By Luke Sumpter


De cele mai multe ori, fumatul de canabis are ca rezultat chicoteli, bună dispoziție, foame și euforie. Gândește-te la sesiunea de fumat de aseară (sau la ce îți amintești din ea). Șansele sunt că ai fumat, ai mâncat, ai vorbit despre lucruri profunde și apoi te-ai culcat. Ce îți poți dori mai mult?

Deși canabisul ne catapultează, de cele mai multe ori, în momente de bucurie și plăcere, uneori lucrurile stau puțin diferit. La un moment dat, toți fumătorii vor experimenta partea întunecată a plantei.

Dintr-un motiv sau altul, canabisul ne poate face să ne simțim anxioși, paranoici și inconfortabili. Aceste stări pot chiar să se transforme într-un adevărat atac de panică.

Dar de ce se întâmplă asta? Și de unde vin aceste stări? Continuă să citești pentru a explora ce cauzează o experiență neplăcută cu canabis, cum să oprești o experiență negativă și cum să o previi în viitor.

Ce Este O Experiență Neplăcută Cu Canabis?

Canabisul are tendința de a ne conduce în adâncuri de gândire profundă. Când suntem sobri, deseori trecem prin idei, gânduri și sugestii într-o fracțiune de secundă. Gândurile intră în mintea noastră și sunt înlocuite aproape imediat, pe măsură ce atenția ne este distrasă.

Acest mod normal de funcționare se schimbă atunci când suntem high. Canabisul ne ajută să intrăm în detaliile fiecărui gând. Deși această trăsătură ne ajută atunci când scriem o carte, pictăm sau purtăm discuții filosofice cu prietenii, aceasta pune multe probleme atunci când apar gânduri negative.

Atunci când ne aflăm într-o stare mentală mai puțin bună sau într-o situație riscantă, canabisul ne amplifică gândurile și sentimentele și poate declanșa o reacție rea la iarbă. Ne putem trezi blocați într-o spirală de gânduri negative, până când respirațiile noastre se scurtează, ochii se lărgesc și strânsoarea anxietății ne apasă.

În realitate, nu avem de ce să ne îngrijorăm. La fel cum canabisul face ca mâncarea simplă să aibă un gust orgasmic și muzica să pară sacră, exercită aceleași efecte și asupra gândurilor noastre, fie ele pozitive sau negative.

Ce Este O Experiență Neplăcută Cu Canabis?
 • Este Canabisul Un Psihedelic?

Mulți oameni presupun că marijuana acționează ca un psihedelic, lucru care naște următoarea întrebare: poți să experimentezi un „trip” de la canabis? Desigur, lucrurile pot deveni destul de intense câteodată, dar acționează într-un mod diferit față de un psihedelic clasic, cum ar fi DMT-ul, LSD-ul, psilocibina și mescalina.

Aceste substanțe puternice sunt definite prin capacitatea lor de a induce viziuni intense și de lungă durată, schimbări emoționale și percepții distorsionate. Acestea interferează temporar cu semnalizarea serotoninei din creier.

În schimb, canabisul induce starea de high prin intermediul sistemului endocanabinoid. THC-ul, molecula activă, se conectează la receptorii CB1 din creier, unde își exercită efectele psihoactive. De asemenea, multe terpene diferite (substanțele chimice care determină mirosul ierbii) adaugă efecte energizante sau relaxante amestecului.

Cu toate acestea, intensitatea și natura pseudo-psihedelică a canabisului se schimbă atunci când oamenii îl mănâncă. Aici, THC-ul se transformă într-o substanță chimică mai puternică și mai durabilă, cunoscută sub numele de 11-hidroxi-THC.

Deși mulți utilizatori descriu consumul de canabis comestibil ca pe o experiență psihedelică, halucinațiile sunt rare și nu acționează în același mod ca și în cazul majorității psihedelicelor „adevărate”.

Ce Poate Declanșa O Experiență Neplăcută De Canabis?

Mulți factori pot contribui la o experiență neplăcută sau la o reacție rea la iarbă, de la starea ta de spirit înainte de a fuma canabis, până la exagerarea completă a lucrurilor. Poate ataca atât începătorii prea dornici, cât și consumatorii experimentați. Mai jos vei regăsi principalele motive pentru care oamenii se confruntă cu o experiență neplăcută.

 • Tulpini Foarte Potente

Consumul unei cantități prea mari de THC reprezintă principalul motiv pentru care oamenii se confruntă cu o experiență neplăcută. Fumatul sau consumul excesiv de substanțe chimice psihoactive devine din ce în ce mai frecvent, pur și simplu din cauză că tulpinile de canabis devin din ce în ce mai puternice de la an la an.

În anii 60 și 70, iubitorii de canabis au trebuit să aibă de-a face cu iarbă prost crescută, cu concentrații mici de THC. Dacă erau norocoși, găseau un hash importat de înaltă calitate. În epoca modernă, ne bucurăm de dispensare, cluburi de canabis și cafenele care servesc canabis de înaltă calitate.

Concentrațiile medii de THC din tulpinile de canabis au crescut extrem de mult, concentrațiile de 30% fiind unele obișnuite. Fumătorii începători pot fi prinși cu ușurință în capcana acestor soiuri puternice, rezultând într-o experiență neplăcută.

 • Produse Comestibile

Produsele comestibile catapultează mintea într-un alt tărâm. Chiar dacă ai fumat canabis timp de câțiva ani, experiența cu produsele comestibile te poate copleși cu ușurință. Potența, durata și aspectul oarecum psihedelic al experienței nu seamănă aproape deloc cu efectele canabisului fumat.

Dacă nu ești precaut/ă și mănânci prea mult, probabil că vei avea parte de o experiență neplăcută.

Ce Poate Declanșa O Experiență Neplăcută De Canabis?
 • Dabbing

Dabbing-ul lovește corpul și mintea cu niveluri uriașe de THC. Concentratele puternice îți vor aduce sistemul endocanabinoid la noi înălțimi, dacă nu le-ai mai încercat până acum. Chiar și fumătorii cu experiență vor avea bătăi de cap în timpul primei lor sesiuni de dabbing.

Privește lucrurile din perspectiva aceasta; o foiță de concentrat va furniza aceeași cantitate de THC pe care o conține și un joint mare - diferența constă în faptul că vei inhala toți acei canabinoizi dintr-o dată.

 • Starea De Spirit

Modul în care consumi canabis are o influență foarte mare, dar și starea ta de spirit. Canabisul funcționează ca o lupă pentru problemele tale. Dacă ai pe cap o sarcină stresantă pe care o tot amâni, griji financiare care se adună sau emoții pe care le suprimi, iarba le va aduce, cel mai probabil, în prim-planul minții tale.

Psihologul american și susținătorul substanțelor psihedelice, Timothy Leary, a vorbit despre importanța „pregătirii și a mediului” pentru drogurile psihedelice. „Pregătirea” se referă la intrarea în experiență cu o gândire limpede și curată, în timp ce „mediul” se referă la un mediu extern optim și liniștitor.

Aceeași logică se aplică foarte mult și canabisului. Încearcă să îți rezolvi problemele, sau măcar să îți faci un plan, înainte de a fuma, pentru a evita această experiență neplăcută. Cu toate acestea, câteodată avem nevoie de o lovitură, care să ne ghideze în direcția potrivită.

Simptomele Unei Experiențe Neplăcute Cu Canabis

O experiență neplăcută se poate manifesta în diferite moduri, de la imagini nedorite, la gânduri paranoice, care îți învăluie mintea. Mai jos poți explora cele mai frecvente simptome ale unei experiențe neplăcute cu iarbă.

 • Halucinații

Halucinațiile sunt rare atunci când fumezi sau mănânci iarbă, dar pot apărea. Oricine a înfulecat mai multe prăjituri spațiale îți va împărtăși anecdote despre extratereștri și peisaje geometrice.

În mod realist, este puțin probabil să halucinezi după ce ai fumat prea multă iarbă. Dar treaba stă diferit atunci când vine vorba de comestibile. Chiar și o doză orală de 10 mg îi poate face pe majoritatea fumătorilor cu experiență să se simtă anxioși, iar dozele mai mari pot induce halucinații, delir și bătăi accelerate ale inimii.

Toți acești factori converg într-un high negativ, dacă persoana în cauză are puțină experiență în a-și controla starea de spirit.

Simptomele Unei Experiențe Neplăcute Cu Canabis
 • Paranoia/Anxietate intensă

Îți amintești acea tendință despre care am vorbit? Cea în care iarba te face să gândești prea mult? Ei bine, acea trăsătură poate uneori să îi facă pe consumatori să se simtă extrem de incomod atunci când au o reacție negativă la iarbă. Tipul ăla se uită fix la tine? Ți-ai pierdut portofelul? Poate că ar trebui să verifici din nou doar pentru a te asigura? Știe persoana aia că sunt high?

Acestea sunt câteva întrebări frecvente pe care oamenii încep să și le pună atunci când sunt prea fumați. Canabisul ar trebui să fie o experiență amuzantă și plăcută, nu una negativă. Aceste sentimente sunt un semn că ți-ai depășit doza personală și că ar trebui să o iei mai ușor data viitoare.

 • Frică

Mâncatul comestibilelor sau inhalarea de concentrate poate induce un sentiment profund de frică în rândul celor nepregătiți. De la îngrijorarea cu privire la responsabilitățile vieții, până la teama existențială a motivului pentru care există ceva, această teamă poate lovi din plin și din senin.

 • Senzații fizice

O experiență neplăcută se poate manifesta și sub forma unor simptome fizice. Acestea includ:

 • Transpirație
 • Ritm cardiac crescut
 • Disconfort la nivelul stomacului
 • Amorțeală
 • Tremurături

Cum Să Previi o Experiență Neplăcută Cu Canabis

În cele din urmă, experiența neplăcută își are originea fie în starea ta de spirit, fie în cantitatea mea mare de iarbă consumată. Mai jos, vei afla cum să previi o experiență neplăcută cu canabis:

Eliberează-ți mintea

Dacă ceva te deranjează, nu fuma. Mergi la o plimbare, analizează-ți emoțiile, meditează și respiră. Fumează numai după ce ai atins acea stare de pace interioară.

Controlează-ți mediul înconjurător

Este mai probabil să ai parte de o experiență neplăcută în oraș, sau în orice loc în care nu ar trebui să fii high. Fumează acasă, în dormitorul tău confortabil, în natură sau la plajă pentru a avea parte de acele vibrații bune.

Începe cu puțin și ia-o încet

Temperează-te. Ia doar câteva fumuri, așteaptă să vezi cum reacționează corpul tău și apoi continuă. Dacă iei comestibile și concentrate, nu încerca să ții pasul cu restul. Consumă o doză mică. Poți oricând să consumi mai mult, dacă este necesar.

Cum Să Oprești O Experiență Neplăcută Cu Canabis

În timpul unei experiențe neplăcute cu canabis, s-ar putea să te simți copleșit/ă și neajutorat/ă. Dar nu îți face griji. Ține minte faptul că se va încheia în curând. Până atunci, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te relaxa și pentru a reduce intensitatea experienței:

Respiră

Atunci când intrăm în modul de luptă sau fugă, respirația noastră devine superficială. Respiră adânc pentru a-ți informa sistemul nervos că ești în siguranță și că ești pregătit/ă să te relaxezi.

Mergi la o plimbare

Mișcă-ți corpul și pune-ți sângele în mișcare. Aerul proaspăt îți va limpezi mintea, iar mișcarea va accelera metabolizarea THC-ului.

Ia niște CBD

Acest canabinoid non-psihoactiv te va relaxa și te va calma.

Bea ceai de plante

Rozmarinul și roinița conțin terpene relaxante și canabinoizi dietetici beta-cariofilene, și îți vor liniști mintea. Asigură-te că ai aceste ierburi acasă, în caz că vei avea nevoie de ele.

Stai de vorbă cu tine însuți

Amintește-ți că îți vei reveni în curând. Consideră că această experiență este o lecție. Lucruri întunecate au ieșit la suprafață. Canabisul tocmai ți-a arătat ce trebuie să îmbunătățești la viața ta pentru a deveni cea mai bună versiune a ta posibilă.

Cât Durează O Experiență Neplăcută Cu Canabis?

O experiență neplăcută, cauzată de fumatul ierbii, va dura aproximativ 1-2 ore. Cu toate acestea, răspunsul corpului tău va reduce probabil acest interval de timp. Dacă vei începe să te agiți și să îți fie frică, nivelurile ridicate de adrenalină și alți hormoni te vor trezi mai repede.

Experiențele neplăcute cauzate de comestibile durează mult mai mult, între 6-8 ore, în funcție de doză.

Este Posibil Supradozajul Cu Canabis?

Nu, cel puțin nu letal. Fumatul sau consumul excesiv de canabis pot duce la efecte adverse, dar nu la o supradoză în sensul clasic. Drogurile, precum opioidele, reprezintă un pericol real de supradozaj, deoarece acționează asupra receptorilor din zonele creierului care guvernează respirația. Receptorii de canabis nu există în această regiune.

Care Este Diferența Dintre O Experiență Neplăcută Cu Canabis Și Consumul În Exces?

O experiență neplăcută cauzează efecte secundare, cum ar fi anxietatea, stresul și panica. Deși persoanele care experimentează așa ceva ar putea simți și un disconfort fizic, o experiență neplăcută și consumul în exces sunt două lucruri diferite.

Consumul în exces implică administrarea unei cantități mari de canabis și resimțirea efectelor secundare ulterioare, cum ar fi greața și dorința irezistibilă de a dormi. Cu toate acestea, oamenii pot consuma iarbă în exces, fără a avea parte de o experiență neplăcută.

Atunci când experimentezi oricare dintre aceste senzații, trebuie doar să știi că sfârșitul este aproape. Bea puțină apă, bea un ceai cald, respiră și ține minte că totul va fi bine.

Odată ce ai avut parte de o experiență neplăcută cu canabis, vei știi cât de rele sunt. Dacă vezi că un prieten se află într-o situație similară, încearcă să-l ajuți. Folosește sfaturile din acest articol pentru a-l ajuta să treacă mai ușor prin această experiență.

Promovarea consumului responsabil de canabisRQS pune accent pe importanța unui consum responsabil de canabis.

Deși multe persoane consumă canabis în mod frecvent fără complicații, unele pot fi susceptibile la dezvoltarea de comportamente adverse. Credem că iarba ar trebui să îmbunătățească viața cuiva, nu să o îngreuneze.

Consumul responsabil implică limitarea acestuia doar la adulți, refuzul de a conduce mașini sau utilaje în timp ce se află sub influența canabisului și efortul de a rezista abuzului.

Stay Cultivated.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.