de polimer pe fundul amestecului de sol și umple cu pământul rămas. Așază planta în sol și udă la discreție. Pe măsură ce planta ta crește, rădăcinile vor ajunge în curând la polimeri, astfel încât să se poată hidrata chiar și în timpul secetei. Sfat: Înmoaie polimerii într-o soluție ușoară de nutrienți, pentru un beneficiu dublu!

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37832 reviews