By Miguel Ordoñez


Canabisul și anxietatea au o relație unică și interesantă. Mai multe studii[1] au examinat canabisul sau componentele acestuia, ca un potențial tratament pentru anxietate, unii experți căutând să dezvolte noi agenți anxiolitici[2] pe bază de canabinoizi.

Dar, în același timp, canabisul – mai exact, THC-ul – are și reputația de a declanșa paranoia. În mod similar, unele studii[3] au asociat magica iarbă cu dezvoltarea unor tulburări de anxietate.

Este esențial să subliniem că utilizatorii în scopuri medicale sau recreaționale pot deveni victime ale presupusei anxietăți cauzate de canabis. De aceea, este foarte important să știi cum să gestionezi situația. Acum, hai să aprofundăm discuția despre anxietatea cauzată de canabis și să vedem de ce apare. Vom prezenta apoi câteva modalități prin care o putem opri și care ne ajută să o prevenim în viitor.

Related story

Ce Este THC-ul?

Ce este anxietatea indusă de canabis?

Anumite situații de viață provoacă anxietate. Acele momente dinainte să urci pe scenă, pentru a susține un discurs, când îți simți palmele transpirând și inima bătându-ți mai repede. Când nu te mai poți concentra pe momentul prezent și, în schimb, îți faci griji neîncetat în legătură cu ce va urma să se întâmple.

Toate acestea sunt reacții normale. Odată ce te aduni și începi să respiri cum trebuie, reușești să scapi de îndoielile sâcâitoare și incertitudini.

Când vine vorba de anxietatea cauzată de canabis, lucrurile stau un pic diferit. La fel ca în cazul consumului excesiv de canabis, simptomele sunt incomode - transpirație, tremurături, oboseală - cu excepția faptului că anxietatea cauzată de canabis determină, în principal, apariția unui disconfort psihic și nu fizic. Acestea fiind spuse, se știe că anxietatea provoacă disconfort la nivelul stomacului, greață și chiar vărsături.

Pe lângă ce se știe în general, cercetătorii au stabilit o asociere între consumul de canabis și anxietate. De exemplu, într-un sondaj comunitar[4] efectuat în Australia, 22% dintre respondenți au raportat atacuri de panică după consumul de canabis.

Ce este anxietatea indusă de canabis?

Cum identifici anxietatea indusă de canabis?

Simptomele anxietății induse de canabis pot fi dificil de identificat pentru unii, dar există câteva semne care indică prezența acesteia.

De obicei, totul începe cu o invazie de gânduri negative. Acestea sunt gânduri obsesive tulburătoare, supărătoare, greu de îndepărtat. Apoi, anxietatea se manifestă prin simptome fizice, inclusiv dificultăți de respirație (care în sine declanșează anxietate) și incapacitatea de a se deplasa confortabil.

Persoanele care trec prin episoade de anxietate cauzată de consumul de canabis simt că sunt prizonieri în propria minte. Gândurile le sunt asurzitoare, ceea ce îi împiedică să se concentreze sau să urmărească ce se întâmplă în prezent.

Un semn clasic de paranoia în rândul fumătorilor recreativi de canabis este uitatul frecvent pe fereastră pentru a verifica dacă apare poliția. Îngrijorarea că fac ceva ilegal poate fi suficient de copleșitoare pentru a provoca panică.

Cum combați anxietatea indusă de canabis

Primul lucru pe care trebuie să îl ții minte este că, dacă simți un val de anxietatea după ce ai fumat canabis, trebuie să accepți situația.

Acest lucru poate părea dificil, dar este un aspect cheie al reducerii anxietății, chiar și în cazul în care apariția acesteia nu este asociată cu un consum de canabis. Vei vedea că îți va fi mai ușor să respiri și să revii la normal. Dacă această strategie nu te ajută, iată câteva alte sfaturi pe care poți să le pui în practică:

Fă un duș rece
Sau, cel puțin, toarnă-ți niște apă rece pe ceafă. Senzația aceea bruscă de frig te poate scoate din starea ta de confuzie și amețeală.
Bea sau mănâncă ceva
Acest lucru te va ajuta să nu te mai concentrezi doar pe faptul că te afli într-o stare de panică.
Distrage-ți atenția
Plimbă-te prin cartier. Ascultă muzică relaxantă. Ideea este să reduci gândurile care îți alimentează anxietatea.
„Forțează-ți” o mentalitate pozitivă
Amintește-ți că totul este în capul tău și că vei fi bine. Uneori, dacă te îndemni cu blândețe să adopți o mentalitate pozitivă, poți să te relaxezi un pic și să te simți mai bine.
 • Anxietatea indusă de canabis va dispărea?

Da! Ca în cazul oricărei alte substanțe recreaționale, vei simți că efectele sale dispar în timp.

În cazul anxietății induse de canabis, durata simptomelor depinde în mare măsură de metoda de administrare - efectele cauzate de comestibile, inclusiv efectele negative, durează mai multe ore decât în cazul canabisului inhalat sau administrat sublingual. Ținând cont de toate acestea, este posibil să îți ia între 10 minute și câteva ore până când te vei simți tu însuți din nou. Este posibil să ai impresia că efectele durează o eternitate, dar, dacă urmezi pașii menționați în secțiunea anterioară, îți vei reveni.

În cele din urmă, vei fi ca nou. Dar este adevărat că disconfortul poate fi supărător, mai ales pentru utilizatorii de canabis începători.

Cum previi anxietatea indusă de canabis

Este mereu mai bine să previi decât să tratezi. Iată câteva moduri prin care poți ține la distanță episoadele traumatizante cauzate de anxietatea indusă de canabis.

Mai mult CBD, mai puțin THC
Alege o tulpină cu un raport THC:CBD în care CBD-ul este preponderent. Un raport de 1:1, cunoscut și sub denumirea de „raportul de aur”, va crea senzația de euforie, dar forța psihotropă va fi mai blândă datorită prezenței CBD-ului.
Microdoză
Acest sfat se adresează în mod special utilizatorilor începători, care sunt cei mai sensibili la anxietatea indusă de canabis. Este în regulă să iei doze mai mici atunci când încerci canabisul pentru prima dată. În acest fel, te vei familiariza mult mai bine cu efectele plantei. Sfatul este deosebit de relevant mai ales atunci când vorbim despre primele dăți când savurezi comestibile.
Pregătește un mediu confortabil
In mod ideal, ar trebui să fii într-un spațiu controlat, alături de oameni în care ai încredere. Aranjează luminile într-un mod care creează o atmosferă relaxantă. De asemenea, asigură-te că ai mâncare la îndemână, pentru momentul în care te apucă foamea asociată cu consumul de canabis, și apă, pentru când ți se usucă gura.

De ce simt anxietate când fumez canabis?

Pentru a-ți răspunde la întrebare, vom intra un pic în detalii științifice. Când pătrunde în corp, THC-ul se leagă de cele două tipuri principale de receptori ai sistemului endocanabinoid - CB1 și CB2.

Pentru necunoscători, sistemul endocanabinoid (ECS) este un sistem de reglare, care se extinde pe întregul corp. Pe baza studiilor[5], acesta pare să joace un rol cheie în modularea funcției creierului, a sistemului endocrin și a țesuturilor imune. De asemenea, cercetările arată și o legătură între ECS și secreția hormonilor de reproducere și de stres.

După stimularea ECS-ului, THC-ul începe să inducă efecte vizibile. Iată ce se crede că se întâmplă după ce fumezi, vapezi sau consumi THC în alt mod.

 • Amigdala cerebrală

Amigdala cerebrală este regiunea din creier care joacă un rol atât în generarea fricii condiționate, cât și a fricii necondiționate. De asemenea, este responsabilă pentru dispariția fricii și pentru inhibarea condiționată.

Cercetări recente[6] au descoperit prezența unei multitudini de receptori CB1 în interiorul amigdalei cerebrale. Acest lucru i-a ajutat pe experți să găsească o legătură între o posibilă provocare a unei reacții emoționale în momentul administrării THC-ului. Astfel, se poate explica anxietatea asociată cu fumatul canabisului care conține mult THC.

 • Sistemul nervos central

La fel ca amigdala cerebrală, sistemul nervos central găzduiește receptorii canabinoizi, în special CB1 - cu care se leagă THC-ul pentru a provoca efecte psihotrope.

Care este legătura cu anxietatea? Un studiu din 2014[7] a investigat relația dintre THC, spasmele musculare și problemele vezicii urinare. În ciuda unor descoperiri promițătoare, unul dintre efectele adverse înregistrate în rândul respondenților a fost anxietatea. Alături de psihoză și disforie, aceste efecte au fost asociate cu concentrații mai mari de THC.

 • Sistemul cardiovascular

Cercetări[8] din 1994 susțin că tulburările de panică și anxietatea cronică au crescut morbiditatea bolilor cardiovasculare. Studiul evidențiază legătura dintre consumul cronic de canabis și anxietatea cronică, menționând modul în care ambele ar putea fi un „contribuitor indirect” la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare.

De ce simt anxietate când fumez canabis?

De ce anxietatea indusă de canabis afectează doar unele persoane?

Aceasta este o întrebare foarte des întâlnită și justificată. Cu toate acestea, nu există un răspuns simplu, pentru că există mai mulți factori de care trebuie să ținem cont.

 • Genetică

Canabisul este îndrăgit pentru că produce unele efecte și senzații pozitive. Atunci când este administrată o anumită doză, THC-ul pare să inducă relaxarea și oferă o stimulare mentală. Anumite tulpini sunt cunoscute pentru creativitatea și liniștea inspirate utilizatorilor.

Dar, după cum sugerează un studiu din 2019[9], efectele pozitive par a fi predominante în rândul celor care sunt sensibili la THC în partea frontală a creierului. Cei care sunt sensibili la THC în partea posterioară a creierului par să fie mai expuși la anxietate. Alte efecte nefavorabile percepute de aceste persoane includ paranoia și emoțiile negative.

 • Vârsta

Creierul îmbătrânește pe măsură ce îmbătrânește corpul. În urma acestui lucru, ne este afectat și sistemul endocanabinoid.

De exemplu, densitatea receptorilor tinde să scadă[10] pe măsură ce îmbătrânim. Și, potrivit academicianului Dr. Gregory Gerdeman, PhD[11], canabisul ar putea afecta oamenii diferit, în funcție de vârsta lor.

Potrivit spuselor lui Gerdeman, o persoană în vârstă de 30 de ani s-ar putea simți mai paranoică după ce a fumat canabis decât s-ar fi simțit la 20 de ani. După cum observă acesta, sistemul endocanabinoid din creier „s-ar putea să nu se afle în același punct”.

 • Sexul

Se pare că și sexul poate juca un rol în anxietatea indusă de canabis. După cum sugerează un studiu din 2014[12], estrogenul poate crește sensibilitatea la canabis.

Studiul a fost realizat pe șobolani femele și a găsit o legătură între estrogen și sensibilitatea crescută la THC. Mai exact, estrogenul pare să aibă o interacțiune cu calitățile fizice liniștitoare ale THC-ului.

O astfel de sensibilitate ar putea crește vulnerabilitatea unor femei la anxietatea și paranoia indusă de THC. Cu toate acestea, studiul sugerează și că femeile dezvoltă o toleranță la THC mult mai rapid decât bărbații.

 • Toleranță

La fel ca în cazul alcoolului, oamenii au tendința de a dezvolta o toleranță la canabis, după o perioadă de timp în care au consumat această plantă. În timp ce genetica și configurația neuronală a creierului au și ele un cuvânt de spus, consumul regulat este în continuare cel mai important factor.

Studiile sugerează că, pe măsură ce creierul este expus frecvent la THC, receptorii CB1 devin desensibilizați[13]. Ce se întâmplă în continuare este un proces numit internalizare[14], în care receptorii se retrag. Drept urmare, efectele THC-ului își pierd din intensitate.

Dezvoltarea unei toleranțe ar putea fi atât un lucru bun, cât și un lucru rău. Dacă ești genul căruia îi place starea de euforie, o experiență cu o intensitate redusă ar putea fi enervantă. În acest caz, îți recomandăm să faci o pauză pentru o perioadă scurtă de timp și să permiți sistemului să se reseteze și să elimine tot THC-ul.

Unii experți cred că patru săptămâni[15] este un interval de timp suficient pentru repopularea receptorilor canabisului în creier și pentru ca aceștia să ajungă la niveluri normale. Așa că nu va trebui să te abții atât de mult!

Dispoziție
 • Dispoziție

Nu avem nevoie de studii științifice aprofundate pentru a înțelege că, dacă ești anxios înainte de a fuma canabis, îți crești șansele de a fi anxios și după ce fumezi. Deși este posibil ca unele persoane să se calmeze după câteva fumuri intense, altele pot simți că gândurile lor negative ating noi cote în urma consumului de canabis.

La fel ca în cazul oricărei alte substanțe, este recomandat să o consumi când te afli într-o dispoziție bună.

Ce cantitate de THC poate declanșa efecte negative?

Știința are un răspuns la această întrebare, cel puțin conform unui studiu din 2017[16]. Un grup de 42 de participanți a fost împărțit în două grupuri mai mici. Grupul cu „doză mică” a primit o capsulă de THC de 7,5 miligrame, în timp ce grupul cu „doză moderată” a primit o capsulă de 12,5 miligrame.

Participanților li s-au acordat apoi 10 minute pentru a se pregăti pentru un fals interviu de angajare, după care li s-a cerut să participe la un interviu de cinci minute, în care nu au primit niciun feedback.

Testul final a fost ca participanții să numere descrescător pornind de la un număr din cinci cifre și scăzând 13. Au făcut acest lucru timp de cinci minute.

Participanții care au primit doza mai mică au raportat că se simțeau mai puțin stresați. În schimb, cei care au luat doza moderată au prezentat o „dispoziție negativă mai pronunțată” înainte și în timpul sarcinilor menționate anterior.

Astfel, dacă ești începător, îți recomandăm să începi cu o doză situată la capătul inferior al spectrului (aproximativ 5-7,5 mg de THC). Acest lucru se poate traduce în doar câteva pufuri trase dintr-un joint!

Nu lăsa anxietatea indusă de canabis să îți strice părerea despre plantă

Canabisul are o mare probabilitate de a provoca anxietate și paranoia. Și, deși s-ar putea să simți că ești pe cale să încerci ceva care îți pune viața în pericol, nu-ți face griji. Totul este un produs secundar al mai multor factori menționați mai sus.

Dacă îți dorești o experiență fără anxietate și netraumatizantă când consumi canabis, cea mai bună decizie ar fi să începi cu doze mici și rare. De îndată ce realizezi că dezvolți o anumită toleranță, poți crește aportul corespunzător.

De asemenea, ia în considerare încorporarea unei cantități mai mari de CBD și unei cantități mai mici de THC în sesiunile tale de fumat. Și, cel mai important, relaxează-te și bucură-te de experiență. Nu este un concurs pentru a vedea cine poate fuma cel mai mult!

Nu uita de sfaturile noastre în timp ce pornești în călătoria ta în lumea canabisului, deoarece, indiferent de experiența pe care o ai în domeniu, cunoașterea este putere.

External Resources:
 1. The role of cannabis in treating anxiety: an update : Current Opinion in Psychiatry https://journals.lww.com
 2. Cannabinoid-related agents in the treatment of anxiety disorders: current knowledge and future perspectives https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. A positive association between anxiety disorders and cannabis use or cannabis use disorders in the general population- a meta-analysis of 31 studies | BMC Psychiatry | Full Text https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com
 4. A community survey of adverse effects of cannabis use - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. [The role of the endocannabinoid system in the regulation of endocrine function and in the control of energy balance in humans] - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Multiple Mechanistically Distinct Modes of Endocannabinoid Mobilization at Central Amygdala Glutamatergic Synapses https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Systematic review: Efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 8. Symptoms of anxiety and risk of coronary heart disease. The Normative Aging Study - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. The Bivalent Rewarding and Aversive properties of Δ9-tetrahydrocannabinol are Mediated Through Dissociable Opioid Receptor Substrates and Neuronal Modulation Mechanisms in Distinct Striatal Sub-Regions | Scientific Reports https://www.nature.com
 10. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research https://journals.sagepub.com
 11. ​Why Pot Makes You Paranoid—but Mellows Out Your Buddies https://www.menshealth.com
 12. Estrogen increases cannabis sensitivity, study shows https://www.sciencedaily.com
 13. Rapid CB1 cannabinoid receptor desensitization defines the time course of ERK1/2 MAP kinase signaling https://www.sciencedirect.com
 14. Regulation of CB1 cannabinoid receptor internalization by a promiscuous phosphorylation-dependent mechanism https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 15. Reversible and regionally selective downregulation of brain cannabinoid CB1 receptors in chronic daily cannabis smokers https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 16. Low-dose THC can relieve stress; more does just the opposite https://www.sciencedaily.com
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.