Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Miguel Ordoñez Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Învață cum să evaluezi și să îți poziționezi luminile de creștere pentru canabis pentru a te bucura de eficiență maximă.


TOP 3 CELE MAI COMUNE TIPURI DE LUMINI DE CREȘTERE MODERNE

Creșterea contemporană a canabisului în interior implică de obicei cel puțin una dintre aceste trei surse de lumină artificială: HID, CFL și LED. Frecvent, cultivatorii folosesc o combinație de lămpi de creștere. Desigur, există și alte tehnologii de iluminat mai vechi, dar aproape toate sunt lămpi „Betamax”. Acest articol se va concentra pe cel mai comun tip de iluminat utilizat de cultivatorul de canabis din secolul XXI. Vom insista pe sfaturi practice pentru camera de creștere, fără a ne baza pe statistici pseudo-științifice.

Lămpile HID sau cu descărcare de mare intensitate au fost luminile de creștere preferate de toate tipurile de crescător de interior, de la începători până la cultivatori profesioniști, cel puțin de la începutul anilor 1990. De-a lungul anilor, lămpile au devenit mai eficiente, balasturile au devenit digitale, iar reflectoarele au devenit mai mari și mai bune. Crescătorii care favorizează HID cred cu tărie că lumenii sunt singura statistică a ieșirii care contează atunci când vine vorba de lumini.

Video id: 807900134

Într-adevăr, becul CMH sau cu halogenură metalică din ceramică a apărut pe scenă, iar becul CMH de 315W este impresionant, dar acestea sunt un upgrade destul de scump pentru o lampă standard MH sau cu halogenură metalică. Mai mult decât atât, lampa CMH de 315W nu este la fel performantă ca cea HPS dual spectru/agro 600W de ultimă generație sau ca o lampă cu vapori de sodiu la înaltă presiune. În mod similar, CFL pare promițătoare, dar va rămâne întotdeauna pe locul doi atunci când concurează cu HID-ul cu experiență și fiabil.

LED-ul sau dioda emițătoare de lumină este tehnologia emergentă care pare să pună capăt domniei HID pentru cultivarea canabisului. Cea mai recentă generație de sisteme LED este acum capabilă să producă marijuana comparabilă și, în unele cazuri, de calitate superioară față de cea produsă de o configurație obișnuită HID. PAR sau radiația fotosintetică activă este etalonul pe care fanii LED îl consideră cel mai important.

Cel mai bine este să nu fii prea obsedat de diferitele măsuri noi de lumină și spectre de lumină modificate. Nu te complica. Gândește-te la lumină în termeni de wați și facturi la electricitate. Următoarea întrebare firească va fi „Care este consumul de energie?” urmată apoi de „Câtă căldură va produce lampa și câtă lumină va emite?”

HID DE MODĂ VECHE

În vocabularul unui fan obișnuit al marijuanei, HID s-a bucurat de ceva renume, dar principiile de bază ale cultivării canabisului cu acest tip de lumină artificială rămân aceleași. MH pentru creșterea vegetativă și HPS pentru înflorire. Deși lămpile HPS cu spectru dual sunt o alternativă populară și probabil chiar mai bună pentru tulpinile autoflower.

Becurile de 400W și 600W sunt cele mai potrivite pentru cultivarea canabisului în interior. Luminile trebuie să fie suspendate la nivel. Înălțimea optimă a luminii sau OLH este de 30-50 cm deasupra coronamentului plantei. Acest lucru presupune fixarea cu atenție a reflectorului de tavanul sau acoperișul cortului de creștere fie cu umerașe cu role, fie cu clichete de frânghie.

Cel mai bine este să folosești dispozitive care pot fi ajustate cu ușurință și repoziționate pe măsură ce plantele se maturizează și cresc mai înalte.

Cu toate acestea, este posibil ca pentru butași și răsaduri, o MH de 600W să fie prea intensă, astfel că o distanță de 60 cm deasupra coronamentului ar putea fi mai potrivită.

Nu te încurca cu șine cu lumini decât dacă ai cunoștințe și experiență în inginerie. Luminile staționare care nu se clatină, cu un bec orizontal la nivel, încorporat într-un reflector curat și deschis, este metoda de cultivare profesională standard. În mod ideal, utilizează un reflector mare sau cât de mare permite spațiul de creștere, cu o rază largă pentru a acoperi întreaga zonă.

Filtrele din sticlă, lumina și lămpile de răcire cu aer sunt scumpe. Prin urmare, tuburile reci sunt potrivite doar pentru creșterea în dulapuri, deoarece au unele dintre cele mai proaste proprietăți reflectorizante ale reflectoarelor disponibile pe piață. Adăugarea mai multor lumini și a mai multor ventilatoare înseamnă facturi de energie mai mari.

Sfaturi pentru cultivarea canabisului: Cum să îți configurezi luminile de creștere de interior

ILUMINAT ȘI SPAȚIUL DE CREȘTERE

În general, 400-600W per m² înseamnă suficientă lumină pentru creșterea la domiciliu. Producătorii comerciali pot crește puterea până la 1000W+, pentru un randament maxim. Introducerea unui număr cât mai mare de lămpi în camera de creștere nu este calea cea mai rapidă spre o recoltă bogată. Mai multe lămpi HID înseamnă mai multă lumină, dar și mult mai multă căldură. Dacă sunt expuși la prea multă căldură, puii tăi vor fierbe. Lămpile de 250W sunt destinate numai micro-cultivatorilor.

Singurul avantaj pe care îl oferă lampa de 250W este că vârfurile plantelor se pot apropia la o distanță de 20 cm de bec. Căldura emanată este cu mult mai mică decât cea emanată de o lampă de 600W, dar lumina nu va pătrunde la fel de mult. Lumina limitată va ajunge la ramurile inferioare ale plantelor mai înalte.

Adăugarea unui singur HPS suplimentar de 600W poate crește masiv temperatura din. Adesea, este o soluție mai puțin costisitoare și mai eficientă pentru a îți moderniza camera de creștere. Poate ar fi mai bine să acoperi pereții cu Mylar sau să treci de la un balast magnetic la un balast digital, cu posibilitate de reducere a intensității, sau poate treci direct la LED.

CÂTE PLANTE?

Răspunsul este cât de multe sau cât de puține preferă cultivatorul. Poți planta 16 plante de canabis în recipiente pătrate de 11 litri într-un spațiu de creștere de 1 m² într-un SOG. Alternativ, un crescător poate umple același spațiu cu o plantă mare folosind metoda ScrOG. Indiferent de ce alegi, randamentul va fi comparabil. Din nou, este vorba despre modul în care folosești lumina și zona de creștere.

SUPLIMENTAREA CU CFL

CFL sau lumina fluorescentă compactă este cu adevărat eficientă în spectrul de alb rece ca alternativă la un bec MH. Un CFL de 250W poate oferi rezultate comparabile cu o lampă MH de 400W. Acest lucru se realizează prin suspendarea CFL la o distanță de 10 cm deasupra coronamentului plantei. CFL asigură lumină rece și se poate apropia foarte mult de plante fără a arde frunzele. În plus, luminile CFL vor crește doar marginal temperatura de creștere. În aceste condiții, CFL este perfect pentru răsaduri, butași și pentru utilizare în timpul creșterii vegetative. Luminile CFL sunt uneori singura opțiune pentru micro-cultivatori.

Din păcate, CFL nu are nici lumeni, nici cifre de ieșire PAR impresionante. Mai dezamăgitor este însă faptul că luminile CFL nu sunt foarte eficiente pentru înflorirea marijuanei. În timpul înfloririi, plantele de canabis au nevoie de iluminat mult mai intens decât cel pe care îl poate furniza CFL. Așteaptă-te la randamente mici și muguri slăbiți de la luminile CFL, dacă acestea sunt folosite în faza de înflorire.

LED DE GENERAȚIE URMĂTOARE 

Cele mai noi sisteme LED au atins în cele din urmă paritatea cu sistemele tradiționale de iluminat HID. În prezent, situația este similară cu cea când televizoarele cu ecran plat au devenit disponibile pentru prima dată la începutul secolului. Avantajele și beneficiile erau simple pentru toți. Cu toate acestea, factorul limitativ a fost prețul incredibil de ridicat cerut de principalii producători.

Seturile LED de înaltă performanță care consumă 350-400W și pot depăși o configurație MH și HPS de 600W cu o gamă completă de spectre nu sunt ieftine. Există câteva modele care chiar pot face absolut tot ce ai nevoie. Cele mai bune sisteme pot funcționa bine și sunt incredibil de economice pe termen lung. Distanțele de suspendare variază foarte mult, așa că verifică întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Sfaturi pentru cultivarea canabisului: Cum să îți configurezi luminile de creștere de interior

Mai jos, vom cerceta știința din spatele iluminatului, astfel încât să poți evalua puterea ideală și amplasarea luminilor tale pentru cultivarea canabisului. Vom acoperi termeni precum fotoni, lumeni și PAR, precum și principalele tipuri de lumini de creștere și diferențele dintre acestea.

SPECTRUL DE LUMINĂ, PAR ȘI LUMENI

Lumina este formată din fotoni, care sunt particule minuscule care călătoresc inevitabil cu viteza luminii. Fotonii din fasciculele de lumină vibrează cu diferite frecvențe și lungimi de undă. Oamenii pot vedea radiații fotonice în lungimi de undă de la 380-680 nm, în timp ce sensibilitatea plantelor la lumină variază de la 200-800 nm. Nu toate lungimile de undă din acest spectru produc aceleași efecte asupra fotosintezei; cele care activează cel mai mult procesele biochimice în plante se numesc PAR (radiații fotosintetice active), care au un interval spectral de 400-700 nm.

Lumina poate fi măsurată în cantități fotometrice derivate din sensibilitatea ochiului uman la culoare sau în cantități radiometrice legate de energia transportată de fasciculele de lumină. Lumenul și luxul sunt unități fotometrice utilizate în mod obișnuit, care se referă la lumina percepută de ochiul uman.

Cu toate acestea, măsurătorile fotometrice nu indică cantitatea de lumină pe care o lampă o trimite unei plante pentru fotosinteză, deoarece acestea nu includ variabilele PAR. În ciuda acestui fapt, lumenii și lucșii pot oferi o indicație inițială asupra puterii unui anumit bec și putem compara diferite produse prin măsurarea eficienței lor fotometrice cu raportul lumen:watt, indiferent de eventualele diferențe de ieșire ale spectrului de lumină la diferite lungimi de undă.

Lucșii și lumenii funcționează bine la măsurarea luminilor MH, HPS, CFL și T5, dar nu vor măsura cu exactitate eficiența unui corp de iluminat cu LED, atunci când acesta este utilizat pentru creșterea canabisului.

PAR ȘI PPFD ÎN CALCULAREA WAȚILOR

În linii mari, cantitatea minimă de lumină cu spectru larg necesară unei plante de canabis este de aproximativ 9.000 lm pe metru pătrat, în timp ce cantitatea optimă este de peste 20.000 lm/m². Cu toate acestea, creșterea și înflorirea unei plante de interior viguroase depinde de pragurile de lumină atinse la lungimi de undă specifice care declanșează fotosinteza. De aceea, luminile LED de creștere utilizează sisteme radiometrice pentru a măsura cantitatea de fotoni iradiați în frecvențele de culoare PAR menționate anterior.

Cel mai utilizat mod de măsurare radiometrică în horticultură este PPFD (densitatea fluxului de fotoni fotosintetici), care măsoară fluxul de micromoli fotonici PAR pe secundă într-un metru pătrat (μmol/m²/s). Presupunând că PPFD-ul unei lumini de creștere este cunoscut, putem calcula eficiența sa radiometrică și putem compara diferite sisteme de iluminat utilizând raportul PPFD:watt.

Sfaturi pentru cultivarea canabisului: Cum să îți configurezi luminile de creștere de interior

SOARE, BECURI ȘI PRESIUNE FOTONICĂ CORECTĂ

Soarele de amiază, din mijlocul verii, ajunge pe Pământ la latitudini de aproximativ 45°, cu o putere fotosintetică de 1.200-2.000 PPFD. Cu toate acestea, răsadurile, clonele și plantele-mamă de canabis sunt mulțumite cu un PPFD de doar 200-400 μmol/m²/s. Plantele de canabis, în faza lor vegetativă, vor avea nevoie de 400–600 μmol/m²/s, iar plantele cu flori necesită, în mod normal, un PPFD de 600–1500 μmol/m²/s, cu niveluri atmosferice de CO₂. Un studiu a constatat că cel mai productiv PPFD pentru canabis este de 1500-2000 μmol/m²/s, la o temperatură de 25-30°C, cu CO₂ natural crescut la 750ppm.

Chiar dacă planta de canabis este pretențioasă, iradierea peste pragul limită pentru fiecare soi, etapă a vieții sau condiție de mediu nu va crește neapărat randamentul. În schimb, un exces de presiune fotonică poate provoca daune frunzelor și florilor. Cu alte cuvinte, producția de flori crește atunci când planta de canabis primește 20-30 moli de lumină PAR pe zi, apoi se stabilizează la 30-40 moli și se reduce la peste 40 moli.

DE CÂTĂ LUMINĂ ARE NEVOIE CAMERA TA DE CREȘTERE?

Pentru a stabili cantitatea corectă de lumină pentru recolta ta, trebuie să multiplici lungimea camerei de creștere cu lățimea acesteia ca să obții astfel suprafața de creștere, iar apoi să înmulțești cifra obținută cu nivelul PPFD dorit.

În cazul în care cutia ta de creștere are o lungime de 250 cm și o lățime de 80 cm, spațiul tău de creștere va fi de 2,50 m × 0,80 m = 2 m². Dacă vrei să obții un coronament al plantei cu flori de aproximativ 2 metri pătrați și dorești să încerci un nivel PPFD de 500 μmol, ai nevoie de 1.000 μmol/m²/s. Acest rezultat ar trebui apoi împărțit la PPFD per watt de lumină pentru a stabili puterea necesară.

REGULA WAȚI PE METRU PĂTRAT: CÂTE PLANTE POȚI CREȘTE?

Sistemele LED produc PAR mai mare decât MH, HPS și alte tipuri de lămpi. În ciuda acestui fapt, plantele tale vor avea nevoie de aproximativ același număr de wați pe metru pătrat pentru a obține o recoltă similară cu cea expusă becurilor tradiționale HID. De asemenea, trebuie să iei în considerare și faptul că sistemele de iluminat cu LED sunt adesea promovate ca fiind mai puternice decât consumul lor real de energie electrică, dar acest lucru nu înseamnă că un LED de 400W poate acoperi aceeași suprafață ca un bec HPS de 1.000W. Iată câteva tabele generale ale puterii necesare pentru creșterea unor plante de canabis viguroase folosind diferite sisteme de iluminat. În faza vegetativă timpurie, acestea vor avea nevoie de aproximativ jumătate din putere.

Ca referință, luminile HPS pot acoperi aproximativ următoarele zone ale coronamentului:

250W ≈ 0.5–1m² ≈ 2 plante
400W ≈ 1–1.5m² ≈ 4 plante
600W ≈ 1.3–2m² ≈ 8 plante
1000W ≈ 1.8–3m² ≈ 10 planteLuminile LED pot acoperi aproximativ următoarele zone ale coronamentului:

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 plantă
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 plante
280W ≈ 1m² ≈ 4 plante
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 plantePentru a îți face o idee despre cantitatea de lumină pe care o furnizezi plantelor tale, poți cumpăra un luxmetru pentru a măsura intensitatea luminii în diferite puncte ale coronamentului. Alternativ, poți face un calcul teoretic care să ia în considerare lumenii emiși de lampă în raport cu suprafața de creștere. Pentru a calcula presiunea lucșilor pe coronament, împarte lumenii lămpii tale la metrii pătrați ai suprafeței iluminate. Dacă poziționezi o lampă care produce 100.000 lm la o distanță de 1 m de partea superioară a plantei, aceasta va ilumina o zonă de 1 m², cu o intensitate de 100.000 lx (100.000 lm ÷ 1 m = 100.000 lx). Dacă lampa se află la o distanță de doar 0,5 m, va primi 100.000 lm ÷ 0,5 m = 200.000 lx.

Din păcate, intensitatea luminoasă scade cu un factor egal cu pătratul distanței sursei de la obiectul iluminat, prin urmare, aceeași lampă plasată la doi metri își va crește lățimea fasciculului, acoperind 4 m², dar cu doar 25.000 lx. În consecință, vei avea nevoie de patru lămpi pentru a-ți atinge ipoteticul obiectiv de 100.000 lx pe întreaga suprafață de creștere.

Sfaturi pentru cultivarea canabisului: Cum să îți configurezi luminile de creștere de interior

HID (MH, HPS): REGULI PENTRU DISTANȚA CORECTĂ

Becurile HID sunt disponibile într-o versiune cu halogenură metalică (MH) cu lumină rece, potrivită pentru faza vegetativă, și o versiune cu vapori de sodiu la înaltă presiune (HPS), cu un spectru mult mai larg, pentru faza de înflorire. Aceste lămpi se încing și necesită un sistem de răcire și evacuare adecvat. De asemenea, emit mai puțină lumină în timp, astfel că becurile noi ar trebui ținute la distanță de becurile mai vechi și, după câțiva ani, ar trebui să te gândești să le înlocuiești.

Distanța adecvată atât pentru becurile MH, cât și pentru cele HPS depinde în principal de putere. Începe întotdeauna cu lumina de la capătul superior al gamei și scade-o treptat. Presupunând că ventilația din camera ta de creștere este setată corect, cu un bec mai mic de 250W, poți începe la o distanță de 35 cm, coborând-o progresiv către coronament, până când ajungi la o distanță de 25 cm de muguri, la sfârșitul fazei de înflorire. Cu un bec de 600W, ai putea începe de la 50 cm, urmând să cobori până la 30 cm; dacă ai ales o lampă de 1000W, cel mai bine ar fi să păstrezi o distanță de cel puțin 80 cm.

Pentru a testa intensitatea, cultivatorii își expun palma mâinii la lumină, chiar deasupra vârfului plantelor; dacă simt că lumina e confortabilă pentru palma lor, atunci va fi potrivită și pentru plante. Dar nu te încredere prea mult în regulile generale. Verifică întotdeauna plantele pentru a vedea dacă există semne de supraîncălzire sau presiune fotonică excesivă.

Cât de sus ar trebui să îți suspenzi luminile de creștere MH și HPS?

Populare, utilizate pe scară largă și, fără îndoială, cele mai bune pentru randamente mari, mulți crescători sunt dedicați luminilor lor de cultivare MH sau HPS.

Deși MH și HPS sunt potrivite pentru diferite faze ale ciclului de creștere, le poți agăța la distanțe similare față de plantele tale. Ambele lumini funcționează cel mai bine atunci când sunt mai aproape de plante, dar este bine să le testezi, dacă le vei folosi pentru prima dată.

Indiferent dacă ești un cultivator novice sau dacă vrei să încerci ceva nou, îți recomandăm să începi de la capătul superior al intervalului de lumină. În acest fel, îl poți reduce treptat până când vei fi mulțumit de cantitatea de energie primită de planta ta. Îți recomandăm să ții lumina la o distanță de cel puțin 30–38 cm (12–15") de vârful coronamentului, în orice moment. Reține că aspectul poate fi înșelător și nu vei vrea să îți încălzești prea mult frunzele.

Dacă nu ești sigur în ceea ce privește cantitatea de căldură primită de plantele tale, fă un test manual rapid. Pur și simplu pune-ți mâna sub lumină, la înălțimea coronamentului, și vezi cât de fierbinte este zona. Dacă simți că te frige înseamnă că nici plantele tale nu se simt bine. Prin urmare, mută sursa de lumină mai departe.

Un ultim lucru care trebuie luat în considerare sunt becurile. La fel ca și becurile din casa ta, și în acest caz, funcționalitatea unui bec scade în timp. Deoarece becurile degajă mai puțină energie pe măsură ce trece timpul, un bec mai vechi va trebui să fie situat mai aproape de planta ta decât unul mai nou. În mod similar, un bec nou-nouț ar trebui ținut cât mai departe posibil, fără a sacrifica dezvoltarea plantelor. Majoritatea crescătorilor își înlocuiesc becurile MH cel puțin o dată pe an, în timp ce utilizatorii de HPS le pot înlocui o dată la doi ani.

Tabel distanță lumină de creștere MH/HPS 

PUTEREDISTANȚĂ
150W 20–30cm (8–12")
250W 25–35cm (10–14")
400W 30–48cm (12–19")
600W 35–64cm (14–25")
1000W 41–79cm (16–31")

LED: REGULI PENTRU DISTANȚA CORECTĂ

Sistemele cu LED-uri au lumina mai rece decât cea a becurilor HID, dar continuă să aibă nevoie de răcire pentru a preveni arderea accidentală a plantelor. Luminile LED emit o cantitate mare de presiune luminoasă, chiar și la temperaturi relativ scăzute. Această cantitate de lumină în sine, nu căldura, poate provoca arsuri ușoare și decolorare a frunzelor.

Diferite modele de lumini de creștere cu LED-uri au distanțe optime diferite față de plante, iar producătorii includ de obicei recomandări alături de produsele lor. Începe cu o poziționare la o distanță medie, în intervalul recomandat, și observă-ți plantele în următoarele zile. Îndepărtează luminile dacă observi frunze care pălesc sau care au vârfurile arse. Dacă plantele tale sunt fericite, apropie panoul cu LED-uri, dar niciodată până în punctul în care frunzele superioare încep să se decoloreze, să se îngălbenească sau să devină maro.

Panourile cu LED-uri de mare putere, cu peste 300W, trebuie ținute la o distanță de cel puțin 70 cm de coronament, apoi eventual apropiate, în timpul fazei de înflorire. Ca referință generală, becurile LED de 200–400W trebuie poziționate la o distanță de 30–70 cm de plante, în timp ce luminile de 450–600W necesită o distanță de 50–80 cm. Sistemele de putere mai mare trebuie amplasate chiar mai departe. Nu uita să urmărești cu atenție plantele ori de câte ori începi să utilizezi o lumină nouă.

Cât de sus trebuie să îți suspenzi luminile de creștere LED?

Luminile de creștere preferate de grădinari, becurile LED necesită multe ajustări pentru a găsi o înălțime ideală de suspendare. Cu toate acestea, datorită puterii mari, în circumstanțele potrivite, vei obține randamente uimitoare.

Luminile LED sunt complicate. Există atât de multă varietate pe piață încât nu avem o opțiune care să se potrivească cu orice configurație. Ca urmare, nu există o distanță standard pentru acestea. Practic, indiferent de unitatea pe care o alegi, producătorii vor oferi înălțimi recomandate, iar tu va trebui eventual să te ocupi de reglajele fine.

Un alt mod în care luminile LED de creștere te pot încurca este că nu arată întotdeauna la fel de puternice precum sunt în realitate. Lumina pare slabă, astfel că este ușor să crezi că becurile nu emit suficientă energie. Dar acestea sunt înșelătoare și mult mai puternice decât par, așa că va trebui să fii cu ochii pe plante. În caz contrar, acestea s-ar putea decolora sau vei obține o recoltă dezamăgitoare.

Deși fiecare lumină de creștere LED este diferită, ca regulă generală, alege să o suspenzi mai departe decât ai suspenda alt tip de lumini și regleaz-o. Apoi, poți continua ajustarea pe tot parcursul ciclului de creștere al plantei, apropiind-o de plantă pe măsură ce aceasta înflorește.

Tabel distanță lumină de creștere LED

Din nou, toate luminile de creștere cu LED-uri sunt diferite, dar următorul tabel îți va oferi câteva reguli generale.

PUTEREDISTANȚĂ
240–400W 41–76cm (16–30")
450–550W 51–76cm (20–30")
600–850W 61–66cm (24–26")
900W+ 66–107cm (26–42")

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Subiecte Ghid de Cultivare

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37794 reviews