Istoria Cânepei: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Cânepă

Istoria Cânepei: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Cânepă

Cânepa s-a ridicat în centrul atenției în ultimii ani, în principal datorită creșterii popularității suplimentelor cu CBD. Dar cânepa nu reprezintă o noutate. De fapt, se crede a fi una dintre primele plante cultivate de omenire.

Cu toate acestea, este interesant cum istoria cânepei, deși este o plantă foarte importantă, este adesea omisă din cărțile de istorie și din sălile de clasă. În acest articol, vom explora istoria bogată a cânepei și tranziția sa de la o plantă folosită în principal pentru alimentație și fibre, la planta cu un impact uriaș în domeniul sănătății și al medicinei.

CHINA: LOCUL DE UNDE PROVINE CÂNEPA

Primele mențiuni ale cânepei provin din China antică. De exemplu, Xia Xiao Zheng, este un vechi text chinez și unul dintre cele mai vechi tratate agricole din lume. Acesta menționează cânepa ca fiind una dintre principalele culturi din China antică. De asemenea, dovezile arheologice provenite de la sit-uri din întreaga țară arată cum chinezii se bazau foarte mult pe cultura de canabis.

Istoricii cred că populația chineză a crescut inițial cânepa pentru a fi folosită în alimentație, datorită semințelor sale extrem de nutritive. Pe măsură ce procesele lor agricole s-au îmbunătățit, chinezii au descoperit că pot folosi tulpinile de cânepă pentru a produce fibre pentru hârtie, frânghii, îmbrăcăminte și multe altele. Se crede că primele funii și foi de hârtie derivate din cânepă au apărut în China în jurul anului 2800 î.Hr. Cu toate acestea, cultivarea cânepei a început mult mai devreme, încă din anul 8000 î.Hr./

S-a descoperit cum că originile primelor culturi de cânepă datează încă de la comunitățile agricole timpurii din jurul râurilor Wei și Yellow din China de Est. Țesutul din fibre de cânepă este considerat că ar fi apărut acum vreo 10.000 de ani, aproximativ în aceeași perioadă cu descoperirea ceramicii de către populație.

Potrivit Muzeului american de cânepă, cânepa a devenit atât de importantă pentru vechea societate chineză, încât China era denumită "pământul cânepei și al pomilor de dud", dudul fiind folosit pentru producția de mătase. Texte antice chineze precum Cartea Cântecelor și Letopisețul, enumeră cânepa ca una dintre cele șase culturi principale ale chinezilor.

Chinezii vorbesc despre cânepă cu apelativul "ma" (麻). Traducerile acestui apelativ variază, unele surse sugerând că înseamnă "plantă cu două părți", făcând aluzie la faptul că plantele de canabis pot fi atât de sex feminin, cât și de sex masculin. În textele medicale, canabisul și cânepa sunt uneori denumite "da ma" (大麻), pe care unele surse le traduc ca "marea cânepă" sau "marea amorțeală" în funcție de context.

De asemenea, chinezii au folosit canabisul și cânepa sub formă de medicamente. Practicile medicinei vechi chinezești sunt atribuite Împăratului Shennong, un conducător legendar despre care se spune că a făcut cunoscute medicamentele pe bază de plante în China Antică. Cea mai cunoscută lucrare a Împăratului Shennong este Shennong Bencaojing, o carte veche care conține peste 360 de tipuri de plante și proprietățile lor medicinale.

Este considerat cum că activitatea Împăratului Shennong a pus bazele Pen Ts'ao - cea mai veche farmacopee din lume - care recomandă canabisul pentru durerile reumatice, constipație intestinală, malarie și multe altele.

CHINA: LOCUL DE UNDE PROVINE CÂNEPA

CÂNEPA ÎN INDIA

Se presupune că în jurul anului 2000 î.Hr. cânepa a fost adusă din China în subcontinentul Indian. Canabisul crescuse deja în mod natural la poalele regiunilor, care în ziua de azi reprezintă teritoriul Pakistanului, Nepalui, Kazahstanului și Indiei. Cu toate acestea, canabisul a avut diferite întrebuințări.

Canabisul a jucat un rol important în religie și spiritualitate în India și în regiunile învecinate. A fost menționat în multiple texte antice, inclusiv Atharva Veda, care descrie canabisul ca fiind una dintre cele cinci plante esențiale. Potrivit dr. Uma Dhanabalan de la Universitatea Harvard, textele Vedice au susținut că planta de canabis ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți memoria, pentru a lupta împotriva leprei și multe altele. De asemenea, canabisul a fost considerat a fi mâncarea preferată a zeului hindus Shiva.

Alte substanțe derivate din canabis, cum ar fi bhang (o băutură pe bază de lapte preparată cu canabis), charas (un tip de hașiș rulat manual) și ganja (floarea de canabis) au jucat de asemenea roluri cheie în culturile religioase și spirituale din aceste regiuni și încă o fac, chiar și în ziua de azi.

Canabisul are, de asemenea, o istorie bogată a întrebuințării sale sub formă de medicament în India. Sushruta Samhita, un text medical sanscrit antic, menționează bhanga (considerată a fi canabis) ca plantă medicinală care poate ajuta la tratarea flegmei, diareii și a inflamației. Alte texte indiene fac referire la canabis sub formă de analgezic, afrodiziac și multe altele. Cu toate acestea, se consideră că întrebuințările agricole și industriale ale cânepei au fost aduse în India de către chinezi prin intermediul comerțului cu fibre de cânepă, textile și multe altele.

Producătorii de cânepă din India au plantat canabisul și au folosit inundarea cu apă (un proces prin care tulpinile plantelor de cânepă erau înmuiate în apă) pentru a ajuta la ruperea fibrelor de cânepă și pentru a le pregăti pentru prelucrare. Această metodă este folosită și în prezent în unele părți ale lumii în care cânepa este cultivată pentru fibră.

CÂNEPA: DE LA CULTURILE DE BAZĂ LA UN PRODUS PREȚIOS

Între anii 800 și 200 î.H., cânepa și produsele din cânepă reprezentau centrul pieței comerciale sănătoase din Asia, care a ajuns până în Africa de Nord și în Estul Mării Mediterane. Până în anul 200 î.H., canabisul și cânepa ajunseseră deja în Grecia Antică și chiar și în Imperiul Roman. Până în anul 500 d.Hr., cânepa se răspândise deja pe întreg continentul european și asiatic, unde era folosită pentru producerea de frânghii, textile, medicamente și multe altele.

CÂNEPA LA DEBUTUL EPOCII MODERNE

Cânepa a jucat un rol major în descoperirea și colonizarea Lumii Noi, fiind folosită sub formă de material pentru corzi, pânze și velatură pe navele care au adus primii locuitori în locuri precum America, Australia și multe altele. Cânepa a jucat de asemenea un rol important în construirea imperiilor care au condus în acele vremuri.

De exemplu, în anul 1553, regele englez Henry al VIII-lea i-a obligat pe fermierii englezi să planteze cânepă pentru dezvoltarea imperiului, amendându-i în cazul în care nu se supuneau. Până în anul 1616, cânepa creștea în Jamestown, prima așezare englezească permanentă din America. Aici, cânepa era folosită drept combustibil pentru lămpi, pentru îmbrăcăminte, precum și pentru producerea de corzi și velatură pentru nave. În anul 1619, Adunarea Virginiei i-a mandatat pe fermierii din colonii să crească cânepă, un mandat considerat azi drept prima lege a canabisului din Lumea Nouă.

Pe parcursul secolelor 17, 18 și 19, cânepa a continuat să aibă un rol crucial în SUA. Fiind folosită pentru producerea de steaguri sau de decoruri pentru documentele timpurii, cânepa a fost mult timp în centrul dezvoltării SUA. Până în anii 1850, recensământul american a înregistrat aproximativ 8.400 de plantații de cânepă în toată țara.

Dar americanii nu fost singurii care cultivau cânepă în epoca modernă. Cam în aceeași perioadă, țări europene precum Franța, Spania și Elveția cultivau cânepă și au recunoscut, printre altele, potențialul industrial și medicinal al acesteia.

CÂNEPA: DE LA CULTURILE DE BAZĂ LA UN PRODUS PREȚIOS

CÂNEPA ÎN SECOLELE XX ȘI XXI

Secolul XX a reprezentat un moment interesant pentru cânepă, deoarece multe țări din întreaga lume au început să incrimineze sau să restricționeze accesul la canabis și alte droguri. În același timp, unele țări (precum SUA) au reînviat industria națională de cânepă pentru a răspunde cerințelor războiului. Cu toate acestea, războiul internațional împotriva drogurilor a generat un stigmat puternic în ceea ce privește canabisul, care s-a extins și la cânepă și, în cele din urmă, a adus industria cânepei din unele țări într-un punct mort. Industria cânepei din SUA - care a fost atât de înfloritoare odată - a produs ultima sa recoltă în anul 1957 în Wisconsin.

Și alte țări au urmat acest exemplu. De exemplu, Germania a interzis cânepa în perioada 1982-1996. Marea Britanie a interzis cânepa mult mai devreme, între anii 1928 și 1993. Între timp, țări precum Elveția, România și Franța au reușit să-și păstreze în viață industria de cânepă, Franța fiind unul dintre cei mai mari producători de cânepă din Europa.

PREZENTUL ȘI VIITORUL CÂNEPEI

În prezent, cânepa a ajuns din nou în lumina reflectoarelor. După mulți ani în care a fost interzisă în multe țări din întreaga lume, oamenii încep să se reconecteze cu canabisul și să înțeleagă că acesta reprezintă mult mai mult decât un drog psihoactiv.

Unul dintre motivele pentru care industria cânepei este în plină expansiune se datorează CBD-ului. Se aproximează că până în anul 2025 industria canabidiolului va avea o valoare de 16 miliarde de dolari, numai pe teritoriul SUA. Țările au început în sfârșit să ia măsuri pentru a putea satisface cererile acestei explozii.

De exemplu, Legea Americană Privind Agricultura din 2018 a eliminat cânepa din lista federală a drogurilor clasificate din SUA. Datorită potențialului imens al CBD-ului ca produs folosit în domeniul sănătății și al wellness-ului, țări precum SUA, Canada și multe altele s-au pus în mișcare pentru a reînvia industria cânepei.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.