By Luke Sumpter


Piața globală de canabis este într-o continuă dezvoltare, astfel că pacienții cu diverse afecțiuni au acces tot mai ușor la canabis. Chiar și țările care au interzis această plantă au început să permită uzul în scop medicinal pentru pacienții ce suferă de scleroză multiplă. Luând în considerare aceste aspecte, care este dinamica dintre marijuana și scleroza multiplă? Dar cea dintre CBD si scleroza multiplă? În continuare, o să aflăm dacă planta de canabis ajută la ameliorarea simptomelor acestei boli autoimune.

Ce este Scleroza Multiplă?

Scleroza multiplă (SM) este o boală care deteriorează sistemul nervos central. Fiind o boală autoimună, aceasta își are sursa într-un sistem imunitar defectuos. Corpul uman se bazează pe buna funcționare a sistemului imunitar, rolul acestuia fiind de a proteja organismul de viruși și bacterii. Cu toate acestea, există cazuri în care sistemul imunitar confundă celule proprii cu invadatori străini și reacționează cu scopul de a-l proteja.

În cazul sclerozei multiple, celulele sistemului imunitar atacă o componentă denumită teaca de mielină. Fiind compusă din grăsimi și proteine, această substanță izolatoare se formează în jurul fibrelor nervoase și ajută la transmiterea impulsurilor electrice. Aceste semnale sunt utilizate pentru a efectua o serie de procese fiziologice, printre care se numără contracțiile musculare si eliberarea de neurotransmițători.

Deoarece sistemul imunitar atacă teaca de mielină, sistemul nervos nu poate transmite impulsurile în mod corespunzător. Astfel apar problemele de comunicare, care împiedică creierul să transmită în mod optim mesaje către restul corpului. Acest atac poate provoca leziuni permanente ale fibrelor nervoase. În cele din urmă, țesutul cicatricial începe să se formeze acolo unde mielina încearcă să se regenereze.

RELATED STORY

Tipuri de scleroză multiplă

Există două tipuri principale de scleroza multiplă. Aproximativ 8 din 10 pacienți cu SM sunt diagnosticați cu SM recurent-remisivă. Această formă a bolii se caracterizează prin perioade în care simptomele se înrăutățesc sau recidivează. Aceste episoade pot dura între câteva zile și câteva luni.

Cu toate acestea, simptomele se ameliorează întotdeauna odată ce episodul se încheie - o perioadă cunoscută sub numele de remisiune. Aceste intervale de timp între atacuri pot dura și o perioadă lungă de timp, chiar și până la câțiva ani. Aproximativ 50% dintre pacienții cu SM recurent-remisivă ajung să aibă SM secundar progresivă în decurs de 15 - 20 de ani de la diagnosticul inițial. Această formă a afecțiunii se agravează treptat în timp, fără a mai exista modelul de recidivă și remisiune.

Puțin peste 1 din 10 pacienți cu SM suferă de SM primar progresivă. Această formă de SM se caracterizează prin simptome care se agravează pe parcursul mai multor ani, într-un mod liniar, fără suișurile și coborâșurile recidivei și remisiunii.

Types of Multiple Sclerosis

Cauzele sclerozei multiple

Cauza exactă a SM este necunoscută. Deși este considerată o boală autoimună, oamenii de știință nu și-au dat încă seama ce anume determină sistemul imunitar să atace tecile de mielină. Cu toate acestea, se consideră că anumiți factori de risc contribuie la o probabilitate crescută de a dezvolta această afecțiune. Printre acești factori se numără:

 • Vârsta: SM poate debuta la aproape orice vârstă, dar aceasta afectează în special persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
 • Sexul: Femeile au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare de a se confrunta cu SM recurent-remisivă.
 • Antecedente familiale: Există o șansă mult mai mare de a dezvolta SM dacă există un părinte, un frate sau o soră care suferă de această afecțiune.
 • Rasa: Nord-europenii prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta SM, în timp ce în cazul asiaticilor, africanilor și nativ americanilor probabilitatea este mult mai mică.
 • Nivelurile de vitamina D: Nivelurile reduse de vitamina D, cauzate de expunerea scăzută la lumina soarelui pot crește riscul de a dezvolta SM.
 • Infecții: Unii agenți patogeni virali, inclusiv virusul Epstein-Barr, sunt asociați cu dezvoltarea de SM.

Simptomele sclerozei multiple

Degradarea mielinei poate provoca apariția unor simptome. Cele mai frecvente simptome ale SM includ:

Amorțeală Slăbiciune
Senzații de șocuri electrice Spasme
Tremurături Mers nesigur
Pierderea parțială sau completă a vederii Vorbire neclară
Oboseală Amețeli
Disfuncții ale vezicii urinare și ale intestinelor

Tratamente existente pentru scleroza multiplă

Nu există în prezent un tratament pentru SM, dar există o gamă largă de tratamente disponibile pentru aproape fiecare simptom al bolii. Printre principalele tratamente pentru simptomele majore se numără:

 • Durerea musculară: Această problemă este tratată, în principal, cu analgezice și fizioterapie.
 • Probleme emoționale: Unii pacienți răspund bine la terapia cognitiv-comportamentală; alții au nevoie de antidepresive.
 • Nevralgii: Medicamentele precum gabapentina ajută la menținerea sub control a nevralgiilor.
 • Probleme de mobilitate: Exercițiile fizice, fizioterapia, scaunul cu rotile și scările rulante ajută la gestionarea problemelor de mobilitate.
 • Spasme: Anumite exerciții de fizioterapie, cum ar fi întinderea, pot ameliora spasmele; de asemenea, adesea sunt prescrise medicamente precum clonazepam și gabapentin.

Canabisul medicinal și simptomele sclerozei multiple

SM are o listă lungă de simptome. Așadar, unde anume se încadrează marijuana medicinală în această situație? Înainte de a explora studiile care se concentrează pe canabis și simptomele SM, ar trebui să examinăm mai întâi modul exact în care canabisul ne influențează organismul.

Un cuvânt despre sistemul endocanabinoid

La fel cum avem un sistem nervos și un sistem cardiovascular, avem și un sistem endocanabinoid (SEC). La fel ca și celelalte sisteme fiziologice, SEC joacă un rol fundamental în funcționarea corpului nostru. În timp ce sistemul pulmonar ne ajută să respirăm și sistemul nervos ne menține în viață, SEC ajută la menținerea unei stări numite homeostazie (echilibru biologic). Mai simplu spus, acesta ajută celelalte sisteme din organism să funcționeze la un nivel optim.

Cercetătorii au descoperit componente SEC în tot corpul, de la sistemul nervos, la piele și oase. Acestea contribuie la îndeplinirea unei liste lungi de funcții, de la reglarea declanșării neurotransmițătorilor, până la construirea țesutului osos. Componentele cheie ale acestui sistem vital includ o serie de receptori canabinoizi, molecule de semnalizare (endocanabinoizi) și enzime care produc și descompun aceste molecule de semnalizare.

Ce este interesant la canabis? Conține o familie de substanțe chimice numite canabinoizi. Aceste molecule interacționează cu SEC și îl modulează în diferite feluri, influențând astfel unul dintre cele mai importante sisteme din organism.

A Word on the Endocannabinoid System

Se pare că SEC joacă adesea un rol în afecțiunile de care suferim. Atunci când acest sistem este perturbat, provoacă o îndepărtare de la homeostazie, care se poate manifesta uneori sub forma unei boli. De exemplu, cercetătorii au descoperit că unele persoane diagnosticate cu SM prezintă un SEC dereglat.

Studiile efectuate la Università Tor Vergata din Italia au măsurat nivelurile de endocanabinoizi[1] în cazul a 26 de pacienți cu SM, 25 de pacienți sănătoși și șoareci, care au avut rolul de model preclinic de SM. Rezultatele indică faptul că pacienții cu SM recurentă aveau niveluri mai ridicate de anandamidă (unul dintre principalii endocanabinoizi) în probele de lichid cefalorahidian și limfocite periferice (celule imunitare). Cercetătorii au constatat, de asemenea, niveluri ridicate de anandamidă prezente la șoareci, ceea ce i-a determinat să concluzioneze că SM este asociată cu modificări semnificative ale SEC.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a afla cum anume exploatarea SEC ar putea ajuta la combaterea SM. În prezent, majoritatea studiilor s-au concentrat pe ameliorarea unor simptome cu ajutorul canabisului.

RELATED STORY

 • Canabisul și spasticitatea

Spasticitatea produce senzații de rigiditate în cazul pacienților cu SM și provocând probleme de mobilitate. Acest simptom își pune amprenta asupra calității vieții și este adesea însoțit de durere și slăbiciune. Studiile în curs de desfășurare explorează potențialul canabisului de a reduce spasticitatea și, prin urmare, de a crește calitatea vieții la pacienții cu SM.

Un studiu aleatoriu, controlat cu placebo, efectuat în 2012, a testat ce efecte produce fumarea de canabis în comparație cu placebo[2], la pacienții cu spasticitate rezistentă la tratament. Studiile viitoare speră să repete aceste constatări pozitive și să se apropie mai mult de o înțelegere a modului în care canabisul ar putea ajuta la gestionarea acestui simptom.

Potențialul marijuanei pentru spasmele musculare și spasticitate a determinat numeroase guverne din întreaga lume să legalizeze medicamentele pe bază de canabis în acest scop. De exemplu, guvernul din Regatul Unit a pus la dispoziția pacienților cu spasticitate moderată până la severă spray-ul oral Sativex (nabiximol). Preparatul conține cantități egale de THC și CBD. Deși nu funcționează în cazul tuturor pacienților, Societatea de SM raportează că Sativex are un efect pozitiv în cazul majorității pacienților[3].

 • Canabisul și durerea

Oamenii au folosit canabis de mii de ani pentru a face față durerii. Probabil că nu te va surprinde să afli că SEC joacă un rol-cheie în circuitele de semnalizare a durerii. Zeci de mărturii de la persoanele care suferă de dureri cronice relatează cum THC-ul poate ameliora disconfortul și poate ajuta la creșterea calității vieții. Dar ce spun studiile?

O lucrare de analiză publicată în revista „Frontiers in Pharmacology” examinează studiile anterioare care au cercetat efectele analgezice ale acestei plante[4] Autorii afirmă că mecanismul de acțiune constă în canabinoizii care interacționează cu eliberarea de neurotransmițători din terminațiile nervoase și că meta-analizele studiilor clinice arată dovezi moderate pentru canabis în cazurile de durere cronică. Sunt necesare mai multe studii clinice de înaltă calitate pentru a determina efectele analgezice ale canabinoizilor în cazul pacienților cu SM.

Cannabis and Pain
 • Canabisul și controlul vezicii urinare

Pe măsură ce SM avansează, sistemul imunitar poate afecta părți ale creierului și ale măduvei spinării, responsabile de controlul vezicii urinare. Cunoscută sub numele de incontinență urinară, această lipsă de control îi poate determina pe pacienți să aibă o nevoie urgentă și frecventă de a merge la toaletă. Interesant este faptul că cercetătorii explorează rolul canabisului în controlul vezicii urinare[5] la pacienții cu SM. Mai mulți canabinoizi par a fi promițători în acest domeniu, inclusiv CBG-ul[6] (canabigerol).

 • CBD-ul și mobilitatea

Cine nu a auzit de CBD (canabidiol) până acum? Acest canabinoid non-psihotropic a ajuns faimos datorită efectelor sale relaxante, care îți oferă o minte limpede. Această moleculă are un mecanism de acțiune foarte diferit de cel al THC-ului. Dar, după cum sugerează prezența sa în Sativex, uleiul CBD și scleroza multiplă ar putea fi compatibili.

O lucrare de analiză publicată în revista „Frontiers in Neurology” analizează dovezile disponibile și acțiunea CBD-ului asupra mobilității[7], oboselii, inflamației, depresiei și spasticității. Autorii analizează și modul în care canabisul i-ar putea ajuta pe unii pacienți să reducă consumul de medicamente farmaceutice. Desigur, aceste studii în curs de desfășurare oferă perspective interesante, dar nu concluzii definitive cu privire la eficacitatea CBD-ului.

Diferența dintre canabisul medicinal și Sativex

Deși unele țări permit accesul pacienților cu SM la Sativex, aceștia nu au acces la flori, extracte și alte preparate din canabis. Dar este acest lucru cu adevărat important? Da, este.

Sativex oferă un raport exact de 1:1 THC și CBD. Acest amestec pare să funcționeze în cazul unor pacienți, dar canabisul conține mult mai mulți canabinoizi. De asemenea, produce peste 100 de canabinoizi și 200 de terpene. Pe lângă faptul că au efecte unice, acești compuși pot crea sinergii cu THC-ul și CBD-ul, pentru a obține rezultate mai bune. Studiile sunt încă la început, dar probabil că, la un moment dat, vom vedea extracte personalizate și chiar tulpini crescute selectiv pentru pacienții cu SM.

RELATED STORY

THC vs CBD pentru scleroza multiplă

Ambii compuși par a fi promițători în studiile care se află în curs de desfășurare. THC-ul produce un efect psihotropic pe care unii pacienți îl consideră neplăcut. Cu toate acestea, alții apreciază această calitate și consideră că este benefică pentru starea lor mentală.

În general, THC-ul și CBD-ul produc efecte foarte diferite asupra SEC. În timp ce THC-ul se conectează în mod direct la receptorii principali, CBD-ul influențează nivelurilor noastre de endocanabinoizi și se conectează la alți receptori, pe care cercetătorii îi clasifică drept parte a „sistemului endocanabinoidic extins”. Canabisul și componentele sale afectează diferite persoane în moduri diferite. Deși mulți pacienți cu SM sunt limitați la medicamentele prescrise pe bază de canabis, unii ar putea descoperi că preferă alți canbinoizi dacă ar avea șansa să experimenteze.

Cum să utilizezi canabisul medicinal pentru scleroza multiplă

Există multe moduri diferite de a utiliza canabisul; în mare parte se rezumă la preferințele personale și, din nou, la disponibilitatea acestei plante. Mai jos vei regăsi câteva dintre cele mai comune moduri:

Fumatul

Fumatul de canabis introduce canabinoizii și terpenele aproape direct în sânge, efectele debutând foarte rapid. Cu toate acestea, îi expune pe utilizatori la substanțe cancerigene periculoase.

Vaparea

Vaparea se laudă cu efecte rapide, la fel ca în cazul fumatului. Iar aceste dispozitive folosesc temperaturi mai scăzute și expun utilizatorii la mai puține toxine.

Canabisul oral

Ingerarea de canabis trimite canabinoizii prin tractul gastrointestinal. Acest lucru determină efectele să își facă apariția mai târziu. De asemenea, THC-ul se transformă în 11-hidroxi-THC în ficat, producând un efect psihotropic mai puternic. Și CBD-ul poate fi administrat pe cale orală; mulți oameni folosesc uleiul de CBD pentru spasticitatea musculară și alte simptome ale SM.

Sublingual

Această metodă presupune plasarea uleiurilor și extractelor direct sub limbă. De aici, canabinoizii ajung în mod rapid în fluxul sanguin, iar efecte își fac simțită prezența rapid.

Care sunt riscurile utilizării de canabis medicinal pentru scleroza multiplă?

Deși canabisul are un profil de siguranță relativ bun, acesta are propriul set de efecte secundare. Mai jos vei vedea efectele secundare ale celor mai comuni canabinoizi.

THC
Creșterea ritmului cardiac Gură uscată
Anxietate Tulburări de memorie
Timp de reacție redus Panică
Exacerbarea problemelor de sănătate mintală
CBD
Modificări ale apetitului Diaree
Pierdere în greutate Oboseală
Interacțiune cu medicamentele

Pe măsură ce studiile continuă să descopere rolul canabisului și al compușilor săi în tratamentul SM, pacienții vor avea probabil mai mult acces la produse adaptate și la ghiduri de dozare, astfel încât utilizarea de canabis medicinal să fie cât mai sigură posibil.

Desigur, dacă ai întrebări sau îndoieli cu privire la utilizarea de canabis medicinal pentru SM, ar trebui să le discuți în primul rând cu un medic.

External Resources:
 1. The endocannabinoid system is dysregulated in multiple sclerosis and in experimental autoimmune encephalomyelitis - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Smoked cannabis for spasticity in multiple sclerosis: a randomized, placebo-controlled trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Sativex (nabiximols) | Multiple Sclerosis Society UK https://www.mssociety.org.uk
 4. Frontiers | Cannabinoids and Pain: New Insights From Old Molecules | Pharmacology https://www.frontiersin.org
 5. The effect of cannabis on urge incontinence in patients with multiple sclerosis: a multicentre, randomised placebo-controlled trial (CAMS-LUTS) - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Effect of Non-psychotropic Plant-derived Cannabinoids on Bladder Contractility: Focus on Cannabigerol - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cannabidiol to Improve Mobility in People with Multiple Sclerosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.