By Miguel Ordoñez

Am petrecut mult timp pe acest blog discutând despre beneficiile consumului de canabis.

Îți poate oferi o senzație semnificativă de ușurare și relaxare, iar mulți consumatori ocazionali nici nu se confruntă cu vreun efect advers. Cu toate acestea, dacă fumezi des, vei observa că în zilele în care nu fumezi, te vei simți inconfortabil. Vorbim, desigur, despre sevrajul de canabis.


Probabil ești obișnuit/ă să auzi de sevrajul cauzat de opioide, alcool, dar sunt notabile și stările fizice și psihologice negative cauzate de iarbă. Poate că nu e la fel de inconfortabil ca și în cazul substanțelor menționate mai sus, dar este bine de știut prin ce ai putea trece și cum te poți elibera de aceste stări.

Ce Este Sindromul Sevrajului Cauzat De Canabis?

Nu contează dacă e vorba despre a face exerciții fizice, a mânca dulciuri, sau de a bea șase cești de cafea foarte tare pe zi, corpul tău se va obișnui cu orice faci sau consumi în mod regulat. Dacă lipsești corpul în mod brusc de aceste substanțe, se va afla într-o stare de șoc și se va manifesta ca atare.

Consumatorii cronici de canabis, deși probabil vei fi dezamăgit/ă să afli, nu sunt scutiți de simptomele de sevraj cauzate de canabis. Dacă te oprești brusc după o perioadă lungă de consum, pot exista repercusiuni care afectează starea de bine fizică, emoțională și comportamentală a unei persoane.

Din cauză că o persoană poate fi afectată destul de tare, sevrajul cauzat de canabis este clasificat ca fiind o tulburare mentală.

Dar este la fel de dăunător ca și sevrajul cauzat de alte substanțe, cum ar fi cocaina, alcoolul sau opioidele?

Nu chiar. Desigur, simptomele te pot slăbi și se pot juca cu mintea ta, dar niciunul dintre ele nu îți vor pune viața în pericol.

Ce Cauzează Sevrajul De Canabis?

Dar ce cauzează, mai exact, aceste simptome de sevraj în primul rând?

Ei bine, chiar dacă nu ești foarte familiarizat/ă cu planta, există posibilitatea să fii familiarizat/ă cu THC-ul. Este, desigur, principala componentă psihoactivă din marijuana. Cu cât consumi mai des, să zicem că de la o dată pe lună ajungi să consumi în fiecare seară, creierul tău dezvoltă o toleranță mai puternică la THC.

În acel moment, într-o anumită măsură, corpul tău devine dependent de THC pentru a funcționa. Dacă e să vorbim în termeni științifici, acest proces poate fi descris astfel: receptorii CB1 din sistemul nervos central (în special sistemul endocanabinoid) sunt desensibilizați după interacțiuni repetate cu aceeași substanță. În plus, din moment ce acești receptori au mai multe responsabilități în afară de procesarea canabisului, unele funcții ale creierului vor fi afectate în timp.

Totuși, același lucru nu se aplică și în cazul canabidiolului (adică CBD). Spre deosebire de THC, nu are niciun efect psihotrop și nu interacționează în mod direct cu receptorii endocanabinoizi. Acestea fiind spuse, e de la sine înțeles că, chiar și consumul zilnic, nu îți va crea astfel de probleme.

What Causes Cannabis Withdrawal?

Simptomele Sevrajului De Canabis

Acestea sunt câteva din simptomele pe care oamenii le experimentează atunci când trec printr-un sevraj de canabis.

Acestea sunt deseori episoade moderate de tulburări fizice și emoționale, dar poate fi necesar ajutorul de specialitate dacă acestea persistă și se agravează.

 • Iritabilitatea: începe ca o ușoară supărare, dar poate ajunge la agresiune irațională. Acesta e unul din primele simptome pe care oamenii îl experimentează atunci când încep să treacă prin sevraj.
 • Tulburări ale somnului: consumatorii cronici de marijuana care se opresc brusc din a consuma, se confruntă cu tulburări ale somnului, precum insomnii, coșmaruri sau transpirații în timpul somnului.
 • Dureri de cap: durerile intense de cap fac parte din lista de simptome ale sevrajului. Acestea încep cam la trei zile după stoparea consumului și pot dura de până la o săptămână sau chiar două săptămâni.
 • Simptome asemănătoare gripei: transpirație abundentă, însoțită de febră și frisoane.
 • Anxietate și depresie: Sentimentul de paranoia, însoțit de tristețe continuă și pierderea subită a interesului pentru activitățile zilnice, fac parte din lista simptomelor de sevraj.

Cât Timp Durează Simptomele Sevrajului?

Intervalul de timp în care o persoană trece prin diferite stadii ale sevrajului diferă de la om la om. Dar cele mai puternice simptome sunt simțite în primele două săptămâni din momentul în care consumul de canabis a fost scos din rutina zilnică.

Acum, ca să-ți faci o idee, cam așa arată perioada din timpul și după cele două săptămâni.

Săptămâna 1

Oboseala fizică și mentală încep să-și facă simțită prezența. Episoadele de iritabilitate apar de obicei primele, urmate de anxietate și de tulburări ale somnului.

Săptămâna 2

Simptomele sevrajului sunt cele mai puternice în acest moment, în special după perioada de 10 zile. În special în cazul consumatorilor cronici, durerile de cap și simptomele asemănătoare gripei încep să își facă simțită prezența.

Săptămâna 3

În această perioadă, simptomele vor începe să se diminueze. Disconfortul începe să dispară și te poți întoarce încet, încet la rutina ta normală.

Săptămâna 4

La fel cum plămânii se însănătoșesc după o perioadă îndelungată fără fumat, receptorii canabinoizi ai creierului vor începe să funcționeze normal odată cu trecerea timpului. Până în a patra săptămână, simptomele sevrajului ar trebui să se disipeze.

Poate Sevrajul De Canabis Cauza Psihoze?

Una din propagandele din trecut împotriva canabisului a fost despre așa-zisul său efect asupra sănătății mentale a unei persoane.

De fapt, acest studiu din 2007[[1]arată că investigațiile anterioare susțineau că 1 din 4 persoane consumatoare de canabis prezintă un risc ridicat de dezvolta schizofrenie sau o “tulburare psihotică conexă”. Pentru cei care vor să interacționeze cu iarba pentru prima oară, acestea nu sunt niște informații tocmai încurajatoare.

Deci, este chiar așa de alarmant pe cât sună? Cel mai recent studiu făcut pe acest subiect, realizat în 2017[2], susține contrariul. Mai exact, acesta susține că un consum prelungit de canabis poate provoca simptome de sevraj “ușoare, până la moderate”, care pot afecta starea de spirit și comportamentul unui persoane. În cel mai rău caz, este posibil să ai nevoie de îngrijiri medicale de specialitate pentru a face față disconfortului, dar nimic mai grav de atât. Pe lângă asta, nu au existat dovezi care să dovedească legătura dintre consumul de canabis și acel gen de tulburare mentală.

Realistic vorbind, singura dată când o persoană ar necesita îngrijiri de specialitate din cauza consumului cronic de canabis sau al sevrajului, ar fi atunci când suferă de o afecțiune mentală preexistentă. Dar chiar și atunci, îngrijirile extinse în ambulatoriu ar fi suficiente.

Acum, pentru ca simptomele sevrajului să dispară complet, trebuie să te abții complet de la canabis și de la orice substanță stimulantă. De exemplu, dacă înlocuiești consumul de canabis cu tutun și alcool, există o șansă destul de mare ca starea ta să se înrăutățească și probabil vei ajunge să consumi iar canabis ca și înainte.

Cum Să Previi și Să Gestionezi Sevrajul de Canabis

Se spune că prevenția este cea mai bună cură, dar e bine de știut și care sunt măsurile care pot ameliora orice simptom neplăcut al unei anumite afecțiuni.

Ei bine, dragă cititorule/cititoare, se pare că e ziua ta norocoasă! Îți vom oferi soluții pentru prevenirea sevrajului de canabis și îți vom oferi câteva idei despre ce poți face dacă deja experimentezi simptomele unui sevraj.

Iată câteva modalități prin care poți preveni temutul sevraj. Dacă vei urma aceste sfaturi, primele 72 de ore după un consum cronic ar trebui să fie mai ușoare.

 • Hidratează-te

Așa cum se zice, apa este viață; corpurile noastre sunt compuse din 60-63% apă (un bărbat adult tânăr), iar acest lucru ne arată cât de necesară este pentru supraviețuirea și pentru starea noastră de bine.

Ar trebui să bei în jur de 12 pahare de apă pe zi, odată ce ai îndepărtat canabisul din viața ta. Băuturile cu cofeină sau cele dulci nu sunt recomandate în această perioadă, pentru că te pot deshidrata, deci sucurile acidulate și latte-urile trebuie lăsate deoparte.

Cannabis Withdrawal
 • Transpiră

Există mai mult decât suficiente studii în mediul online pentru a te informa despre beneficiile exercițiilor fizice. Desigur, dorința unui corp perfect pregătit pentru plajă face parte din ele; cu toate acestea, în acest caz, ar trebui să ajute la eliberarea toxinelor acumulate din consumul pe termen lung de canabis.

Dedică cel puțin 30 de minute pe zi pentru exerciții. Poate fi orice tip de antrenament, dar asigură-te că te distrezi și te simți bine pe parcursul acestuia.

Cannabis Withdrawal
 • Mănâncă Mai Sănătos

Desigur, o masă cu burgeri, cartofi prăjiți, pizza și înghețată poate fi perfectă pentru papilele tale gustative, dar te poate face să te simți greoi și ușor iritabil. Dacă treci deja printr-un sevraj de canabis, acest aspect îți va înrăutăți starea.

Așadar, măcar în această perioadă, ai putea înlocui vechile obiceiuri, cu fructe și legume proaspete, servite cu o carne ușoară. Totodată, dacă vei găsi rețeta perfectă, vei vedea că mâncatul sănătos nu trebuie să fie plictisitor sau o experiență mizerabilă.

Cannabis Withdrawal
 • Practică Tehnici De Relaxare

Așa cum am menționat anterior, anxietatea reprezintă unul dintre simptomele principale ale sevrajului. Da, există multe posibilități pentru a o combate, dar practicarea tehnicilor de relaxare este una dintre cele mai populare, adevărate și simple metode.

Pot fi foarte eficiente dacă sunt practicate sub formă de meditație mindfulness. Pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu acest tip de meditație, ea se focusează pe prezent, mai degrabă decât pe incidentele din trecut sau pe posibilitățile din viitor. Tot ce ai nevoie sunt 10 minute pe zi, în care să stai liniștit/ă și să îți calmezi mintea. Pe lângă faptul că te ajută să te concentrezi pe momentul prezent în general, meditația te va ajuta să conștientizezi când apare anxietatea, pentru ca mai apoi să te poți elibera de ea, într-un ritm blând, dar rapid.

Cannabis Withdrawal
 • Îmbunătățește-ți Ritualul de Somn

Un somn sănătos, suficient și calitativ este încă un mod de a face față perioadei de sevraj. Precum meditația mindfulness, îmbunătățirea ritualului de somn se face în timp și este necesară multă practică.

Un pas eficient pentru a începe acest proces este acela de a te culca la aproximativ aceeași oră în fiecare seară. Te va ajuta să îți normalizezi ritmul circadian al corpului, astfel corpul va învăța când e timpul să se trezească sau când este momentul să se pregătească pentru somn. La rândul său, această schimbare îți va îmbunătăți treptat obiceiurile legate de somn.

Cannabis Withdrawal
 • Cere Ajutor De La Oamenii Din Jurul Tău

Prietenii tăi, oamenii dragi și rudele vor fi mereu acolo să-ți ofere suport fizic sau emoțional, așa că dacă vei avea nevoie vreodată de ajutor, nu ezita să întrebi.

Ajută mult să ai oameni pozitivi în jurul tău, care să te ajute să treci prin această perioadă.

Combaterea Sevrajului De Canabis

În funcție de severitatea situației tale, simptomele sevrajului vor varia. Va fi comparabil fie cu o plimbare în parc, cu o urcare pe un deal sau cu o drumeție provocatoare.

Indiferent de experiență, vei avea nevoie de multă voință pentru a te recupera. Doar ține minte aceste sfaturi și, încet, dar sigur, vei trece peste.

External Resources:
 1. Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.