By Luke Sholl

În ultimii ani, vaporizarea (vaparea) a devenit foarte populară. Deși cercetările privind vaparea și efectele sale pe termen lung asupra sănătății sunt în curs de desfășurare, vaparea este considerată, în general, o alternativă mai sigură și mai sănătoasă la fumat. Pentru că multe persoane au trecut deja de la țigări la vaparea e-lichidelor, aceasta devine acum populară și în rândul consumatorilor de canabis. Ce este vaporizarea și prin ce se deosebește de fumat? Care sunt beneficiile și este chiar atât de sigură?

Ce este vaporizarea?

Marea diferență dintre vaporizare și fumat este că vaporizarea nu îți arde iarba, ci doar o încălzește la o anumită temperatură. Căldura activează în cele din urmă canabinoizii și terpenele din canabis, eliberându-le într-un vapor care poate fi apoi inhalat. Întrucât nu inhalezi fum, așa cum ai face cu un joint, vaporizarea susține unele avantaje practice asupra sănătății față de fumat.

Hai să studiem un pic beneficiile vapării.

Vaporizer Royal Queen Seeds

Beneficiile vaporizării

 • Este (cel mai probabil) mai sănătoasă

Deși nu se știe încă dacă vaparea este cu siguranță 100% sigură, se crede că este mult mai sănătoasă decât fumatul. Motivul este că aproape toate substanțele nocive pe care le inhalezi atunci când fumezi sunt produse prin procesul de ardere, indiferent dacă arzi iarbă sau tutun. Pentru că vaparea nu arde iarba, nu există fum și, prin urmare, inhalezi mai puține toxine și radicali liberi decât atunci când inhalezi din joint.

Fumul de tutun conține cu siguranță niveluri ridicate de agenți cancerigeni (substanțe chimice care cauzează cancer), motiv pentru care a fost din ce în ce mai blamat de-a lungul anilor. Dar, din păcate, este posibil și ca fumul din canabis să conțină acești compuși, deși probabil în cantități mai mici. Mai mult decât atât, se știe că fumul conține gudron și afectează plămânii, această metodă de consum a canabisului fiind astfel extrem de nepotrivită pentru cei cu afecțiuni ale plămânilor. Într-un studiu efectuat asupra fumatului de marijuana, American Lung Association a constatat că fumarea ierbii poate elibera și mai mult gudron[1] în organism în comparație cu fumatul tutunului. Acest lucru este cauzat, în primul rând, de faptul că fumătorii de canabis inspiră în mod normal mai adânc și mai mult decât fumătorii de țigări.

Trecând la vapare, plămânii tăi vor fi expuși unui nivel mai scăzut de reacții adverse. Un studiu din 2007 publicat în Harm Reduction Journal a constatat că vaporizarea canabisului poate reduce problemele respiratorii[2] care altfel pot fi cauzate de fumatul marijuanei.

Riscurile pentru sănătate asociate fumatului sunt suficiente în sine pentru a convinge multe persoane să treacă la vapare. Dar, în afară de rezultatele pe termen lung, mulți consideră că vaparea este o experiență mai elegantă, mai curată și mai plăcută pentru organism, pe termen scurt. Doar asigură-te că îți cureți în mod regulat vaporizatorul.

Este (cel mai probabil) mai sănătoasă
 • Vaparea este mai eficientă și maximizează potența și biodisponibilitatea

Compușii activi din canabis sunt foarte sensibili. Prin administrarea canabinoizilor, terpenelor etc. în organism prin fum, arzi mai mult de jumătate din acești compuși înainte de a trage un fum complet din joint. Pierzi încă 15-20% din ce este bun pe măsură ce mugurii ard între fumuri. Cu alte cuvinte, fumatul canabisului este extrem de ineficient.

Pentru că temperaturile implicate în vaporizare sunt mult mai scăzute și adesea mult mai specifice, compușii activi nu numai că sunt conservați, dar sunt și utilizați la întregul lor potențial. Ca urmare, vaporii tăi de canabis vor fi mai puri și mai potenți - și nu vei irosi la fel de mult din muguri. Astfel, în timp, vaparea te va ajuta și să economisești bani.

Vaparea este mai eficientă și maximizează potența și biodisponibilitatea

 • Te poți bucura de mai multe arome

În plus față de canabinoizii care asigură potență ierbii, canabisul conține și compuși aromatici numiți terpene, care îi oferă aroma. Acești compuși sunt, de asemenea, foarte volatili și sensibili la căldură, astfel că temperaturile excesive în timpul arderii îi pot distruge rapid. Dimpotrivă, vaparea poate ajuta la optimizarea savurării terpenelor individuale. Ce este interesant de știut este că unele terpene au puncte de fierbere diferite, astfel că sunt eliberate în vapori la temperaturi mai scăzute.

De exemplu, beta-cariofilenul, o terpenă cu aromă picantă și piperată, este eliberată la temperaturi scăzute de aproximativ 118 ° C - și nu-i plac temperaturile mai mari decât aceasta. Apoi, există și alte terpene, cum ar fi linaloolul, care pot rezista la temperaturi mai ridicate.

Când vapezi, poți regla, de obicei, temperatura dispozitivului într-o anumită măsură, ajustându-ți astfel experiența după bunul plac. În acest fel, te poți bucura de întreaga gamă de arome la care nu ai acces atunci când fumezi canabis.

Te poți bucura de mai multe arome

 • Îți poți personaliza high-ul

În același mod în care poți influența aroma ierbii tale cu diferite setări de temperatură, poți regla și intensitatea high-ului. Mai mulți canabinoizi din iarba ta sunt eliberați atunci când vapezi la temperaturi mai ridicate, creând astfel un efect mai puternic și mai rapid. Dacă vrei un high mai blând, setează vaporizatorul la o temperatură scăzută, de aproximativ 150°C. Pentru un efect ceva mai puternic, reglează temperatura la o valoare medie de 166–187°C. Dacă vrei să captezi potența maximă a ierbii tale, setează vaporizatorul tău la cea mai ridicată temperatură. Ai grijă însă să nu depășești 229°C, deoarece această temperatură se apropie de temperatura de ardere, care va determina reducerea potenței și aromei ierbii tale.

Îți poți personaliza high-ul
 • De ce temperaturile contează atunci când vaporizezi canabis

Un studiu științific din 2009 a analizat mai atent efectele vaporizării la diferite temperaturi. Pentru studiu[3], cercetătorii au vapat canabis la trei temperaturi diferite: 170°C, 200°C și 230°C, măsurând raportul canabinoid-subprodus (cu alte cuvinte, puritatea) vaporilor la aceste temperaturi.

S-a constatat că, chiar și la temperaturi mai ridicate, vaporii conțineau semnificativ mai puține toxine dăunătoare decât fumul. De asemenea, studiul a constatat că majoritatea canabinoizilor terapeutici, cum ar fi canabichromene (CBC), sunt eliberați în vapori chiar sub temperatura de ardere de 232°C.

Pe de altă parte, preferințele personale pot varia. Dacă vrei să savurezi aroma din plin sau dacă preferi un high mai blând, poți alege să vapezi la temperaturi mai scăzute. Astfel, dacă vrei să te apuci de vapat, asigură-te că alegi un vaporizator care permite reglarea temperaturii. În acest fel, poți profita din plin de toate beneficiile pe care ți le poate oferi vaporizarea.

High-ul din vapare vs. high-ul din fumat

Pe lângă faptul că oferă un fum mai curat și mai sănătos, un alt motiv pentru care vaporizatoarele au devenit atât de populare recent este datorită high-ului diferit pe care îl produc. Și, deși experiența fiecărei persoane cu canabisul este unică, majoritatea celor care au încercat vaparea sunt de acord că aceasta produce un „high mai clar” decât fumatul canabisului dintr-o pipă sau un joint.

Ținând cont de experiențele noastre personale, precum și de cele ale altor consumatori de canabis, iată câteva dintre cele mai mari diferențe între high-urile canabisului vaporizat și fumat:

High-ul din vapare

 • Afectează mai puțin funcțiile cognitive.
 • Mai funcțional: multe persoane declară că se concentrează mai ușor pe ce au de făcut sau rămân productive și după vaparea canabisului în comparație cu fumatul acestuia.
 • Mai înălțător: unele persoane consideră că high-urile vaporizatoarelor tind să fie mai înălțătoare și mai energizante.
High-ul din vapare

High-ul din fumat

 • Afectează mai mult funcțiile cognitive: unele persoane constată că fumatul canabisului creează mai multă „ceață a creierului” decât vaporizarea.
High-ul din fumat
 • O moleșeală mai relaxantă sau somnolentă: este posibil să descoperi că fumatul canabisului produce un high mai relaxat, care te țintuiește pe canapea.

Reține că cel mai mare impact asupra high-ului este profilul chimic al tulpinii pe care o consumi. Cu toate acestea, faptul că vaporizarea nu arde concentratele sau florile sugerează că ar putea produce un high mai curat și mai clar.

Vaporizarea vs. fumatul canabisului: care sunt diferențele?

Din fericire, consumul de canabis nu mai este un subiect tabu. Multe persoane consumă acum canabis în scopuri strict medicale și chiar și utilizarea recreativă este mai des tolerată, dacă nu chiar legală. Această relaxare lentă, dar sigură a legilor privind canabisul nu numai că aduce beneficii consumatorului final, ci deschide și oportunități de cercetare în domeniu, ca să nu mai menționăm și dezvoltarea unei industrii profitabile. Ținând cont de avantajele evidente ale vapării față de fumat, știința reflectă rezultatele specifice ale vaporizării canabisului ca metodă de consum pentru consumatorii de medicamente.

Într-un studiu din 2015[4], 2910 consumatori de canabis de diferite vârste (18-90) au fost întrebați despre consumul și vaporizarea canabisului. 61% dintre participanții la studiu au raportat că au folosit un vaporizator la un moment dat în viața lor, 37% au raportat că au vapat în ultimele 30 de zile, în timp ce 20% au raportat că au vapat mai mult de 100 de zile din viața lor. 12% au aprobat vaparea ca metodă preferată. Studiul a constatat că cei care au vapat au raportat că este „mai sănătos, mai plăcut la gust, produce efecte mai bune și este mai satisfăcător”. Pe de altă parte, doar un procent mic (14%) dintre cei care au vapat canabis s-au oprit din fumat complet.

Un studiu din 2016[5] a încercat să examineze preferințele de consum ale pacienților cu cancer care utilizează canabis pentru a atenua simptomele. Aceștia au descoperit că vaporizarea este a treia metodă preferată de consum, după comprimate și sprayuri bucale. Un alt studiu din 2015[6] a măsurat nivelurile din sânge și a confirmat studiile anterioare despre eficacitatea vaporizării ca o cale de livrare a THC-ului.

Vaporizatoarele și siguranța: sunt vaporizatoarele sigure?

În 2019, vaparea a devenit o problemă masivă de sănătate publică. Între lunile august și septembrie, SUA au înregistrat o creștere bruscă a spitalizărilor legate de utilizarea țigărilor electronice și a vaporizatoarelor. Până în februarie 2020[7], Centrele SUA pentru Controlul Bolilor au raportat aproximativ 2.800 de spitalizări și/sau decese legate afecțiuni ale plămânilor asociate cu țigara electronică sau vapare (E-cigarette or Vaping Associated Lung Injury - EVALI).

Potrivit doctorului Lynn D’Andrea, pneumolog pediatru la Spitalul de Copii din Wisconsin, unele dintre cele mai alarmante simptome ale leziunilor pulmonare legate de vaporizatoare[8] includ o respirație extrem de rapidă și dificilă, pierderea în greutate, dureri în piept și tuse. Tomografiile plămânilor pacienților au arătat adesea un model ciudat, difuz de „sticlă măcinată”.

Cel mai mare vinovat din spatele focarului EVALI din 2019 se crede că este acetatul de vitamina E, un agent de îngroșare folosit uneori în producția de cartușe de vapat THC și „suc de vapat”, în special cele obținute din „surse informale”, cum ar fi distribuitorii online. CDC a găsit[9] acetat de vitamina E prezent în peste 50% din eșantioane de țigări electronice/lichide de vapat testate în diferite stadii, precum și în probele de lichide pulmonare de la persoanele cu EVALI.

Vaporizatoarele și siguranța: sunt vaporizatoarele sigure?

Din fericire, conform datelor naționale, cazurile EVALI au arătat un declin constant de la jumătatea lunii septembrie 2019. CDC sugerează o serie de motive care au determinat acest lucru:

 • Conștientizarea sporită a potențialelor pericole asociate cu vaparea
 • Oamenii legii care vizează vânzarea de produse de vapat ilicite
 • Eliminarea acetatului de vitamina E din produsele de vapat

Desigur, focarul EVALI a ridicat o multitudine de steaguri roșii în ceea ce privește siguranța vapării și pe bună dreptate. De asemenea, a stârnit o mulțime de dezbateri cu privire la faptul dacă vaparea este într-adevăr atât de sigură ca o alternativă pentru fumat, precum era promovată a fi.

În general, credem cu tărie că vaporizarea canabisului poate fi o alternativă mai sănătoasă la fumat. Totuși, recunoaștem că vaparea este o prezență nouă; a durat decenii până când știința a identificat în mod clar efectele fumatului asupra sănătății, iar vaparea este încă la începuturile sale.

De asemenea, credem că ar putea fi mai sigur să vaporizăm floarea de canabis decât concentratele sau e-lichidele, deoarece aceste produse pot conține urme de solvenți chimici sau alte produse, care ar putea fi dăunătoare, atunci când sunt încălzite și inhalate. Cu toate acestea, nu vom ști cu siguranță nimic din toate acestea până nu se vor face cercetări mai cuprinzătoare despre vapare.

Alte potențiale riscuri ale vapării asupra sănătății

Pe lângă EVALI, există și alte potențiale probleme de sănătate legate de vapare. Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA), de exemplu, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la explozia țigărilor electronice din cauza problemelor legate de baterii. Aceste explozii au provocat răni grave[10] și chiar s-au dovedit fatale[11]. Cercetările din revista Tobacco Control[12] raportează peste 2.000 de vizite de urgență din cauza exploziei țigărilor electronice și a rănilor provocate de arsuri între 2015 și 2017.

Pe lângă aceste explozii, FDA a investigat și o posibilă legătură între vapare și convulsii[13], posibil din cauza otrăvirii cu nicotină (care, în trecut, s-a dovedit că provoacă convulsii). Cu toate acestea, nu există o mulțime de date despre acest subiect și va trece ceva timp până când vom putea susține cu certitudine dacă există sau nu o legătură între vapare/țigări electronice și convulsii.

Ce se poate spune despre vaparea CBD-ului?

Criza EVALI pare să fie cauzată de acetatul de vitamina E, despre care CDC sugerează că este mai prezent în produsele de vapat canabis care conțin THC. Cu toate acestea, acest lucru nu exclude posibilitatea de a găsi acetat de vitamina E în alte produse de vapat, inclusiv suc de nicotină de vapat sau cartușe CBD.

Ce se poate spune despre vaparea CBD-ului?

Vaparea florii CBD vs. vaparea concentratelor CBD

Dacă îți faci griji cu privire la riscurile pentru sănătate ale vapatului menționate în acest articol, îți recomandăm să alegi întotdeauna să vapezi floarea în locul concentratelor, mai ales dacă locuiești într-o zonă în care produsele de vapat nu sunt reglementate clar. Uleiurile de canabis și sucurile de vapat sunt fabricate folosind solvenți și alți compuși și, deși există o mulțime de mari producători care produc produse curate, produsele inferioare pot conține urme ale unor compuși care prezintă potențiale riscuri pentru sănătate.

Dacă vrei să vapezi concentratele CBD, asigură-te că utilizezi numai produse care vin cu garanția unei companii/producător de încredere.

Tipuri de ulei CBD de vapat: suc/ulei de vapat vs. dabs vs. cartușe

În prezent, există trei tipuri principale de ulei CBD de vapat pe piață:

 • Ulei de vapat (sau „suc” de vapat): Acest lichid este utilizat pentru a umple cartușe sau vaporizatoare reîncărcabile. Sucul de vapat este disponibil în diferite arome și conține cantități diferite de CBD.
 • Cartușe CBD: Acestea sunt dispozitive preumplute, de unică folosință, concepute pentru a fi utilizate cu stilouri de vapat. În funcție de unde locuiești, este posibil să ai acces la o mare varietate de cartușe CBD cu profiluri de terpene unice, diferite conținuturi de canabinoizi și multe altele.
 • Extractele CBD (dabs): shatter, ceară și crumble sunt doar câteva dintre denumirile date extractelor de CBD. Aceste produse sunt fabricate prin extragerea CBD-ului și a altor canabinoizi din diferite tipuri de plante de canabis. Sunt concepute pentru a fi folosite cu vaporizatoare sau platforme dab.

Ce se poate spune despre CBD-ul cu spectru complet, spectru larg și izolat?

Produsele CBD sunt de obicei clasificate ca spectru complet, spectru larg sau izolate. Iată ce înseamnă acești termeni:

 • Extractele de CBD cu spectru complet conțin toți compușii cruciali care apar în mod natural în planta de canabis. Acestea includ alți canabinoizi (inclusiv urme de THC), terpene și multe altele.
 • Produsele CBD cu spectru larg sunt asemănătoare celor cu spectru complet, cu excepția unei diferențe majore - extractele cu spectru larg sunt complet lipsite de THC.
 • Izolatele de CBD, după cum sugerează și numele, conțin doar CBD izolat, acestea fiind cel mai pur tip de extract.

În general, recomandăm întotdeauna produse cu spectru complet, pentru că acestea asigură toate beneficiile pe care le oferă planta de canabis. Cu toate acestea, dacă există posibilitatea să fii supus unor teste anti-drog aleatorii, îți recomandăm să cauți produse cu spectru larg sau izolate, pentru a evita o citire pozitivă. Din păcate, chiar și urmele de THC pot, în unele cazuri, să declanșeze un test anti-droguri.

Care este diferența dintre suc CBD de vapat și ulei/tincturi CBD?

Sucul CBD de vapat este conceput pentru a fi vaporizat și inhalat în plămâni. Aici, compușii activi intră în sânge prin alveole și își produc efectele în doar 5-10 minute. Cu toate acestea, efectele CBD-ului vaporizat tind și să dispară relativ repede.

Uleiurile/tincturile de CBD, pe de altă parte, sunt concepute pentru a fi administrate sublingual sau oral. În acest caz, compușii din ulei sunt absorbiți de membranele mucoase de sub limbă și în obraji sau de sistemul digestiv (dacă înghiți uleiul). Uleiurile CBD tind să își producă efectele în 20 de minute (chiar mai târziu, dacă sunt înghițite). CBD-ul înghițit are o eliberare mai lentă și mai constantă, care poate fi foarte benefică pentru cei care caută efecte de lungă durată.

Din păcate, studiile au arătat că biodisponibilitatea CBD-ului administrat oral[14] este relativ slabă, ceea ce înseamnă că este posibil să fii nevoit să îți administrezi o cantitate mai mare de tinctură orală pentru a obține efectul dorit decât dacă ai consuma suc de vapat. Acestea fiind spuse, biodisponibilitatea nu este singurul factor care influențează eficacitatea CBD-ului.

Este important să reții că, de cele mai multe ori, uleiul CBD destinat consumului sublingual sau oral nu este adecvat pentru vaporizare. Uleiurile purtătoare prezente în aceste formule nu sunt menite a fi încălzite și inhalate.

Vaporizarea vs. fumatul canabisului: concluzie

La Royal Queen Seeds, poți găsi o gamă de vaporizatoare pentru toate bugetele, de la stilouri de vapat ușor de utilizat, disponibile la prețuri accesibile, precum Storm Vaporizer Pen, până la vaporizatoare desktop avansate, de înaltă calitate, precum renumitul Volcano Hybrid.

Ia în considerare vaporizarea canabisului dacă vrei să te bucuri de cea mai sănătoasă, cea mai pură, cea mai aromată și cea mai intensă experiență oferită de canabis!

External Resources:
 1. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 2. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize | Harm Reduction Journal | Full Text https://harmreductionjournal.biomedcentral.com
 3. Cannabis smoke condensate III: the cannabinoid content of vaporised Cannabis sativa - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Online Survey Characterizing Vaporizer Use among Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Clinical trials of medicinal cannabis for appetite-related symptoms from advanced cancer: a survey of preferences, attitudes and beliefs among patients willing to consider participation - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 8. How Vaping Became a Public Health Crisis https://nymag.com
 9. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 10. Vape pen explodes, shattering teen's jaw amid rising concerns over batteries https://www.nbcnews.com
 11. Deadly vape explosion highlights safety gaps - The Verge https://www.theverge.com
 12. Electronic cigarette explosion and burn injuries, US Emergency Departments 2015–2017 https://tobaccocontrol.bmj.com
 13. Some E-cigarette Users Are Having Seizures, Most Reports Involving Youth and Young Adults | FDA https://www.fda.gov
 14. What is CBD Bioavailability (and Why Should You Care?) | CBD Awareness Project https://www.cbdoil.org
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.