Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sholl Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Apa reprezintă fundamentul vieții. Acest lucru se aplică și în cazul canabisului, care are nevoie de apă pentru o gamă largă de funcții. În blogul nostru anterior despre calitatea apei, am evaluat de ce este importantă apa și cum pH-ul poate afecta multe aspecte ale culturii tale. Astăzi vom intra puțin mai în detaliu cu PPM și CE. Ambele reprezintă aspecte mai avansate în ceea ce privește cultivarea canabisului ce trebuie luate în considerare, iar familiarizarea cu acești factori te vor ajuta să îți valorifici abilitățile la maxim. Pentru începători, deși importante, aceste informații nu sunt esențiale pentru a cultiva. Poți obține rezultate excelente și fără ele, dar cu siguranță te vor ajuta!

Cannabis And Water Quality Part 3: Choosing A Water Source
Cannabis And Water Quality Part 3: Choosing A Water Source

Cum se măsoară concentrația de nutrienți

Pentru a înțelege concentrația de nutrienți din solul tău, trebuie să testezi atât pH-ul, cât și PPM sau CE a apei de scurgere.

PPM: Adaugă cantitatea corectă de nutrienți de fiecare dată

PPM este o măsurătoare care îți oferă indicii cu privire la cantitatea de nutrienți prezenți în mediul tău de cultură. Acest lucru este super important, deoarece îți permite să eviți supraalimentarea sau subalimentarea plantelor cu nutrienți. Măsurarea PPM este simplă și se poate face folosind majoritatea aparatelor de măsură TDS.

Cum să gestionezi CE din apa de scurgere

CE, sau conductivitatea electrică, este o altă măsurătoare care ne ajută să determinăm cantitatea de nutrienți prezenți în mediul de cultură. Cu cât sunt mai mulți nutrienți în mediu, cu atât este mai mare valoarea CE a apei de scurgere. Măsurarea CE se realizează ușor, cu ajutorul tester-ului de conductivitate de buzunar, DiST 4 de la Hanna Instruments. Nu uita să măsori periodic apa de scurgere pentru a ști când să îți hrănești plantele și care este cantitatea necesară de nutrienți.

HOW TO MEASURE NUTRIENT CONCENTRATION
HOW TO MEASURE NUTRIENT CONCENTRATION

Cum să descifrezi rezultatele apei de scurgere

Pentru a avea o imagine clară a cantității de nutrienți pe care o primesc plantele tale, trebuie să măsori PPM sau CE atât a soluției/rezervorului de nutrienți (dacă folosești mediul hidroponic), cât și a apei de scurgere. Ideal ar fi ca valoarea PPM sau CE din apa de scurgere să fie întotdeauna mai mică, lucru care arată că plantele tale absorb nutrienți atunci când le hrănești. Dacă valorile PPM/CE sunt foarte scăzute în apa ta de scurgere, este un semn că trebuie să crești cantitatea de nutrienți.

Dacă nu există nicio schimbare în PPM/CE între nutrienți și apa de scurgere, înseamnă că plantele tale nu absorb nutrienții în mod corespunzător. Acest lucru este cauzat de obicei de valorile extreme ale pH-ului.

Dacă valorile PPM/CE sunt mai mari în apa de scurgere decât în soluția de nutrienți, este probabil să ai de-a face cu o acumulare de sare în jurul rădăcinilor. Pe măsură ce îți hrănești plantele, această acumulare se dizolvă încet înapoi în apa de scurgere, lucru care determină valori PPM/CE crescute. Pentru a face față acestei situații, va trebui să folosești un dispozitiv enzimatic de curățare, pentru a curăța rădăcinile plantelor. Curățătoarele elimină orice fel de acumulări de nutrienți și pot fi amestecate direct în apă. Alternativ, poți folosi apă filtrată, cu pH neutru, pentru a-ți spăla rădăcinile. Ține cont de faptul că acest proces necesită mai multe încercări.

HYDROPONIC
PPM (Hannah) EC (mS/cm2)
Early Growth 350 - 400 ppm 0,7 - 0,8
Seedling 400 - 500 ppm 1 - 1,2
Transition 550 - 650 ppm 1,3 - 1,5
Vegetative Stage 650 - 750 ppm 1,6 - 1,7
Vegetative Stage 750 - 800 ppm 1,7 - 1,8
Vegetative Stage 850 - 900 ppm 1,8 - 1,9
Flowering Stage 900 - 950 ppm 1,9 - 2
Flowering Stage 950 - 1050 ppm 2 - 2,2
Flowering Stage 1050 - 1100 ppm 2,2 - 2,3
Flowering Stage 1100 - 1150 ppm 2,3 - 2,4
Flushing 0 - 400 ppm 0 - 0,8
SOIL
PPM (Hannah) EC (mS/cm2)
Early Growth 400 - 500 ppm 0,8 - 1
Seedling 500 - 600 ppm 1 - 1,3
Transition 600 - 750 ppm 1,2 - 1,5
Vegetative Stage 800 - 850 ppm 1,6 - 1,7
Vegetative Stage 850 - 900 ppm 1,7 - 1,8
Vegetative Stage 900 - 950 ppm 1,8 - 1,9
Flowering Stage 950 - 1000 ppm 1,9 - 2
Flowering Stage 1000 - 1050 ppm 2 - 2,1
Flowering Stage 1050 - 1100 ppm 2,1 - 2,2
Flowering Stage 1100 - 1150 ppm 2,2 - 2,3
Flushing 0 - 400 ppm 0 - 0,8

PPM & EC

Cunoașterea valorii PPM te ajută să eviți posibilele arsuri, permițându-ți să știi când trebuie să ajustezi cantitatea de minerale nutritive pe care o adaugi în apă. Canabisul preferă 500 - 600 ppm după clonare, 800 - 900 ppm în etapa vegetativă și 1000 - 1100 ppm în etapa de înflorire. Așadar, cunoașterea conținutului de minerale din apă înainte de a amesteca substanțele nutritive, te poate scăpa de un stres, atât pe tine, cât și pe plantele tale. Pentru cultivatorii DWC (hidroponici), este important să cunoască starea apei din rezervor, deoarece mineralele se pot epuiza pe măsură ce nivelul apei scade - este un avertisment care îți permite să completezi apa în funcție de necesități.

Pe piață există multe sonde, dispozitive și contoare, toate capabile să măsoare ppm. Cel mai frecvent întâlnit este un aparat de măsurat TDS (total dissolved solids). Alegerea pe care o vei face va depinde de bugetul pe care îl ai la dispoziție și de dorința de a începe să cultivi într-un mod mai tehnic. Cele mai multe dispozitive au un interval de 3500, mai mult decât suficient în cazul canabisului, dar dacă îți place să exagerezi, unele contoare pot citi până la 9999.

PPM In Different Waters
  1. După ce ai calibrat aparatul de măsurat TDS, pornește-l, asigură-te că indică cifra zero și așază-l în apa pe care vrei să o testezi - și gata, iată valoarea ta ppm. Dacă folosești apă cu osmoză inversă, valoarea va fi situată între 0 și 10 ppm, deoarece este complet lipsită de minerale.
  2. Dacă folosești apă de la robinet, valoarea ar trebui să fie situată între 50 și 300 ppm, acesta fiind standardul în UE.
  3. Dacă instalațiile sanitare din orașul tău sunt vechi sau dacă folosești apă de fântână din straturile de calcar, poți obține o valoare de până la 500 - 700 ppm, din cauza acumulării de minerale.
  4. Dacă apa ta are o valoare de peste 500 ppm, trebuie să faci ceva în această privință, deoarece va concura cu și va bloca nutrienții pe care planta ta de canabis va dori să îi asimileze. Fie trebuie să achiziționezi nutrienți concepuți pentru a fi utilizați în zonele cu apă dură, fie trebuie să îți tratezi apa acasă, cu ajutorul filtrelor cu carbon, prin distilare sau osmoză inversă.

Noțiuni tehnice cu CE și PPM

Aici lucrurile devin tehnice.

CE, sau conductivitatea electrică, reprezintă o măsură a salinității unei probe de apă.

Apa sărată conduce electricitatea mai bine decât apa pură sau apa cu osmoză inversă, deoarece în ea sunt dizolvați mai mulți ioni și, în consecință, crește conductivitatea soluției. Valorile pot fi măsurate în microsiemeni pe centimetru (µS/cm) sau în milisiemeni pe centimetru (mS/cm), în funcție de aparatul de măsurare a CE.

Dacă apa ta este prea sărată, aceasta poate afecta plantele în două moduri. Poate crește toxicitatea ionilor singulari la nivelul rădăcinilor și poate crește presiunea osmotică la nivelul rădăcinilor, inhibând absorbția de nutrienți.

PPM măsoară conținutul global de minerale din apa ta, indiferent care sunt aceste minerale.

Valorile exacte ale ppm se obțin prin evaporarea ușoară a probei de apă și analizarea reziduului rămas. În afară de clorura de sodiu, majoritatea mineralelor nu sunt prezente în aproape toate apele naturale și nu reprezintă o preocupare reală. Aceste minerale sunt, de obicei, urme de carbonat de calciu, magneziu și micro urme de alte câteva elemente.

Dacă te adresezi autorităților locale din domeniul apei, acestea îți pot furniza o analiză a mineralelor din rezerva locală de apă.

Există conversii de la microsiemeni pe centimetru la părți pe milion și invers, dar majoritatea aparatelor de măsurare realizează aceste conversii pentru tine.

Solurile organice și cultivatorii în aer liber au din nou un avantaj atunci când vine vorba de ppm și CE. Microorganismele oferă un tampon care ajută la protejarea plantei de fluctuațiile ppm sau CE, și există o marjă de eroare mai mare la udare.

Totuși, nu ar trebui să lași niciodată nimic în voia sorții. Verifică întotdeauna calitatea apei, chiar și pe cea din râuri și alte ape curgătoare sau stătătoare. Nu se știe niciodată ce ar putea fi spălat în amonte în timpul ploilor, lucruri care ar putea transforma apa ta într-un toxică.

Precise Reading Of The Ppm

Sfaturi suplimentare privind calitatea apei

  • Cine crede că apa de ploaie este neutră? Este o concepție greșită, apa fiind de fapt ușor acidă. Dioxidul de carbon se dizolvă în ploaie și o transformă într-un acid carbonic slab, cu un pH de aproximativ 5,6. Însă nu trebuie să îți faci griji, odată ce a stat o perioadă într-un rezervor sau baraj, eliberează dioxidul de carbon, iar pH-ul se echilibrează la 7. Ai observat vreodată cum plantele cresc ca nebunele după ploaie? Iată de ce.
  • Atunci când folosești un filtru cu osmoză inversă pentru apă, aceasta devine complet lipsită de minerale. Nu folosi niciodată această apă nemodificată pentru a spăla plantele sau pentru a pulveriza apă pe frunze. Această apă va elimina substanțele nutritive din plantele tale, în special calciul și magneziul. Etichetează-ți sticlele cu grijă.
  • Instalează aeratoare la robinetele tale. Dacă umpli un recipient cu un furtun, spumează apa pentru a o înviora și oxigena.
  • În climatele reci, încearcă să menții temperatura apei la 25°C.

Acum știi ce trebuie să faci! Lucrurile devin destul de tehnice, așa că nu îți face griji dacă ai nevoie de puțin timp pentru a le înțelege. Lucrând în mod activ pentru a asigura calitatea apei, vei contribui la minimizarea potențialelor probleme de creștere, dar îi vei oferi și canabisului tău lucrurile de care are nevoie pentru a se dezvolta. Cu cât știi mai multe, cu atât este mai bine!

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Subiecte Ghid de Cultivare

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37746 reviews