By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Cultivatorii de canabis pot începe să crească canabis în două moduri. Pot să germineze semințe sau să ia butași de la o plantă mamă. Ambele metode produc același rezultat final - muguri bogați în canabinoizi - dar urmează căi diferite pentru a ajunge acolo.

Unii crescători preferă rapiditatea clonelor, în timp ce alții preferă să ia lucrurile de la zero, pornind de la semințe. Indiferent dacă ești un crescător începător sau un veteran cu experiență, este esențial să afli mai multe despre ambele moduri, pentru a încerca ambele metode în viitor și pentru a îți crește producția.

Atât semințele, cât și clonele au un set unic de avantaje și dezavantaje. După ce le vei analiza trăsăturile, vei putea decide ce cale vrei să urmezi.

AVANTAJELE CREȘTERII CANABISULUI DIN SEMINȚE

Unii crescători consideră că modul „pur” de a cultiva canabisul este din semințe. Indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu, cu siguranță momentul recoltei va fi un moment special, plin de satisfacție.

Majoritatea crescătorilor care își cresc canabisul în propriile case își încep proiectele folosind semințe. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că semințele sunt mai accesibile și legale în majoritatea țărilor, dar accesibilitatea nu este singurul lor avantaj. Să discutăm despre câteva dintre cele mai bune motive pentru creșterea canabisului din semințe.

ACCES UȘOR

Internetul a simplificat multe lucruri, mai ales accesul la semințe de canabis.

În prezent, poți comanda cu ușurință semințe online dintr-o listă lungă de bănci de semințe consacrate (cum ar fi Royal Queen Seeds, desigur). Acestea vor trimite pachete expediate discret direct în căsuța ta poștală, astfel încât nu va trebui să ieși din casă.

Chiar și în țările în care canabisul în sine continuă să fie ilegal, semințele de canabis negerminate pot fi deseori comandate, deținute și colectate în mod legal. Dacă vei începe cu semințe, vei rămâne de partea bună a legii până când le pui în sol.

ÎNCEPI DE LA ZERO

Nu numai că semințele oferă un rezultat final mult mai satisfăcător, dar acestea și permit cultivatorilor să înceapă cu un lot de genetică nouă. Aceste pachete mici de ADN conțin un cod care nu a fost expus unui mediu necorespunzător de creștere sau bolilor. Vei vedea însă că nu putem spune același lucru despre clone.

CREȘTI PROPRIILE TULPINI

După ce ți-ai însușit arta cultivării canabisului din semințe, poți începe să îți creezi propriile tulpini. Încrucișează-ți femela preferată cu un mascul de renume și vei avea sute - dacă nu chiar mii - de semințe la sfârșitul sezonului de creștere.

Cu alte cuvinte, nu „creezi doar o sămânță”, ci propria tulpină unică. Profită de trăsăturile care îți plac pentru cea mai plăcută sesiune de fumat posibilă.

SEMINȚE FEMINIZATE = FLORI UMEDE

Deși semințele obișnuite produc atât femele, cât și masculi, semințele feminizate de înaltă calitate oferă o garanție de 99% că se vor întrupa ca femele.

De ce este important acest lucru? Ei bine, după cum știi, plantele femele de canabis produc mugurele lipicios și bogat în canabinoizi pe care îl caută majoritatea cultivatorilor. În schimb, masculii produc saci polenici; necesari reproducerii, dar dăunători randamentului plantelor femele cu care se reproduc.

Cu semințele feminizate, vei economisi foarte mult timp și efort, pe care le-ai investi în mod normal pentru a elimina masculii. Astfel, vei obține o grămadă de muguri de calitate.

SEMINȚE FEMINIZATE = FLORI UMEDE

DEZAVANTAJELE CREȘTERII CANABISULUI DIN SEMINȚE

După ce ai citit cele de mai sus, ești probabil înclinat să crezi că creșterea din semințe este o metodă perfectă. Dar, după cum bine știi, totul în viață are și dezavantaje. Având în vedere acest lucru, hai să discutăm despre aspectele mai puțin avantajoase ale folosirii semințelor.

NU GERMINEAZĂ ÎNTOTDEAUNA

Deși băncile de semințe de renume oferă rate de germinare mai ridicate, nu fiecare sămânță se va înălța din sol. Din păcate, indiferent de ceea ce faci, unele vor fi pur și simplu rateuri. Tocmai de aceea, îți recomandăm să cultivi mai multe semințe, chiar dacă plănuiești să crești doar o plantă.

GENOTIP VS. FENOTIP

Fiecare sămânță din aceeași plantă va avea un genotip ușor diferit - un cod genetic unic. Vor exista întotdeauna variații genetice de la părinți la descendenți și între frați.

Acest lucru înseamnă că semințele nu vor produce o replică exactă a unui anumit părinte și vei vedea diferențe între frații și surorile pe care le crești. Dacă plantezi zece din aceleași semințe, vei observa unele variații în înălțime, culoare, aromă și randament.

De asemenea, plantele de canabis dezvoltă trăsături specifice în funcție de mediul lor extern, un factor care le influențează fenotipul. Temperatura, umiditatea, lumina, substanțele nutritive și apa, toate pot avea impact asupra expresiei fenotipice. Astfel, obținerea unei culturi uniforme este mai dificil de realizat decât în cazul clonelor.

ÎNCEPUT MAI LENT

În ultimul rând, semințelor le trebuie mai mult timp decât clonelor pentru a ajunge la momentul recoltei. Poate dura de la câteva zile până la o săptămână pentru a vedea primele semne de viață răsărind din sol.

Nu pare mult, dar există un motiv pentru care soiurile autoflorante rapide sunt atât de populare - pentru că perioada de timp cuprinsă între plantare și recoltare este foarte asemănătoare cu cea de creștere din clone.

AVANTAJELE CREȘTERII CANABISULUI DIN CLONE

Pentru cei care nu sunt familiarizați, clonele sunt butași preluați de la plante-mamă vegetante. Odată obținut, cultivatorii înrădăcinează butașul înainte de a îl introduce în sol sau într-un mediu hidroponic.

După cum sugerează și numele, o clonă oferă o copie genetică exactă a plantei-mamă. Acest lucru poate fi atât o binecuvântare, cât și un blestem, după cum vei vedea mai jos. În primul rând, hai să discutăm despre avantaje.

BUTAȘII DIN FEMELE CREEAZĂ FEMELE NOI

Deoarece clonele sunt copii exacte, butașii preluați de la o plantă mamă femelă vor produce o altă femelă. Acest lucru le permite cultivatorilor să evite plantele de sex masculin atunci când cultivă semințe obișnuite și evită și riscul ca semințele feminizate să producă o plantă de sex masculin.

CLONELE ECONOMISESC TIMP

Dacă crești din clone, nu trebuie să aștepți ca o sămânță să încolțească și să se dezvolte într-un răsad de dimensiuni rezonabile. De fapt, vei sări complet peste această etapă! Pur și simplu înrădăcinează butașul și te vei bucura de o plantă care este imediat pregătită pentru creștere.

CLONELE ECONOMISESC TIMP

ȘTII EXACT LA CE SĂ TE AȘTEPȚI

Clonele produc exact ceea ce ți-a plăcut la planta mamă. Fiind copii genetice exacte, acestea vor prelua toate trăsăturile mamei, inclusiv mărime, gust, morfologie și productivitate. Semințele vor fi ușor diferite față de plantele din care provin, din cauza factorilor genetici și de mediu.

DEZAVANTAJELE CREȘTERII CANABISULUI DIN CLONE

Poate că clonele întrec semințele în unele aspecte, dar nu sunt perfecte. Iată câteva probleme cu care este posibil să te confrunți dacă te decizi să crești din clone.

LE VEI GĂSI CU GREU

Vrei semințe? Le găsești la o bancă de semințe online. Vrei clone? Succes! Pentru că acestea trebuie tăiate dintr-o plantă vegetantă activă, clonele sunt greu de găsit dacă ești un cultivator casnic. În plus, sunt ilegale chiar și înainte de a ajunge în posesia ta, transportul lor fiind astfel destul de riscant.

O vizită la prietenii tăi crescători ar putea fi cel mai bun mod de a găsi clone în majoritatea țărilor. Roagă-i frumos și s-ar putea să te întorci acasă cu un butaș sau doi.

NECESITĂ ATENȚIE

Semințele sunt rezistente. Le poți arunca în sol și gata. Clonele sunt delicate și trebuie tratate ca atare. Dacă tratezi agresiv butașii sau nu reușești să le oferi un start bun, vor muri înainte de a prinde rădăcini.

De asemenea, butașii fragili necesită un mediu special adaptat, cu parametri personalizați, pentru a le oferi cel mai bun start în viață. Au nevoie de niveluri de umiditate optime și de temperaturi constante și reglate cu precizie. De aceea, va trebui să configurezi un spațiu suplimentar în camera ta de creștere pentru a le satisface nevoile, mai ales dacă crești și din semințe.

TE PRICOPSEȘTI ȘI CU TRĂSĂTURILE NEPLĂCUTE

Plantele mamă transmit totul clonelor lor, inclusiv trăsăturile lor neplăcute. Planta mamă, indiferent dacă o cunoști sau nu, ar putea avea o problemă sau o eroare genetică. S-ar putea ca acest lucru să nu fie evident până când nu ți s-au înălțat câteva clone, dar când se va întâmpla, te vei confrunta cu pagube.

CLONE SAU SEMINȚE - CARE SUNT MAI BUNE PENTRU CREȘTEREA CANABISULUI?

Sincer, răspunsul este complet subiectiv. Totul se rezumă la preferințele și abilitățile personale ale crescătorului. Începătorii se vor descurca mai ușor - și vor vedea rezultate mai bune - dacă folosesc semințe. Clonele sunt mai complicate și sunt recomandate mai degrabă cultivatorilor cu puțin mai multă experiență. Cu toate acestea, și crescătorii veterani vor alege semințe pentru reproducere sau pentru a crește plante de la zero.

La fel ca toate celelalte aspecte ale universului creșterii, experimentarea îți va permite să îți găsești stilul propriu. Încearcă ambele metode și vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine și pentru stilul tău de creștere. Mult noroc!

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.