Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Pe parcursul dezvoltării tale, în calitate de cultivator de canabis, vei întâlni o serie de provocări diferite. Pe lângă boli și dăunători, probabil că la un moment dat te vei confrunta cu blocarea nutrienților. Simptomele blocării nutrienților sunt alarmante, dar nu trebuie să îți faci griji prea mult. Mai jos, vei afla cum să remediezi această problemă atunci când apare și cum să o previi de acum înainte.


Ce înseamnă blocarea nutrienților și de ce apare?

Blocarea nutrienților la canabis are loc atunci când plantele nu pot absorbi nutrienții de care au nevoie pentru a supraviețui, a se dezvolta și a crește. Chiar și atunci când mediul de creștere conține toți nutrienții necesari, plantele încă prezintă semne de deficiență, deoarece nu sunt capabile să le absorbă.

În esență, plantele tale mor de foame, deși sunt înconjurate de hrană. pH-ul mediului de creștere are o influență mare asupra accesului plantei la nutrienți. Aceste două litere reprezintă „potențialul de hidrogen” și sunt o unitate de măsură pentru aciditatea sau alcalinitatea unui mediu de creștere. Scara pH-ului variază între 0-14, cu 0-6 indicând aciditatea, 7 indicând valorea neutră și 8-14 indicând alcalinitatea.

Canabisul prosperă la un pH de 5,5–6,5 în sistemele hidroponice și 6,0–6,8 în sistemele de cultivare în sol. Păstrează pH-ul în acest interval, iar plantele tale vor avea acces la toți nutrienții de care au nevoie. Dacă devine prea mare sau prea mic, se poate să experimentezi blocarea canabisului.

Medir el pH con un tester
Medir el pH con un test

Blocarea nutrienților sau deficiențe de nutrienți?

Blocarea nutrienților și deficiențele de nutrienți au simptome aproape identice. Acest lucru are sens, având în vedere că ambele afecțiuni apar din cauza lipsei de minerale în țesutul vegetal. Totuși, cauza principală este ușor diferită.

Blocarea nutrienților are loc chiar și în prezența unor niveluri adecvate de nutrienți – dar plantele pur și simplu nu îi pot accesa. În schimb, deficiențele pot apărea într-un interval ideal de pH dacă nivelurile de nutrienți sunt inadecvate.

Semnele de blocare a nutrienților la canabis

În calitate de cultivator, vei deveni mai bine echipat pentru a face față problemelor de cultivare dacă știi cum să le identifici. Mai jos, vei învăța cum să identifici semnele blocării nutrienților.

Creșterea pipernicită

Plantele de canabis au nevoie de mai mulți nutrienți cheie pentru a supraviețui și a crește. Macronutrienții precum azotul joacă un rol foarte important în creșterea plantelor. Azotul ajută la formarea moleculei de clorofilă de care au nevoie plantele pentru a capta lumina soarelui și contribuie la moleculele de aminoacizi de care plantele au nevoie pentru dezvoltarea structurală. Atunci când mineralele cheie sunt blocate și nu reușesc să ajungă la plante, acestea devin pipernicite și nu reușesc să se dezvolte.

Îngălbenirea frunzelor

Frunzele îngălbenite, o afecțiune cunoscută sub denumirea de cloroză, sunt un simptom major al blocării nutrienților. Mai întâi vei observa că frunzele inferioare se îngălbenesc primele, deoarece această schimbare de culoare începe de jos în sus. După cum ai aflat, azotul joacă un rol de bază în moleculele de clorofilă. Fără niveluri adecvate de clorofilă, plantele nu vor avea ceea ce le trebuie pentru a crea acest pigment verde.

Hojas amarillentas
Hojas amarillentas

Decolorarea frunzelor

Plantele de canabis nu suferă doar de îngălbenire atunci când se confruntă cu blocarea nutrienților; pot apărea o serie de tipare diferite de decolorare. De exemplu, ai putea observa, de asemenea, că încep să apară nuanțe de maro, violet și roșu.

Ondularea frunzelor

Mulți nutrienți sunt importanți pentru sănătatea frunzelor. În special, azotul susține creșterea bogată a frunzelor, iar fosforul ajută aceste structuri să capteze, să stocheze și să transforme lumina soarelui. Lipsa de minerale cauzată de blocarea nutrienților poate determina ondularea frunzelor fie în sus, fie în jos.

Vârfurile arse ale frunzelor

Vârfurile arse ale frunzelor sunt un alt semn că plantele tale de canabis suferă de blocarea nutrienților. Acest fenomen alarmant apare în principal din cauza lipsei de azot care nu ajunge în țesutul frunzelor.

Puntas de hojas quemadas
Puntas de hojas quemadas

Dezechilibrul pH-ului

Simptomele menționate mai sus se suprapun cu deficiența de nutrienți. Pentru a diferenția între aceste două afecțiuni, va trebui să testezi pH-ul solului (mai multe despre asta mai jos). Intervalele mai scăzute de pH  întrerup absorbția[1] macronutrienților și a nutrienților secundari, cum ar fi calciul și magneziul. Totuși, atunci când pH-ul devine prea ridicat, plantele au dificultăți în accesarea micronutrienților.

Cum să tratezi blocarea nutrienților la canabis

Așadar, acum ești conștient de semnele blocării nutrienților la canabis. În continuare, vei afla pașii pe care ar trebui să-i urmezi în cazul în care observi că apar aceste simptome. Aceste strategii includ ajustarea pH-ului, spălarea cu apă a mediului de creștere și aplicarea hranei foliare. Află mai multe despre aceste tehnici și despre altele mai jos.

Ajustează nivelurile pH-ului

După cum bine știi acum, nivelurile incorecte ale pH-ului stau la baza blocării nutrienților. Dacă testezi pH-ul substratului și acesta se află în afara intervalului ideal, trebuie să îl reglezi. Există mai multe moduri de a realiza acest pas. O gamă variată de produse pentru reglarea pH-ului „în sus” și „în jos” este disponibilă pentru achiziționare.

Dacă preferi să utilizezi propriile soluții, atunci poți folosi lămâie și oțet pentru a scădea pH-ul și bicarbonat de sodiu pentru a-l crește. Asigură-te că aplici aceste substanțe numai în cantități mici. Acționează treptat. Testează după fiecare aplicare și continuă să administrezi după cum este necesar.

Spală cu apă mediul de creștere

Îngrășămintele sintetice funcționează bine atunci când vine vorba de remedierea rapidă a deficiențelor de nutrienți. Totuși, în timp aceste săruri ionice se pot acumula în sol și pot cauza fluctuații ale pH-ului, ducând la blocarea nutrienților.

Din fericire, sunt solubile în apă. Reținerea nutrienților și spălarea mediului de creștere cu apă cu pH echilibrat poate ajuta la eliminarea acumulării de săruri și la restabilirea pH-ului optim în mediul de creștere. Spală solul timp de câteva zile înainte de a începe testarea pH-ului. Revino la hrănirea normală după ce rezultatele arată un pH de 5,5–6,5 în sistemul hidroponic sau cu fibră de cocos și 6,0–6,8 în sistemele de sol.

Folosește nutrienți chelați

Îngrășămintele chelate oferă avantaje impresionante în comparație cu sărurile minerale standard. Acestea sunt concepute într-un mod care le face mai ușor accesibile pentru plante și sunt mai rezistente la blocarea nutrienților, ajutând astfel la prevenirea șanselor de deficiențe ulterioare.

Fertilizantes quelados
Fertilizantes quelados

Aplică hrănirea foliară

Hrănirea foliară implică pulverizarea soluției nutritive direct pe frunzele plantelor. Frunzele de canabis sunt dotate cu multe orificii minuscule, numite stomate, care permit schimbul de gaze. Nutrienții ionici pot avea, de asemenea, acces prin stomate și, astfel, ei ocolesc rețeaua de la rădăcină. Chiar dacă rezolvi problemele cu solul, ia în considerare să aplici hrănirea foliară pentru a reduce impactul deficiențelor potențiale.

Reglează programul de hrănire

În afara pH-ului necorespunzător, blocarea nutrienților poate apărea și din cauza excesului de săruri din sol. Dacă se întâmplă acest lucru, este probabil din cauză că ai hrănit plantele în mod excesiv. Redu frecvența de hrănire și ia în considerare aplicarea apei cu pH reglat alături de nutrienți de fiecare dată când îți hrănești plantele.

Cum să remediezi blocarea nutrienților în sol

Blocarea nutrienților poate apărea într-o varietate de medii de creștere diferite. Majoritatea cultivatorilor aleg să cultive plantele în sol. Acest mediu are mai multe avantaje și dezavantaje distincte, dar nu este imun la blocarea nutrienților.

Dacă bănuiești că ai de-a face cu această problemă, prima dată trebuie să testezi pH-ul solului pentru a vedea cu ce te confrunți. Dacă este nepotrivit, corectează-l cu produsele menționate mai sus pentru creșterea sau scăderea pH-ului. Alternativ, pe lângă recomandările de mai sus, poți utiliza var dolomit sau cenușă de lemn pentru a crește pH-ul. Dacă dorești să scazi nivelul de pH, aplică sulf în sol, pe care microbii îi vor transforma în acid sulfuric.

În plus, mai multe îmbunătățiri naturale ale solului pot ajuta la modificarea pH-ului în timp și la prevenirea riscului de blocare a nutrienților la canabis. Pentru a reduce valoarea pH-ului din sol, adaugă compost, bălegar și făină de lucernă. Pentru a obține efectul opus, încorporează în sol coji de stridii măcinate, coji de ouă zdrobite și cenușă de lemn de esență tare.

Mai mult, utilizarea inoculantelor microbiene ajută la îmbunătățirea ciclului de nutrienți din sol, ceea ce face ca mineralele să fie disponibile plantelor în timp și nu instant, eliminând riscul acumulării de săruri din îngrășămintele sintetice. Ia în considerare valorificarea ciupercilor micorize, bacteriilor de acid lactic și ciupercilor Trichoderma pentru a obține acest efect.

Dolomitic Lime
Dolomitic Lime

Blocarea nutrienților în timpul înfloririi timpurii

Fiind un punct critic al ciclului de creștere, înflorirea timpurie pregătește scena pentru o recoltă reușită. Dacă te confrunți cu blocarea nutrienților în această perioadă, acest lucru poate afecta serios calitatea mugurilor mai târziu.

În loc să-ți bombardezi planta cu cât mai mulți nutrienți posibil în acest interval de timp, încearcă să administrezi anumite minerale în cantități moderate. Dacă ai ales să folosești nutrienți sintetici, treci treptat la o formulă de înflorire care conține raportul ideal de azot, fosfor și potasiu pentru etapa de înflorire. În cazul în care continui să aplici niveluri mari de azot când plantele încep să înflorească, crești riscul de blocare a nutrienților.

Blocarea nutrienților în timpul înfloririi târzii

Blocarea nutrienților poate produce, de asemenea, rezultate dăunătoare în etapa târzie de înflorire, când mugurii tăi prețioși se maturizează și își formează conținutul de canabinoizi. Deși mulți cultivatori încep să spele plantele cu apă pură timp de aproximativ două săptămâni înainte de recoltare, plantele încă au nevoie de nutrienți în săptămânile premergătoare acestei etape.

Continuă să îți hrănești plantele cu o formulă de înflorire echilibrată și efectuează teste preventive ale pH-ului pentru a te asigura că totul se află într-un interval ideal. Dacă nu este așa, poți acționa rapid înainte ca orice daune reale să se producă. Nu aștepta să apară simptomele pentru a face modificările necesare!

Cum să remediezi blocarea nutrienților în sistemele cu fibră de cocos

Cocosul diferă de sol ca mediu de creștere, în principal deoarece nu conține aproape deloc nutrienți. Acest lucru oferă cultivatorilor un control complet asupra a ceea ce consumă plantele lor. Cocosul se mândrește, de asemenea, cu un drenaj și o aerare grozave. Cu toate acestea, și în acest context poate apărea blocarea nutrienților. În ciuda diferențelor dintre ele, majoritatea principiilor rămân aceleași atunci când te ocupi de un sistem de creștere cu nucă de cocos. În continuare este necesar să măsori pH-ul în mod uzual și, de asemenea, să faci un efort pentru a monitoriza conductivitatea electrică.

În plus, poți lua măsuri pentru a îmbunătăți structura nucii de cocos, ceea ce poate ajuta la absorbția nutrienților și poate împiedica acumularea excesivă în jurul rădăcinilor. Atât humusul de viermi, cât și vermiculitul sunt excelente la captarea nutrienților și la reținerea lor până când sunt necesari plantelor.

Cum să previi blocarea nutrienților la canabis

În calitate de cultivator de canabis, te confrunți cu stresul temporal în timpul ciclului de cultivare. Cu fiecare tulpină pe care o crești, ai la dispoziție un anumit interval de zile între germinare și recoltare. Orice nu merge bine în această perioadă, de la infecție la blocarea nutrienților, poate împiedica performanța plantelor și poate fi nevoie de timp pentru a se recupera.

Există și excepții de la această regulă, cum ar fi menținerea plantelor fotoperiodice într-o stare perpetuă de vegetare la interior. Oricum, blocarea nutrienților poate încă afecta productivitatea în aceste circumstanțe.

Dacă faci tot ce se poate pentru a preveni blocarea nutrienților, acest lucru te va scuti de foarte mult timp și efort. În primul rând, iată cele mai bune modalități de a preveni apariția acestei probleme:

Testează pH-ul solului și al apei
Pe lângă faptul că trebuie să te asiguri că pH-ul solului se află în intervalul ideal, ar trebui să efectuezi teste de pH la sursa de apă și soluția nutritivă pentru a fi sigur că sistemul radicular nu stă într-un mediu cu fluide prea acide sau prea alcaline. Poți aplica apoi produse de echilibrare a pH-ului dacă rezultatele testelor nu sunt la nivelul așteptărilor.

Folosește nutrienți de înaltă calitate
Dacă utilizezi nutrienți sintetici, cumpără-i pe cei mai buni pe care ți-i permiți. Nutrienții de înaltă calitate au un profil foarte specific conceput pentru a ajuta plantele să prospere în timpul etapei vegetative și al înfloririi. Aceste produse atent adaptate reduc riscul de blocare a nutrienților.
Hrănește în mod constant
Respectă un program strict de hrănire. Ține un jurnal cu programul de hrănire a plantelor și cantitatea folosită. Acest lucru te va împiedica să exagerezi și te va ajuta să reduci cu ușurință cantitatea dacă apar simptomele blocării nutrienților.

Dezvoltă solul viu
Fă tot ce poți pentru a susține viața microbiană în sol. Folosește mulci inert și/sau viu și aplică ciuperci și bacterii benefice. Aceste forme de viață ajută la protejarea împotriva **stresului de la săruri care poate contribui la blocarea nutrienților.

Alege cultivarea organică
Practicarea cultivării organice va reduce drastic apariția blocării nutrienților. În loc să inunzi solul cu săruri nutritive ionice, această abordare se bazează pe microbi pentru a elibera un aport constant de nutrienți la rădăcina plantelor.

Fii cu ochii pe plantele tale
Rămâi vigilent și verifică constant plantele pentru simptomele deficienței. În loc să aplici mai mulți nutrienți, verifică mai întâi pH-ul pentru a determina cauza principală a problemei. Apoi, tratează în mod corespunzător.

Blocarea nutrienților: se vor recupera plantele de canabis?

Vești bune: plantele tale de canabis au ceea ce este necesar pentru a se recupera după blocarea nutrienților! Cu toate acestea, se vor recupera mai bine și mai repede doar dacă gestionezi situația în mod corespunzător. Ia măsuri pentru a restabili pH-ul solului și pentru a remedia rapid semnele deficienței, iar plantele tale vor reveni la o sănătate deplină.

Perioada de recuperare în cazul blocării nutrienților

Timpul de recuperare după blocarea nutrienților variază și depinde de mai mulți factori. Gravitatea situației joacă un rol important. Observarea semnelor devreme și ajustarea pH-ului mediului de creștere va reduce timpul necesar pentru recuperarea plantelor de canabis.

Chiar dacă ai întârziat cu diagnosticarea problemei, plantele tale își pot reveni în câteva săptămâni. Acceptă că este un proces gradual și fă pașii necesari descriși mai sus pentru a remedia problema.

Amintește-ți să echilibrezi pH-ul apei și să aplici hrană foliară cât timp blocarea persistă. Îndepărtează tot frunzișul care nu pare să-și revină pentru a redirecționa resursele către frunze noi, tinere și sănătoase.

Nutrientes RQS
Nutrientes RQS

Blocarea nutrienților: ești pregătit pentru această problemă comună

Blocarea nutrienților este una dintre cele mai frustrante probleme de sănătate a plantelor de canabis, mai ales deoarece se poate întâmpla și atunci când ai făcut totul corect. pH-ul solului poate părea o variabilă minoră de gestionat, dar poate fi totul pentru un ciclu de creștere reușit.

Oricum, acum ești echipat atât cu cunoștințele, cât și cu abilitățile necesare pentru a trata și preveni blocarea nutrienților la canabis. Dacă ai de-a face cu această problemă chiar acum, nu te descuraja. Plantele tale se pot recupera complet dacă restabilești pH-ul optim din sol, aplici hrană foliară și gestionezi cu atenție pH-ul în continuare.

External Resources:
  1. Certified Crop Advisor study resources (Northeast region) https://nrcca.cals.cornell.edu
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37826 reviews