By Ryan Najjar

Oamenii s-au bucurat de marijuana din cele mai vechi timpuri, așa că „gura uscată” nu este tocmai ceva nou. Dar numai recent, în anul 2006[1], acest efect aparte al ierbii a devenit subiectul unor studii științifice, care acum ne ajută să îl înțelegem mai bine.

Datorită similitudinii dintre anandamidă și THC, este considerat că atunci când THC-ul se leagă de receptorii din glandele submandibulare[2], le împiedică să primească mesaje de la sistemul nervos. Cu alte cuvinte: THC-ul din canabis reprezintă, cel mai probabil, motivul scăderii producției de salivă din gură.

Related story

Ce Este THC-ul?

Ce cauzează senzația de gură uscată în afară de canabis?

Deși adesea asociem senzația de gură uscată doar cu canabisul, există diverse motive pentru care cineva poate avea gura uscată. Pentru început, este probabil să ai gura uscată dacă nu bei în mod regulat lichide, în special apă. Consumul de cantități excesive de alimente uscate, cum ar fi biscuiții și carnea de vită, poate provoca aceste simptome, precum și timpul îndelungat într-o atmosferă caldă și uscată. Cei care dorm cu gura deschisă vor for fi familiarizați cu această senzație; producem în mod constant salivă, dar gura noastră se poate usca rapid dacă nu este închisă.

Este gura uscată dăunătoare pentru sănătatea ta?

Deci, este senzația de gură uscată rea pentru sănătatea ta? Ei bine, nu vei ajunge la spital din această cauză, dar poate cauza totuși anumite probleme notabile. Pentru început, gura uscată poate fi destul de incomodă pe o perioadă îndelungată, lucru care îți poate afecta starea de spirit și atenția.

De asemenea, poate avea ca rezultat un gât uscat, îngreunând procesul de înghițire fără ajutorul apei. Pe lângă asta, dacă nu abordezi această afecțiune, dinții tăi vor începe să fie tot mai slabi, pe măsură ce se usucă, devenind mai sensibili.

Știința din spatele gurii uscate cauzată de fumatul de iarbă

Oamenii s-au bucurat de marijuana din cele mai vechi timpuri, așa că „gura uscată” nu reprezintă un lucru nou. Dar numai recent, în anul 2006, acest efect aparte al ierbii a devenit subiectul unor studii științifice, care acum ne ajută să îl înțelegem mai bine.

Știința din spatele gurii uscate cauzată de fumatul de iarbă
  • Sistemul endocanabinoid, saliva și canabinoizii

Gura uscată poate părea că este cauzată de fum (și unii chiar cred că este), dar aceasta nu este întreaga poveste; există mai mulți factori. Adevărata cauză a gurii uscate are legătură cu modul în care canabinoizii, compușii activi din canabis, interacționează cu sistemul endocanabinoid uman.

Sistemul endocanabinoid este format din receptori canabinoizi, care sunt localizați în întregul corp uman, inclusiv în creier. Canabinoizii din marijuana pot activa acești receptori, care provoacă tot felul de reacții și procese. Acesta este modul în care apare high-ul de la marijuana, dar interacțiunea cu acești receptori canabinoizi poate afecta mult mai multe procese corporale, producția de salivă fiind unul dintre ele.

Producția de salivă din gura noastră este controlată de o parte a sistemului nostru nervos autonom, cunoscut sub numele de sistemul de repaus și digestie. Creierul trimite impulsuri nervoase către glandele salivare pentru a stimula producția de salivă, iar acest lucru se întâmplă de la sine. Chiar și creierul nostru subconștient poate influența acest proces. De exemplu, atunci când simplul gând la anumite alimente gustoase determină creierul să trimită mai multe impulsuri către glandele salivare, lăsându-ne gura apă.

Deoarece receptorii canabinoizi sunt prezenți în tot corpul, nu a fost prea surprinzător când cercetătorii i-au găsit și în glandele submandibulare, glandele salivare de sub gură, care sunt responsabile de producerea celei mai mari cantități de salivă. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că anandamida, care are o structură similară THC-ului, determină scăderea secreției de salivă.

Datorită similitudinii dintre anandamidă și THC, este considerat că, atunci când THC-ul se leagă de receptorii din glandele submandibulare, le împiedică să primească mesaje de la sistemul nervos. Cu alte cuvinte: THC-ul din canabis reprezintă, cel mai probabil, motivul scăderii producției de salivă din gură.

Această nouă înțelegere a modului în care fumatul de canabis are ca rezultat o gură uscată deschide noi modalități de a trata problemele asociate cu producția de salivă. Nu numai că iubitorii de iarbă vor putea găsi într-o bună zi o modalitate de a scăpa de enervanta senzație de gură uscată, dar acest studiu poate fi util și pentru tratarea unei game largi de afecțiuni, în care pacienții suferă de gură uscată din alte motive.

Ce poți face atunci când ai gura uscată?

Majoritatea oamenilor se confruntă cu gura uscată într-o oarecare măsură atunci când fumează canabis, dar de obicei nu este mare lucru dacă iei doar câteva fumuri. Totuși, poate deveni neplăcută în timpul sesiunilor mai grele, iar apa nu ameliorează foarte tare această senzație. Cu siguranță ar trebui să bei apă, dar există și alte trucuri pe care le poți încerca.

  • Mestecarea

Mestecarea stimulează producția de salivă, lucru care poate ajuta în cazul unei senzații de gură uscată. O gumă de mestecat poate fi tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți stimula glandele din nou.

Dacă nu-ți place guma de mestecat, poți încerca fructe uscate sau carnea de vită uscată. Practic, orice aliment care necesită o mestecare mai îndelungată poate reprezenta o alternativă.

Mestecarea
  • Bomboane/Acadele

În același mod în care mestecatul poate fi o modalitate bună de a stimula producția de salivă, poți linge o acadea, suge o bomboană de tuse sau câteva bomboane tari. Suptul de bomboane sau acadele are același efect ca și mestecatul; va crește producția de salivă pentru a te ajuta să scapi de gura uscată.

Sfat: Aromele acre îți vor lăsa gura apă la propriu, astfel că unele bomboane cu gust acru pot fi mai bune decât cele dulci. Dacă ești suficient de curajos/curajoasă, poți chiar să încerci să mănânci o felie de lămâie!

Bomboane/Acadele
  • Medicamente pentru tuse (Demulcenți)

În cazurile în care crezi că mestecarea sau lingerea unei acadele nu te va scăpa de o gură cu adevărat uscată, poți încerca bomboanele calmante de tuse. Acești demulcenți orali sunt disponibili la orice farmacie, fără rețetă. Ceea ce fac este să învelească membranele mucoase cu un film umed, care poate preveni sau ajuta la scăderea senzației de gură uscată.

Medicamente pentru tuse (Demulcenți)
  • Ceaiuri de plante

Împreună cu neplăcuta senzație de gură uscată vine adesea și senzația de durere și gât iritat din cauza fumatului. Dacă vei căuta în orice magazin alimentar, ar trebui să găsești ceaiuri de plante. Acestea sunt excelente pentru a oferi o ameliorare. Sfat: Stoarce puțin suc de lămâie în ceaiul de plante pentru un efect și mai bun, care te va ajuta să scapi de gura uscată și de durerea de gât.

Ceaiuri de plante
  • Limitează aportul de zahăr și sare

Dacă vrei să te asiguri că nu vei experimenta senzația de gură uscată, ar trebui să limitezi consumul regulat de zahăr și sare, chiar și atunci când nu fumezi.

Alimentele zaharoase și sărate au un gust excelent, da, dar ne deshidratează într-un ritm rapid. Astfel, consumul lor în mod regulat te va determina să dezvolți o gură uscată mai repede atunci când fumezi. Consumul acestor alimente în timpul sau după ședință va cauza, de asemenea, un disconfort semnificativ.

Limitează aportul de zahăr și sare
  • Umidificator

Dacă știi că ții gura deschisă noaptea, un umidificator pe care să-l pornești în timp ce dormi te poate salva de disconfort pe termen lung.

În mod normal, atunci când adormi, produci salivă care este protejată de gura închisă, evitând uscăciunea în acest proces. Totuși, dacă ții gura deschisă, toată acea salivă se usucă și vei ajunge să ai în mod constant o gură uscată, care este agravată prin fumat. Pornirea unui umidificator pe parcursul orelor de somn te va ajuta să eviți acea situație, datorită umidității din aer.

Umidificator
  • Spală-te pe dinți și folosește apă de gură

Prevenirea este excelentă, dar uneori ai nevoie de o soluție pe moment. Din fericire, poți să te duci în baie și să te speli pe dinți! Menta din pasta de dinți îți va stimula glandele salivare și, după aceea, folosește apa de gură și bomboane mentolate pentru a te asigura că ții gura uscată la distanță. Ar trebui să ai o igienă orală bună oricum, dar acum știi că te poate salva de disconfort într-o clipită!

Spală-te pe dinți și folosește apă de gură

Lucruri pe care ar trebui să le eviți atunci când ai gura uscată

Nu toate băuturile sunt potrivite dacă vrei să scapi de gura uscată. Ceaiurile negre și ceaiurile verzi îți pot usca gura chiar și mai tare (practic orice cu cofeină), așa că ar trebui să le eviți. Bea doar ceaiuri de plante sau apă. Dacă ai poftă de mâncare după ce fumezi, ar trebui să eviți și mâncărurile și gustările sărate, deoarece acestea le vor înrăutăți. Deci, ține-ți mâinile departe de covrigei! Același lucru este valabil și pentru alcool și tutun.

External Resources:
  1. Inhibition of salivary secretion by activation of cannabinoid receptors - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabinoid receptors in submandibular acinar cells: Functional coupling between saliva fluid and electrolytes secretion and Ca2+ signalling | Journal of Cell Science https://jcs.biologists.org
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.