Ghidul de cultivare a canabisului de Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Tulpinile rupte, îndoite sau desprinse sunt probleme des întâlnite în procesul de creștere, în special în rândul cultivatorilor începători. Acestea au potențialul de a-ți pune în pericol cultura și de a-ți limita producția finală. Cu toate acestea, cu grijă și atenție, aceste probleme pot fi rezolvate destul de ușor. Chiar și ramurile care s-au desprins complet de plantă pot fi salvate cu ajutorul unor metode simple.

Care sunt cauzele tulpinilor rupte sau îndoite?

Chiar și o simplă mutare neglijentă a plantei poate cauza probleme. Aceasta poate fi o problemă mai ales în cazul plantelor care sunt mai rigide și mai drepte. În plus, deteriorarea cauzată de vânt sau de un flux de aer excesiv poate deteriora în mod similar ramurile și tulpinile.

De asemenea, tulpinile și ramurile pot fi rupte sau îndoite în urma utilizării unor tehnici de creștere, cum ar fi metodele de formare cu stres redus și cu stres ridicat. Tehnicile care supun ramurile la îndoire sau alte tipuri de stres au, în mod inerent, potențialul de a cauza complicații. Chiar dacă ramurile nu se despică sau nu se rup complet, daunele provocate de îndoirea excesivă pot afecta vigoarea și producția plantei.

Este important să tratezi rapid tulpinile rupte sau deteriorate. Rănile deschise pot cauza infecții, la fel ca și în cazul unui om. Aceste tipuri de rupturi și răni deschise nu numai că vor cauza o producție mai mică, dar au potențialul de a ucide planta cu totul.

What Causes Broken or Bent Stems?

O tulpină ruptă nu înseamnă doar deteriorarea unei componente structurale a plantei tale. Aceste apendice adăpostesc și sistemul vascular care transportă apa și nutrienții dintr-un loc în altul. Țesuturi complexe numite xilem și floem alcătuiesc această rețea și distribuie aceste substanțe vitale, folosind o combinație de presiune a rădăcinilor și de tracțiune a transpirației.

Se mai poate vindeca o tulpină ruptă? Da! Dacă tulpina plantei este îndoită sau ruptă, este important să o repari cât mai repede posibil pentru a permite circulația nutrienților și apei. Amânarea unei reparații va tăia alimentarea capătului rupt cu hrană și va reduce șansele de vindecare.

În ce fel se pot deteriora tulpinile?

Cele mai frecvente tipuri de deteriorare sunt tulpinile rupte sau despicate, tulpinile îndoite și tulpinile desprinse.

 • Tulpini rupte

Atunci când aplici metode de formare pe plante rigide sau în timpul fazei de înflorire, planta prezintă un risc mărit de rupere a tulpinii. Dacă nu sunt tratate, ramurile acestei tulpini vor înceta să mai crească. Aceste tulpini pot fi reparate cu ușurință cu ajutorul unei benzi adezive sau cu o structură de susținere. Plantele au un mecanism natural de vindecare, care le va permite să se repare singure. Cu toate acestea, dacă acționezi suficient de repede, este posibil ca producția să nu fie diminuată pe aceste ramuri.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?
 • Tulpini îndoite

Acesta este cel mai frecvent tip de deteriorare a tulpinilor. Atunci când ramurile sunt îndoite prea tare ca urmare a unei metode de formare, pot apărea daune permanente. Tulpinile îndoite nu se pot susține singure. Îndoiturile îngreunează alimentarea ramurilor cu apă și substanțe nutritive de la plantă. Aceste ramuri vor continua să crească, dar într-un ritm mai lent decât restul plantei. Acest lucru nu este cauzat doar de faptul că ramurile sunt îndoite, ci și din cauza faptului că le este blocată expunerea la lumină.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?

 • Tulpini desprinse

Ramurile care s-au rupt complet și s-au desprins de plantă pot fi una dintre cele mai stresante probleme cu care te vei confrunta. Din fericire, aceste tulpini desprinse pot fi vindecate și reparate cu aceleași tehnici folosite pentru alte tipuri de deteriorări ale tulpinii. Pur și simplu necesită mai multă grijă și atenție decât tulpinile îndoite sau rupte. Cu toate acestea, dacă tulpina desprinsă este mică sau situată în partea inferioară a plantei, cel mai bine ar fi să o arunci.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?

Cum poți repara tulpinile rupte sau desprinse?

Cea mai comună metodă de reparare a tulpinilor rupte este utilizarea bandei adezive. Atât banda adezivă cât și banda scotch pot fi folosite pentru a ajuta plantele să se vindece. Tipul pe care îl folosești va depinde de amploarea daunelor și de greutatea ramurii care trebuie reparată.

Urmează acești pași pentru a-ți repara tulpinile rupte:

 1. Pregătește o bucată de bandă adezivă cu o lungime de aproximativ 10 cm (este posibil să ai nevoie de mai multă pentru tulpini/ramuri mai mari).
 2. Înfășoară banda în jurul tulpinii rupte, asigurându-te că aceasta acoperă complet baza originală.
 3. Asigură-te că tulpina și baza acesteia sunt lipite una de alta pentru a permite repararea.
 4. Lasă banda adezivă timp de 2 - 4 săptămâni.
 5. Verifică progresul în fiecare zi.

Sfat: În loc să folosești doar bandă adezivă, folosește și o atelă pentru a ajuta ramura rănită. Lipește cu bandă adezivă o bucată de lemn sau un creion în paralel cu ruptura. Asigură-te că înfășori banda în jurul locului rupturii suficient de strâns. Dacă o înfășori prea lejer, capetele rupte s-ar putea să nu stea lipite. Dacă o înfășori prea strâns, vei deteriora și mai mult țesutul vegetativ. Când vine vorba de îndepărtarea benzii, fă-o cu grijă pentru a evita alte deteriorări. Dacă țesutul nu s-a vindecat încă, poți crea cu ușurință o ruptură.

How Can You Fix Broken or Detached Stems?

Cum să repari tulpinile îndoite

De asemenea, poți folosi suporturi externe pentru a proteja locul lezat de atracția gravitației. După ce ai bandajat ruptura, urmează pașii de mai jos pentru a lua greutatea de pe ramura ruptă.

 1. Selectează o structură: Există o mulțime de structuri din care poți alege, inclusiv un mic spalier din plastic sau metal, sau țepușe de bambus introduse în sol.
 2. Leagă planta: Folosește legături de grădină moi pentru a lega ușor ramura ruptă de structura de susținere. Leagă ramura chiar înainte de ruptură și după ruptură pentru a susține rana din ambele părți.
 3. Adaugă puțin stres: Îndepărtează legăturile cu câteva zile înainte de a îndepărta banda adezivă. Dacă îi oferi plantei tale puțin timp pentru a se adapta la forța gravitațională, vei pregăti țesuturile rupte pentru șocul ce va urma.
How To Fix Bent Stems

De ce să nu folosești această ocazie pentru a-ți forma și remodela planta în timp ce se vindecă? Folosind clemele de îndoire de la Royal Queen Seeds nu doar că vei consolida ruptura, ci vei obține și o formă mai bună. Înainte de a continua, nu recomandăm îndoirea tulpinilor pe plantele aflate în etapa de înflorire. Primele două săptămâni de înflorire sunt încă viabile, dar, după acest moment, este mai bine să nu întrerupi procesul de înflorire.

 1. Aplică clema de formare și îndoaie planta în direcția dorită.
 2. Întărește clema de formare cu bandă adezivă pentru siguranță și pentru a susține ruptura.
 3. Îndepărtează banda după 2 - 4 săptămâni și lasă clema la locul ei.

Păstrează fluxul de nutrienți

Plantele tale au nevoie de nutrienți acum mai mult ca niciodată. Majoritatea mineralelor din îngrășământul ales joacă un rol important în fotosinteză, reacții enzimatice și construirea de proteine. Fii consecvent/ă cu programul de hrănire în această perioadă. De asemenea, îți recomandăm să-ți tratezi planta cu un îngrășământ natural care se va descompune lent pe parcursul perioadei de vindecare. Completează cu deșeuri de viermi sau guano de liliac, sau îmbibă rădăcinile cu un ceai de compost bogat în microbi.

Cum îți poți proteja tulpinile?

Principala modalitate de a-ți proteja tulpinile este să fii atent/ă atunci când le manipulezi, în special când muți plantele sau când folosești tehnici de formare care solicită tulpinile sau ramurile. Când îți formezi plantele și îndoi ramurile, ai grijă să nu exagerezi. Plantele cu tulpini și structuri rigide sunt deosebit de sensibile la deteriorare. Deși pot fi reparate cu ușurință, este mai bine să eviți o problemă de la bun început.

Este recomandabil să iei măsurile de precauție adecvate pentru a-ți proteja plantele de deteriorarea cauzată de un vânt prea puternic sau un flux de aer excesiv. Fluxul de aer poate oferi numeroase beneficii pentru plantele de canabis, inclusiv întărirea tulpinilor. Cu toate acestea, excesul poate provoca daune structurale semnificative, afectând sănătatea și randamentul în aceeași măsură. În cazul unor vânturi puternice, plantele pot fi răsturnate sau complet dezrădăcinate.

Întărirea și protejarea plantelor împotriva vântului este simplă și ieftină. De obicei, nu este recomandat să fixezi canabisul într-un mod prea rigid, deoarece acest lucru va împiedica mișcarea. Este mult mai bine să plantezi lângă o barieră împotriva vântului. Șirurile de garduri vii sau de copaci pot fi apărători naturale. De asemenea, gardurile și zidurile pot acționa ca bariere artificiale. Împletiturile de bambus, pânza pentru umbrire și folia de plastic pot fi folosite și ele pe post de apărători împotriva vântului. Unii cultivatori preferă să folosească garduri din plasă care înconjoară plantele. Aceste garduri pot fi apoi suprapuse cu pânză sau plastic pentru a acționa ca bariere eficiente.

Palisarea va proteja plantele împotriva vremii nefavorabile și a loviturilor ocazionale care, de obicei, rup ramurile de canabis. Spalierele cilindrice, cum ar fi cuștile de roșii, funcționează foarte bine atât în containere, cât și în paturi supraînălțate, oferind suport considerabil.

ScrOG utilizează palisarea orizontală. Deși scopul principal al acestei metode este de a modela plantele, oferă și suport structural. Pe lângă faptul că ajută la prevenirea rupturilor, palisarea permite un flux de aer adecvat, care ajută la combaterea agenților patogeni fungici.

Related story

Formarea cu stres ridicat (HST): Deteriorarea intenționată a tulpinilor

Metodele de formare cu stres ridicat (HST) presupun deteriorarea intenționată a tulpinilor de canabis. Deși acest concept s-ar putea să te îngrozească, aceste tehnici sunt eficiente pentru sporirea randamentelor. Citește mai multe mai jos:

Super-tunderea
Această tehnică presupune ciupirea tulpinilor, ruperea vaselor interne și schimbarea direcției de creștere. Pare brutal, dar această metodă le permite cultivatorilor să modeleze bolta așa cum își doresc.
Despicarea tulpinilor Pare o idee teribilă să atentezi la ramurile tale cu un cuțit, dar mulți cultivatori raportează rezultate mai bune după ce au tăiat vertical tulpina principală.
Tăierea vârfului
Implică tăierea (parțială sau totală) a vârfului principal de creștere pentru a produce bolți mai uniforme și mai multe locuri de creștere a mugurilor.
 • Care este diferența comparativ cu LST?

Formarea cu stres redus are o abordare mai blândă. În loc să tai, să ciupești și să rupi, LST presupune o ușoară deviere a creșterii ramurilor cu ajutorul unor legături moi și a unor cleme pentru plante. Rezultatul final? Mai multă creștere laterală, o structură îmbunătățită a coronamentului și o distribuție mai uniformă a luminii.

Tulpinile de canabis: Ignorate, dar vitale din punct de vedere anatomic

În timp ce admiri mugurii mari și frunzele luxuriante, nu acorzi prea multă atenție tulpinilor de canabis. Până când se rup! Aceste apendice verzi și rezistente asigură structura plantelor, dar adăpostesc și țesuturile vasculare complexe, care transportă nutrienții și apa de-a lungul culturilor tale. Folosind o multitudine de tehnici de formare, poți prelua controlul tulpinilor tale, le poți modela după bunul plac și te poți bucura de producții mai mari și mai generoase.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.

Subiecte Ghid de Cultivare

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37803 reviews