Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By RQS Editorial Team

Cultivatorii de canabis pot alege dintre diverse medii de cultură și tehnici de cultivare pentru a obține o recoltă de succes. Vrei să cultivi în sol, fibră de nucă de cocos sau să alegi o configurație hidroponică elaborată? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia și pe care ar trebui să o alegi? Deoarece alegerea mediului de cultură potrivit este un pas important pentru cultivarea unui canabis excelent, ne-am gândit să-ți oferim un ghid pentru a facilita acest proces.

CUM SĂ ALEGI MEDIUL DE CULTURĂ POTRIVIT PENTRU CANABIS

Un mediu de cultură este locul în care plantele tale de canabis își dezvoltă sistemul radicular. Mulți cultivatori aleg metoda simplă folosind ghivece cu pământ, însă poți folosi și fibră de nucă de cocos, perlit, vată minerală sau poți alege o configurație hidroponică completă.

Ceea ce e important de știut este că în realitate nu există o modalitate „cea mai bună” de cultivare. Fiecare mediu de cultură are avantajele și dezavantajele sale, deși e posibil să preferi unul în locul altuia în funcție de preferințele și resursele disponibile. Atâta timp cât rădăcinile plantelor tale pot avea acces la apă, nutrienți și oxigen, acestea vor crește.

Acum, să vedem diferențele dintre fiecare mediu de cultură.

SOL/COMPOST

 • Dificultate: simplu
 • Costuri: mici

Cultivarea în sol este cea mai simplă modalitate de a obține niște plante de canabis frumoase, dar să nu crezi că asta înseamnă că solul produce rezultate mai slabe decât alte metode. Departe de adevăr! Mulți cultivatori spun că solul îmbogățit cu un compost de înaltă calitate dă naștere unui canabis cu cel mai bun gust, chiar dacă recoltele nu sunt la fel de bogate ca cele cultivate în fibră de nucă de cocos sau cele hidroponice.

Principalul avantaj al solului este că acesta îndură multe greșeli și este prietenos cu începătorii, iar la sfârșit poți totuși să recoltezi un canabis de calitate superioară. Solul este, de asemenea, disponibil pe scară largă și relativ ieftin.

ADVANTAGES DISADVANTAGES
Semințe, un ghiveci, niște sol și puțină dragoste sunt tot ce ai nevoie. Bun pentru începători! Risc comparativ mai mare de infestări cu dăunători, mucegai și ciuperci.
Fluctuațiile pH-ului sunt de obicei mai puțin severe sau problematice. Plantele produc recolte mai mici comparativ cu alte metode de cultivare.
Multe soluri din comerț conțin suficienți nutrienți pentru 3-4 săptămâni de creștere. Plantele cresc mai încet, așa că poate dura mai mult timp pentru a identifica problemele de creștere.
Solul este metoda de ales atunci când vrei să cultivi natural și organic. Nu toate solurile sunt optime pentru canabis.
Cultivarea în sol îți poate oferi canabisul cu cel mai bun gust. -

NUCĂ DE COCOS/PERLIT

 • Dificultate: medie
 • Costuri: mici spre medii

Cultivarea într-un amestec de fibră de nucă de cocos și perlit oferă avantajele unei culturi hidroponice și simplitatea creșterii în sol.

Deoarece un amestec de fibră de nucă de cocos/perlit nu conține niciun nutrient, ești responsabil pentru a oferi nutrienți hidroponici de la început. Principalul avantaj în acest caz este că ai control total, iar plantele tale vor crește la fel de repede ca în cazul culturii hidroponice. Dezavantaj: la fel ca în cazul hidroponiei, va trebui să urmărești cu atenție nivelurile pH-ului. De asemenea, este mai puțin iertător în cazul greșelilor în comparație cu solul.

ADVANTAGES DISADVANTAGES
Poți crește plante mari cu recolte foarte bune! Trebuie să administrezi nutrienți de la început.
Ai control total asupra nivelului de nutrienți și de pH. Trebuie să urmărești cu atenție nivelurile pH-ului și conductivitatea electrică: o mică greșeală poate duce rapid la probleme.
Nu este nevoie de echipamente speciale. Nu este la fel de ușor disponibil ca solul. Poate fi necesar să comanzi nucă de cocos online.
Cocosul este o resursă regenerabilă. -
Cultivarea în nucă de cocos/perlit este (aproape) la fel de simplă ca și cultivarea în sol. -

VATĂ MINERALĂ

 • Dificultate: medie/ridicată
 • Costuri: medii

Folosită anterior doar în construcții, unde este utilizată pe scară largă ca material izolator, vata minerală a devenit un mediu de top pentru horticultură. La fel ca perlitul și nuca de cocos, este un așa-numit mediu de cultură „inert” care nu conține nutrienți. Vata minerală este fabricată din rocă de bazalt, având niște fibre asemănătoare cu vata de zahăr, și are abilități excelente de reținere a umidității. Poți găsi vată minerală pentru cultivare într-o varietate de forme și dimensiuni, de la blocuri și cuburi mai mici până la plăci de dimensiuni mari.

Vata minerală este cel mai des folosită în hidroponie. Rădăcinile plantelor primesc sprijin de la vata minerală, iar picurătoarele furnizează apă și nutrienți.

ADVANTAGES DISADVANTAGES
Vata minerală susține o creștere sterilă cu un risc mic de dăunători, boli și infestări. Trebuie să furnizezi nutrienți de la început.
La fel ca în cazul culturii hidroponice sau cu fibră de nucă de cocos, ai control deplin asupra pH-ului și nivelurilor de nutrienți. Trebuie să urmărești pH-ul și nivelurile de nutrienți.
Poți germina semințe de canabis în cuburi din vată minerală. Când transplantezi, poți păstra răsadul în siguranță în cubul său. Nu poți crește organic.
- Trebuie să înmoi vata minerală în apă cu pH scăzut înainte de utilizare.
- Vata minerală nu este naturală și nu se biodegradează. Reutilizarea acesteia nu este recomandată.

HIDROPONIA

 • Dificultate: medie/ridicată
 • Costuri: ridicate

Există diferite tipuri de configurații hidroponice folosite la cultivarea canabisului. Unele sisteme mențin plantele în ghivece umplute cu un mediu de cultură hidroponic, cum ar fi pietricele de lut, perlit sau vată minerală, cu picurătoare care distribuie apă și substanțe nutritive la plantele tale de canabis.

De asemenea, există configurații care nu folosesc deloc un mediu de cultură solid. În aceste sisteme, plantele sunt suspendate deasupra unui rezervor, iar rădăcinile ajung în jos în soluția de apă/nutrienți. Unele sisteme pot utiliza o combinație a acestora, cu plantele într-un mediu solid și rădăcinile suspendate într-un rezervor. Configurațiile simple pentru picurare sunt relativ accesibile ca preț, însă sistemele mai elaborate care folosesc pompe și alte echipamente pot fi destul de costisitoare.

ADVANTAGES DISADVANTAGES
Plantele tale vor crește mari și rapid pentru recolte maxime. Trebuie să menții nivelurile corecte de pH și de nutrienți.
Ai control asupra nivelului de pH și de nutrienți din planta de canabis. Trebuie să golești rezervorul și să cureți sistemul din când în când.
Nu trebuie să hrănești planta atât de mult (dacă ai un sistem de recirculare). Trebuie să furnizezi nutrienți hidroponici de la început.
Risc scăzut de dăunători și boli provocate de sol. O configurație hidroponică va costa mai mult decât niște ghivece și un sac de pământ.
- E posibil ca iarba ta să nu aibă un gust „natural”.

CARE ESTE CEL MAI BUN MEDIU DE CULTURĂ?

În concluzie, efectiv nu există un mediu de cultură „cel mai bun” pentru canabisul tău – fiecare are propriile sale puncte forte și puncte slabe. De multe ori, se va ține seama de costuri, caz în care solul este campionul.

 • Ar trebui să iei în considerare cultivarea în sol/compost dacă abia ești la început sau pur și simplu dorești să urmezi calea cea mai naturală.
 • Poți lua în considerare cultivarea în fibră de nucă de cocos/perlit dacă deja te pricepi la cultivarea în sol și simți că dorești să treci la nivelul următor. Cultivarea în fibră de nucă de cocos are avantajul că oferă aproape toate beneficiile hidroponiei, dar este totuși la fel de simplă ca și cultivarea în sol.
 • Ar trebui să iei în considerare utilizarea unui sistem hidroponic dacă dorești cea mai rapidă creștere, cele mai mari recolte și control deplin asupra majorității aspectelor culturii tale. Deoarece există multe configurații hidroponice, ești liber să utilizezi un mediu de cultură inert după preferințe (pietricele de lut, perlit, vată minerală etc.), așa că există destul loc pentru a face experimente horticole.

CUM SĂ CULTIVI CANABIS FOLOSIND SOL, NUCĂ DE COCOS, HIDROPONIA SAU VATA MINERALĂ: LECTURI SUPLIMENTARE

Încă nu te-ai hotărât cu privire la ce mediu de cultură să alegi? Iată câteva articole pe care îți recomandăm să le citești:


Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37823 reviews