Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Plantele tale nu arată prea bine? În ciuda faptului că ai urmat un program precis de hrănire, udare și iluminare, plantele tale au frunze decolorate și deformate, lucru care îți creează frustrare. Nu-ți face griji, s-ar putea să fie doar semne ale stresului termic.

Canabisul este o plantă robustă și rezistentă, iar multe soiuri originale s-au adaptat pentru a supraviețui în regiuni aspre, cum ar fi lanțul muntos Hindu Kush și tundrele din Asia Centrală și de Nord. În ciuda rezilienței acestei plante, ea poate face față doar unei anumite cantități de căldură înainte ca sistemele sale fiziologice să cedeze.


Cât de cald este prea cald pentru etapa de înflorire?

Plantele de canabis apreciază căldura pe parcursul etapei de înflorire - până la un anumit punct. Cantitatea corectă de căldură va facilita dezvoltarea, dar o cantitate excesivă poate avea un impact negativ asupra creșterii și sănătății plantei. Încearcă să menții o temperatură de 18 - 26°C pentru a avea plante fericite. Dacă locuiești într-o regiune caldă, poți folosi o combinație de ventilatoare și aer condiționat pentru a împiedica depășirea acestei limite.

Vídeo aneu: 266470360

Cum poți identifica stresul termic?

Unul dintre semnele stresului termic îl reprezintă vârfurile frunzelor încovoiate în sus. De asemenea, acestea vor fi destul de uscate și ofilite. Acest factor indică faptul că vinovatul este, cel mai probabil, căldura, eliminând posibilitatea deficiențelor nutriționale. Pe lângă aspectul general bolnăvicios, frunzele vor dezvolta pete maronii mari, cu forme neregulate, în principal de-a lungul marginilor. Aceste cicatrici inestetice sunt însoțite, de obicei, de pete galbene de decolorare. Aceste simptome afectează în principal frunzele situate aproape de partea superioară a coronamentului și în jurul perimetrului plantei - zone aflate în linia directă de foc.

Dacă depistezi aceste simptome în etapa de vegetație, cu siguranță stresul termic stă la baza lor. În interior, acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că vârfurile plantelor tale se află prea aproape de o sursă de lumină puternică. În exterior, ar putea fi rezultatul unui val de căldură deosebit de brutal sau al unui climat extrem de cald și uscat.

Stresul termic se manifestă diferit în timpul fazei de înflorire. Uneori, spre șocul multor cultivatori, noi muguri pot începe să erupă din vârfurile celor vechi. Acest lucru poate provoca un fenomen cunoscut sub numele de coadă de vulpe, un pilon de muguri mici și frunze mici. Acesta este un mecanism de supraviețuire inițiat de plantă, care încearcă să formeze noi muguri capabili să se reproducă și să genereze semințe.

How To Protect Your Cànnabis Plants From Heat Stress

How To Protect Your Cannabis Plants From Heat Stress

Mai jos, vom aborda metodele prin care poți preveni și trata stresul termic, atât în interior, cât și în aer liber.

Stresului termic în interior

Stresul termic poate afecta o cultură în mai multe moduri. În primul rând, cultivatorii care cresc în interior și locuiesc în zone cu climă caldă pot întâmpina dificultăți în a regla temperatura vara.

Indiferent de climă, corturile de creștere pot avea temperaturi foarte ridicate, dacă nu se iau anumite măsuri. Căldura generată de diverse surse de lumină poate să afecteze frunzele și să le supună unui stres semnificativ. Lipsa unor ventilatoare corespunzătoare și a unui sistem de evacuare previne curenții de convecție care, altfel, ar răci interiorul cortului. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să eviți stresul termic în interior.

1.Instalează ventilatoare în spațiul de creștere

Aceasta este o soluție simplă și ieftină pentru a începe să-ți răcești mediul de creștere. Ventilatoarele vor crea un curent de convecție, care te ajută să scazi temperatura din mediul de cultură. De asemenea, vântul generat de ventilatoare va determina planta să dezvolte tulpini mai groase și mai puternice.

2.Folosește aerul condiționat

Acest lucru poate părea evident, dar reprezintă cu siguranță o soluție viabilă. Persoanele care cultivă în interior au un control complet asupra microclimatului din cortul de creștere, lucru care constituie un avantaj, cu condiția să aibă acces la echipamentul potrivit. Echipamentul poate fi destul de costisitor, dar îți poate salva plantele dacă locuiești în zone precum Spania sau sudul Statelor Unite. Instalează un aer condiționat în cortul de creștere pentru a avea o circulație constantă a aerului rece.

3.Schimbă poziția/tipul de lumină

Dacă planta ta începe să prezinte semne de stres termic, ar trebui să verifici distanța dintre plantă și sursa de lumină. Dacă doar frunzele superioare prezintă simptome, atunci reajustează poziția luminii și mut-o puțin mai departe de plantă.

Dacă schimbarea poziției nu are niciun efect, atunci s-ar putea să trebuiască să schimbi tipul de lumină. Majoritatea luminilor emană o cantitate destul de mare de căldură, iar dacă crești într-un climat cald și ai un spațiu limitat la dispoziție, acesta se va încălzi rapid. LED-urile reprezintă o opțiune bună pentru cultivatorii care se confruntă cu aceste condiții. Ele produc mult mai puțină căldură decât sursele de lumină HID; în plus, facturile tale la electricitate vor fi mai mici.

4.Instalează un sistem de evacuare

Un sistem de evacuare este ca un ventilator pe dos. Acesta funcționează prin aspirarea aerului stătut și cald din spațiul de cultivare. Dacă ai ventilatoare care funcționează în același timp, acestea vor servi la înlocuirea aerului vechi cu aer proaspăt și rece. Dacă folosești un dispozitiv de degazare, este indicat să îi atașezi un filtru de carbon, care va îndepărta orice miros suspect din spațiul înconjurător.

5.Folosește suplimente pentru a trata plantele afectate

Unii cultivatori reușesc să rezolve problema stresului termic cu ajutorul suplimentelor. Acestea pot fi eficiente, dar vor funcționa pe termen lung doar dacă mediul este răcit cu ajutorul tehnicilor menționate mai sus.

Extractele de alge marine ajută la remedierea unor efecte cauzate de stresului termic. Acestea sunt pline de minerale și nutrienți, crescând rezistența plantelor la temperaturi ridicate. Iar siliciul, un compus care mărește rezistența pereților celulari, face plantele mai rezistente la stresul cauzat de căldură și frig și le ajută să absoarbă mai ușor nutrienții cheie, cum ar fi zincul, cuprul și fosforul.

6.Ciuperci micorize

Speciile de ciuperci micorize formează relații simbiotice cu plantele de canabis și le ajută să facă față stresului termic. Aceste forme de viață trimit filamente mici, cunoscute sub numele de hife, în interiorul rădăcinilor plantelor de canabis. Aici, celulele vegetale învelesc celulele fungice și formează structuri comune, numite micorize.

Plantele hrănesc aceste ciuperci cu zaharuri produse în timpul fotosintezei. La rândul lor, ciupercile acționează ca o extensie a rețelei de rădăcini. Acestea ajută planta să reziste atât la sursele de stres biotice (cu viață), cât și la cele abiotice (fără viață). Ciupercile micorize atenuează stresul provocat de secetă și de căldură[1], atrăgând apa mult dincolo de raza de acțiune a rețelei de rădăcini a plantei.

Cum să protejezi plantele împotriva stresului termic în aer liber

Cultivarea în aer liber este mai dificil de controlat decât cea în interior. Culturile sunt supuse capriciilor naturii, precum și nenumăratelor forme de dăunători și infecții care pot afecta vitalitatea și randamentul. Stresul termic nu face excepție. Persoanele care cultivă în interior au avantajul unui control total al climei, în timp ce persoanele care cultivă în aer liber trebuie să se confrunte cu valuri de căldură, musoni și alte fenomene ale naturii.

Stresul termic reprezintă o amenințare serioasă pentru cei care cultivă în regiunile mai calde, mai aproape de ecuator. Deși lumina solară din abundență poate reprezenta un avantaj, o cantitate prea mare poate cauza simptome de stres termic. Iată câteva sfaturi despre cum să îți protejezi cultura în aer liber.

1.Cronometrează timpul de udare

Udarea în cantități corecte și la momentul potrivit al zilei va ajuta planta să facă față stresului termic și va preveni încovoierea frunzelor de canabis. Dar nu uita, prea multă apă poate cauza putrezirea rădăcinilor; primii centimetri de sol trebuie să fie întotdeauna uscați înainte de a uda din nou.

Când plantele tale trebuie să fie udate din nou, saturează solul cu apă. Straturile înălțate au nevoie de apă mai rar, în timp ce ghivecele se usucă mai repede. În aer liber, încearcă să uzi dimineața devreme sau după apusul soarelui pentru a evita evaporarea rapidă a apei. De asemenea, ar trebui să aplici pulverizări foliare numai în această perioadă, pentru a evita evaporarea pe țesuturile delicate ale frunzelor.

2.Mulcirea

Mulcirea ajută la fixarea umidității în sol și la protejarea rădăcinilor aflate la suprafață împotriva temperaturilor ridicate. Această practică ajută și la protejarea microbilor benefici de căldura soarelui. Există două metode diferite de mulcire: mulcirea moartă și mulcirea vie.

Mulcirea moartă presupune plasarea de materiale organice moarte deasupra solului. Printre opțiuni se numără:

  • Fânul
  • Paiele
  • Iarba tăiată
  • Compostul
  • Frunzele

De ținut minte: Evită fânul care conține semințe, altfel buruienile îți vor acapara cultura, și materialele care conțin erbicidul aminopyralid (AP), care îți va distruge în mod rapid cultura de canabis.

Mulcirea vie presupune sădirea de semințe în imediata apropiere a plantei de canabis. O densitate mare de semințe va menține aceste plante mici și le va împiedica să îți umbrească plantele de canabis. Mulciurile vii adăpostesc solul, îmbunătățesc structura solului și hrănesc microbii benefici prin pomparea de exsudate în sol. Speciile de leguminoase vor fixa și azotul atmosferic. Opțiunile de mulci viu includ:

  • Trifoiul purpuriu
  • Rocoina
  • Lucerna
  • Pătrunjelul

De ținut minte: Aceste plante vor ajuta la reținerea umidității, dar și ele au nevoie de apă. Asigură-te că monitorizezi îndeaproape umiditatea solului și că uzi mult mai mult decât ai face-o dacă ai avea doar plantele de canabis.


Mulching

3.Evită stresul

Stresarea plantelor de canabis în alte moduri le determină să fie mai puțin capabile să își revină din stresul termic. Multe tehnici folosite în timpul ciclului de creștere expun plantele la diferite grade de stres. În condiții normale, plantele își revin destul de repede. Cu toate acestea, dacă adaugi în ecuație temperaturile excesive, este posibil ca plantele tale să nu-și mai revină.

Transplantarea dintr-un recipient mic într-un ghiveci mai mare sau într-un strat de grădină, șochează plantele timp de până la câteva zile. Evită transplantarea în locuri neacoperite atunci când temperaturile sunt ridicate; plantele au nevoie de timp pentru a-și stabili sistemul radicular în noul sol.

De asemenea, ar trebui să eviți tehnicile de formare cu stres ridicat, cum ar fi tăierea și finisarea, în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate. Aceste metode implică deteriorarea controlată a țesuturilor sistemului vascular al plantelor - inclusiv a xilemului care transportă apa și nutrienții.

4.Ghivecele sunt mai portabile

Dacă cultivi în aer liber, într-un climat cald, poate fi o idee bună să cultivi în containere mari sau în ghivece și nu direct în pământ. Acest lucru oferă portabilitate plantelor tale și îți oferă opțiunea de a le muta fizic într-un loc protejat dacă soarele devine prea intens.

HOW TO PROTECT AGAINST HEAT STRESS OUTDOORS

5.Amenajează un adăpost temporar

Adăpostirea plantelor tale pe parcursul întregii zile va inhiba fotosinteza și va avea un efect dăunător la modul general. Cu toate acestea, crearea unui adăpost temporar cu ajutorul unei pânze sau a unei prelate poate ajuta la protejarea culturii tale de căldura extremă. Instalează adăpostul în timpul orelor fierbinți din zi și lasă plantele să se bucure de soare înainte de instalarea căldurii și după diminuarea acesteia.

6.Suplimentele pot ajuta și plantele cultivate în aer liber

Extractul de alge marine poate ajuta la creșterea rezistenței plantelor atât în interior, cât și în aer liber. Folosește formula conform instrucțiunilor producătorului și oferă plantelor tale o protecție suplimentară, cu ajutorul acestor substanțe bogate în nutrienți.

Își pot reveni plantele în urma daunelor provocate de căldură?

Da. Plantele tale își vor reveni, atâta timp cât iei măsurile corespunzătoare. Optimizează programul de udare, folosește mulci și mută recipientele într-un loc mai ferit pentru câteva zile. Rezistă tentației de a rupe orice frunze deteriorate până când nu observi că plantele tale își revin, pentru a evita un stres suplimentar.

Își pot reveni plantele după ce au fost supuse la stres termic?

Plantele de canabis își pot reveni complet după ce au fost supuse la stres termic - atât timp cât îl depistezi suficient de repede. Stresul termic cauzează deshidratare, lucru care rezultă în ofilirea și încovoierea frunzelor de marijuana. Dacă reușești să intervii înainte ca planta ta să sufere daune prea mari la nivelul frunzelor și tulpinilor, poți folosi strategiile de mai sus pentru a o salva.


Începe să cultivi o tulpină rezistentă la căldură

Există mii de tulpini de canabis disponibile pe piață, iar fiecare dintre ele a fost dezvoltată de-a lungul timpului pentru a avea anumite trăsături. Unii crescători au reușit să creeze soiuri care sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate. Poți reduce semnificativ riscul de stres termic dacă începi să cultivi unul dintre aceste soiuri. Iată trei soiuri rezistente la căldură pe care ți le recomandăm.

1.Fruit Spirit

Fruit Spirit este o tulpină dură, care poate face față temperaturilor ridicate (în limita rezonabilului). Această bestie este urmașa tulpinilor legendare, White Widow și Blueberry. Genele ei sunt echilibrate, având o compoziție de 60% gene sativa și 40% indica. Cu o concentrație de 18% THC și un nivel mediu de CBD, ea oferă un high care relaxează corpul și revigorează mintea. Numele ei este un omagiu adus gusturilor zaharoase și fructate ale florilor ei, care îți dansează pe limbă atunci când le fumezi.

Fruit Spirit poate fi cultivată atât în interior, cât și în aer liber. Plantele cultivate în interior ating o înălțime de 80 - 120 cm, cu o perioadă de înflorire de 8 - 10 săptămâni și produc până la 425 g/m². O singură plantă cultivată în aer liber poate ajunge până la 220 cm înălțime și poate produce o recoltă de până la 525 g.

Fruit Spirit

2.Amnesia Haze

Amnesia Haze este o tulpină înaltă, cu dominanță sativa, care prosperă în temperaturi mai ridicate. Florile ei mari și înalte produc o concentrație imensă de 22% THC și o concentrație medie de CBD. High-ul este electrizant, stimulant și ideal pe timpul zilei, pentru că antrenează concentrarea și motivația. Acest efect cerebral este sporit de notele pământii și citrice.

Amnesia Haze este un soi foarte productiv, care te va răsplăti dacă o cultivi în locuri sufocante. Plantele cultivate în interior ating o înălțime de 140 cm, au o perioadă de înflorire de 9 - 11 săptămâni și produc o recoltă mare, de până la 650 g/m². Plantele cultivate în aer liber, sub soarele arzător, ating o înălțime impunătoare de 210 cm. Aici, un singur specimen oferă o recoltă masivă de până la 700 g, putând fi recoltat la sfârșitul lunii octombrie.

Amnesia Haze

3.Royal Moby

Royal Moby este un specimen uimitor, care se mândrește cu flori și frunze acoperite cu tricomi. Această domnișoară, dominantă sativa, este copilul tulpinilor Haze și White Widow, și emană rășină încărcată cu o concentrație de 21% THC. Acest soi rezistent poate face față atât climatului cald, cât și celui rece, și se va simți ca acasă într-un cort de creștere cald sau într-o grădină îmbăiată în soare.

Royal Moby nu este pretențioasă în ceea ce privește mediul ei de creștere. În interior, ea va atinge o înălțime de 80 - 140 cm și va produce până la 600 g/m². O plantă cultivată în aer liber va atinge o înălțime de până la 2 - 3 m și va produce o recoltă satisfăcătoare de 700g.

Royal Moby Indoor

External Resources:
  1. Arbuscular mycorrhizal fungi mitigate negative effects of combined drought and heat stress on tomato plants - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37823 reviews