Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Un ghid despre cum să citești frunzele de canabis și să tratezi problemele de sănătate ale plantei tale.

Bolile plantelor, deficiențele de nutrienți, infestările cu dăunători și multe alte probleme de creștere afișează simptome clare în frunzele plantei de canabis. În acest ghid, vom vorbi despre diversele probleme ale plantei care se pot manifesta în frunzele de canabis. Îți vom spune cum să citești semnele, astfel încât să poți identifica și rezolva rapid cele mai frecvente probleme de creștere.

Funcțiile frunzei de canabis

Ca și în cazul multor altor plante, frunzele sunt componente cheie ale sistemului unei plante de canabis. Pigmentul verde clorofilă permite frunzelor să acționeze ca niște panouri solare. Acest rol de colectare a luminii solare, după cum probabil știi, este esențial pentru fotosinteză.

Partea inferioară a frunzelor este acoperită cu stomate minuscule, găuri microscopice care se deschid și se închid ca o ușă. Dioxidul de carbon intră, oxigenul și apa ies. Frunzele pot absorbi și substanțe nutritive pentru a hrăni planta de canabis, într-un proces cunoscut sub numele de hrănire foliară.

Tipuri de frunze de canabis

Există trei tipuri principale de canabis. Acestea sunt adesea grupate în mod oficial sub denumirea de Cannabis sativa L.; în scopuri practice, este însă util să se facă distincții între plantele sativa, indica și ruderalis.

Acestea fiind spuse, majoritatea canabisului pe care îl întâlnești în ziua de azi este un hibrid compus din două sau trei dintre aceste tipuri. Astfel, ceea ce vei vedea de obicei în camera ta de creștere sunt frunze de iarbă care exprimă un amestec de trăsături. Pot exista frunze cu 3, 5, 6, 9 sau 11 lobi, iar acestea au forme care variază de la subțiri și zvelte până la late și rotunde.

Sativa Cannabis LeafSativa

Frunzele Sativa sunt lungi și subțiri, unele dezvoltând până la 13 lobi. De obicei, plantele sativa vor avea o nuanță mai deschisă, un verde limetă, ceea ce indică o cantitate relativ scăzută de clorofilă. Există bănuiala că o cantitate redusă de clorofilă este în parte responsabilă pentru perioada mai lungă de înflorire a soiurilor sativa.

Indica Cannabis LeafÍndica

Frunzele Indica sunt scurte și late, de obicei cu 7 - 9 lobi. Aceste frunze sunt chiar și mai mari atunci când soiurile sunt afgane. Frunzele indica sănătoase sunt caracterizate de nuanța lor de un verde închis. Această culoare reprezintă un semn că frunzele conțin mai multă clorofilă, despre care se crede că accelerează ciclul de înflorire al soiurilor indica.

Ruderalis Cannabis LeafRuderalis

Frunzele Ruderalis sunt destul de subțiri și dezvoltă doar 3 - 5 lobi. Cei mai mulți cultivatori le descriu ca fiind comparabile cu frunzele plantelor tinere de sativa, atât ca formă, cât și culoare. Totuși, aceste plante sunt speciale, deoarece au evoluat pentru a înflori independent de orele de lumină pe care le primesc.

Frunze evantai și frunze de zahăr

În afară de tipurile de frunze corespunzătoare canabisului sativa, indica sau ruderalis, putem diferenția frunzele și în funcție de locul lor pe plantă. Frunzele mari, cele cu forma tipică lobată, se numesc frunze evantai. Celălalt tip de frunze, mici și cuibărite în flori, se numesc frunze de zahăr.

 • Frunze evantai

Așa cum am menționat deja, frunzele evantai sunt frunzele mari care se dezvoltă în timpul etapei de vegetație. Ele au funcția unor panouri solare, absorbind lumina și transformând-o în energie pentru ca planta să poată crește. De asemenea, aceste frunze pot servi și ca depozit de urgență pentru anumiți nutrienți, cum ar fi azotul. În cazul în care planta nu le poate obține din sol, aceasta poate extrage nutrienții stocați în frunze. Când se întâmplă acest lucru, așa cum vom explica în detaliu în curând, frunzele vor începe să se îngălbenească.

Frunzele evantai conțin cantități extrem de mici de THC, CBD și alți canabiznoizi.

HOJAS DE ABANICO

 • Frunze de zahăr

Frunzele de zahăr sunt cuibărite în interiorul mugurilor, și le vei vedea cum ies din aceștia. Suprafața lor este acoperită de o glazură de tricomi albi, motiv pentru care au acest nume. În esență, funcția frunzelor de zahăr este de a da structură mugurilor, astfel încât aceștia să stea uniți.

Frunzele de zahăr sunt bogate în tricomi plini de canabinoizi, dar nu au un gust tocmai plăcut atunci când sunt fumate. Prin urmare, cultivatorii curăță mugurii de frunzele de zahăr. Deși nu sunt ideale pentru fumat, frunzele de zahăr sunt perfecte pentru hașiș sau unt de canabis.

HOJAS DE AZÚCAR

Ce poți afla din numărul de lobi?

Planta ta poate comunica cu tine și prin intermediul numărului de lobi pe care le are pe frunzele sale. În condiții normale, frunzele de canabis produc mai mult de trei lobi.

Acest număr poate varia din cauza diferențelor genetice și a vârstei unei plante. Primul set de frunze adevărate produce doar un lob, iar al doilea set produce, de obicei, trei. Începând din acest moment, fiecare frunză conține, în mod normal, între șapte și nouă lobi fiecare.

Unele tulpini și plante individuale nu respectă această normă, producând între cinci și treisprezece lobi pe frunză. Numărul acesta nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ci este un semn că planta ta este sănătoasă.

Cu toate acestea, dacă planta ta matură începe să producă frunze cu doar trei lobi sau cu unul singur, acest lucru ar putea reprezenta un semn de stres. Vezi mai jos principalele cauze ale frunzelor cu trei lobi și ce poți face în acest sens.

¿Qué puedes descubrir en base al número de hojas?
 • Stresul provocat de lumină

Plantele de canabis vor începe să producă uneori frunze cu trei lobi atunci când sunt expuse la stres luminos. Plantele, în general, sunt destul de rigide în comportament. Ele se obișnuiesc rapid cu mediul lor și orice schimbare majoră le poate transmite un semnal de amenințare și stres.

Dacă îți schimbi brusc sursa de lumină, plantele de canabis răspund uneori prin producerea de frunze cu trei lobi. O schimbare bruscă a tipului de lumină sau a intensității acesteia poate deruta plantele.

Fie că ți s-a stricat sursa de lumină, fie că vrei să o schimbi cu una nouă, încearcă să achiziționezi un model cât mai asemănător cu vechea lumină, dacă te afli în mijlocul unui ciclu de creștere.

 • Perioade fluctuante de lumină

Plantele fotoperiodice au nevoie de o perioadă prelungită de întuneric pentru a intra în faza de înflorire. Acest lucru imită modul în care ele reacționează la soarele din natură, pe măsură ce se schimbă anotimpurile.

În interior, cultivatorii trebuie să aibă camere de creștere complet întunecate timp de 12 ore pe zi. Chiar și o scurtă scurgere de lumină - doar cincisprezece minute în fiecare noapte - poate stresa plantele de canabis și le poate face să reacționeze prin producerea de frunze cu trei lobi.

Asigură-te că spațiul tău de creștere este izolat de sursele de lumină din exterior. Dacă cultivi într-o cameră, s-ar putea să fie nevoie să pui perdele sau jaluzele care blochează lumina pentru a împiedica lumina stradală să îți afecteze cultura.

Fotoperiodos fluctuantes

 • Revegetarea

Uneori, cultivatorii aleg să își revegeteze plantele. După ce au recoltat câțiva muguri, aceștia își forțează plantele să intre din nou în etapa de vegetație timp de câteva săptămâni. Acest lucru oferă diverse avantaje:

 • Poți sări peste germinare sau clonare.
 • Noile plante sunt mult mai stufoase.
 • Poți salva planta recoltată și o poți folosi imediat pentru o altă recoltă.

Revegetarea stresează plantele de canabis într-o anumită măsură. Uneori, acestea exprimă acest lucru prin producerea de frunze cu trei lobi. În astfel de circumstanțe, aceste frunze ciudate sunt complet normale și de așteptat.

 • Gene

Dacă ai cultivat diverse soiuri de canabis, știi deja cât de diferite sunt plantele de la soi la soi. Printre aceste diferențe se numără gustul, mirosul, efectul, dimensiunea și forma.

Unele soiuri sunt chiar înclinate genetic să producă frunze cu trei lobi. Cunoscute sub numele de tulpini „talpă de rață”, nu ar trebui să îți faci griji în privința lor!

 • Stresul provocat de mediul înconjurător

Deoarece plantele erbacee sunt sensibile la mediul înconjurător, aproape orice variabilă - atunci când este dusă la extrem - poate provoca stres, determinându-le să producă frunze cu trei lobi. Schimbările de umiditate, temperatură și alți factori pot provoca apariția acestui fenomen.

Țintește spre condițiile de mediu de mai jos pentru a reduce șansele apariției frunzelor trilobate.

 • Temperatura

Menține aceste temperaturi pe parcursul etapelor de creștere:

Etapa de răsad: 20–25 °C
Etapa vegetativă: 22–28 °C
Etapa de înflorire: 20–26 °C

 • Umiditatea

Încearcă să menții aceste niveluri de umiditate pe parcursul fiecărei etape:

Etapa de răsad: 65–70%
Etapa vegetativă: 40–70%
Etapa de înflorire: 40–50%

 • Udarea

Udarea plantelor de canabis trebuie să fie echilibrată. Udarea excesivă poate provoca diverse boli ale rădăcinilor, iar udarea insuficientă poate cauza stres și frunze cu trei lobi. Ca regulă generală, udă-ți plantele odată ce primii centimetri de sol sunt complet uscați. Dacă aștepți prea mult, vei sfârși prin a-ți stresa plantele.

Identificarea problemelor de sănătate ale plantelor de canabis

Ceea ce îi deosebește pe cultivatorii experimentați de cei începători este abilitatea primilor de a-și „citi” plantele de canabis. Frunzele tind să trimită semnale puternice cultivatorului, informându-l despre sănătatea și bunăstarea plantei. Pentru a remedia rapid problemele de creștere, este important să știi să citești semnele.

Frunze galbene

Faptul că frunzele se îngălbenesc este, de obicei, un semn sigur că ceva este în neregulă cu planta de canabis. Acest lucru se poate întâmpla din diverse motive, de la boli și dăunători până la probleme legate de nutrienți. Ține cont de faptul că frunzele galbene în ultimele săptămâni de înflorire sunt normale. Acesta este singurul moment în care nu trebuie să îți faci griji în această privință.

SUPRA-FERTILIZAREA

Administrarea unei cantități prea mari de îngrășăminte va provoca adesea îngălbenirea frunzelor de canabis. Din fericire, această problemă este relativ ușor de depistat: la început, frunzele se vor îngălbeni sau vor avea o culoare maronie doar la vârf, semn tipic al unei arsuri de nutrienți. Abia în etapele ulterioare ale fertilizării excesive, întreaga frunză se va îngălbeni.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Respectă concentrațiile adecvate de nutrienți. Răsadurile și plantele tinere au nevoie de foarte puțin îngrășământ.
 • Fii atent/ă când folosești amestecuri de sol prefabricate. Acestea conțin adesea nutrienți pentru 3 - 4 săptămâni. Începe să hrănești doar atunci când nutrienții din sol sunt epuizați.
 • Alimentează-ți planta cu o cantitate mai mică de nutrienți decât cea recomandată de producător. Începe cu ½ sau ¼ și crește în funcție de necesități.
Cum să remediezi
 • Redu cantitatea și frecvența hrănirii.
 • <span„Spală” canabisul pentru a elimina excesul de nutrienți acumulat în sol.
 • După spălare, hrănește cu concentrații adecvate de nutrienți.

UDAREA EXCESIVĂ

Udarea excesivă a canabisului poate cauza o multitudine de probleme de creștere. Rădăcinile se sufocă și nu pot avea acces la oxigenul de care planta are nevoie, iar mucegaiul, ciupercile și dăunătorii sunt mai predispuși să apară. De multe ori, frunzele se îngălbenesc dacă udarea excesivă nu este stopată.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Udă doar atunci când este necesar, fără a folosi prea multă apă.
 • Lasă solul să se usuce între udări.
 • Udă în funcție de mărimea plantelor tale. Plantele tinere, cu un sistem radicular mic, nu beau la fel de multă apă ca și plantele mari.
Cum să remediezi
 • Nu-ți mai uda plantele și lasă solul să se usuce.
 • Ajustează regimul de udare, udând mai rar.

DEFICIENȚE DE NUTRIENȚI

Deficiențele de nutrienți, în special de azot, reprezintă un motiv des întâlnit pentru care frunzele se îngălbenesc. Atunci când nutrienții lipsesc din sol, planta extrage nutrienții din frunze, acestea ajungând să se îngălbenească în urma acestui proces.

Să știi că o deficiență de nutrienți nu înseamnă neapărat că nu îți hrănești suficient plantele. De multe ori, o deficiență de nutrienți își are sursa în nivelurile incorecte ale pH-ului apei sau chiar în supra-alimentare. Procesul prin care planta nu poate accesa nutrienții, chiar dacă aceștia sunt prezenți în sol, este cunoscut sub numele de blocaj nutrițional.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Asigură-te că oferi concentrații optime de nutrienți, în funcție de stadiul de creștere.
 • Asigură-te că soluția de apă/nutrienți are un pH corect (sol: 6,0 - 7,0, hidro: 5,5 - 6,5).
Cum să remediezi
 • Administrează nutrienții necesari dacă deficiența este cauzată de o alimentare insuficientă.
 • Furnizează nutrienți prin hrănire foliară pentru o remediere mai rapidă.
 • Dacă deficiența este cauzată de un pH incorect sau de un blocaj nutrițional cauzat de supra-alimentare, trebuie să rezolvi în primul rând aceste aspecte. În această situație, spală planta cu apă simplă, cu un pH echilibrat, apoi administrează nutrienții corespunzători.

DĂUNĂTORII

Dăunătorii obișnuiți, cum ar fi musculițele sau acarienii, pot cauza îngălbenirea frunzelor de canabis. Asigură-te totuși că știi exact ce dăunători îți atacă plantele, deoarece problemele vor fi diferite și vor necesita soluții diferite.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Supraveghează-ți plantele de canabis pentru a depista din timp o infestare cu dăunători. Folosește o lupă sau un microscop pentru a verifica frunzele.
 • Folosește ulei de neem sau capcane pentru melci pentru a reduce riscul de infestare cu dăunători.
 • Sterilizează solul dacă îl obții din surse necunoscute.
 • Folosește insecte benefice (acarieni prădători, gărgărițe, etc.) pentru a ține la distanță dăunătorii.
Cum să remediezi
 • Folosește pulverizare foliară, săpun insecticid și ulei de neem pentru a scăpa în mod natural de dăunătorii obișnuiți ai canabisului.
 • Musculițele negre reprezintă un semn de umiditate ridicată și udare excesivă. Udă mai puțin și lasă solul să se usuce. Apoi, acoperă solul cu nisip sau perlit pentru a împiedica apariția din nou a musculițelor negre.

PUTREZIREA RĂDĂCINII

Putrezirea rădăcinilor, după cum îți poți da seama și din denumire, este o afecțiune gravă, care afectează fundația plantei tale de canabis. De cele mai multe ori, este cauzată de o lipsă de oxigen în zona rădăcinilor în urma udării excesive. Umiditatea și temperaturile ridicate din camera de creștere ar putea fi, de asemenea, cauze ale putrezirii rădăcinilor, alături de contaminarea zonei de cultivare (sau a rezervorului de apă) cu bacterii sau ciuperci dăunătoare.

Atunci când frunzele se îngălbenesc din cauza putrezirii rădăcinilor, va dura ceva timp până când această problemă se va manifesta pe deplin. Se poate prezenta sub forma unor pete galbene mari, neregulate, sau poate afecta doar marginile. De asemenea, frunzele se vor fărâmița și se vor ofili în același timp.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Nu îți uda plantele de canabis în mod excesiv.
 • Asigură-te că solul tău este drenat în mod corespunzător.
 • Temperatura din camera de creștere nu trebuie să fie prea ridicată și umiditatea trebuie ținută sub control.
 • Zona de cultivare trebuie să fie curată.
Cum să remediezi
 • Atunci când cultivi în pământ, replantează în ghivece cu pământ proaspăt.
 • Furnizează oxigen rădăcinilor. H₂O₂ adăugat în apă ar putea ajuta.
 • Adaugă bacterii benefice pentru rădăcini în apă.
 • Dacă cultivi hidro, folosește o pompă mai puternică pentru a furniza mai mult oxigen.

FLUCTUAȚII DE PH

Uneori, așa cum am menționat mai devreme, frunzele galbene pot fi rezultatul unor fluctuații de pH în jurul rădăcinilor plantelor tale de canabis. Acest lucru va stresa plantele și va provoca apariția petelor. De cele mai multe ori, partea gălbuie, maronie, va fi în mijlocul frunzelor inferioare, mai vechi.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Asigură-te că soluția de apă/nutrienți are un pH corect. Pentru sol, pH-ul optim este de 6,0 - 7,0. Pentru hidro, asigură-te că pH-ul este cuprins între 5,5 - 6,5.
Cum să remediezi
 • Spală-ți planta cu apă simplă, cu un pH echilibrat.
 • După spălare, asigură-te că soluția de apă/nutrienți are întotdeauna nivelul corect de pH atunci când hrănești plantele.

SEPTORIOZA FRUNZELOR

Septorioza frunzelor, cunoscută și sub numele de pătarea galbenă a frunzelor, se manifestă sub forma unor pete galben-maronii pe părțile superioare și inferioare ale frunzelor. Este o boală fungică provocată de spori și este deosebit de răspândită atunci când umiditatea din sol și aer sunt ridicate.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Controlează nivelul de umiditate și temperaturile din camera de creștere.
 • Asigură o bună circulație a aerului.
 • Păstrează curățenia în camera de creștere. Îndepărtează frunzele moarte și buruienile, deoarece acestea reprezintă teren de reproducere pentru ciuperci.
 • Tunde-ți plantele pentru a îmbunătăți circulația aerului.
 • Nu refolosi substratul vechi, deoarece acesta poate conține ciuperci și alți agenți patogeni.
Cum să remediezi
 • Îndepărtează frunzele infectate.
 • Dacă este posibil, separă plantele infectate de cele sănătoase.
 • Îmbunătățește circulația aerului în camera ta de creștere. Folosește ventilatoare pentru o briză ușoară peste plantele tale.

Frunze încolăcite

Frunzele plantelor tale de canabis se pot încolăci din diverse motive. Acestea se pot îndoi în jos sau în sus, se pot încolăci la margini sau se pot curba și fărâmița în moduri neregulate. Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale frunzelor încolăcite:

STRESUL TERMIC

Căldura poate usca frunzele și poate provoca încolăcirea acestora. Într-un cadru tipic de cultivare în interior, luminile de creștere poziționate prea aproape de plante pot cauza stres termic.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Poziționează plantele la o distanță sigură fața de luminile de creștere.
 • Așază plantele departe de încălzitoare și de alte echipamente electrice din camera de creștere.
 • Dacă cultivi în aer liber, într-un mediu cald, asigură-te că plantele tale sunt protejate de soare pe parcursul perioadelor fierbinți ale zilei.
Cum să remediezi
 • Mărește distanța dintre lumini și plantele tale.
 • Utilizează lumini de creștere cu funcționare mai rece, cum ar fi cele LED sau CFL.

UDAREA EXCESIVĂ

Atunci când frunzele se încolăcesc din cauza udării excesive, planta ta va avea un aspect „greu”, ca și cum ceva o îngreunează. Frunzele se vor apleca sub formă de „gheară de vultur”.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Udă doar atât cât este necesar.
 • Lasă solul să se usuce între udări.
 • Ridică ghiveciul și verifică-i greutatea. Udă numai atunci când ghiveciul este ușor.
 • Asigură un drenaj bun în ghiveci.
Cum să remediezi
 • Redu consumul de apă.
 • Ajustează-ți programul de udare (a se citi: udă mai rar).

FERTILIZAREA EXCESIVĂ

Primul semn al supra-alimentării, sau al arderii cauzate de nutrienți, este un mic vârf casant pe frunze. Dacă supra-alimentarea continuă, întreaga frunză se va usca și va avea o culoare maro.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Asigură-te că administrezi doar cantitatea necesară de nutrienți. 
 • Nu hrăni răsadurile și plantele foarte tinere ca și cum ar fi complet dezvoltate.
 • Administrează mai puțin decât doza recomandată. Mai puțin este adesea mai bine! Începe cu ½ sau mai puțin din cantitatea recomandată de producător, mai ales atunci când crești soiuri autoflorante și alte soiuri mici.
Cum să remediezi
 • Spală-ți plantele cu apă simplă, cu un pH echilibrat.
 • După spălare, hrănește planta doar cu cantitatea necesară de nutrienți.

FRIGUL

Uneori, frunzele de canabis se pot încolăci din cauza temperaturilor scăzute.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Asigură-te că temperatura din camera de creștere este una optimă (o temperatură de aproximativ 21°C este ideală).
 • Alege soiuri de canabis rezistente la frig.
Cum să remediezi
 • Folosește o lumină de creștere puternică, pentru a mări temperaturile din zona de creștere.
 • Dacă este posibil, mută-ți plantele într-un loc unde sunt mai bine protejate de vânt și de intemperii.
 • Instalează un sistem de încălzire în zona ta de creștere.

Uscate și fărâmicioase

În anumite cazuri, dacă nu remediezi problemele după ce frunzele încep să se încolăcească, acestea s-ar putea să se usuce. După cum mulți proprietari de plante de apartament știu, acesta este un semn că este nevoie de un tratament imediat.

STRESUL TERMIC

Așa cum am menționat mai devreme, de obicei acest lucru înseamnă că plantele tale sunt poziționate prea aproape de luminile de cultură. Cu toate acestea, stresul termic poate apărea și dacă cultivi în aer liber sau într-o seră la temperaturi ridicate. Frunzele, așa cum vom discuta imediat, pot începe să se usuce în stadiile târzii ale stresului termic.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Folosește lumini LED sau CFL în locul iluminatului HID.
 • Dacă cultivi în aer liber, folosește plase pentru umbrire pentru a-ți proteja plantele.
 • Asigură o circulație adecvată a aerului. Dacă crești în interior, instalează ventilatoare.
Cum să remediezi
 • Mută-ți plantele mai departe de luminile de creștere.
 • Redu temperaturile din zona de creștere.
 • Dacă este necesar, instalează un aer condiționat în camera de creștere.

ARSURA PROVOCATĂ DE LUMINĂ

Arsura provocată de lumină este adesea precedată de albire, în timpul căreia frunzele devin albe. Uneori, însă, arsura provocată de lumină a apărut deja în momentul în care începe albirea. Dacă nu sunt rezolvate problemele legate de lumină și căldură, frunzele se vor usca și vor muri. Această problemă este destul de ușor de depistat, deoarece arsura provocată de lumină apare de obicei pe frunzele situate în apropierea sursei de lumină.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Poziționează plantele la o distanță sigură de luminile de creștere.
 • Consultă producătorul pentru distanța de suspendare recomandată.
Cum să remediezi
 • Redu cantitatea și frecvența hrănirii.
 • Mărește distanța dintre plante și luminile de creștere.

SUPRA-FERTILIZAREA

Începând cu vârfurile uscate ale frunzelor, arderea prelungită cauzată de nutrienți se va manifesta prin frunze uscate. Aceasta este ultima etapă a fertilizării excesive. Frunzele și, prin urmare, planta ta de canabis, mor. Asta nu înseamnă că nu le poți salva.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Folosește mai puțini nutrienți, mai ales dacă cultivi plante autoflorante. Folosește ½ sau ¼ din doza recomandată.
 • Nu hrăni răsadurile. Începe să hrănești doar atunci când planta ta are 4 - 5 frunze adevărate de canabis sau atunci când planta a atins o înălțime de 15 - 20 cm.
 • Dacă folosești pământ pre-fertilizat, nu hrăni în primele 3 - 4 săptămâni. După această perioadă, începe să hrănești cu o doză mică de nutrienți.
Cum să remediezi
 • Spală-ți plantele cu apă simplă, cu un pH echilibrat.
 • Administrează concentrații adecvate de nutrienți, în funcție de mărimea și vârsta plantei tale. Continuă să hrănești mai puțin și mărește doza doar dacă este necesar.

Frunze ofilite

Ofilirea frunzelor, la fel ca și frunzele decolorate și pătate, poate fi cauzată de multe lucruri. Iată care sunt cele mai frecvente probleme de care cultivatorii ar trebui să fie conștienți:

UDAREA INSUFICIENTĂ

Principalul semn al udării insuficiente este o plantă căzută, cu frunze și ramuri ofilite. Dacă planta nu primește apă curând, frunzele vor începe să se usuce.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Asigură-te că plantele tale primesc cantități suficiente de apă.
 • Udă la primul semn de ofilire a plantelor.
Cum să remediezi
 • Administrează suficientă apă, astfel încât întregul substrat să fie saturat. În mod ideal, așteaptă până când observi o scurgere de aproximativ 20 - 25%.

ARDEREA PROVOCATĂ DE VÂNT

Această problemă este întâlnită atunci când cultivi în aer liber, planta fiind expusă la intemperii. Cu toate acestea, se poate întâmpla și în interior, atunci când plantele tale sunt prea aproape de un ventilator puternic.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Asigură o distanță adecvată între plantele și ventilatoarele din zona ta de creștere.
 • Nu seta ventilatoarele pe viteza maximă. O briză ușoară este optimă.
 • Atunci când crești în aer liber, alege o zonă în care planta ta nu este expusă la intemperii.
 • Plantează plante companion mai mari printre plantele tale de canabis, pentru o protecție naturală.
Cum să repari
 • Micșorează viteza ventilatoarelor sau mută-le mai departe de plantele tale.
 • Atunci când crești în aer liber, montează materiale pentru protecție împotriva vântului.

VERTICILIOZA

Ofilirea din cauza verticiliozei este o afecțiune gravă, cauzată de o ciupercă care poate trăi în sol. Pe scurt, aceasta atacă rădăcinile plantei tale de canabis, lăsându-le pe patul de moarte, fără niciun leac. Printre simptome se numără îngălbenirea și încrețirea frunzelor inferioare, urmate de părți ale plantei care se ofilesc brusc. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să aplici măsuri preventive; în acest fel, ciuperca nu are șansa de a-ți devasta recolta.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Folosește numai pământ proaspăt și steril.
 • Evită condițiile calde și umede, deoarece acestea favorizează dezvoltarea ciupercii.
 • Asigură un drenaj bun atunci când crești în sol.
 • Ia în considerare cultivarea fără sol (cocos, hidroponie...).
Cum să remediezi
 • Îndepărtează plantele și solul infectat.
 • Separă plantele sănătoase și speră că ciuperca nu s-a răspândit.

Frunze colorate

Frunzele de canabis au, de obicei, nuanțe de verde, de la verde deschis limetă la nuanțe de verde închis. Uneori, însă, acestea pot căpăta și alte culori, în funcție de soi și de anumiți factori de mediu. În majoritatea cazurilor, nu trebuie să-ți faci griji! Aceste culori sporesc atractivitatea unei tulpini și sunt foarte apreciate de pasionații de canabis.

Cu toate acestea, există anumite cazuri în care frunzele de o altă culoare pot reprezenta semn al unei probleme grave.

TOXICITATE DATĂ DE AZOT

Supra-alimentarea poate provoca diverse modificări ale frunzelor, dar toxicitatea dată de azot, în mod specific, va transforma frunzele într-un verde foarte închis. Acest lucru se poate întâmpla dacă folosești un îngrășământ cu mult azot pentru etapa vegetativă și uiți să îl schimbi în timpul înfloririi.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Nu-ți supra-alimenta planta de canabis. Mai exact, ai grijă la nivelul de azot.
 • Folosește nutrienții corecți, în funcție de etapa de creștere (de vegetație, de înflorire) a plantelor tale.
Cum să remediezi
 • Diminuează cantitatea de nutrienți cu care îți hrănești plantele.
 • Folosește un alt îngrășământ pentru canabis cu mai puțin azot.

FRUNZELE PURPURII SUNT ÎN REGULĂ

Frunzele roșiatice și purpurii nu reprezintă, de obicei, motive de îngrijorare. De fapt, unele soiuri sunt create pentru a dezvolta frunze și muguri purpurii. Unele tulpini pot avea nuanțele obișnuite de verde la început, dar pot deveni roșii sau purpurii la temperaturile mai scăzute ale nopții.

What Cannabis Leaves Can Tell You

FRUNZELE ALBE

Frunzele unor soiuri de canabis au un aspect alb strălucitor datorită straturilor de tricomi lăptoși care le acoperă. În aceste cazuri, frunzele albe reprezintă un semn al unui mugure de bună calitate. Cu toate acestea, există și cazuri în care frunzele albe au la bază motive grave.

What Cannabis Leaves Can Tell You

FĂINAREA

Făinarea reprezintă un strat de mucegai alb, pulverulent, pe frunzele de canabis. Poate apărea sub formă de pete sau umflături albe și poate avea aspectul unor pete de făină pe frunze. Dacă nu este tratată, făinarea îți poate afecta grav plantele.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Menține o temperatură scăzută în camera de creștere.
 • Asigură o bună circulație a aerului.
 • Monitorizează nivelul de umiditate pentru a evita condițiile de umezeală în aer și sol.
 • Păstrează zona de creștere curată.
Cum să remediezi
 • Scapă de plantele infectate și de sol.
 • Pulverizează frunzele cu două lingurițe de oțet de cidru la 1 litru de apă. Alternativ, poți amesteca 60% lapte și 40% apă pentru a-ți pulveriza plantele. Folosește un fungicid comercial atunci când nimic nu pare să funcționeze.

Perforare și decolorare

Dacă observi mici perforații în frunze sau pete neregulate și decolorarea frunzelor, este posibil ca problema să fie reprezentată de dăunători. Un ochi ager, împreună cu o lupă, te va ajuta să îi depistezi înainte ca aceștia să facă mai multe pagube.

LARVĂ MINER

Larvele miner creează „tuneluri” prin frunze, lăsând urme galbene sau albe caracteristice, asemănătoare cu forma unui vierme.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Acoperitoarele de rânduri împiedică insectele adulte să ajungă la plantele tale.
 • Capcane lipicioase.
Cum să remediezi
 • Pulverizează foliar cu ulei de neem și/sau săpun insecticid pe zonele afectate.

OMIZILE

Omizile, așa cum fac și cu alte plante, vor mânca bucăți mari din frunzele și mugurii tăi.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Pulverizează plantele cu ulei de neem.
 • Folosește viespi parazite sau călugărițe pentru a ține la distanță omizile.
Cum să remediezi
 • Îndepărtează omizile cu mâna.
 • Folosește Bacillus thuringiensis pentru a scăpa în mod natural de omizi.

TRIPȘII

Tripșii sunt insecte mici de culoare închisă sau gălbuie. Larvele, sau nimfele, pot avea aspectul unor viermi mici. Se hrănesc cu clorofilă și provoacă pete galbene/albe neregulate și mari pe frunzele plantelor de canabis.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Pulverizează foliar cu ulei de neem.
Cum să remediezi
 • Săpun insecticid.

AFIDELE

Împreună cu tripșii, afidele sunt cei mai comuni dăunători ai plantelor de canabis. Aceste insecte mici care sug seva au diverse culori și se numără printre cei mai distructivi dăunători ai canabisului. Va trebui să folosești o lupă pentru a-i vedea! Semnele unei infestări includ îngălbenirea și petele de pe frunze.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Pulverizează foliar cu ulei de neem.
 • Introdu gărgărițe (acestea se hrănesc cu larve).
Cum să remediezi
 • Pulverizează săpun insecticid. Repetă o dată la 2 - 3 zile până când infestarea este sub control.

REVEGETAREA

Atunci când perioada de înflorire a canabisului fotoperiodic este întreruptă sau stopată, de obicei din cauza unor probleme de lumină, acesta revine la etapa de vegetație. Această „revegetare” provoacă un stres semnificativ plantei, cauzând modele de creștere ciudate, cu forme neobișnuite ale frunzelor.

Revegetarea poate avea loc din greșeală, dar poate fi și intenționată. De exemplu, o tehnică numită „recoltă monstruoasă”, presupune revegetarea plantelor pentru o a doua recoltă.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Asigură o perioadă de întuneric neîntreruptă de 12 ore pentru plantele aflate în etapa de înflorire.
 • Asigură-te că eviți lumina lămpilor stradale etc.
Cum să remediezi
 • Corectează programul de iluminare al plantelor tale aflate în etapa de înflorire.
 • Alternativ, permite plantelor să revegeteze și să înflorească așa cum ar face-o în mod normal

Modele și petice ciudate

Pot exista diverse motive pentru care frunzele de canabis prezintă modele neobișnuite în loc de o culoare verde uniformă.

VIRUSUL MOZAIC AL TUTUNULUI

Principalul motiv, potrivit unor persoane, este virusul mozaic al tutunului. Este o boală întâlnită uneori la roșii și la alte culturi de legume, dar părerile diferă în ceea ce privește abilitatea acestui virus de a infecta canabisul.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Păstrează zona de creștere curată.
 • Dacă fumezi tutun, spală-te pe mâini înainte de a intra în camera de creștere. Ideal ar fi să-ți schimbi și pantofii și hainele.
Cum să remediezi
 • Aruncă plantele și semințele infectate.
 • Igienizează întreaga zonă de creștere, împreună cu toate echipamentele (inclusiv ghivecele).
 • Începe o nouă cultură într-un mediu curat și dezinfectat.

MUTAȚII

Canabisul, ca și alte plante, poate suferi mutații ale frunzelor. Unele dintre aceste mutații sunt inițiate de crescători pentru a camufla mai bine planta sau pentru a o face mai puțin identificabilă; alteori, mutațiile reprezintă un defect minor inerent anumitor soiuri.

În afară de seturile de frunze obișnuite, cu aspect noduros, care apar pe plantele tinere, mutațiile foliare răspândite, cum ar fi numărul egal de lobi sau deformările urâte, sunt foarte rare. Mutațiile excesive sunt un indiciu al practicilor de reproducere proaste.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ALBINISM

Albinismul este o mutație extrem de rară în cazul plantelor de canabis. Cu frunze albe și muguri albi, aceste plante sunt o curiozitate. Cultivatorii sunt de obicei mai preocupați de calitatea mugurilor, de gust și de potență, și nu atât de mult de aspectul ciudat.

What Cannabis Leaves Can Tell You

MUGURII DE FRUNZE

Aceasta este o mutație rară, în care mugurii nu apar la nodurile tulpinilor. În schimb, aceștia cresc direct în centrul frunzelor. Deoarece acești „muguri de frunze” sunt mici, majoritatea cultivatorilor îi elimină înainte de a absorbi prea mulți nutrienți.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Cum să previi
 • Evită genele deficitare. Cumpără semințe de canabis de la o sursă de încredere.
 • Evită să stresezi plantele (excesul termic și luminos, revegetarea, dăunători, condiții dure).
 • Cultivă într-un mediu controlat pentru a limita stresul plantelor.

PULVERIZAREA FOLIARĂ

Unele probleme, așa cum am menționat deja, pot fi rezolvate prin pulverizare foliară. Pulverizarea intră în contact direct cu frunzele, reprezentând cea mai rapidă modalitate de a furniza nutrienți plantelor de canabis.

Ce pot face cu frunzele evantai și cu frunzele de zahăr?

Așadar, care este utilitatea frunzelor, pe lângă faptul că ajută la detectarea bolilor?

Ei bine, deși frunzele evantai conțin concentrații foarte mici de THC sau CBD, există mai multe moduri în care acestea pot fi reutilizate în mod eficient. Pentru început, poți face sucuri din frunzele evantai, împreună cu alte ingrediente sănătoase, pentru a profita de o serie de nutrienți și acizi canabinoizi. Deși frunzele evantai nu îți vor induce starea de high, ele vor contribui la o dietă sănătoasă. Alternativ, pentru un high super-ușor, poți face ceai de frunze evantai. Adaugă puțin ulei de nucă de cocos pentru a permite canabinoizilor să se lege de grăsime și vei avea o băutură liniștitoare de care să te bucuri.

De asemenea, frunzele evantai sunt ideale pentru a crea unguente cu canabis. Dacă ai suficiente frunze, poți extrage cu succes canabinoizii și filtra excesul de materie vegetală pentru a-ți crea propria linie de îngrijire a pielii. În cele din urmă, frunzele evantai pot fi adăugate în compost pentru a-ți susține următoarea cultură. La urma urmei, ce este mai bun decât să cultivi canabis cu compost din frunze de canabis?

Și nu uita; frunzele de zahăr pot fi și ele folosite în scopuri bune! Deși sunt considerate în general prea dure pentru fumat, datorită încărcături de tricomi, sunt perfecte pentru a fi transformate în hașiș sau în unt de canabis. Spre deosebire de frunzele evantai, frunzele de zahăr conțin canabinoizi din plin, așa că poți obține un high adevărat din hașișul din frunze de zahăr, atâta timp cât ai suficientă materie primă.

În esență, toate părțile plantei de canabis pot fi valorificate. Nu este nevoie să risipești nimic!

Ce îți poate spune culoarea frunzelor despre concentrațiile de THC și CBD?

Știm că forma și culoarea frunzelor pot spune o poveste. Ele ne informează despre genetica unei plante, nivelul de zahăr, hidratare, statusul nutrienților și ce fel de dăunători ți-au atacat planta.

Interesant este faptul că forma și culoarea frunzelor de canabis ne pot informa și despre tipurile de canabinoizi pe care le produc. Se presupune că nuanțele mai deschise de verde și frunzele mai subțiri indică concentrații mai ridicate de CBD, în timp ce frunzele mai groase și nuanțele mai închise de verde indică concentrații mai ridicate de THC.

 • Studiile arată că frunzele ne pot spune despre substanțele chimice din planta de canabis.

Aceste constatări provin dintr-o lucrare de cercetare[1] publicată în revista HortScience. Autorii lucrării încep prin a contesta ideea de clasificare „indica” și „sativa”. Deși aceste categorii nu au nicio bază științifică, se pare că ar putea fi posibil să judecăm compoziția chimică a unei plante de canabis după felul în care arată.

Cercetătorii au investigat variațiile vizuale din douăzeci și una de tulpini diferite de canabis. În total, au identificat și măsurat treizeci de variații în timpul etapelor vegetative și de înflorire, precum și în timpul recoltării.

După ce au clasificat plantele în funcție de aspectul lor, au efectuat o analiză chimică pentru a vedea ce canabinoizi produce fiecare plantă. Interesant este că au descoperit o corelație consistentă între felul în care arăta fiecare plantă și dacă aceasta avea un conținut ridicat de THC, CBD sau conținea niveluri moderate din ambii canabinoizi.

 • Plante cu conținut ridicat de CBD

Plantele cu niveluri ridicate de CBD aveau nuanțe de verde deschis, lobi mai subțiri și un număr mai mare de zimți primari și secundari (formele asemănătoare cu briciul de pe partea laterală a lobilor). De asemenea, aceste plante aveau tricomi mai denși și mai rășinoși și o rezistență sporită la Botrytis cinerea - un agent patogen fungic al plantelor.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Plante cu conținut moderat de CBD și THC

Plantele care conțineau niveluri moderate atât de CBD, cât și de THC au avut și ele culori și forme unice. Aceste plante prezentau nuanțe de verde închis și lobi de lățime medie. Lobii aveau mai mulți zimți primari și secundari, tricomi mai puțin denși și rășinoși și mai puțină rezistență la Botrytis.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Plante cu conținut ridicat de THC

În cele din urmă, plantele cu conținut ridicat de THC aveau frunze cu o nuanță de verde închis, lobi lați, tricomi denși și rășinoși și sensibilitate la Botrytis.

În urma constatărilor lor, autorii au concluzionat că acești indicatori vizuali pot servi drept mijloc preliminar de identificare a diferenței dintre soiurile chimice înainte de efectuarea analizei chimice.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
External Resources:
 1. Identification of Phenotypic Characteristics in Three Chemotype Categories in the Genus Cannabis in: HortScience Volume 56 Issue 4 (2021) https://journals.ashs.org
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Subiecte Ghid de Cultivare

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37794 reviews