By Luke Sumpter Reviewed by: Micaela Landeira


Canabisul conține sute de fitochimicale fascinante. De obicei, canabinoizii sunt cei care se află în centrul atenției, dar terpenele lucrează în culise pentru a produce arome revigorante și gusturi ispititoare. Pe lângă faptul că terpenele contribuire la crearea aspectului senzorial a canabisului, acestea au un impact imens și asupra efectului fiecărei tulpini prin modularea high-ului oferit de canabis.

Ce sunt terpenele?

Terpenele sunt cele care oferă tulpinilor de canabis aromele lor distincte. Acestea reprezintă compușii solubili prezenți în uleiurile aromatice pe care le produce planta și determină gustul fructat sau mentolat al unei tulpini, îi conferă o aromă pământie sau un miros de brânză.

Plantele de canabis produc terpene în aceleași glande în care produc THC și CBD, dar, până de curând, terpenele nu au primit prea multă atenție. Crescătorii și cercetătorii medicali s-au concentrat în trecut pe THC și CBD, ceea ce înseamnă că nu au prea multe cunoștințe despre terpene și funcția lor. Abia recent, a ieșit la iveală că terpenele joacă un rol major atunci când vine vorba de efectele unice ale marijuanei.

De ce produc plantele compuși aromatici precum terpene?

Așa cum se întâmplă adesea în lumea plantelor, terpenele sunt un mod în care plantele se pot apăra de prădători. Eliminând o aromă înțepătoare, plantele pot respinge anumite insecte, dar pot atrage și insecte benefice, de care au nevoie pentru polenizare.

Cantitatea și tipul de terpene produse de o plantă depind de diverși factori. Aceeași tulpină nu produce întotdeauna aceiași compuși aromatici. Acest lucru poate depinde de factori precum clima, solul și îngrășămintele utilizate, vârsta plantei, precum și alte câteva lucruri.

În prezent, am descoperit peste 100 de terpene diferite în marijuana. Fiecare tulpină are tipurile sale unice și o combinație de terpene în diferite concentrații.

Cu toate acestea, cel mai interesant lucru despre terpene nu este că acestea sunt responsabile pentru multitudinea de arome și parfumuri distinctive ale canabisului, ci că terpenele funcționează sinergic cu canabinoizi precum THC. Un indiciu în acest sens este faptul că, deși unele tulpini pot avea exact aceleași niveluri de THC și CBD, efectele lor pot fi destul de diferite între ele. Cercetătorii susțin că terpenele sunt responsabile pentru efectele unice ale unei tulpini.

De ce produc plantele compuși aromatici precum terpene?

Diferența dintre canabinoizi și terpene

Canabisul produce sute de fitochimicale diferite care se încadrează în mai multe categorii. Prezente în natură, terpenele stau la baza parfumurilor unice ale pădurilor de pini, cojilor de portocale și canabisului proaspăt conservat.

Plantele de canabis produc aproximativ 200 de terpene diferite, iar fiecare soi conține cantități diferite din fiecare. Aceste molecule aromatice contribuie la aromele și parfumurile variate ale diferitelor tulpini.

De asemenea, canabisul produce și o clasă unică de substanțe chimice: canabinoizii. Deși membrii acestui grup se găsesc și în alte părți din natură, moleculele precum THC și CBD sunt prezente exclusiv în marijuana. Aceste molecule stau la baza efectelor unice ale plantei, de la experiențe psihoactive alimentate cu THC până la efectele revelatoare și clare ale CBD-ului.

Canabinoizii și terpenele afectează corpul în moduri diferite. Canabinoizii precum THC se ancorează direct pe receptorii canabinoizi din tot corpul pentru a-și produce efectele, în timp ce majoritatea terpenelor interacționează cu receptori diferiți.

Cu toate acestea, molecule precum cariofilena sunt clasificate atât terpene, cât și canabinoizi. Această substanță chimică oferă mirosuri piperate și pământii și se conectează direct la receptorii CB2 ai sistemului endocanabinoid, acționând ca un agonist cu un important rol analgezic.

Cum funcționează terpenele?

Terpenele funcționează în nenumărate feluri. Pe lângă injectarea gusturilor și mirosurilor plăcute în experiența canabisului, aceste molecule joacă un rol imens și în efectele fiecărei tulpini.

Oamenii de știință care studiază canabisul au identificat o interacțiune între terpene și canabinoizi. Moleculele din aceste două familii par să lucreze împreună pentru a produce beneficii sporite - un fenomen cunoscut sub numele de efect de anturaj.

De exemplu, limonenul, cariofilena și pinenul acționează cot la cot cu THC-ul pentru a produce mai multe beneficii, iar CBD-ul și linaloolul au o relație sinergică specială. Terpenele produc efecte și pe cont propriu. Vaste cantități de studii documentează efectele fascinante ale acestor molecule în mod izolat.

Pot terpenele să îți creeze starea de high?

Terpenele nu exercită un nivel psihoactiv la fel ca THC-ul. Cu toate acestea, funcționează în moduri mai subtile[1] pentru a modifica dispoziția prin interacțiunea cu sistemele de serotonină și dopamină. Aceste molecule influențează și high-ul generat de canabinoizi și îl „ajustează” în moduri vizibile. De exemplu, terpenele, cum ar fi limonenul, oferă o senzație revigorantă și stimulantă. În schimb, mircenul oferă mai mult un efect relaxant și de moleșeală.

Pot terpenele să apară la un test antidrog?

Nu! Nu ai de ce să îți faci griji în privința terpenelor atunci când vine vorba de testele antidrog efectuate la locul de muncă. Aceste molecule se găsesc peste tot și este posibil să ingerezi, fără să știi, o mulțime de terpene, în fiecare zi. Introduci terpene în sistemul tău cu fiecare înghițitură de suc de portocale și fiecare gură de aer pe care o inspiri în timpul unei plimbări în pădure.

Terpenele: Următoarea frontieră pentru canabisul medical

Terpenele au potențialul de a schimba complet industria canabisului. De fapt, acestea fac deja valuri uriașe. Descoperirea unei relații sinergice între canabinoizi și terpene a pregătit scena pentru un viitor de extracte atent concepute pentru afecțiuni și experiențe specifice.

Mulți consumatori de canabis se concentrează deja pe extrasele cu spectru complet care conțin mai mult decât canabinoizi. Aceste amestecuri conțin niveluri ridicate de terpene, flavonoide și alte substanțe fitochimice de canabis care converg pentru a oferi un efect holistic.

În prezent, producătorii se orientează spre amestecuri personalizate care captează puterea efectului de anturaj, pentru a oferi o ameliorare simptomatică mai mare.

De exemplu, cercetările timpurii[2] sugerează că limonenul poate spori efectele antioxidante ale THC-ului, în timp ce linaloolul ar putea potența proprietățile de relaxare a mușchilor oferite de canabinoid. În același fel, linaloolul pare să crească potențialul CBD-ului de a reduce stările de nervozitate.

În ciuda acestor descoperiri interesante, cercetările rămân în stadiile incipiente. Cu peste 200 de terpene și 100 de canabinoizi prezenți în planta de canabis, viitorul cercetărilor asupra efectului de anturaj va dezvălui cu siguranță câteva descoperiri incredibile.

Terpenele: Următoarea frontieră pentru canabisul medical

Pot terpenele să determine efectele indica sau sativa?

Dacă citești acest articol, știi probabil diferența dintre tulpinile de canabis indica și sativa. Acest strop de înțelepciune convențională domină spațiul canabisului de zeci de ani. În mod tradițional, tulpinile dominate de indica sunt asociate cu soiurile moleșitoare, în timp ce soiurile sativa sunt descrise ca fiind energetice și cerebrale.

Cu toate acestea, oamenii de știință din domeniul canabisului au analizat recent această paradigmă. Modelul tradițional asociază aceste atribute cu factori genetici și împarte tulpinile indica și sativa în diferite subspecii ale plantei.

Descoperiri mai recente, în schimb, leagă efectele unei tulpini de profilul său specific canabinoid și de terpene. Deși denumirile indica și sativa se corelează cu siguranță cu morfologia unei tulpini, acestea nu determină neapărat profilul chimic din interior.

THC joacă rolul componentului activ în cadrul tulpinilor de canabis psihoactive. Dar, de ce diferite tulpini produc high-uri diferite? Terpenele au răspunsul. Prin efectul de anturaj, terpenele determină dacă un high va fi fizic și moleșitor sau cerebral și stimulant.

Această nouă perspectivă asupra canabisului i-a determinat pe unii cercetători să renunțe chiar și la ideea de tulpini, deoarece plantele din același soi pot avea niveluri diferite de terpene. În schimb, acest lucru sugerează o nouă paradigmă a „chemotipurilor[3]”, în care plantele sunt clasificate pe baza profilurilor lor fitochimice unice și a efectelor ulterioare.

Calcularea conținutului de terpene din plante

Așadar, știm că terpenele au un impact mare asupra efectului unei tulpini, dar cum putem afla cantitatea și tipul de terpene din plantele noastre? Răspunsul simplu: prin știință. Tehnicienii de laborator sunt capabili să determine conținutul de terpenă al unei plante individuale prin expunerea unui eșantion la diferite proceduri de testare.

Atât cromatografia lichidă, cât și cea gazoasă funcționează pentru a separa fitochimicalele dintr-un lot de marijuana, permițând tehnicienilor să măsoare cantitatea din fiecare terpenă și canabinoid cu o precizie ridicată. Cu toate acestea, aproape niciun crescător obișnuit nu are acces la acest tip de kit sau la cunoștințele despre modul de utilizare.

Din fericire, majoritatea băncilor de semințe cu reputație furnizează date de testare clienților. Ori de câte ori cumperi semințe noi, derulează pagina și caută procentajele de terpenă și canabinoizi. Aceste numere sunt supuse fluctuațiilor cauzate de factori de mediu, dar oferă totuși o idee generală despre gustul și senzația creată de produsul final.

Calcularea conținutului de terpene din plante

Poți crește producția de terpene?

Genetica joacă un rol important în conținutul de terpene al unei tulpini. Crescătorii de canabis combină în mod activ profilurile de terpene dorite pentru a crea tulpini care posedă un amestec specific. Cu toate acestea, factorii de mediu pot influența măsura în care o anumită terpenă este prezentă într-o plantă de canabis.

Crescătorii pot profita de acești factori pentru a crește nivelurile terpenelor, îmbunătățind ulterior gustul, mirosul și efectele recoltei. Aceștia pot perfecționa mai multe metode cheie pentru creșterea nivelurilor terpenelor, inclusiv:

 • Formare adecvată
 • Iluminat corect
 • Temperaturi optime
 • Spălare înainte de recoltă
 • Uscare și conservare corespunzătoare

Cum sunt ingerate terpenele?

Terpenele de canabis sunt în mare parte ingerate prin fumat și vapare. Fiecare fum de floare sau extract de canabis livrează o serie de terpene în plămâni, care apoi trec rapid în fluxul sanguin.

Interesant este faptul că inovațiile moderne din industria canabisului i-au ajutat pe consumatori să nu mai fie nevoiți să se bazeze pe tulpini specifice pentru a accesa anumite terpene. Mai mulți producători oferă acum extracte de terpenă – multe dintre ele fiind izolate din surse naturale, cum ar fi fructele - pe care consumatorii le pot adăuga extractelor pentru a modula experiența.

Terpenele sunt molecule volatile, ceea ce înseamnă că se degradează la temperaturi relativ scăzute. Din acest motiv, vapatul oferă cele mai bune moduri de păstra terpenele intacte. Vaporizatoarele funcționează prin încălzire prin conducție, încălzire prin convecție sau un amestec al celor două, folosind temperaturi mult mai scăzute decât cele găsite la capătul ars al unui joint. În plus, vaporizatoarele moderne permit utilizatorilor să modifice setările de temperatură cu o singură cifră. Deoarece terpene diferite au puncte de evaporare diferite, aceste dispozitive permit utilizatorilor să vizeze terpene specifice.

Cum sunt ingerate terpenele?

Ce este un profil de terpenă?

Profilurile de terpene se referă la cocktailul unic de molecule aromatice din cadrul fiecărei plante. Fiecare tulpină posedă un profil de terpene unic alcătuit din procente variate de molecule diferite. Cele mai frecvente terpene - cariofilenă, mircen și pinen – se remarcă, de obicei, în cele mai multe profiluri de terpene, alături de sute de terpene mai puțin abundente.

Cele mai comune terpene din marijuana

După cum am mai menționat, există peste 200 de tipuri diferite de terpene în marijuana; însă, acest lucru nu ia în considerare numeroasele variații diferite - cum ar fi cantitatea și concentrația. Un exemplu bun în acest sens ar fi compararea unei lămâi cu o portocală. Ambele fructe conțin exact același tip de terpenă, limonen, dar în concentrații diferite. Doar o mică variație a cantității este suficientă pentru a crea parfumul lămâii total diferit de cel al portocalei.

5 CELE MAI POPULARE TERPENE PREZENTE ÎN CANABIS 

MIRCEN
PREZENTĂ ÎN
 • Mango
 • Hamei
 • Cimbru
 • Lemongrass
EFECTE
 • Antiinflamator
 • Analgezic
AMELIOREAZĂ
 • Durere cronică
 • Cancer
AROMĂ
 • Pământoasă
 • Strugure roșu
RQS STRAINS
LIMONEN
PREZENTĂ ÎN
 • Mentă
 • Ienupăr
 • Rozmarin
 • Pin
EFECTE
 • Antidepresiv
 • Anxiolitic
 • Antibacterian
AMELIOREAZĂ
 • Probleme ale pielii
 • Bronșită
AROMĂ
 • Lămâie
 • Grepfrut
RQS STRAINS
PINEN
PREZENTĂ ÎN
 • Arbori
 • Pin
 • Ulei de rozmarin
EFECTE
 • Antiinflamator
 • Sedativ
AMELIOREAZĂ
 • Pierderi de memorie pe termen scurt
 • Astm
AROMĂ
 • Busuioc
 • Mărar
RQS STRAINS
LINALOOL
PREZENTĂ ÎN
 • Ciuperci
 • Ulei de lavandă
EFECTE
 • Antiinflamator
 • Moleșitor
 • Analgezic
AMELIOREAZĂ
 • Insomnie
 • Durere cronică
AROMĂ
 • Ierburi fine
 • Flori
RQS STRAINS
CARIOFILENĂ
PREZENTĂ ÎN
 • Piper negru
 • Rozmarin
 • Hamei
EFECTE
 • Psihoactiv
 • Anxiolitic
AMELIOREAZĂ
 • Anxietate
 • Depresie
 • Artrită
AROMĂ
 • Rozmarin
 • Condimente
RQS STRAINS

MIRCEN

Mircenul este terpena cea mai frecvent întâlnită în marijuana, alcătuind majoritatea uleiurilor aromatice din diferite tulpini de canabis. Mircenul poate fi găsit și în alte plante, precum hameiul. Unii compară aroma mircenului cu cea a cuișoarelor. Se știe că are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și calmante (analgezice). Mircenul are un efect sedativ, calmant și relaxant și s-a demonstrat că îmbunătățește absorbția transdermică. Cu toate acestea, nu există date concrete în ceea ce privește impactul său asupra permeabilității membranelor celulare, în special asupra barierei hematoencefalice (BHE).[6]

Terpenele din canabis

LIMONEN

După mircen, limonenul este a doua cea mai comună terpenă pe care o găsim în marijuana. După cum sugerează și numele, are un miros puternic de citrice. Este cunoscută pentru proprietățile sale anti-fungice și antibacteriene. Cercetările sugerează că limonenul funcționează și ca anti-cancerigen[4] și că poate ajuta la prevenirea dezvoltării tumorilor.

Limonenul poate pătrunde fără efort în bariera hematoencefalică. Se crede că ajută la creșterea concentrării și atenției mentale și că ne influențează starea de bine, în general. Există dovezi anecdotice că acesta este benefic și pentru sănătatea sexuală. Unele produse de pe piață folosesc limonen pentru a trata depresia și anxietatea. Este un insectifug natural, fiind una dintre terpenele aromatice folosite de plante ca metodă de apărare naturală împotriva insectelor și a altor prădători. Tulpinile Haze sunt o sursă excelentă de această terpenă.

Terpenele din canabis

LINALOOL

Linaloolul amintește de florile proaspete. Are un miros floral de lavandă cu o notă condimentată. Induce un efect calmant și sedativ și este utilizat pentru tratamentul nervozității și anxietății. Se crede că are proprietăți analgezice și anti-epileptice. De asemenea, în prezent, este tratată și eficacitatea sa în tratarea anumitor tipuri de cancer[5]. Linaloolul este terpena parțial responsabilă pentru efectele calmante și sedative ale anumitor tulpini de canabis.

Terpenele din canabis

CARIOFILENĂ

Cariofilena este o aromă picantă, prezentă adesea în ierburi și condimente, cum ar fi piperul negru. Este cunoscută ca fiind un puternic antiinflamator și analgezic local. Cuișoarele, care sunt cunoscute ca fiind un remediu natural pentru durerile de dinți, conțin cantități considerabile din acest terpenă. Cariofilena se pare că este și anti-fungică.

Terpenele din canabis

PINEN

Poate că numele l-a dat deja de gol; pinenul are un parfum care amintește de pin și brazi. Multe plante conțin pinen; de exemplu, rozmarinul și salvia. Se crede că această terpenă are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice locale. De asemenea, este cunoscută și ca fiind expectorantă și are un efect de destindere a bronhiilor. Cercetările au arătat că pinenul ne poate afecta în mod pozitiv memoria. Printre acele tulpini de canabis cu niveluri ridicate de pinen se numără diferitele tulpini Skunk. Pinenul poate stimula energia și se spune că îmbunătățește concentrarea.

Terpenele din canabis

TERPINEOL

Terpineolul are parfumul florilor de tei, precum și mirosul plăcut de liliac. Este adesea folosit pentru a fabrica parfumuri și produse cosmetice. Terpineolul este una dintre terpenele cu efect sedativ și relaxant. Tulpinile de canabis care au un nivel ridicat de terpineol conțin adesea și cantități mari de pinen. Pinenul poate face dificilă detectarea terpineolului doar prin mirosire.

Terpenele din canabis

NEROLIDOL

Nerolidol este prezent în ghimbir, citronelă și niaouli. Este folosit ca agent aromatizant și în parfumerie. Are o aromă de lemn, pământoasă și proaspătă, care amintește de scoarța de copac. În ceea ce privește beneficiile terapeutice, se crede că nerolidolul este anti-fungic și eficient pentru tratarea malariei. Nerolidolul are un efect sedativ și relaxant.

Terpenele din canabis

BORNEOL

Borneolul, prezent în abundență în rozmarin, are o aromă mentolată de camfor. Această terpenă are o istorie lungă în medicina chineză, unde este utilizată pentru tratamentul stresului și oboselii. Este un anestezic local cu proprietăți sedative și antispastice. Este, de asemenea, un agent de respingere natural al insectelor.

Terpenele din canabis

EUCALIPTOL

Eucaliptolul este terpena prezentă în uleiul esențial de eucalipt. Are un miros foarte proaspăt, răcoritor și mentolat. Se crede că are proprietăți de calmare a durerii, precum și capacitatea de a îmbunătăți concentrarea și atenția. Din acest motiv, se găsește adesea și în plantele folosite pentru meditație.

Terpenele din canabis

HUMULEN

Humulenul adaugă note lemnoase, pământoase și picante anumitor tulpini de canabis. Șansele sunt ca aceste tulpini să îți amintească și de IPA-ul tău preferat. La urma urmei, humulenul apare în cantități mari în hameiul folosit pentru a prepara aceste beri delicioase. În afară de gustul incredibil, humulenul exercită un efect liniștitor, care aduce un sentiment de relaxare și pace.

Terpenele din canabis

CAMFEN

Prezent adesea în cantități mici în majoritatea tulpinilor, camfenul își face totuși prezența cunoscută în gustul și parfumul acestor soiuri. Substanța chimică oferă un miros înțepător de pământ și pin, adăugând calități revigorante și edificatoare amestecului. Se pare că această terpenă are și capacitatea de a alina pielea și impresionează cu proprietățile sale antioxidante.

Terpenele din canabis

GERANIOL

Geraniolul apare în numeroase specii de plante, de la lemongrass și morcovi până la afine și canabis. Terpena adaugă arome delicioase de fructe, flori, dulceață și citrice în florile de canabis, varietățile cu geraniol fiind foarte populare printre consumatorii pretențioși în privința gustului.

Terpenele din canabis

BISABOLOL

Fiind o terpenă minoră, nu vei găsi nicio tulpină bogată în bisabolol (cel puțin nu încă). Cu toate acestea, terpena reușește încă să producă efecte vizibile. Responsabil pentru unele dintre efectele relaxante ale mușețelului, bisabololul oferă o aromă asemănătoare mierii și un efect profund relaxant mai multor soiuri.

Terpenele din canabis

OCIMEN ȘI GUAIOL

Ocimenul și guaiolul sunt două dintre cele mai abundente terpene găsite în canabis. În ciuda naturii lor comune, nu există încă cercetări în ceea ce privește efectele lor unice. Cu toate acestea, știm că acestea adaugă arome delicioase tulpinilor de canabis, inclusiv note puternice de dulceață, lemn și pin.

Terpenele din canabis

CAREN

Îți plac gusturile de mosc, lămâie și dulceață atunci când fumezi iarbă? În acest caz, probabil că inhalezi caren din abundență. Cercetările timpurii sugerează că această terpenă are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, îmbunătățind memoria.

Terpenele din canabis

External Resources:
 1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Cannabis: From Cultivar to Chemovar II—A Metabolomics Approach to Cannabis Classification https://www.liebertpub.com
 4. Chemoprevention and therapy of cancer by d-limonene - PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Linalool exhibits cytotoxic effects by activating antitumor immunity - PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Cannabis sativa and Hemp | Hertsel, https://www.sciencedirect.com
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.