By Miguel Ordoñez


Iată situația: ești la o petrecere cu câțiva prieteni. Unul dintre ei aprinde un joint și începe să-l dea mai departe. Toată lumea participă, cu excepția ta. Te abții deoarece te pregătești pentru testul anti-drog înainte de angajare, care va fi peste două zile. Însă, ajungi să inspiri cea mai mare parte a fumului din cameră. Risc profesional.

Încep să sune niște clopote de alarmă în capul tău. Mintea ta începe să lucreze. „Este posibil să pici la un test de droguri fără să fumezi?” „Voi ajunge să ies pozitiv la testul pentru canabis și să nu primesc jobul? Nici măcar nu am tras un fum!”

Pentru cei care iubesc planta magică, această situație s-a întâmplat probabil de prea multe ori. Este o situație dificilă care aduce o întrebare legitimă: poți să pici la un test anti-drog din cauza fumatului pasiv?

Related story

Ce Este THC-ul?

Care sunt efectele fumatului pasiv de iarbă?

După cum se dovedește, nu este atât de inofensiv pe cât se poate crede. Acest studiu din 2016[1] efectuat pe șobolani de laborator a arătat semne de insuficiență pulmonară timp de cel puțin 90 de minute. Iată ce s-a descoperit: aceste simptome au apărut după doar un minut de expunere la fumatul pasiv de canabis.

Apoi, există întrebarea referitoare la un „high pasiv” sau „high de contact”. Pe baza cercetărilor, totul depinde de situație.

Să luăm ca referință acest studiu din 2015 al Universității Johns Hopkins[2]. Acesta a implicat două experimente: primul a avut cei 12 subiecți înghesuiți într-o cameră mică, neventilată, timp de o oră. Șase dintre ei erau fumători, iar ceilalți șase nu.

Grupul de fumători a fumat zece „jointuri de mare putere”, care conținea fiecare 11,3% THC (nu o putere mare conform standardelor recreative). Omologii lor nefumători au început în cele din urmă să experimenteze un vibe mai „plăcut”, dar de asemenea, s-au simțit mai puțin vigilenți și mai obosiți.

 Fumatul pasiv de marijuana: va apărea la un test de droguri?

Al doilea experiment a fost făcut, în schimb, într-o cameră ventilată. În acest caz, nefumătorii nu au simțit aceleași efecte, cu excepția „foamei”. Oricum, studiul a fost realizat în jurul orei de prânz, deci aceasta ar fi putut fi un factor.

În cele din urmă, cercetătorii au ajuns la concluzia că un high de contact din cauza fumatului pasiv de iarbă este într-adevăr posibil. Cu toate acestea, fumatul trebuie experimentat „în condiții extreme fără ventilație” pentru a putea provoca unele deficiențe minore.

 • Poate fi fumul de marijuana absorbit prin piele sau păr?

Răspuns scurt: da pentru ambele. Să începem cu absorbția la nivelul părului, care, pe baza cercetărilor, poate deveni problematică. Acest studiu[3], de exemplu, a concluzionat că părul mai întunecat reține mai mult THC decât părul mai deschis. In esență, acest lucru reprezintă un avantaj pentru părul închis și cel roșu față de părul blond, atunci când vine vorba de testele anti-drog realizate din foliculul de păr.

Explicația[4] este că persoanele cu părul închis au o concentrație mai mare de melanină. Se pare că melanina reține drogurile într-o proporție mult mai mare.

Absorbția la nivelul pielii este ceva la care ne putem aștepta, având în vedere existența canabisului topic. Canabinoizii precum THC și CBD[5] sunt de natură lipofilă. Asta înseamnă că se vor dizolva în grăsimi, facilitându-le pătrunderea în piele. Oricum, aceștia au o biodisponibilitate mai mică, mai ales fără amplificatori de absorbție, și nu vor ajunge în fluxul sanguin.

Can Marijuana Smoke Be Absorbed Through the Skin or Hair?

Ce spun cercetările despre fumatul pasiv de marijuana?

Într-o secțiune anterioară, am discutat despre posibilele efecte fiziologice și comportamentale ale fumatului pasiv de marijuana.

Care expunerea la fumul de canabis poate afecta o persoană la nivel biologic, cu ajutorul probelor biologice prelevate.

La un studiu din 2015[6], un total de 26 de persoane au fost invitate să participe. Opt au fost consumatori de canabis, având o medie de 12 ani de fumat. Aceștia au spus că consumă aproximativ 1,5 grame de marijuana pe zi. La celălalt capăt al spectrului au fost 18 non-utilizatori.

Toți subiecții au fost amplasați într-o cameră de fumat închisă improvizată, purtând îmbrăcăminte de hârtie de unică folosință. Ei au fost programați să participe la trei sesiuni de fumat experimentale, care au durat o oră fiecare. Ulterior, au fost recoltate probe de urină, sânge și fluide orale, dar numai probele de urină au fost analizate.

La studiu au fost utilizate două tipuri de tulpini de canabis. Unul avea un conținut mai mic de THC de 5,3%, iar celălalt avea o concentrație mult mai mare, de 11,3%.

Rezultatele generale au indicat faptul că, în cazul „expunerii extreme la fum”, pot apărea urme de THC la un test de droguri. Oricum, acestea ar trebui să fie la cele mai mici niveluri limită. Nivelul limită determină concentrația unei substanțe în probele tale biologice care semnalează un rezultat pozitiv.

Voi pica la un test anti-drog din cauza fumatului pasiv de marijuana?

Așadar, apare fumatul pasiv la un test de droguri?

În mare parte, nu. Dacă ai urme de THC în organism, asta nu echivalează neapărat cu un eșec la testul anti-drog. După cum am menționat în secțiunea de mai sus, testele anti-drog necesită anumite niveluri limită pentru a determina un rezultat pozitiv sau negativ. Mai jos, vom explica acest concept în detaliu.

 • Testele anti-drog din sânge și urină

Spre deosebire de testele din urină, care testează metaboliții THC, testele de sânge urmăresc să detecteze THC în sine și, de obicei, se efectuează numai în spitale. Ca atare, testarea urinei este standard și mult mai frecventă.

În SUA, nivelul limită pentru THC în urină este de 50 ng/ml[7]. Participanții nefumători din experimentul menționat anterior au produs niveluri de aproximativ 20 ng/ml de THC.

Un experiment similar a fost realizat în Olanda în 2010[8]. Opt voluntari au fost expuși la trei ore de fum de canabis într-o cafenea. Cel mai înalt nivel de THC găsit la participanți a fost de 7,8 ng/ml. Această cifră a fost mult mai mică decât limita de 25 ng/ml la momentul respectiv.

 Fumatul pasiv de marijuana: va apărea la un test de droguri?
 • Test anti-drog din salivă

În 2004, s-a efectuat un studiu[9] pe cinci fumători activi de marijuana. Toți au fost duși într-o cameră și invitați să fumeze țigări de canabis cu un conținut scăzut de THC de 1,75%. Participanții au fumat în primele 20 de minute, dar întregul experiment a durat patru ore.

Chiar și cu expunerea aceasta îndelungată, saliva colectată de la aceștia ulterior avea concentrații de THC care au variat de la 3,6 la 26,4 ng/ml. Aceste cifre au fost încă mult sub limita de 50 ng/ml.

 • Testul anti-drog din foliculul de păr

După cum am menționat într-o secțiune anterioară, părul de culoare mai închisă reține mai mult THC decât părul mai deschis, din cauza melaninei. Dar este acest lucru suficient pentru a provoca un eșec la testul anti-drog?

Să luăm acest studiu din 2015 care implică două experimente. Primul a avut un singur participant care a luat zilnic 50 mg de THCA-A pe o perioadă de 30 de zile. În ciuda acestor niveluri ridicate, proporția de THCA-A găsită la analiza părului acestei persoane a fost mai mică de 1% din greutate.

Al doilea experiment a implicat doi participanți care au luat dronabinol, o formă orală de medicament cu THC folosit pentru a trata pierderea apetitului. Cele două persoane au luat trei capsule de 2,5 mg pe zi pe o perioadă de 30 de zile.

Rezultatul: nu s-a detectat THC când au fost prelevate probe de păr de pe cap, barbă și corp.

 Fumatul pasiv de marijuana: va apărea la un test de droguri?

Ce să faci dacă ești îngrijorat din cauza fumatului pasiv de marijuana

Ți-am prezentat câteva studii. Verdictul general este că probabilitatea de a pica la un test anti-drog din cauza inhalării pasive a fumului de iarbă este redusă.

Dar, dacă tot ești îngrijorat, iată câteva lucruri pe care le poți face:

 • Stai la distanță: dacă ești invitat la o petrecere și știi foarte bine că va exista canabis acolo, spune clar nu.
 • Hidratează-te: hrănește-ți organismul cu apă cu aproximativ 24 până la 48 de ore înainte de test. Ideea este să diluezi acele urme de THC din urină.
 • Ia niște zinc: zincul ajută la reducerea detectării THC în organism pentru următoarele 12 - 18 ore. Vei găsi suplimente cu zinc la farmacie.

Sperăm că acest articol ți-a oferit liniștea sufletească pe care o căutai!

External Resources:
 1. One Minute of Marijuana Secondhand Smoke Exposure Substantially Impairs Vascular Endothelial Function https://www.ahajournals.org
 2. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Practical Aspects of Drug Testing in Human Hair https://www.samhsa.gov
 4. FAA Medical Certification & Drug Testing https://www.leftseat.com
 5. Absorption – A Complete Guide https://www.cannify.us
 6. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cutoff levels for drugs and drug metabolites https://www.nrc.gov
 8. Concentrations of delta9-tetrahydrocannabinol and 11-nor-9-carboxytetrahydrocannabinol in blood and urine after passive exposure to Cannabis smoke in a coffee shop https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Passive cannabis smoke exposure and oral fluid testing https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 10. https://www.researchgate.net/publication/279846256_Delta9-Tetrahydrocannabinolsaure_A_-_Studien_und_Untersuchungen_zur_Anwendung_als_Cannabis-Konsummarker_in_der_forensischen_Toxikologie
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595642/
Notă:
Conținutul este strict pentru scopuri educaționale. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe.

Ai împlinit 18 ani?

Conținutul ce se regăsește pe site-ul RoyalQueenSeeds.com este potrivit numai adulților și este destinat persoanelor majore.

Asigură-te că ai luat la cunoștință legile țării în care trăiești.

Dacă apeși INTRĂ, confirmi
că ai împlinit
18 ani.